Wykaz produktów rybołówstwa oraz standardy rynkowe dla tych produktów.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 25 kwietnia 2003 r.
w sprawie wykazu produktów rybołówstwa oraz standardów rynkowych dla tych produktów

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o organizacji rynku rybnego oraz o zmianie ustawy o rybołówstwie morskim (Dz. U. Nr 181, poz. 1514) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz produktów rybołówstwa, których wprowadzanie na rynek, w postaci świeżej lub schłodzonej, jest dozwolone przy zachowaniu standardów rynkowych, określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  2.
Ustala się standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa, o których mowa w § 1, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  3.
1.
Produkty rybołówstwa, o których mowa w § 1, pakuje się z uwzględnieniem określonych dla nich standardów rynkowych tak, aby jedno opakowanie zawierało produkty rybołówstwa tego samego gatunku oraz tej samej kategorii świeżości i wielkości.
2.
Na opakowaniu, o którym mowa w ust. 1, w sposób trwały i czytelny, podaje się nazwę gatunku produktu rybołówstwa, masę netto, stopień jego przetworzenia, miejsce jego połowu oraz oznacza się, znakami o wysokości co najmniej 5 centymetrów, kategorię świeżości i wielkości tego produktu.
§  4.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA, KTÓRYCH WPROWADZANIE NA RYNEK W POSTACI ŚWIEŻEJ LUB SCHŁODZONEJ JEST DOZWOLONE PRZY ZACHOWANIU STANDARDÓW RYNKOWYCH

1. Ryby morskie:

1) ryby denne:

a) barbata (Mullus barbatus),

b) barwena (Mullus sermuletus),

c) bielmik (Trisopterus luscus),

d) bops (Boops boops),

e) brama (Brama brama),

f) cefal (Mugil cefal),

g) czarniak (Pollachius virens),

h) dorsz (Gadus morhua),

i) gładzica (Pleuronectus platessa),

j) kantar (Spondyliosoma cantharus),

k) karlik (Trisopterus minutus),

l) karmazyn (Sebastes sp.),

m) karmazynek (Sebastolobus sp.),

n) konger (Conger conger),

o) kurek czerwony (Trigla lucerna),

p) molwa (Molva molva),

r) morszczuk (Merluccius sp.),

s) pałasz czarny (Aphanopus carbo),

t) pałasz ogoniasty (Lepidopus caudatus),

u) pikarel (Spicara maena),

w) plamiak (Melanogrammus aeglefinus),

x) rdzawiec (Pollachius pollachius),

y) smuklica (Lepidhorombus whiffiagonis),

z) sola zwyczajna (Solea solea),

za) stornia (Platichthys flesus),

zb) skarp (Psetta maxima L.),

zc) witlinek (Merlangius merlangus),

zd) zimnica (Limanda limanda),

ze) złocica (Microstomus kitt),

zf) żabnica (Lophius sp.);

2) ryby pelagiczne:

a) błękitek (Micromesistius poutassou),

b) makrela atlantycka (Scomber scombrus),

c) makrela kolias (Scomber japonicus),

d) opastun (Thunnus obesus),

e) ostrobok (Trachurus sp.),

f) sardela (Engraulis sp.),

g) sardynka europejska (Sardina pilchardus),

h) szprot (Sprattus sprattus),

i) śledź (Clupea harengus),

j) tuńczyk biały (Thunnus alalunga),

k) tuńczyk błękitnopłetwy (Thunnus thynnus);

3) ryby spodouste:

a) koleń (Squalus acanthias),

b) raja gładka (Raja batis),

c) rekinek psi (Scyliorhinus caniculus).

2. Głowonogi - mątwy (Sepia officinalis i Rossia macrosoma).

3. Skorupiaki:

1) garnela (Crangon crangon) i krewetka z gatunku Pandalus borealis;

2) krab kieszeniec (Cancer pagurus);

3) homarzec (Nephrops norvegicus).

4. Małże i inne bezkręgowce wodne:

1) przegrzebek zwyczajny (Pecten maximus);

2) trąbik zwyczajny (Buccinum undatum).

