Zm.: rozporządzenie w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 listopada 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat

Na podstawie art. 31 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 oraz z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 lutego 2005 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. Nr 38, poz. 358) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

ZAŁĄCZNIK 

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE

Lp. Rodzaj badania Stawka w zł
1 2 3
Czynności ogólne
1 Badanie sensoryczne 158,00
2 Badania mikroskopowe 32,00
3 Destylacja 32,00
4 Destylacja z parą wodną 62,00
5 Ekstrakcja 32,00
6 Mineralizacja na sucho 43,00
7 Mineralizacja na mokro 75,00
Oznaczenia fizykochemiczne
8 Aktywność fosfatazy 106,00
9 Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy 37,00
10 Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 21,00
11 Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 69,00
12 Alkaliczność popiołu 35,00
13 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną 18,00
14 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji 50,00
15 Zawartość alkoholu metodą miareczkową 84,00
16 Zawartość alkoholu metodą piknometryczną 69,00
17 Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną 100,00
18 Zawartość alkoholu etylowego metodą GC 35,00
19 Zawartość alkoholu metylowego 35,00
20 Analiza makroskopowa 69,00
21 Analiza sitowa 32,00
22 Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych 126,00
23 Zawartość azotu metodą Kjeldahla 82,00
24 Barwa metodą spektrofotometryczną 32,00
25 Barwa cukru 69,00
26 Obecność barwników sztucznych 69,00
27 Barwa cukru metodą wzorców płynnych 16,00
28 Barwa cukru metodą wzorców stałych 16,00
29 Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną 180,00
30 Zawartość celulozy 106,00
31 Ciemnienie ciasta 46,00
32 Badania amylograficzne 32,00
33 Zawartość chlorków metodą Mohra 35,00
34 Zawartość chlorków metodą Volharda 52,00
35 Gęstość w stanie zsypnym 35,00
36 Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną 161,00
37 Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 90,00
38 Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 53,00
39 Czas scukrzania 18,00
40 Zawartość części nierozpuszczalnych 37,00
41 Czystość cukru białego lub skrobi (wyliczenie) 8,00
42 Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną 106,00
43 Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową 53,00
44 Zawartość dwutlenku węgla 18,00
45 Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia 18,00
46 Dwutlenek węgla metodą destylacyjną 106,00
47 Dyspersja wody w maśle 32,00
48 Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 69,00
49 Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych 53,00
50 Zawartość ekstraktu ogólnego 18,00
51 Zawartość ekstraktu refraktometrycznego 18,00
52 Zawartość ekstraktu resztkowego 18,00
53 Zawartość ekstraktu ogólnego w kremach i likierach 35,00
54 Energia i zdolność kiełkowania 63,00
55 Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC 161,00
56 Zawartość fosforanów 160,00
57 Zawartość ftalanu di-n-butylu 206,00
58 Zawartość fuzli metodą GC 84,00
59 Gęstość nasypowa 23,00
60 Ciężar nasypowy 23,00
61 Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową 35,00
62 Zawartość glukozynolanów metodą HPLC 158,00
63 Ilość glutenu 35,00
64 Ilość i rozpływalność glutenu 40,00
65 Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną 35,00
66 Granulacja 35,00
67 Zawartość trans-2-Heksenu metodą GC 35,00
68 Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC 161,00
69 Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC 106,00
70 Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną 69,00
71 Zawartość inuliny 106,00
72 Izolacja DNA z produktów roślinnych 146,00
73 Zawartość jodanu potasu 140,00
74 Zawartość jodku potasu 140,00
75 Zawartość β-karotenu 140,00
76 Zawartość karotenoidów i β-karotenu 179,00
77 Kalibracja mrożonych owoców i warzyw 16,00
78 Klarowność 21,00
79 Klasa cukru (wyliczenie) 8,00
80 Zawartość kofeiny metodą HPLC 106,00
81 Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną 285,00
82 Zawartość kumaryny metodą GC 106,00
83 Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną 97,00
84 Zawartość kwasu erukowego metodą GC 168,00
85 Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC 209,00
86 Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną 176,00
87 Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną 97,00
88 Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną 106,00
89 Zawartość kwasu masłowego metodą GC 137,00
90 Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną 176,00
91 Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną 140,00
92 Obecność kwasu szczawiowego 16,00
93 Kwasowość 37,00
94 Kwasowość lotna 106,00
95 Kwasowość ogólna 37,00
96 Kwasowość plazmy 69,00
97 Kwasowość tłuszczu 37,00
98 Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych 37,00
99 Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów 53,00
100 Skład kwasów tłuszczowych metodą GC 206,00
101 Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC 243,00
102 Zawartość laktozy metodą grawimetryczną 209,00
103 Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną 209,00
104 Lepkość brzeczki słodowej 16,00
105 Lepkość dekstryn 140,00
106 Liczba diastazowa 106,00
107 Liczba diastazowa wg skali Schade 140,00
