Bezpłatne wyżywienie żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 18 lutego 2004 r.
w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych

.................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "LEX"

Zmiany niniejszego rozporządzenia, wprowadzone przez § 1 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365), nie zostały naniesione na tekst, gdyż data wejścia w życie tych zmian jest taka sama jak data utraty mocy przez niniejsze rozporządzenie.

.................................................

Na podstawie art. 66 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179, poz. 17501)) zarządza się, co następuje:

§  1.
Rozporządzenie określa przypadki, w których żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje bezpłatne wyżywienie oraz rodzaje norm tego wyżywienia.
§  2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
zasadniczej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą żołnierzowi w ciągu doby;
2)
dodatkowej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą żołnierzowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
3)
dominującej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć zasadniczą normę, według której jest żywiona największa grupa żołnierzy ze wszystkich żywionych w danej jednostce wojskowej;
4) 1
wartości pieniężnej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;
5)
ćwiczeniach w garnizonie - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem żołnierzy zawodowych w miejscach pełnienia służby;
6)
sportowcach wojskowych - należy przez to rozumieć żołnierzy czynnie uprawiających sport w zespołach sportowych rodzajów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, a także żołnierzy uczestniczących w zgrupowaniach przygotowawczych i zawodach sportowych, organizowanych zgodnie z planem szkolenia od związku taktycznego wzwyż;
7)
kursach lub szkoleniach - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe ujęte w planie rocznym, zatwierdzonym przez właściwego dowódcę;
8)
stołówce wojskowej - należy przez to rozumieć obiekt stacjonarny lub polowy punkt żywienia zbiorowego żołnierzy, w którym przygotowuje się posiłki według zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia;
9) 2
50 % zasadniczej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość pieniężną zasadniczej normy wyżywienia planowanej w formie jednego posiłku;
10) 3
turnusie rehabilitacyjnym z "treningiem psychologicznym" - należy przez to rozumieć proces adaptacji, po powrocie do kraju, żołnierzy i pracowników wojska, którzy wykonywali zadania poza granicami państwa.
§  3.
1.
Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje bezpłatne wyżywienie według następujących rodzajów norm wyżywienia:
1)
zasadniczych:
a)
żołnierskiej - 010,
b)
szkolnej - 020,
c)
specjalnej - 030,
d)
operacyjnej - 040 lub 044;
2)
dodatkowych:
a)
ogólnej - 110,
b)
chleba - 111,
c)
napoju - 160;
3)
polowych paczkowanych:
a)
indywidualnej suchej - S,
b)
skoncentrowanej lądowej - PS-ląd,
c)
skoncentrowanej morskiej - PS-m.
2.
Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. 4
Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają normy wojskowe ustanowione przez Ministra Obrony Narodowej.
4. 5
Do pobierania próbek żywności w stołówce wojskowej wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, produkty spożywcze o wartości pieniężnej 150 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. 6
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1)
zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b)
suchego prowiantu,
c)
suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d)
posiłków przyrządzanych na zlecenie przez kasyna wojskowe albo inne zakłady żywienia zbiorowego,
e)
równoważnika pieniężnego;
2)
dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a)
posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b)
suchego prowiantu,
c)
napoju,
d)
równoważnika pieniężnego.
§  4.
1.
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych uprawnieni do wyżywienia według różnych norm otrzymują wyżywienie według jednakowej dla wszystkich normy, jeżeli ich wyżywienie przygotowywane jest w jednej stołówce wojskowej, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.
2.
Jeżeli norma wyżywienia, o której mowa w ust. 1, jest niższa od przysługującej, żołnierzowi zawodowemu i kandydatowi na żołnierza zawodowego wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.
3.
Żołnierzowi zawodowemu i kandydatowi na żołnierza zawodowego przysługuje wyżywienie w naturze w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:
1)
w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków - do 48 godzin;
2)
w pierwszej dobie mobilizacyjnego rozwinięcia jednostki wojskowej - w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi;
3) 7
w przypadkach planowych rotacji zapasów żywności w polskich kontyngentach wojskowych, uzasadnionych względami organizacyjnymi.
4.
Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu, niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację, nie podlegają wydaniu.
§  5.
Żołnierzom zawodowym, którzy biorą bezpośredni udział w ćwiczeniach prowadzonych z udziałem żołnierzy państw obcych, przysługuje wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od wyżywienia, o którym mowa w § 12 ust. 1 pkt 2 i pkt 4 lit. b.
§  6.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 przysługuje:
1)
żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych osadzonym w izbach zatrzymań;
2)
kandydatom na żołnierzy zawodowych osadzonym w wojskowych aresztach dyscyplinarnych;
3)
żołnierzom kończącym zawodową służbę wojskową - w wymiarze 10 norm na jednego żołnierza odchodzącego z zawodowej służby wojskowej.
§  7. 8
 
