- również nazwę i adres podmiotu wprowadzającego te materiały paszowe do obrotu;
-– numer ewidencyjny szczepu mikroorganizmu,
- określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
DEKLARACJA ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MATERIALE PASZOWYM
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych |
I. ZIARNO ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | 2 | 3 |
1 | Owies | - |
2 | Płatki owsiane | - skrobia |
3 | Śruta owsiana | - włókno surowe |
4 | Otręby i łuski owsiane | - włókno surowe |
5 | Jęczmień | - |
6 | Śruta jęczmienna | - włókno surowe |
7 | Białko jęczmienne |
- białko ogólne, - skrobia |
8 | Ryż połamany | - skrobia |
9 | Otręby ryżowe (brązowe) | - włókno surowe |
10 | Otręby ryżowe (białe) | - włókno surowe |
11 | Otręby ryżowe z węglanem | - włókno surowe, |
wapnia | - węglan wapnia | |
12 | Mączka paszowa z ryżu | - włókno surowe, |
parzonego | - węglan wapnia | |
13 | Śruta ryżu pastewnego | - skrobia |
14 | Makuch z ryżowych zarodków | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
15 | Poekstrakcyjne zarodki ryżowe | - białko ogólne |
16 | Skrobia ryżowa | - skrobia |
17 | Proso | - |
18 | Żyto | - |
19 | Śruta żytnia | - skrobia |
20 | Mąka żytnia paszowa | - skrobia |
21 | Otręby żytnie | - włókno surowe |
22 | Sorgo | - |
23 | Pszenica | - |
24 | Śruta pszenna | - skrobia |
25 | Mąka pszenna paszowa | - włókno surowe |
26 | Otręby pszenne | - włókno surowe |
27 | Kiełki pszenne | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy | ||
28 | Gluten pszenny | - białko ogólne |
29 | Gluten pszenny paszowy | - białko ogólne, |
- skrobia | ||
30 | Skrobia pszenna | - skrobia |
31 | Żelowana skrobia pszenna | - skrobia |
32 | Orkisz | - |
33 | Pszenżyto | - |
34 | Kukurydza | - |
35 | Śruta kukurydziana | - włókno surowe |
36 | Otręby kukurydziane | - włókno surowe |
37 | Makuch z zarodków | - białko ogólne, |
kukurydzianych | - tłuszcz surowy | |
38 | Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane | - białko ogólne |
39 | Gluten paszowy kukurydziany | - białko ogólne, |
- skrobia, | ||
- tłuszcz surowy, jeśli > 4,5 % | ||
40 | Gluten kukurydziany | - białko ogólne |
41 | Skrobia kukurydziana | - skrobia |
42 | Żelowana skrobia kukurydziana | - skrobia |
43 | Słód kukurydziany | - białko ogólne |
44 | Młóto browarniane suszone | - białko ogólne |
45 | Wywar gorzelniczy zbożowy suszony | - białko ogólne |
46 | Wywar gorzelniczy ciemny suszony | - białko ogólne |
II. NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Makuch z orzechów ziemnych i | - białko ogólne, |
częściowo łuszczonych | - tłuszcz surowy, | |
- włókno surowe | ||
2 | Śruta poekstrakcyjna arachidowa | - białko ogólne, |
z orzechów ziemnych częściowo łuszczonych | - włókno surowe | |
3 | Makuch z orzechów ziemnych | - białko ogólne, |
łuszczonych | - tłuszcz surowy, | |
- włókno surowe | ||
4 | Śruta poekstrakcyjna z | - białko ogólne, |
łuszczonych orzechów ziemnych | - włókno surowe | |
5 | Rzepak | - |
6 | Makuch rzepakowy | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
7 | Śruta poekstrakcyjna rzepakowa | - białko ogólne |
8 | Łuski nasion rzepaku | - włókno surowe |
9 | Śruta poekstrakcyjna z krokoszu | - włókno surowe, |
częściowo obłuszczonego | - białko ogólne | |
10 | Makuch z kopry | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
11 | Śruta poekstrakcyjna z kopry | - białko ogólne |
12 | Makuch z ziarna palmy | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
13 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna | - włókno surowe, |
palmy | - białko ogólne | |
14 | Nasiona soi toastowane | - |
15 | Śruta poekstrakcyjna sojowa | - białko ogólne, |
toastowana | - włókno surowe jeśli > 8 % | |