ZAŁĄCZNIK Nr  2

STANDARDY RYNKOWE DLA PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA

Tabela nr 1
Nazwa produktu Wyszczególnienie Standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie świeżości
rybołówstwa Ekstra A B
1 2 3 4 5
Ryby denne Skóra Pigmentacja wyraźna, opalizująca, brak odbarwień, błyszcząca Pigmentacja wyraźna; niebłyszcząca Pigmentacja mniej wyraźna, oznaki zmatowienia
Śluz na skórze Wodnisty, przezroczysty Lekko mętny Mleczny
Oczy Wypukłe, źrenica czarna, błyszcząca; rogówka przezroczysta Wypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna, matowa; rogówka lekko opalizująca Płaskie lub lekko wklęsłe; źrenica nieprzejrzysta; rogówka opalizująca
Skrzela Kolor jasny, czerwony, intensywny; brak śluzu lub śluz mniej przezroczysty Kolor jasny, czerwony, mniej intensywny; śluz przezroczysty Kolor brązowo -szary; odbarwienia; mętny śluz
Otrzewna 1) Gładka, połyskliwa; trudna do oddzielenia od mięsa Lekko matowa; można oddzielić od mięsa Plamista; łatwo oddziela się od mięsa
Zapach skrzeli i jamy brzusznej Zapach wodorostów 2)

Świeżooleisty; zapach pieprzu, ziemi 3)

Brak zapachu wodorostów; neutralny2)

Oleisty wodorostowy lub lekko słodkawy 3)

Zapach fermentacyjny; lekko kwaśny2)

Oleisty; fermentacyjny, stęchły, lekko jełki3)

Mięso Jędrne, elastyczne, powierzchnia gładka 4) Mniej elastyczne Lekko miękkie, zwiotczałe, nie elastyczne, powierzchnia woskowata i matowa
Naczynia krwionośne w mięśniach brzusznych 5) Ostre kontury; kolor jaskrawoczerwony Ostre kontury; pociemniała krew Kontury rozmywające się; brązowe
Ryby pelagiczne Skóra6) Jaskrawa pigmentacja, błyszczące, opalizujące kolory - wyraźna różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a boczną Brak połysku i błyszczenia; kolory bardziej matowe, mniejsza różnica pomiędzy powierzchnią grzbietową a środkową Matowe, mdłe kolory; w przypadku zgięcia ryby zmarszczenie skóry
Śluz na skórze Wodnisty, przezroczysty Lekko mętny Mleczny
Mięso6) Bardzo jędrne, twarde Dość twarde, jędrne Miękkawe
Pokrywy skrzelowe Srebrzyste Srebrzyste, lekko czerwone lub brązowe Brązowawe, rozległy wyciek krwi z naczyń
Oczy Wypukłe, źrenice wyraziste niebiesko-czarne, "powieka" przezroczysta Wypukłe i lekko spłaszczone; źrenica czarna; rogówka lekko opalizująca Płaskie lub lekko wklęsłe; rogówka zamglona; przekrwienie wokół oczu
Skrzela Kolor jednolity od ciemnoczerwonego do purpurowego, brak śluzu Kolor mniej intensywny, bardziej blady na obrzeżach; przezroczysty śluz Śluz gęstniejący, odbarwiony, mętny
Zapach skrzeli Zapach świeżych wodorostów; ostry zapach jodu Brak zapachu wodorostów; neutralny Lekko siarkowy; zapach tłuszczu, zjełczałych kawałków bekonu lub zgniłych owoców
Ryby spodouste Oczy Wypukłe, bardzo jasne i opalizujące; małe źrenice Wypukłe i lekko spłaszczone; brak jaskrawości i opalizacji; źrenice owalne Płaskie, matowe
Wygląd Ryba w stanie stężenia pośmiertnego lub częściowego zesztywnienia; na skórze małe ilości przezroczystego śluzu Ryba po fazie stężenia pośmiertnego; brak śluzu na skórze, a zwłaszcza w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowych Niewielkie ilości śluzu w jamie gębowej i na szczelinach skrzelowych; szczęki lekko spłaszczone
Zapach Zapach wodorostów Brak zapachu wodorostów lub zapach lekko nieświeży; nie wyczuwa się zapachu amoniaku Słaby zapach amoniaku; kwaśny
Skóra7) Jaskrawa, opalizująca i błyszcząca pigmentacja; śluz wodnisty Jaskrawa pigmentacja, śluz wodnisty Pigmentacja ulegająca procesowi odbarwienia i matowienia; śluz mętny
Mięso7) Jędrne i elastyczne Jędrne Miękkie
Płetwy7) Obrzeża płetw półprzezroczyste i zaokrąglone Sztywne Miękkie
Brzuch7) Biały i błyszczący, różowo-fioletowy okrąg wokół płetw Biały i błyszczący, czerwone plamy wokół płetw Biały i matowy, liczne czerwone lub żółte plamy
Głowonogi -mątwy Skóra Jaskrawa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsa Matowa pigmentacja; skóra przykleja się do mięsa Odbarwienie; łatwa do oddzielenia od mięsa
Mięso Perłowobiałe; tekstura bardzo jędrna Kredowobiałe; tekstura jędrna Różowobiałe lub lekko żółciejące; tekstura lekko miękka
Macki Trudne do oderwania Trudne do oderwania Łatwiejsze do oderwania
Zapach Świeży; zapach wodorostów Słaby zapach wodorostów lub jego brak Zapach atramentu
Skorupiaki - garnele i krewetki Minimalne wymagania Powierzchnia skorupy: wilgotna i błyszcząca; podczas przesypywania z jednego kontenera do innego garnele nie mogą się ze sobą sklejać; mięso nie może mieć obcego zapachu; garnele nie mogą być zanieczyszczone piaskiem, śluzem i innymi obcymi ciałami Nie dotyczy
Wygląd Kolor wyraziście czerwonaworóżowy z małymi białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza w przeważającej mierze jasny 8)

