Szczegółowe warunki pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 7 marca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych 2

Na podstawie art. 34 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§  1.  3
 (uchylony).
§  2.  4
 Próbki pobiera się w sposób:
1)
zapewniający uzyskanie próbek charakteryzujących właściwości organoleptyczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne danej partii produkcyjnej;
2)
uniemożliwiający zanieczyszczenie partii produkcyjnej, z której próbki są pobierane;
3)
dostosowany do postaci i rodzaju artykułu rolno-spożywczego oraz wielkości partii produkcyjnej, z której próbki są pobierane.
§  3. 
Sprzęt stosowany do pobierania próbek powinien:
1)
być wykonany z materiałów niepowodujących zmian organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranych próbek;
2)
mieć kształt i rodzaj powierzchni dostosowany do rodzaju artykułu rolno-spożywczego, którego próbki są pobierane;
3)
być osuszony i wolny od zanieczyszczeń.
§  4. 
1. 
Pobraną próbkę dzieli się na co najmniej dwie części o porównywalnej masie, tworząc średnie próbki laboratoryjne, które są niezwłocznie pakowane i zabezpieczane.
2. 
Jedną średnią próbkę laboratoryjną przeznacza się do badań laboratoryjnych, a pozostałe przechowuje się do badań porównawczych.
3.  5
 Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do próbek, których pobranie było niemożliwe zgodnie z dokumentami normalizacyjnymi, z uwagi na niewielką ilość artykułu rolno-spożywczego.
§  5. 
Osoba pobierająca próbkę sporządza protokół pobrania próbki, zawierający w szczególności:
1)
wskazanie podstawy prawnej pobrania próbki;
2)
nazwę artykułu rolno-spożywczego, którego próbka jest pobierana;
3)
miejsce, datę i godzinę pobrania próbki;
4)
nazwę producenta, odbiorcy lub dostawcy artykułu rolno-spożywczego;
5) 6
 dane umożliwiające identyfikację partii produkcyjnej, z której próbkę pobrano, oraz jej wielkość;
6)
wskazanie kraju pochodzenia artykułu rolno-spożywczego, którego próbkę pobrano;
7)
liczbę i masę jednostkową sporządzonych średnich próbek laboratoryjnych;
8)
imiona i nazwiska osób obecnych przy pobieraniu próbki;
9)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbkę.
§  6. 
1.  7
 Opakowanie średnich próbek laboratoryjnych i próbek, o których mowa w § 4 ust. 3, powinno:
1)
być szczelne, czyste, suche i bezwonne;
2)
zabezpieczać przed zanieczyszczeniem i zmianą właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranych próbek;
3)
mieć kształt i wielkość dostosowane do rodzaju artykułu rolno-spożywczego, którego próbkę pobrano.
2. 
Zamknięcie opakowania zabezpiecza się w sposób uniemożliwiający otwarcie opakowania bez naruszenia zabezpieczenia.
§  7. 
1.  8
 Opakowanie średnich próbek laboratoryjnych i próbek, o których mowa w § 4 ust. 3, zaopatruje się w informacje zawierające w szczególności:
1)
nazwę artykułu rolno-spożywczego;
2) 9
 dane umożliwiające identyfikację i wielkość partii produkcyjnej;
3)
datę i miejsce pobrania próbki;
4)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbkę;
5)
numer protokołu pobrania próbki.
2. 
Informacje, o których mowa w ust. 1, zamieszcza się w sposób zabezpieczający przed zmianą ich treści lub zniszczeniem.
§  8.  10
 Średnie próbki laboratoryjne i próbki, o których mowa w § 4 ust. 3, transportuje się i przechowuje w sposób zabezpieczający przed wpływem czynników powodujących zmianę właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranej próbki.
§  9.  11
1. 
Szczegółowe warunki pobierania próbek artykułu rolno-spożywczego głęboko mrożonego określa załącznik do rozporządzenia.
2. 
Pobieranie próbek artykułu rolno-spożywczego innego niż wymieniony w ust. 1 odbywa się zgodnie z dokumentami normalizacyjnymi.
3.  12
 W przypadku niewielkiej ilości artykułu rolno-spożywczego, z którego ma zostać pobrana próbka, jest dopuszczalne pobranie mniejszej liczby próbek lub próbek o ilości artykułu rolno-spożywczego mniejszej niż przewidziano w dokumentach normalizacyjnych, jednak w liczbie lub o ilości niezbędnej do przeprowadzenia badań.
§  10. 
Przepisy § 9 ust. 1 pkt 2-4 stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§  11. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  13