108 Liczba formolowa 53,00
109 Liczba Hartonga 103,00
110 Liczba jodowa 69,00
111 Liczba Kolbacha 106,00
112 Liczba kwasowa 35,00
113 Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu 69,00
114 Liczba Lusson-Girarda (wyliczenie) 8,00
115 Liczba nadtlenkowa 69,00
116 Liczba nadtlenkowa w olejach 53,00
117 Liczba opadania 37,00
118 Liczba zmydlania 35,00
119 Masa odciekniętych owoców i warzyw 18,00
120 Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną 18,00
121 Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną 69,00
122 Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) 290,00
123 Zawartość mocznika 89,00
124 Zawartość olejków eterycznych 106,00
125 Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC 120,00
126 Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie 140,00
127 Obecność dekstryn w miodzie 37,00
128 Obecność furfuralu w napojach spirytusowych 37,00
129 Obecność modyfikacji genetycznych metodą podwójnego skriningu: promotor 35s i terminator NOS, metodą PCR 256,00
130 Obecność modyfikacji soi Roundup Ready, metodą PCR 220,00
131 Obecność pojedynczej modyfikacji genetycznej metodą PCR (bez kosztu izolacji DNA) 73,00
132 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową 32,00
133 Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej 132,00
134 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków 153,00
135 Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii 32,00
136 Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych 211,00
137 Oznaczanie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej 325,00
138 Oznaczanie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 32,00
139 Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 58,00
140 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych 69,00
141 Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych 47,00
142 Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 21,00
143 Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie 20,00
144 Zawartość patuliny metodą HPLC 179,00
145 Obecność pektyn 18,00
146 Zawartość pektyn test turbidymetryczny 37,00
147 Obecność peroksydazy 37,00
148 Oznaczanie pH 18,00
149 Zawartość piperyny w pieprzu 150,00
150 Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego 37,00
151 Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI 106,00
152 Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów 53,00
153 Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie 21,00
154 Zawartość popiołu siarczanowego 53,00
155 Pozorna sucha masa 37,00
156 Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu 53,00
157 Zawartość proliny 140,00
158 Zawartość przeciwutleniaczy 264,00
159 Próba Langa 18,00
160 Przepuszczalność 18,00
161 Przewodność właściwa 37,00
162 Przeźroczystość 18,00
163 Zawartość pulpy wirówkowo 18,00
164 Rozpraszalność 35,00
165 Rozpuszczalność 35,00
166 Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym 35,00
167 Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie 35,00
168 Zawartość sacharozy metodą chemiczną 132,00
169 Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną 69,00
170 Sedymentacja 37,00
171 Zawartość siarczanów 53,00
172 Obecność siarczanów (jakościowo) 16,00
173 Siła diastatyczna 285,00
174 Zawartość skrobi w przetworach mięsnych 243,00
175 Zawartość skrobi metodą Eversa 69,00
176 Obecność skrobi (jakościowo) 18,00
177 Skuteczność pasteryzacji 37,00
178 Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną 140,00
179 Spływ brzeczki słodowej 18,00
180 Stabilność koloidalna 69,00
181 Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC 243,00
182 Stopień przemiału 35,00
183 Stopień rozdrobnienia 35,00
184 Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie 69,00
185 Zawartość substancji niezmydlających się 142,00
186 Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie 53,00
187 Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy 37,00
188 Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu 43,00
189 Zawartość szczawianów 37,00
190 Szklistość ziarna 37,00
191 Zawartość szkodników (ilościowo) 37,00
192 Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 69,00
193 Obecność szkodników 18,00
194 Temperatura mięknięcia 69,00
195 Temperatura topnienia 69,00
196 Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba 140,00
197 Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną 53,00
198 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost 53,00
199 Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta 120,00
200 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą 90,00
201 Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC 172,00
202 Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC 232,00
203 Zawartość waniliny 137,00
204 Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową 16,00
205 Zawartość węglanów 69,00
206 Wilgotność destylacyjnie 106,00
207 Wilgotność metodą Karla-Fischera 106,00
208 Zawartość witaminy C 96,00
209 Zawartość włókna surowego 161,00
210 Zawartość wody i substancji lotnych w olejach 37,00
211 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach 37,00
212 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość 69,00
213 Zawartość wolnego tłuszczu 53,00
214 Wolne kwasy w miodzie 37,00
215 Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP 69,00
216 Wskaźnik bezpieczeństwa cukru 8,00
217 Wskaźnik w miodzie pitnym 8,00
218 Wskaźnik pienistości białka 37,00