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2)
wykonującym skoki ze spadochronem bądź nurkowanie zgodnie z kartą opisu stanowiska służbowego oraz planem szkolenia i obowiązującymi programami szkolenia w jednostkach wojskowych organizujących te skoki albo nurkowanie - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
3)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305 - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
4)
w czasie:
a)
ćwiczeń w garnizonie i aktywowania systemu zarządzania kryzysowego trwających 12 godzin i więcej w ciągu doby - w pełnym wymiarze tej normy,
b)
ćwiczeń poza garnizonem i rekonesansów,
c)
przebywania na poligonach i zgrupowaniach defiladowych,
d)
udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;
5)
szkolonym w miejscowości zamieszkania - pod warunkiem zakwaterowania na terenie jednostki wojskowej prowadzącej szkolenie;
6)
skierowanym na szkolenie do miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;
7)
odbywającym praktykę w miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;
8)
odbywającym podróż służbową wspólnie z żołnierzami pełniącymi zasadniczą służbę wojskową, nadterminową zasadniczą służbę wojskową, żołnierzami rezerwy lub kandydatami na żołnierzy zawodowych albo konwojującym tych żołnierzy do innego garnizonu - w wymiarze 200 % tej normy;
9)
sportowcom wojskowym;
10)
wyznaczonym do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych - przed wyjazdem w czasie pobytu w jednostce wojskowej przygotowującej do służby w misji pokojowej, od dnia rozpoczęcia przygotowania poza rejonem stacjonowania jednostki wojskowej, w której pełnią służbę, do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;
11)
wyznaczonym do pełnienia służby jako obserwatorzy wojskowi lub osoby posiadające status obserwatorów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych i sił wielonarodowych albo na stanowiska służbowe w polskich przedstawicielstwach wojskowych przy organizacjach międzynarodowych, przy międzynarodowych dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych - w czasie przewozu, w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:
a)
z kraju do miejsca pełnienia służby - od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,
b)
z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby - do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej

- w wymiarze 200 % tej normy, w przypadkach, w których wypłata równoważnika pieniężnego, określonego w odrębnych przepisach, nie jest celowa;