16 | Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana | - białko ogólne |
17 | Koncentrat białka sojowego | - białko ogólne |
18 | Olej roślinny | - zawartość wody, jeśli > 1 % |
19 | Łuski z nasion soi | - włókno surowe |
20 | Nasiona bawełny | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
21 | Śruta poekstrakcyjna z nasion | - włókno surowe, |
bawełny częściowo obłuszczonych | - białko ogólne | |
22 | Makuch z nasion bawełny | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
23 | Makuch z nasion Nigru | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
24 | Nasiona słonecznika | - |
25 | Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa | - białko ogólne |
26 | Śruta poekstrakcyjna z nasion | - włókno surowe, |
słonecznika częściowo obłuszczonych | - białko ogólne | |
27 | Nasiona lnu | - |
28 | Makuch lniany | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
29 | Śruta poekstrakcyjna lniana | - białko ogólne |
30 | Pulpa z oliwek | - włókno surowe, |
- białko ogólne | ||
31 | Makuch sezamowy | - włókno surowe, |
- białko ogólne, | ||
- tłuszcz surowy | ||
32 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna | - włókno surowe, |
kakaowego, częściowo obłuszczonego | - białko ogólne | |
33 | Łuski kakaowe | - włókno surowe |
III. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Ciecierzyca | - |
2 | Mączka z ekstrahowanych nasion guaru | - białko ogólne |
3 | Soczewica | - |
4 | Lędźwian siewny | - |
5 | Soczewica jadalna | - |
6 | Łubiny słodkie | - |
7 | Fasola toastowana | - |
8 | Groch | - |
9 | Śruta grochowa | - białko ogólne, |
- włókno surowe | ||
10 | Otręby grochowe | - włókno surowe |
11 | Bobik | - |
12 | Wyka jednokwiatowa | - |
13 | Wyka siewna | - |
IV. BULWY, KORZENIOWE, PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Wysłodki buraczane |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy, |
- całkowity cukier, w przeliczeniu na sacharozę, jeśli > 10,5 % | ||
2 | Melasa buraczana |
- całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, |
- zawartość wody, jeśli > 28 % | ||
3 | Wysłodki buraczane melasowane |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy, |
- cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, | ||
4 | Wywar melasowy z buraków | - białko ogólne, |
cukrowych | - zawartość wody, jeśli > 35 % | |
5 | Cukier z buraków cukrowych | - sacharoza |
6 | Batat | - skrobia |
7 | Maniok jadalny | - skrobia, |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy | ||
8 | Skrobia z manioku ekspandowana | - skrobia |
9 | Pulpa ziemniaczana | - |
10 | Skrobia ziemniaczana | - skrobia |
11 | Białko ziemniaczane | - białko ogólne |
12 | Płatki ziemniaczane | - skrobia, |
- włókno surowe | ||
13 | Koncentrat soku ziemniaczanego | - białko ogólne, |
- popiół surowy | ||
14 | Żelowana skrobia ziemniaczana | - skrobia |
V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Strąki szarańczynu | - włókno surowe |
2 | Pulpa cytrusowa | - włókno surowe |
3 | Pulpa owocowa | - włókno surowe |
4 | Pulpa pomidorowa | - włókno surowe |
5 | Pestki winogronowe ekstrahowane | - włókno surowe, jeśli > 45 % |
6 | Pulpa winogronowa | - włókno surowe, jeśli > 25 % |
7 | Pestki winogronowe |
- tłuszcz surowy, - włókno surowe, jeśli > 45 % |
VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE | ||
1 | Susz z lucerny - mączka | - białko ogólne, |
- włókno surowe, | ||
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy | ||
2 | Miazga z lucerny | - białko ogólne |
3 | Koncentrat białkowy z lucerny | - karoten, |
- białko ogólne | ||
4 | Susz z koniczyny - mączka |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy, |
- białko ogólne, | ||
- włókno surowe | ||