219 Wskaźnik rozpuszczalności 37,00
220 Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku 21,00
221 Wskaźnik trwałości piany 37,00
222 Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego 69,00
223 Współczynnik ekstynkcji 106,00
224 Wyliczenie stosunku glukozy do fruktozy 8,00
225 Wyliczenie stosunku kwasu cytrynowego do kwasu izocytrynowego 8,00
226 Wyliczenie uzysku cukru surowego 8,00
227 Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC 120,00
228 Zawartość aldehydów metodą GC 75,00
229 Zawartość chloramfenikolu w miodzie 140,00
230 Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC 106,00
231 Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną 120,00
232 Zawartość estru etylowego kwasu β-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym 69,00
233 Zawartość estrów metodą GC 35,00
234 Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 180,00
235 Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną 60,00
236 Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych 180,00
237 Zawartość glukozy i fruktozy metodą enzymatyczną 161,00
238 Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym 150,00
239 Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku 120,00
240 Zawartość kwasu winowego metodą HPLC 120,00
241 Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego 180,00
242 Zawartość mleczanów 176,00
243 Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach kukurydzianych, metodą skriningu promotora 35s, metodą RT PCR 790,00
244 Zawartość modyfikacji genetycznych w produktach sojowych, modyfikacja soi Roundup Ready, metodą RT PCR 790,00
245 Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny 140,00
246 Zawartość owoców i warzyw z wadami 69,00
247 Zawartość sacharozy metodą enzymatyczną 106,00
248 Zawartość słodzików metodą HPLC 106,00
249 Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym 196,00
250 Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC 206,00
251 Zawartość substancji neutralizujących konserwujących oraz przeciwutleniaczy w produktach tłuszczowych 189,00
252 Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle 60,00
253 Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP 167,00
254 Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów 280,00
255 Zawartość triglicerydów kwasu enantowego 180,00
256 Zawartość wapnia metodą miareczkową 60,00
257 Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie 80,00
258 Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej 67,00
259 Zawartość zanieczyszczeń chmielu 50,00
260 Zaziarnienie chmielu 85,00
261 Współczynnik załamania światła 18,00
262 Wyciąg wodny herbaty 69,00
263 Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka 23,00
264 Wyrównanie ziarna 28,00
265 Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną 69,00
266 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych ferromagnetyczne 35,00
267 Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie palonej 53,00
268 Zawartość zanieczyszczeń i ziaren wadliwych w kawie zielonej 69,00
269 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych 37,00
270 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku 21,00
271 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze 140,00
272 Zawartość zanieczyszczeń organicznych 69,00
273 Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych 47,00
274 Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją 69,00
275 Zaśniecenie ziarna 18,00
276 Zdolność pochłaniania wody 35,00
277 Zmętnienie (NTU, FNU) 21,00
278 Zawartość związków karbonylowych (aldehydów) 69,00
279 Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu 69,00
280 Zawartość żółtka jaja kurzego w majonezie 160,00
281 Zwilżalność 37,00
282 Zdolność chłonięcia wody 21,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
283 Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych 21,00
284 Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej 21,00
285 Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 47,00
286 Miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 116,00
287 Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny 47,00
288 Oznaczanie NPL bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny 106,00
289 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego 47,00
290 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych 47,00
291 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni 47,00
292 Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych 51,00
293 Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda 53,00
294 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 51,00
295 Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - bakterie mezofilne lub termofilne 47,00
296 Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą hodowlaną 53,00
297 Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych za pomocą szybkich testów 80,00
298 Wykrywanie obecności antybiotyków i sulfonamidów w artykułach rolno-spożywczych 22,00
299 Potwierdzenie obecności penicylin i oznaczanie ich stężeń 80,00
300 Oznaczanie liczby charakterystycznych drobnoustrojów w jogurcie 94,00
301 Inne oznaczenia fizykochemiczne i mikrobiologiczne - za 1 godzinę pracy 63,00

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2006.221.1621

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat.
Data aktu: 13/11/2006
Data ogłoszenia: 04/12/2006
Data wejścia w życie: 19/12/2006