12)
skierowanym na turnus rehabilitacyjny z "treningiem psychologicznym" w Wojskowym Ośrodku Szkoleniowo-Kondycyjnym - w dniach przebywania w ośrodku, bez względu na posiadane uprawnienia do wyżywienia związane z zajmowanym stanowiskiem lub wykonywanymi obowiązkami służbowymi, bez możliwości wypłaty równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 w wymiarze 50 % tej normy przysługuje żołnierzom zawodowym pełniącym służbę w jednostkach wojskowych szczebla taktycznego (kompania, eskadra, placówka ŻW, batalion, dywizjon, pułk, komenda portu wojennego, oddział specjalny ŻW, baza lotnicza, oddział zabezpieczenia, wojskowy oddział gospodarczy, brygada) i równorzędnych - w dniach wykonywania obowiązków służbowych.
3.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 w wymiarze 50 % tej normy przysługuje żołnierzom zawodowym - w dniach wykonywania obowiązków służbowych.
§  8.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010 lub szkolnej - 020 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia żołnierzy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia;
2) 9
zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek wojskowych oraz kucharzy i kucharzy instruktorów - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych, według dominującej normy wyżywienia stosowanej w tej stołówce;
3) 10
(uchylony);
4)
pełniącym nieetatowe całodobowe służby wewnętrzne i garnizonowe - stosownie do norm wyżywienia należnego podległym żołnierzom niezawodowym;
5)
lekarzom wojskowym kontrolującym jakość posiłków w jednostkach wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich - w formie jednego posiłku dziennego.
§  9.
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych, z zastrzeżeniem § 19, przez okres odbywania służby kandydackiej.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 przysługuje, w wymiarze 200 % tej normy, kandydatom na żołnierzy zawodowych w przypadkach:
1)
odbywania podróży służbowej;
2)
wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach żołnierskich;
3)
konwojowania do innego garnizonu przez Żandarmerię Wojskową lub inne właściwe wojskowe organy porządkowe.
§  10.
1.
Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020:
1)
w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu świąt wielkanocnych;
2)
w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;
3)
w dniu święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;
4)
w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;
5)
w dniu przysięgi wojskowej.
2. 11
Żołnierze zawodowi mogą uczestniczyć w uroczystych posiłkach:
1)
organizowanych w okolicznościach określonych w ust. 1 pkt 1-4 - w liczbie do 10 % uprawnionych do wyżywienia, nie mniej jednak niż 10 osób i nie więcej niż 40 osób;
2)
w dniu przysięgi wojskowej żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową lub przeszkolenie wojskowe oraz kandydatów na żołnierzy zawodowych - w liczbie do 10 % przysięgających, nie mniej jednak niż 5 osób;
3)
w dniu pożegnania odchodzących do rezerwy żołnierzy służby zasadniczej i nadterminowej - w liczbie do 10 % odchodzących, nie mniej jednak niż 3 osoby.
§  11.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej - 030 przysługuje:
1)
żołnierzom zawodowym:
a)
zaliczanym do personelu latającego na sprzęcie innym niż bojowe samoloty odrzutowe i wykonującym loty zgodnie z programem szkolenia,
b)
etatowym instruktorom spadochronowym, wykonującym czynności instruktorskie zgodnie z programem szkolenia - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;
2)
sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze ogólnokrajowej.
§  12.
1.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów;
2)
uczestniczącym w ćwiczeniach wojskowych odbywanych w kraju wspólnie z żołnierzami państw obcych, z zastrzeżeniem § 5;
3)
wyznaczonym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w drodze powrotnej;
4)
jednostek wojskowych skierowanych poza granice Państwa w celu udziału w:
a)
konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,
b)
ćwiczeniach wojskowych, z zastrzeżeniem § 5,
c)
szkoleniu,
d)
akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,
e)
przedsięwzięciach reprezentacyjnych;
5)
zaliczanym do personelu latającego:
a)
wykonującym loty, zgodnie z programem szkolenia, na bojowych samolotach odrzutowych,
b) 12
przebywającym w wojskowych ośrodkach szkoleniowo-kondycyjnych.
2.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 przysługuje:
1)
kandydatom na żołnierzy zawodowych szkolonym na stanowiska przewidziane dla personelu latającego - w okresie wykonywania lotów;
2)
sportowcom wojskowym, delegowanym na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
§  13.
Żołnierzom zawodowym zaliczanym do personelu latającego zawieszonym w wykonywaniu lotów przysługuje odpowiednio wyżywienie według normy wyżywienia, o której mowa w § 11 lub § 12, przez okres 6 miesięcy od daty orzeczenia właściwej wojskowej komisji lekarskiej o czasowej niezdolności do służby. Dowódca rodzaju Sił Zbrojnych, na wniosek komisji lekarskiej, może przedłużyć żołnierzom uprawnienie do wyżywienia według tych norm na czas nie dłuższy niż 6 miesięcy.
§  14. 13
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej się z utrwalonych środków spożywczych, konserw i koncentratów spożywczych, przysługuje w zamian za wyżywienie według normy wyżywienia - 040, w całości lub w formie wybranych posiłków, żołnierzom, o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 3 i 4.
§  15.
1.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a)
rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020,
b)
rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c)
rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040,
d)
stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
2)
nurkom i płetwonurkom oraz szkolonym na te stanowiska - w dniach wykonywania zadań pod wodą, w wymiarze 70 % tej normy;
3)
Jednostki Wojskowej Nr 2305:
a)
w czasie ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych - w wymiarze 150 % tej normy,
b)
w czasie ćwiczeń odbywanych poza garnizonem - w wymiarze 80 % tej normy,
c)
w dniach skoszarowania - w wymiarze 40 % tej normy

- jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;