Kolor jednolicie różowy 9)

Kolor od rozmytego czerwonaworóżowego po niebieskoczerwony z białymi plamkami; odcinek piersiowy pancerza powinien być w kolorach jasnych przechodzących w szare 8)

Kolor różowy, możliwość czernienia głowy9)

Mięso przed usunięciem pancerza Pancerze łatwe do usunięcia, możliwa utrata mięsa jedynie ze względów "technicznych" Pancerze trudniejsze do usunięcia, możliwa niewielka utrata mięsa
Mięso po usunięciu pancerza Tekstura jędrna, ale nie łykowata Tekstura mniej jędrna, lekko łykowata
Kawałki Dopuszczalne sporadyczne kawałki garneli Dopuszczalna niewielka ilość kawałków garneli
Zapach Zapach świeżych wodorostów, zapach lekko słodki Zapach kwaskowaty; brak zapachu wodorostów
Skorupiaki - homarce Skorupa Kolor od bladoróżowego albo różowego po pomarańczowo-czerwony Kolor bladoróżowy albo różowy po pomarańczowoczerwony, brak czarnych kropek Lekkie odbarwienia; niewielka liczba czarnych kropek; kolor szarawy (na pancerzu, pomiędzy odcinkami ogona)
Oczy i skrzela Oczy błyszczące, czarne; skrzela różowe Oczy matowe, szare/ różowe; skrzela szarawe Skrzela ciemnoszare, grzbietowa część skorupy częściowo w kolorze zielonawym
Zapach Charakterystyczny łagodny zapach skorupiaków Brak charakterystycznego, łagodnego zapachu skorupiaków; brak zapachu amoniaku Lekko kwaśny
Mięso w części ogonowej Półprzezroczyste, kolor niebieski przechodzący w biały Utrata półprzezroczystości, brak odbarwień Matowe i mętne

Objaśnienia:

1) Dotyczy ryb patroszonych.

2) Dotyczy ryb dennych innych niż płastugi.

3) Dotyczy płastug.

4) Nie dotyczy ryb przed stężeniem pośmiertnym.

5) Dotyczy żabnic z głowami.