5 | Susz z traw - mączka |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % suchej masy, |
- białko ogólne, | ||
- włókno surowe | ||
6 | Słoma zbożowa | - |
7 | Słoma zbożowa po obróbce | - sód, jeśli do obróbki użyto NaOH |
VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Melasa z trzciny cukrowej |
- całkowity cukier w przeliczeniu na sacharozę, |
- zawartość wody, jeśli > 30 % | ||
2 | Wywar melasowy z trzciny | - białko ogólne, |
cukrowej | - zawartość wody, jeśli > 35 % | |
3 | Cukier z trzciny cukrowej | - sacharoza |
4 | Mączka z wodorostów morskich | - popiół surowy |
VIII. PRODUKTY MLECZNE | ||
1 | Mleko w proszku odtłuszczone | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 5 % | ||
2 | Maślanka w proszku | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- laktoza, | ||
- zawartość wody, jeśli > 6 % | ||
3 | Serwatka w proszku | - białko ogólne, |
- laktoza, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
4 | Serwatka w proszku o niskiej | - białko ogólne, |
zawartości cukru | - laktoza, | |
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
5 | Białko serwatki w proszku | - białko ogólne, |
- wilgotność, jeśli > 8 % | ||
6 | Kazeina w proszku | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 10 % | ||
7 | Laktoza w proszku | - laktoza, |
- zawartość wody, jeśli > 5 % | ||
IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH | ||
1 | Mączka mięsna | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
2 | Mączka mięsno-kostna | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
3 | Mączka kostna | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy | ||
4 | Skwarki | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- tłuszcz surowy | ||
5 | Mączka drobiowa | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy, | ||
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,3 % | ||
6 | Mączka z piór hydrolizowana | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,4 % | ||
7 | Suszona krew | - białko ogólne, |
- zawartość wody, jeśli > 8 % | ||
8 | Tłuszcz zwierzęcy | - zawartość wody, jeśli > 1 % |
X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Mączka rybna | - białko ogólne, |
- tłuszcz surowy, | ||
- zawartość wody, jeśli > 8 %, | ||
- popiół surowy, jeśli > 20 % | ||
2 | Koncentrat z rozpuszczalnych | - białko ogólne, |
części ryb | - tłuszcz surowy, | |
- zawartość wody, jeśli > 5 % | ||
3 | Olej rybny | - zawartość wody, jeśli > 1 % |
4 | Rafinowany i utwardzony olej | - liczba jodowa, |
rybny | - zawartość wody, jeśli > 1 % | |
XI. SUBSTANCJE MINERALNE | ||
1 | Węglan wapnia | - wapń, |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 5 % | ||
2 | Węglan wapniowo-magnezowy | - wapń, |
- magnez | ||
3 | Kwaśny węglan wapnia z alg | - wapń, |
morskich (Maerl) |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 5 % |
|
4 | Tlenek magnezu | - magnez |
5 | Siarczan magnezu | - magnez, |
- siarka | ||
6 | Fosforan dwuwapniowy | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
7 | Fosforan jedno-, dwuwapniowy | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
8 | Fosforan odfluorowany | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
9 | Odżelowana mączka kostna | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
10 | Fosforan jednowapniowy | - wapń, |
- fosfor całkowity | ||
11 | Fosforan wapniowo-magnezowy | - wapń, |
- fosfor całkowity, | ||
- magnez | ||
12 | Fosforan jednoamonowy | - azot całkowity, |
- fosfor całkowity | ||
13 | Chlorek sodu | - sód |
14 | Propionian magnezu | - magnez |
15 | Fosforan magnezu | - fosfor całkowity, |
- magnez | ||
16 | Fosforan sodowo-wapniowo- | - wapń, |
magnezowy | - fosfor całkowity, | |
- magnez, | ||
- sód | ||
17 | Fosforan jednosodowy | - fosfor całkowity, |
- sód | ||