SZCZEGÓŁOWE WARUNKI POBIERANIA PRÓBEK ARTYKUŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO GŁĘBOKO MROŻONEGO

Pobieranie próbek
1.
Próbki artykułów rolno-spożywczych głęboko mrożonych, zwanych dalej "mrożonkami", składowanych w chłodni, pobiera się z miejsc o najwyższej temperaturze, w szczególności z miejsc położonych blisko drzwi, centralnego miejsca chłodni lub wylotu powietrza agregatu chłodzącego, uwzględniając czas składowania każdej partii, za którą uważa się określoną ilości artykułu rolno-spożywczego o tej samej nazwie, jednolitego pod względem rodzaju, klasy jakości, sposobu prezentacji, wyprodukowanego lub pakowanego przez jeden zakład produkcyjny, przeznaczonego jednorazowo do obrotu lub badania, oraz jej umieszczenie na poszczególnych poziomach chłodni.
2.
Pobierania próbek mrożonek ze środka transportu dokonuje się z góry i z dołu partii przylegającej do krawędzi skrzydła drzwi środka transportu.
3.
Pobierania próbek mrożonek podczas rozładunku dokonuje się z czterech spośród następujących miejsc:
1)
z góry i z dołu partii przylegającej do krawędzi drzwi środka transportu;
2)
z górnego i z tylnego narożnika partii, w miejscu możliwie jak najodleglejszym od agregatu chłodzącego;
3)
ze środka partii;
4)
z przedniej części partii, w miejscu jak najbliższym agregatu chłodzącego;
5)
z górnego i z dolnego narożnika przedniej części partii jak najbliżej wylotu powietrza agregatu chłodzącego.
4.
Próbki mrożonek z partii składowanych w urządzeniach chłodniczych placówek prowadzących obrót detaliczny pobiera się z trzech miejsc o najwyższej temperaturze.

Sprzęt do pomiaru temperatury

Pomiaru temperatury próbki mrożonek dokonuje się za pomocą wzorcowanego termometrycznego przyrządu pomiarowego o:

1)
dokładności pomiarowej ±0,5 °C;
2)
zakresie pomiaru od -30 °C do +20 °C;
3)
czasie reakcji nieprzekraczającym 30 sekund;
4)
rozdzielczości na wyświetlaczu przyrządu 0,1 °C.

Pomiar temperatury próbki

Pomiaru temperatury próbki mrożonek dokonuje się tylko w przypadku, gdy w trakcie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych powstaną wątpliwości co do utrzymania temperatury określonej w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 177, poz. 1733).

Przygotowanie próbki mrożonek i pomiar jej temperatury przeprowadza się podczas pozostawania próbki w urządzeniu chłodniczym. Jeżeli pozwala na to wielkość (wymiar) próbki, w próbce wydrąża się otwór o głębokości 25 mm za pomocą ostro zakończonego i schłodzonego narzędzia, wykonanego z materiału łatwego do czyszczenia.

Pomiaru temperatury próbki mrożonek dokonuje się, wkładając schłodzony termometryczny przyrząd pomiarowy na głębokość 25 mm, licząc od powierzchni mrożonki, tak aby ściśle przylegał do ścian otworu. W przypadku gdy wymiary próbki nie pozwalają na włożenie termometrycznego przyrządu pomiarowego na głębokość wydrążonego otworu, przyrząd wkłada się co najmniej na głębokość wynoszącą trzykrotność lub czterokrotność średnicy tego przyrządu.

W przypadku gdy w próbce mrożonki nie może zostać wydrążony otwór, temperaturę ustala się przez umieszczenie schłodzonego termometrycznego przyrządu pomiarowego na głębokości 25 mm od powierzchni opakowania, mierząc temperaturę w kontakcie z mrożonką.

Temperaturę mierzy się co najmniej dwukrotnie i odczytuje wówczas, gdy osiągnie ona stałą wartość. Dokładność pomiaru nie może ulec zmianie o więcej niż 0,3 °C.

ZAŁĄCZNIK Nr  1-4  14

 (uchylone).

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają dyrektywę Komisji (WE) nr 92/2 z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiającą procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 034 z 11.02.1992, str. 30).

Dane dotyczące ogłoszenia wyżej wymienionej dyrektywy, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą jej ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

_____

<Dz.U.05.68.603> Odnośnik nr 3 dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 5 kwietnia 2005 r. (Dz.U.05.68.603) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 maja 2005 r.

3 § 1 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
4 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
5 § 4 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
6 § 5 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
7 § 6 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
8 § 7 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
9 § 7 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
10 § 8 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
11 § 9 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
12 § 9 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
13 Załącznik dodany przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
14 Załączniki nr 1-4 uchylone przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.59.526

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe warunki pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.
Data aktu: 07/03/2003
Data ogłoszenia: 08/04/2003
Data wejścia w życie: 23/04/2003