6) Dla śledzi i makreli przechowywanych w chłodnej wodzie morskiej, schłodzonych lodem lub schłodzonych przy użyciu środków technicznych kategorię A stosuje się dla kategorii Ekstra i A.

7) Dotyczy rai gładkiej.

8) Dotyczy garneli bez skorupy.

9) Dotyczy krewetki głębokowodnej.

Tabela nr 2

Standardy rynkowe dla produktów rybołówstwa - kategorie wielkości
Gatunek Kategorie wielkości Masa 1 sztuki w kg albo szerokość muszli lub pancerza w cm/mm Ilość sztuk w 1 kg1)
1 2 3 4
Barbata 1 powyżej 0,5 -
2 od 0,2 do 0,5
3a od 0,04 do 0,2
3b od 0,018 do 0,2
Barwena 1 powyżej 0,5 -
2 od 0,2 do 0,5
3a od 0,04 do 0,2
3b od 0,018 do 0,2
Bielmik 1 powyżej 0,4 -
2 od 0,25 do 0,4
3 od 0,125 do 0,25
4 od 0,05 do 0,125
Błękitek 1 - 7 lub mniej
2 8 do 14
3 15 do 25
4 26 do 30
Bops 1 - 5 lub mniej
2 6 do 31
3 32 do 70
Brama 1 od 0,8 i powyżej -
2 od 0,2 do 0,8
Cefal 1 powyżej 1 -
2 od 0,5 do 1
3 od 0,2 do 0,5
4 od 0,1 do 0,2
Czarniak 1 powyżej 5 -
2 od 3 do 5
3 od 1,5 do 3
4 od 0,3 do 1,5
Dorsz 1 powyżej 7 -
2 od 4 do 7
3 od 2 do 4
4 od 1 do 2
5 od 0,3 do 1
Garnela 1 6,8 mm i więcej -
2 6,5 mm i więcej
Gładzica 1 powyżej 0,6 -
2 od 0,4 do 0,6
3 od 0,3 do 0,4
4 od 0,15 do 0,3
Homarzec 1 - 20 i mniej
2 21 do 30
3 31 do 40
4 ponad 40
12) 60 i mniej
22) 61 do 120
32) 121 do 180
42) ponad 180
Kantar 1 powyżej 0,8 -
2 od 0,5 do 0,8
3 od 0,3 do 0,5
4 od 0,18 do 0,3
Karlik 1 powyżej 0,4 -
2 od 0,25 do 0,4
3 od 0,125 do 0,25
4 od 0,05 do 0,125
Karmazyn 1 powyżej 2 -
2 od 0,6 do 2
3 od 0,35 do 0,6
Karmazynek 1 powyżej 2 -
2 od 0,6 do 2
3 od 0,35 do 0,6
Koleń 1 powyżej 2,2 -
2 od 1 do 2,2
3 od 0,5 do 1
Konger 1 powyżej 7 -
2 od 5 do 7
3 od 0,5 do 5
Krab kieszeniec 1 16 cm i więcej3) -
2 od 13 do 16 cm3)
Krewetka 1 - 250 i mniej
Kurek czerwony 1 powyżej 1 -
2 od 0,4 do 1
3 od 0,2 do 0,4
4 od 0,06 do 0,2
powyżej 0,5 50 lub mniej
1 od 0,2 do 0,5 51 do 125
Makrela 2 od 0,1 do 0,2 126 do 250
atlantycka 3 od 0,08 do 0,2 126 do 325
Makrela kolias 1 powyżej 0,5 -
2 od 0,25 do 0,5
3 od 0,14 do 0,25
4 od 0,05 do 0,14
Mątwy 1 powyżej 0,5 -
2 od 0,3 do 0,5
3 od 0,1 do 0,3
Molwa 1 powyżej 5 -
2 od 3 do 5
3 od 1,2 do 3
Morszczuk 1 powyżej 2,5 -
2 od 1,2 do 2,5
3 od 0,6 do 1,2
4 od 0,28 do 0,6
5 od 0,2 do 0,28
6 od 0,15 do 0,28
Opastun 1 powyżej 10 -
2 od 3,2 do 10
Ostrobok 1 powyżej 0,6 -
2 od 0,4 do 0,6
3 od 0,2 do 0,4
4 od 0,08 do 0,2
5 od 0,02 do 0,08