18 | Wodorowęglan sodu | - sód |
XII. RÓŻNE | ||
1 | Produkty przemysłu | - skrobia, |
piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne |
- cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
|
2 | Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne |
- cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę |
3 | Wyroby i produkty uboczne | - skrobia, |
uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów |
- cukier całkowity w przeliczeniu na sacharozę, |
|
- tłuszcz surowy | ||
4 | Kwasy tłuszczowe | - tłuszcz surowy, |
- zawartość wody, jeśli > 1 % | ||
5 | Sole kwasów tłuszczowych | - tłuszcz surowy, |
- wapń (lub odpowiednio sód lub potas) |
B. Pozostałe materiały paszowe
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych |
1 | 2 | 3 |
1 | Ziarna zbóż | - |
2 | Produkty i produkty uboczne z ziarna zbóż |
- skrobia, jeśli > 20 %, - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
- tłuszcz surowy, jeśli > 5 %, | ||
- włókno surowe | ||
3 | Nasiona oleiste, owoce oleiste | - |
4 | Produkty i produkty uboczne z nasion oleistych i owoców |
- białko ogólne, jeśli > 10 %, - tłuszcz surowy, jeśli > 5 %, |
oleistych | - włókno surowe | |
5 | Nasiona roślin strączkowych | - |
6 | Produkty i produkty uboczne z | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
nasion roślin strączkowych | - włókno surowe | |
7 | Bulwy, korzeniowe | - |
8 | Produkty i produkty uboczne z | - skrobia, |
bulw i korzeniowych | - włókno surowe, | |
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % |
||
9 | Inne produkty i produkty uboczne z przetwórstwa buraków cukrowych |
- włókno surowe, jeśli > 15 %, - cukier całkowity, w przeliczeniu na |
sacharozę, | ||
- popiół nierozpuszczalny w HCl, jeśli > 3,5 % | ||
10 | Inne nasiona i owoce, produkty i | - białko ogólne, |
produkty uboczne z nich | - tłuszcz surowy, jeśli > 10 %, | |
otrzymywane | - włókno surowe | |
11 | Pasze z zielonek i pasze | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
objętościowe | - włókno surowe | |
12 | Inne rośliny, produkty i | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
produkty uboczne z nich otrzymywane | - włókno surowe | |
13 | Produkty i produkty uboczne z | - włókno surowe, jeśli > 15 %, |
przetwórstwa trzciny cukrowej |
- cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę |
|
14 | Produkty i produkty uboczne z | - białko ogólne, |
mleka | - zawartość wody, jeśli > 5 %, | |
- laktoza, jeśli > 10 % | ||
15 | Produkty pochodzące ze zwierząt | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
lądowych | - tłuszcz surowy, jeśli > 5 %, | |
- zawartość wody, jeśli > 8 % | ||
16 | Ryby, inne organizmy morskie, | - białko ogólne, jeśli > 10 %, |
produkty i produkty uboczne z | - tłuszcz surowy, jeśli > 5 %, | |
nich otrzymywane | - zawartość wody, jeśli > 8 % | |
17 | Substancje mineralne | - odpowiednie substancje mineralne |
18 | Różne | - skrobia, jeśli > 30 %, |
- białko ogólne, jeśli > 10 %, | ||
- tłuszcz surowy, jeśli > 10 %, - włókno surowe, | ||
- cukier całkowity, w przeliczeniu na sacharozę, jeśli > 10 % |
ZAKRES INFORMACJI ZAMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUP: BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW; PRODUKTÓW UBOCZNYCH UZYSKANYCH W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI; AMINOKWASÓW I ICH SOLI; HYDROKSYANALOGÓW AMINOKWASÓW; NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
Lp. | Rodzaj materiału paszowego1) | Określenie materiału paszowego | Deklarowana zawartość składników pokarmowych | Wskazania szczególne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BIAŁKO UZYSKIWANE Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW | ||||
1 | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu |
