WNIOSEK
O WYDANIE ZGODY NA ZAMKNIĘTE UŻYCIE GMO
za realizację planowanego zamkniętego użycia GMO
1.1 (*) | Nazwa i siedziba użytkownika lub imię, nazwisko i adres | |
1.2 (*) | W przypadkach, których to dotyczy, wskazanie nazwy osoby prawnej, w której skład wchodzi użytkownik GMO | |
1.3 (*) | Imię i nazwisko oraz informacje o kwalifikacjach fachowych osoby odpowiedzialnej za realizację planowanego zamkniętego użycia GMO | |
1.4 (*) | Liczba osób zatrudnionych przy realizacji planowanego zamkniętego użycia GMO | |
1.5 (*) | Komórka odpowiedzialna za bezpieczeństwo biologiczne oraz kwalifikacje zatrudnionych w niej osób | |
1.6 (*) | Dyrektor jednostki, osoba ponosząca odpowiedzialność cywilną i karną |
2. Informacje o planowanym zamkniętym użyciu GMO (*)
a. Tytuł planowanego zamkniętego użycia GMO (*)
............................................................
............................................................
............................................................
b. Cel i krótkie streszczenie (maks. 150 słów) (*)
............................................................
............................................................
............................................................
3. Informacje o GMO, konieczne do określenia stopnia
zagrożenia.
a. Charakterystyka biorcy
3.1 (*) | Nazwa taksonomiczna | |
3.2.(*) | Inne nazwy (w szczególności: nazwa potoczna, nazwa szczepu, linii, hodowlana) | |
3.3. | Cechy fenotypowe i genetyczne | |
3.4. | Stabilność genetyczna i fenotypowa | |
3.5. | Opis technik identyfikacji i detekcji: ich czułość, wiarygodność i specyficzność | |
3.6. | Patogenność | |
a) | patogenność, infekcyjność, toksyczność, alergenność, wektory patogenności, możliwe wektory, wpływ na organizmy nieobjęte celowym oddziaływaniem GMO; możliwość aktywacji wirusów utajonych (prowirusów); zdolność do kolonizacji innych organizmów | |
b) | wykonywane lub możliwe testy oznaczania stopnia patogenności | |
3.7. (*) | Oporność na antybiotyki i możliwość wykorzystania tych antybiotyków w leczeniu ludzi i zwierząt oraz w profilaktyce | |
3.8. | Charakterystyka wewnętrznych (natywnych) wektorów | |
a) |
sekwencja (podać odnośnik literaturowy, jeśli jest dostępny) |
|
b) | częstość uruchamiania wektora | |
c) | swoistość | |
d) | obecność genów oporności | |
3.9 | Opis naturalnego środowiska organizmu | |
3.10 | Informacja o sposobie rozmnażania i ewentualnym cyklu infekcyjnym | |
3.11(*) | Informacje dotyczące zdolności do samodzielnego utrzymania się w środowisku | |
3.12. | Możliwość przenoszenia materiału genetycznego, koniugacja, krzyżowanie, rozsiewanie, inne | |
3.13. | Opis wcześniejszych modyfikacji genetycznych | |
3.14(*) | Klasyfikacja zagrożenia stosownie do istniejących norm dotyczących ochrony zdrowia ludzi lub ochrony środowiska | |
a) |
szczep stosowany w produkcji przemysłowej na dużą skalę lub laboratoryjny |
|
b) | kategoria zagrożenia |
b. Charakterystyka dawcy
3.15.(*) | Nazwa taksonomiczna | |
3.16.(*) | Nazwa potoczna | |
3.17.(*) | Inne nazwy (w szczególności: nazwa zwyczajowa, nazwa szczepu, linii, hodowlana) | |
3.18. | Stopień pokrewieństwa pomiędzy dawcą i biorcą | |