4)
zaliczanym do lotniczego personelu technicznego - w dniach wykonywania bezpośredniej naziemnej technicznej obsługi sprzętu lotniczego - w wymiarze 100 % tej normy;
5)
wchodzącym w skład nieetatowych służb kierowania i zabezpieczania lotów - w wymiarze 100 % tej normy;
6)
instruktorom praktycznej nauki obsługi sprzętu lotniczego - w dniach prowadzenia zajęć praktycznych - w wymiarze 100 % tej normy;
7)
instruktorom wychowania fizycznego wojskowych ośrodków szkoleniowo-kondycyjnych - w dniach prowadzenia zajęć - w wymiarze 100 % tej normy;
8)
biorącym udział w uroczystym posiłku, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 - w wymiarze 100 % tej normy;
9)
etatowym mechanikom-kierowcom - w dniach obsługi sprzętu - w wymiarze 40 % tej normy;
10) 14
wykonującym zadania określone w § 7 ust. 1 pkt 4 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020;
11)
biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2-5 - w wymiarze 40 % tej normy.
2.
Żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8, przysługuje wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110, odpowiednio w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1, z tym że w wymiarze 40 % tej normy przysługuje ono żołnierzom zawodowym, o których mowa w § 8 pkt 4, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia żołnierskiej - 010.
3.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 przysługuje kandydatom na żołnierzy zawodowych:
1)
w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 - w wymiarze 100 % tej normy;
2)
w dniach świąt i uroczystości, o których mowa w § 10 ust. 1 pkt 2-5, oraz pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy - w wymiarze 40 % tej normy;
3)
wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej - w przypadkach i wymiarach określonych w ust. 1 pkt 1;
4) 15
wykonującym zadania określone w § 7 ust. 1 pkt 4 lit. b-d - w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.
§  16.
Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b i c.
§  17.
1.
Napój, według dodatkowej normy napoju - 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, przysługuje żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych w dniach wykonywania obowiązków służbowych:
1)
w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura, spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi, przekracza 28 °C;
2)
na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3) 16
o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 4 lit. c i d;
4) 17
w czasie przebywania na zgrupowaniach i zawodach sportowych - sportowcom wojskowym.
2.
Napój w wymiarze 166 % dodatkowej normy napoju - 160 przysługuje żołnierzom zawodowym:
1)
o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 2-4, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044;
2)
pełniącym służbę w Jednostce Wojskowej Nr 2305.
§  18.
1.
Żołnierze zawodowi i kandydaci na żołnierzy zawodowych, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu według najkorzystniejszej dla siebie zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie przysługiwania żołnierzom zawodowym kilku wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 w dniach pełnienia służby wartowniczej.
§  19.
1.
Żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych nie przysługuje bezpłatne wyżywienie w okresie przebywania na leczeniu w publicznych zakładach opieki zdrowotnej.
2.
Żołnierzom zawodowym pełniącym służbę w kraju i kandydatom na żołnierzy zawodowych skierowanym w podróż służbową poza granicami kraju, na studia lub naukę albo kurs za granicą nie przysługuje, za okres ich odbywania, bezpłatne wyżywienie w kraju.
§  20.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2004 r.2)
______

1) Zmiany ustawy ogłoszono w Dz. U. z 2004 r. Nr 116, poz. 1203 i Nr 210, poz. 2135 oraz z 2005 r. Nr 122, poz. 1025.

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 grudnia 2000 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 115, poz. 1207 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 460), które na podstawie art. 188 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. Nr 179, poz. 1750) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

ZAŁĄCZNIK  18

SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY

(dzienne w gramach na osobę)

Normy wyżywienia
Symbol grupy środków spożywczych Nazwa grupy środków spożywczych zasadnicze dodatkowe
żołnierska szkolna specjalna operacyjna ogólna chleba napoju
010 020 030 040 044 110 111 160
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
01 Strączkowe 27 27 28 28 75 - - -
02 Przetwory zbożowe 73 73 62 52 234 - - -
03 Pieczywo 670 670 600 500 633 100 700 -
04 Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso 259 292 400 430 423 83 - -
05 Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec 17 19 19 19 20 - - -
06 Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej 20 10 10 10 10 - - -
07 Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko 850 850 975 1.050 450 370 - -
08 Masło i śmietana w przeliczeniu na masło 36 46 64 66 45 20 - -
09 Jaja 25 (0,5)x 25 (0,5)x 50 (1)x 50 (1)x - 25 (0,5)x - -
10 Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich 49 58 90 90 60 - - -
11 Ziemniaki 700 700 600 500 360 - - -
12 Warzywa i owoce bogate w witaminę C 120 132 160 170 - 65 - -
13 Warzywa i owoce karotenowe 160 160 160 160 206 110 - -
14 Inne warzywa i owoce 320 365 560 695 397 420 - -
15 Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier 71 73 84 97 117 20 - -
16 Woda pitna butelkowana - - - - (2,5)* - - (1,5)*
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.
1 § 2 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
2 § 2 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
3 § 2 pkt 10 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
4 § 3 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
5 § 3 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 26 września 2007 r. (Dz.U.07.188.1348) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 października 2007 r.
6 § 3 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
7 § 4 ust. 3 pkt 3 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
8 § 7 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r., z tym że ust. 3 nin. paragrafu wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2010 r.
9 § 8 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
10 § 8 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
11 § 10 ust. 2 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
12 § 12 ust. 1 pkt 5 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
13 § 14 zmieniony przez § 1 pkt 8 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
14 § 15 ust. 1 pkt 10 zmieniony przez § 1 pkt 9 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
15 § 15 ust. 3 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 9 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
16 § 17 ust. 1 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 10 lit. a) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
17 § 17 ust. 1 pkt 4 dodany przez § 1 pkt 10 lit. b) rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.
18 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 11 rozporządzenia z dnia 9 marca 2009 r. (Dz.U.09.45.365) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 kwietnia 2009 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2006.71.497 t.j.

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Bezpłatne wyżywienie żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych.
Data aktu: 18/02/2004
Data ogłoszenia: 26/04/2006
Data wejścia w życie: 01/07/2004