- białko ogólne, - popiół surowy, - tłuszcz surowy, - zawartość wody |
- wskazania dotyczące stosowania produktu - informacja "unikać wdychania" |
2 | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultur: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym, których komórki zostały unieczynnione | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultur: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym |
- białko ogólne, - popiół surowy, - tłuszcz surowy, - zawartość wody |
- wskazania dotyczące stosowania produktu, - maksymalna zawartość w paszy: * 8 % tuczniki * 8 % cielęta * 19 % łosoś (słodkowodny) * 33 % łosoś (morski) - informacja "unikać wdychania" |
3 | Drożdże uzyskane z mikroorganizmów i substratów Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis. Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne | Drożdże otrzymane z mikroorganizmów i substratów Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis. Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne | ||
4 | Grzybnia, mokry produkt uboczny otrzymany podczas produkcji penicyliny, kiszona za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu zdezaktywowania penicyliny oraz poddana obróbce cieplnej | "Zakiszona grzybnia otrzymana podczas produkcji penicyliny" |
- zawartość azotu, wyrażona jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody |
- gatunek lub kategoria zwierząt |
NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE | ||||
5 | Mocznik, technicznie czysty | "Mocznik" | - azot | - gatunek lub kategoria zwierząt |
Biuret, technicznie czysty | "Biuret" | - azot | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
Fosforan mocznika, technicznie czysty | "Fosforan mocznika" |
- azot, - fosfor |
- gatunek lub kategoria zwierząt | |
Diureidoizobutan, technicznie czysty | "Diureidoizobutan" | - azot | - gatunek lub kategoria zwierząt | |
6 | Mleczan amonu wytwarzany przez fermentację Lactobacillus bulgaricus | "Mleczan amonu z fermentacji" |
- azot wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody |
- gatunek lub kategoria zwierząt |
Octan amonu w roztworze wodnym | "Octan amonu" |
- azot, - zawartość wody |
- gatunek lub kategoria zwierząt | |
Siarczan amonu w roztworze wodnym | "Siarczan amonu" |
- azot, - zawartość wody |
- dla młodych przeżuwaczy dawka dzienna nie może przekraczać 0,5 % - gatunki zwierząt |
|
PRODUKTY UBOCZNE UZYSKANE W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI | ||||
7 |
Płynny koncentrat produktu ubocznego uzyskanego przy produkcji kwasu L-glutaminowego przez fermentację z Corynebacterium melassecola |
"produkty uboczne uzyskane przy produkcji kwasu L-glutaminowego" |
- azot, wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody |
- gatunek lub kategoria zwierząt |
Płynny koncentrat produktu ubocznego uzyskanego przy produkcji chlorowodorku L-lizyny przez fermentację z Brevibacterium lactofermentum |
"produkty uboczne uzyskane przy produkcji chlorowodorku L-lizyny" |
- azot, wyrażony jako białko ogólne, - popiół surowy, - zawartość wody |
- gatunek lub kategoria zwierząt | |
AMINOKWASY I ICH SOLE | ||||
8 | DL-metionina, technicznie czysta | "DL-metionina" |
- DL-metionina, - zawartość wody |
- |
Uwodniona sól wapniowa N-hydroksy-metylo-DL-metioniny, technicznie czysta |
"Uwodniona sól wapniowa N-hydroksy-metylo-DL-metioniny" |
- DL-metionina, - zawartość wody |
- gatunek lub kategoria zwierząt | |
Metioninian cynku, technicznie czysty | "Metioninian cynku" |
- DL-metionina, - zawartość wody |
- gatunek lub kategoria zwierząt | |
Płynny koncentrat DL-metioninianu sodu, technicznie czysty |
"Płynny koncentrat DL-metioninianu sodu" |
- DL-metionina, - zawartość wody |
- gatunek lub kategoria zwierząt | |