Pałasz czarny 1 powyżej 3 -
2 od 0,5 do 3
Pałasz ogoniasty 1 powyżej 3 -
2 od 2 do 3
3 od 1 do 2
4 od 0,5 do 1
Pikarel 1 - 20 lub mniej
2 21 do 40
3 41 do 90
Plamiak 1 powyżej 1 -
2 od 0,57 do 1
3 od 0,37 do 0,57
4 od 0,17 do 0,37
Przegrzebek zwyczajny 1 10 cm i więcej4) -
Raja gładka 1 powyżej 5 -
2 od 3 do 5
3 od 1 do 3
4 od 0,3 do 1
15) powyżej 3
25) od 0,5 do 3
Rekinek psi 1 powyżej 2 -
2 od 1 do 2
3 od 0,5 do 1
Rdzawiec 1 5 i powyżej -
2 3 do 5
3 1,5 do 3
4 0,3 do 1,5
Sardela 1 0,033 i powyżej 30 lub mniej
2 0,020 do 0,033 31 do 50
3 0,012 do 0,020 51 do 83
4 0,008 do 0,012 84 do 125
1 0,067 i powyżej 15 lub mniej
2 0,042 do 0,067 16 do 24
Sardynka 3 0,028 do 0,042 25 do 35
europejska 4 0,015 do 0,028 36 do 67
5 0,011 do 0,028 36 do 91
Skarp 1 1,3 i więcej -
2 0,8 do 1,3
3 0,45 do 0,8
4 0,25 do 0,45
Smuklica 1 0,45 i powyżej -
2 0,25 do 0,45
3 0,20 do 0,25
4 0,11 do 0,20
5 0,05 do 0,20
Sola zwyczajna 1 0,5 i powyżej -
2 0,33 do 0,5
3 0,25 do 0,35
4 0,2 do 0,25
5 0,12 do 0,2
Stornia 1 powyżej 0,3 -
2 0,2 do 0,3 włącznie
Szprot 1 - 125 lub mniej
Śledź 1 0,250 i powyżej 4 lub mniej
2 0,125 do 0,250 5 do 8
3 0,085 do 0,125 9 do 11
4(a) 0,050 do 0,085 12 do 20
4(b)6) 0,036 do 0,085 12 do 27
4(c)7) 0,057 do 0,085 12 do 17
57) 0,031 do 0,057 18 do 32
67) 0,023 do 0,031 33 do 44
Trąbik zwyczajny 1 45 mm i więcej4) -
Tuńczyk biały 1 4 i powyżej -
2 1,5 do 4
1 70 i powyżej -
2 50 do 70
Tuńczyk 3 25 do 50
błękitnopłetwy 4 10 do 25
5 6,4 do 10
Witlinek 1 0,5 i powyżej -
2 0,35 do 0,5
3 0,25 do 0,35
4 0,11 do 0,25
Zimnica 1 0,25 i powyżej -
2 0,13 do 0,25
Złocica 1 0,6 i powyżej -
2 0,35 do 0,6
3 0,18 do 0,35
Żabnica 1 4 i powyżej -
2 2 do 4
3 1 do 2
4 0,5 do 1
5 0,2 do 0,5

Objaśnienia:

1) Dla obydwu gatunków makreli ilość sztuk w 25 kg.

2) Dotyczy ogonów homarca.

3) Szerokość pancerza w najszerszym miejscu.

4) Szerokość muszli w najszerszym miejscu.

5) Dotyczy rai gładkiej skrzydłej.

6) Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na południe od 59° 30'.

7) Dotyczy śledzia bałtyckiego poławianego i wyładowywanego na północ od 59° 30'.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.77.686

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz produktów rybołówstwa oraz standardy rynkowe dla tych produktów.
Data aktu: 25/04/2003
Data ogłoszenia: 08/05/2003
Data wejścia w życie: 16/05/2003