3.19. | Patogenność | |
a) | patogenność, infekcyjność, toksyczność, alergenność, wektory patogenów, inne wektory, wpływ na organizmy nieobjęte celowym oddziaływaniem GMO; możliwość aktywacji wirusów utajonych (prowirusów); zdolność do kolonizacji innych organizmów | |
b) | wykonywane lub możliwe testy oznaczania stopnia patogenności | |
3.20.(*) | Oporność na antybiotyki i możliwość wykorzystania tych antybiotyków w leczeniu ludzi i zwierząt oraz w profilaktyce | |
3.21.(*) | Opis naturalnego środowiska organizmu | |
3.22. | Informacja o sposobie rozmnażania i ewentualnym cyklu infekcyjnym | |
3.23. | Informacje dotyczące zdolności do samodzielnego utrzymania się w środowisku | |
3.24. | Możliwość przenoszenia materiału genetycznego, koniugacja, krzyżowanie, rozsiewanie, inne | |
3.25. | Pochodzenie subkomórkowe rekombinowanego DNA i sposób jego otrzymania | |
3.26. | Włączane sekwencje nukleotydowe (insert) | |
a) |
sekwencje kodujące, markery fenotypowe, rodzaj i właściwości produktów |
|
b) |
sekwencje niekodujące i sekwencyjne sygnały regulacyjne, ich rodzaj, funkcje i specyficzność, szczególnie wpływ na ekspresję i mobilizację |
|
c) |
informacja na temat, do jakiego stopnia insert jest ograniczony do żądanej funkcji |
|
3.27.(*) | Kategoria zagrożenia |
c. Charakterystyka wektora
3.28.(*) | Nazwa | |
3.29.(*) | Opis szczegółowy | |
a) | podać odnośnik literaturowy opisujący konstrukcję wektora (jeśli jest dostępny) | |
b) | Jeśli użyty wektor nie jest opisany lub jest zmodyfikowany w stosunku do konstruktu wyjściowego, opisać szczegółowo, w tym wszystkie modyfikacje i ich przewidywane skutki | |
3.30.(*) | Fenotyp (w tym oporność na antybiotyki) | |
3.31. | Częstość mobilizacji wbudowanego wektora lub zdolność przenoszenia i metody określania tych procesów | |
3.32. | Informacje o tym, w jakim stopniu wektor jest ograniczony do DNA wymaganego do spełnienia planowanych funkcji i jaka część wektora pozostaje w GMO | |
3.33.(*) | Kategoria zagrożenia |
d. Charakterystyka GMO
3.34. | Informacje związane z modyfikacjami genetycznymi | |
a) |
metody używane do modyfikacji genetycznej (konstrukcja i wprowadzenie insertu bądź insertów do biorcy lub usunięcie sekwencji) |
|
b) |
lokalizacja wewnątrzkomórkowa zmienionej (wstawionej lub usuniętej) części kwasu nukleinowego, ze szczególnym odniesieniem do jakiejkolwiek znanej szkodliwej sekwencji |
|
c) |
wielkość usuniętego fragmentu i jego funkcje |
|
3.35.(*) | Informacje o uzyskanym GMO | |
a) (*) |
opis zmienionych cech genetycznych i fenotypowych GMO |
|
b) |
struktura i liczba kopii każdego wektora lub dodanego kwasu nukleinowego w GMO |
|
c) (*) |
stabilność genetyczna i fenotypowa |
|
d) |
charakterystyka i poziom ekspresji nowego materiału genetycznego; metody i czułość pomiaru |
|
e) | funkcje nowego białka | |
f) |
techniki identyfikacji i detekcji wprowadzonej sekwencji, wektorów i białka będącego produktem wprowadzonego genu, ich czułość, swoistość i wiarygodność |
|
g) (*) |
zmiany zdolności rozmnażania, rozsiewania i przetrwania GMO w porównaniu do organizmu biorcy |
|
h) (*) |