DL-metionina, czysta technicznie, zabezpieczona za pomocą kopolimeru winylo-pirydyno-styrenu | "Metionina zabezpieczona kopolimerem winylo-pirydyno-styrenu" |
- DL-metionina, - zawartość wody |
- gatunek zwierząt | |
L-lizyna, technicznie czysta | "L-lizyna" |
- L-lizyna, - zawartość wody |
- | |
Płynna skoncentrowana L-lizyna w płynie |
"Płynna skoncentrowana L-lizyna w płynie" |
- L-lizyna, - zawartość wody |
- | |
Monochlorowodorek L-lizyny, technicznie czysty |
"Monochlorowodorek L-lizyny" |
- L-lizyna, - zawartość wody |
- | |
Skoncentrowany monochlorowodorek L-lizyny | "Skoncentrowany jedno-chlorowodorek L-lizyny" |
- L-lizyna, - zawartość wody |
- | |
Siarczan L-lizyny wytwarzany przez fermentację z Corynebacterium glutamicum | "Siarczan L-lizyny i jego produkty uboczne uzyskane z fermentacji" |
- L-lizyna, - zawartość wody |
- | |
Fosforan L-lizyny i jego produkty uboczne otrzymywane podczas fermentacji z Brevibacterium lactofermentum NRRL B- 11470 |
"Fosforan L-lizyny i jego produkty uboczne uzyskane podczas fermentacji" |
- L-lizyna, - zawartość wody |
- | |
Mieszaniny: a/ technicznie czystego monochlorowodorku L-lizyny, b/ technicznie czystej DL-metioniny zabezpieczone za pomocą kopolimeru winylo-pirydyno-styrenu |
"Mieszanina monochlorowodorku L-lizyny i DL-metioniny zabezpieczona kopolimerem winylo-pirydyno-styrenu |
- L-lizyna, - DL-metionina, - zawartość wody |
- | |
L-treonina, technicznie czysta | "L-treonina" |
- L-treonina, - zawartość wody |
- | |
L-tryptofan, technicznie czysty | "L-tryptofan" |
- L-tryptofan, - zawartość wody |
- | |
DL-tryptofan, technicznie czysty | "DL-tryptofan" |
- DL-tryptofan, - zawartość wody |
- | |
HYDROKSYANALOGI AMINOKWASÓW | ||||
9 | Hydroksyanalog metioniny | "Hydroksyanalog metioniny" |
- zawartość monomeru i kwasów ogółem, - zawartość wody |
- gatunek zwierząt |
Sól wapniowa hydroksyanalogu metioniny | "Sól wapniowa hydroksyanalogu metioniny" | - zawartość kwasów, - zawartość wody | - gatunek zwierząt | |
DEKLARACJA ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH W MIESZANCE PASZOWEJ
Lp. | Rodzaj mieszanki paszowej | Deklarowana zawartość składników pokarmowych | Gatunek lub kategoria zwierząt |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Mieszanka paszowa pełnoporcjowa |
- białko ogólne, - oleje i tłuszcz surowy, - włókno surowe, - popiół surowy |
zwierzęta, z wyjątkiem zwierząt domowych innych niż psy i koty |
- lizyna, - metioniny |
świnie, drób |
||
- fosfor | ryby, z wyjątkiem ryb ozdobnych | ||
2 | Mieszanka paszowa uzupełniająca -mineralna |
- wapń, - fosfor, - sód |
wszystkie zwierzęta |
- magnez | przeżuwacze | ||
3 | Mieszanka paszowa uzupełniająca -melasowana |
- białko ogólne, - włókno surowe, - cukier całkowity (jako sacharoza), - popiół surowy |
wszystkie zwierzęta |
- magnez ≥ 0, 5 % | przeżuwacze | ||
4 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna |
- białko ogólne, - olej i tłuszcz surowy, - włókno surowe, - popiół surowy |
zwierzęta, z wyjątkiem zwierząt domowych innych niż psy i koty |
- wapń ≥ 5 % | zwierzęta inne niż zwierzęta domowe | ||
- fosfor ≥ 2 % | zwierzęta inne niż zwierzęta domowe | ||
- magnez ≥ 0, 5 % | przeżuwacze | ||
- lizyna | świnie | ||
- metioniny | drób |
ZAKRES INFORMACJI ZAMIESZCZANYCH NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO DOŁĄCZONYCH DO DOKUMENTÓW PRZEWOZOWYCH MIESZANKI PASZOWEJ ZAWIERAJĄCEJ MATERIAŁY PASZOWE Z GRUP: BIAŁKA UZYSKIWANEGO Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW; PRODUKTÓW UBOCZNYCH UZYSKANYCH W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI; AMINOKWASÓW I ICH SOLI; HYDROKSYANALOGÓW AMINOKWASÓW; NIEBIAŁKOWYCH ZWIĄZKÓW AZOTOWYCH
Lp. | Rodzaj produktu1) | Określenie produktu | Wskazania szczególne |
