Wzory świadectwa zdrowia oraz handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla wprowadzanego na rynek mięsa i jego przetworów, mleka i przetworów mlecznych, miodu i jego przetworów, ryb, skorupiaków i mięczaków oraz ich przetworów, a także dla produktów jajczarskich.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 czerwca 2003 r.
w sprawie wzorów świadectwa zdrowia oraz handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla wprowadzanego na rynek mięsa i jego przetworów, mleka i przetworów mlecznych, miodu i jego przetworów, ryb, skorupiaków i mięczaków oraz ich przetworów, a także dla produktów jajczarskich

Na podstawie art. 32 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się wzór świadectwa zdrowia dla mięsa niepoddanego rozbiorowi wprowadzanego na rynek, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§  2.
Określa się wzór handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla mięsa niepoddanego rozbiorowi, mięsa poddanego rozbiorowi oraz dla przetworów mięsnych, mleka i przetworów mlecznych, miodu i jego przetworów, ryb, skorupiaków i mięczaków oraz ich przetworów, oraz dla produktów jajczarskich, wprowadzanych na rynek, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  3.
Wzór świadectwa zdrowia, o którym mowa w § 1, dla mięsa niepoddanego rozbiorowi wprowadzanego na rynek stosuje się do dnia 31 grudnia 2007 r.
§  4.
Wzór handlowego dokumentu identyfikacyjnego, o którym mowa w § 2, dla mięsa niepoddanego rozbiorowi wprowadzanego na rynek stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 29 czerwca 2003 r.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WZÓR

ŚWIADECTWO ZDROWIA

dla mięsa niepoddanego rozbiorowi wprowadzanego na rynek Nr: .......

Ja, niżej podpisany, urzędowy lekarz weterynarii

zaświadczam, że:

mięso pozyskane z: .........................................

(gatunek zwierząt)

tusze, półtusze, ćwierćtusze (1),(2): ......................

(liczba/waga netto)

tuszki(3): .................................................

(liczba/waga netto)

pochodzi ze zwierząt poddanych ubojowi w dniu: .............

w rzeźni (lub innym miejscu uboju)(1): .....................

............................................................

(nazwa zakładu lub gospodarstwa, adres, weterynaryjny

numer identyfikacyjny)

i jest wywożone do: ........................................

(nazwa zakładu lub gospodarstwa, adres

miejsca przeznaczenia)

data i godzina załadunku: ..................................

następującym środkiem transportu: ..........................

(rodzaj środka transportu i

jego numer rejestracyjny)

Wymienione wyżej mięso pochodzi ze zwierząt poddanych

badaniu przed i po uboju lub po odstrzeleniu i jest uznane

za zdatne do spożycia. Mięso lub jego opakowanie jest

oznakowane znakami, których wzór podaje się poniżej:

Tusze, półtusze, ćwierćtusze bydła, owiec, kóz powyżej 12

miesiąca życia, opisane w świadectwie zdrowia, nie zostały

pozbawione kręgosłupa(1): ..................................

............................................................

(liczba/waga netto)

........................ ...............................

(miejscowość, data) (pieczęć i podpis urzędowego

lekarza weterynarii)

(1) Niepotrzebne skreślić.

(2) Dotyczy gatunków zwierząt: koni, bydła, trzody chlewnej, owiec, kóz, strusi, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, zwierząt łownych kopytnych.

(3) Dotyczy gatunków zwierząt: drobiu, królików, zajęcy, nutrii, ptactwa łownego.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR

HANDLOWY DOKUMENT IDENTYFIKACYJNY

dla mięsa niepoddanego rozbiorowi*, mięsa poddanego rozbiorowi oraz dla przetworów mięsnych, mleka i przetworów mlecznych, miodu i jego przetworów, ryb, skorupiaków i mięczaków oraz ich przetworów, produktów jajczarskich(1), wprowadzanych na rynek

Nr: .......

Nazwa i adres wysyłającego: ................................

............................................................

Weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu: ...............

Zakład zakwalifikowany do prowadzenia sprzedaży:(1)

- na rynek Unii Europejskiej

- na rynek innych państw ...................................

(nazwa państwa)

- na rynek krajowy

Opis towaru**: .............................................

............................................................

Rodzaj opakowań: ...........................................

Liczba opakowań i waga netto: ..............................

Pochodzenie surowca: .......................................

Miejsce pozyskania/przetworzenia/składowania/(1): ..........

............................................................

Data wysyłki i miejsce przeznaczenia: ......................

Rodzaj środka transportu i jego numer rejestracyjny: .......

............................................................

Dane dotyczące procesu technologicznego, norm jakościowych i

produkcyjnych oraz stosowanych przez producenta systemów

kontroli jakości(2):

............................................................

............................................................

....................... ..................................

(miejscowość, data i (pieczęć i podpis wystawiającego)

godzina wystawienia)

* Wzór handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla mięsa niepoddanego rozbiorowi wprowadzanego na rynek stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.

** W przypadku mięsa mrożonego należy podać datę zamrożenia.

(1) Niepotrzebne skreślić.

(2) Wypełnienie nieobligatoryjne.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.106.1000

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wzory świadectwa zdrowia oraz handlowego dokumentu identyfikacyjnego dla wprowadzanego na rynek mięsa i jego przetworów, mleka i przetworów mlecznych, miodu i jego przetworów, ryb, skorupiaków i mięczaków oraz ich przetworów, a także dla produktów jajczarskich.
Data aktu: 03/06/2003
Data ogłoszenia: 18/06/2003
Data wejścia w życie: 29/06/2003, 01/01/2008