1 | 2 | 3 | 4 |
BIAŁKO UZYSKIWANE Z MIKROORGANIZMÓW NALEŻĄCYCH DO GRUPY BAKTERII, DROŻDŻY, GLONÓW I GRZYBÓW | |||
1 | Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu | - | - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej |
2 |
Białkowy produkt uzyskany przez fermentację kultur: Methylococcus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidorovans, Bacillus brevis i Bacillus firmus wyhodowanych na gazie ziemnym, których komórki zostały unieczynnione |
"Produkt białkowy uzyskany z bakteryjnej fermentacji gazu ziemnego" | - ilość produktu zawarta w mieszance paszowej |
3 |
Drożdże Drożdże otrzymane z mikroorganizmów i substratów Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis. Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne |
Drożdże otrzymane z mikroorganizmów i substratów Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis. Melasy, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty owocowe, serwatka, kwas mlekowy, hydrolizowane włókna roślinne | - |
4 | Glony | - | - |
5 | Grzybnia, mokry produkt uboczny otrzymany podczas produkcji penicyliny, kiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu zdezaktywowania penicyliny oraz poddana obróbce cieplnej | "Kiszona grzybnia otrzymywana podczas produkcji penicyliny" | - |
NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE | |||
6 | Mocznik, technicznie czysty | "Mocznik" | Odpowiednio dla każdego produktu: |
Biuret, technicznie czysty Fosforan mocznika, technicznie czysty |
"Biuret" "Fosforan mocznika" |
- ilość produktu zawarta w mieszance paszowej, |
|
Diureidoizobutan, technicznie czysty | "Diureidoizobutan" |
- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, |
|
- wskazanie użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt |
|||
7 |
Mleczan amonu wytwarzany przez fermentację Lactobacillus bulgaricus Octan amonu w roztworze wodnym |
"Mleczan amonu z fermentacji" "Octan amonu" |
Odpowiednio dla każdego produktu: - ilość produktu zawarta w mieszance paszowej, |
- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, |
|||
- wskazanie użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt |
|||
Siarczan amonu w roztworze wodnym | "Siarczan amonu" |
- ilość produktu zawarta w mieszance paszowej, - % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt, - w przypadku młodych przeżuwaczy dzienna dawka nie może przekroczyć 0,5 % |
|
PRODUKTY UBOCZNE UZYSKANE W PROCESIE WYTWARZANIA AMINOKWASÓW W DRODZE FERMENTACJI | |||
8 |
Płynny koncentrat produktu ubocznego uzyskanego przy produkcji kwasu L-glutaminowego przez fermentację z Corynebacterium melassecola |
"produkty uboczne wytwarzania kwasu L-glutaminowego" |
- % całkowitej ilości białka ogólnego dostarczonego przez azot niebiałkowy, - wskazanie użycia poziomu całkowitej ilości azotu niebiałkowego, której nie powinno się przekraczać w dziennej porcji dla każdego gatunku lub kategorii zwierząt |
Płynny koncentrat produktu ubocznego uzyskanego przy produkcji chlorowodorku L-lizyny przez fermentację z Brevibacterium lactofermentum | "produkty uboczne wytwarzania chlorowodorku L-lizyny" | - | |
HYDROKSYANALOGI AMINOKWASÓW | |||
9 | Hydroksyanalog metioniny | "Hydroksyanalog metioniny" |
- zawartość monomeru i kwasów ogółem, - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej |
Sól wapniowa hydroksyanalogu metioniny | "Sól wapniowa hydroksyanalogu metioniny" |
- zawartość kwasów, - ilość produktu zawartego w mieszance paszowej |
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.2003.168.1642 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Oznakowanie środków żywienia zwierząt. |
Data aktu: | 27/08/2003 |
Data ogłoszenia: | 26/09/2003 |
Data wejścia w życie: | 27/12/2003, 01/05/2004 |