przewaga selekcyjna w przypadku niekontrolowanego uwolnienia do środowiska |
|
3.36.(*) | Wcześniejsze zamknięte użycie GMO | |
a) (*) | termin i skala operacji | |
b) (*) |
negatywne skutki dla zdrowia człowieka lub dla środowiska |
|
3.37. | Aspekty zdrowotne | |
a) |
właściwości toksyczne lub alergiczne GMO lub produktów ich metabolizmu |
|
b) | produkty stwarzające zagrożenie | |
c) |
porównanie GMO z dawcą, biorcą lub organizmem rodzicielskim (jeśli występuje), w odniesieniu do patogenności |
|
d) | zdolność do kolonizacji | |
e) |
wywołane dolegliwości i mechanizm patogenności, włączając inwazyjność i zjadliwość |
|
f) | zakaźność | |
g) | dawka infekcyjna | |
h) |
zakres gospodarzy i możliwość ich zmiany |
|
i) |
możliwość przeżycia poza organizmem gospodarza |
|
j) |
oporność na antybiotyki (antybiogram) |
|
k) | możliwość leczenia |
4. Typ i rozmiar operacji (*)
4.1(*) | Typ operacji | |
a) (*) |
badania naukowe podstawowe i rozwojowe |
|
b) (*) | produkcja | |
4.2(*) | Rozmiar operacji | |
a) (*) |
maksymalna objętość kultur komórkowych lub liczba/masa roślin lub zwierząt podlegających regulacji jednorazowo i w czasie całej operacji |
|
b) (*) |
przewidywany czas trwania operacji |
|
4.3(*) | Prawdopodobieństwo powstawania aerozoli lub skażonych ścieków (ilościowo) |
5. Znane lub przewidywane skutki niekontrolowanego
rozprzestrzenienia GMO dla środowiska i zdrowia
człowieka, w tym czy znana jest otaczająca fauna i flora,
której mógłby zostać przekazany materiał genetyczny
GMO:(*)
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
6. Proponowana klasyfikacja stopnia zagrożenia dla
środowiska i/lub zdrowia człowieka:(*)
1[ ] 2[ ] 3[ ] 4[ ]
7. Planowane poziomy i rodzaje zabezpieczeń:(*)
UWAGA: Przy operacji na skalę przemysłową oraz przy III i IV
kategorii zagrożenia wymagane jest załączenie planu pomieszczeń z zaznaczonymi stanowiskami pracy i urządzeniami
oraz lokalizacją pomieszczenia w całym budynku lub
kompleksie.
7.1. | Konstrukcja i położenie pomieszczenia i/lub urządzeń | |
a) | system zamknięty | |
b) | pomieszczenie izolowane | |
c) |
pomieszczenie nieprzepuszczające dymu |
|
d) | możliwość obserwacji z zewnątrz | |
e) |
wyznaczony obszar kontrolowany i metody przeprowadzania kontroli obecności GMO lub ich produktów poza pomieszczeniem lub urządzeniem zamkniętym |
|
7.2. | Wyposażenie | |
a) |
powierzchnie łatwo zmywalne, odporne na kwasy, zasady, rozpuszczalniki |
|
b) | wejście przez śluzę powietrzną | |
c) |
podciśnienie w porównaniu z otoczeniem |
|
d) |
urządzenia służące do uniemożliwienia wydostania się GMO poza obszar zamknięty: siatki, izolatory, filtry HEPA, inne |
|
e) | komora bezpiecznej pracy | |
f) | autoklaw | |
g) | własna aparatura | |
7.3. | System pracy | |
a) | ograniczony dostęp | |
b) | znaki ostrzegawcze | |
c) | kontrola gazów i aerozoli | |
d) |
prysznic lub umywalka, środki odkażające |
|
e) |
kontrola potencjalnych nosicieli (gryzoni, owadów, innych) |
|
f) |
system przenoszenia GMO pomiędzy systemami zamkniętymi (w tym kontrola aerozoli) lub między pomieszczeniami lub budynkami |
|
7.4. | Odpady | |
a) |
sposoby inaktywacji próbek i zużytych materiałów, stosowane procedury i ocena ich skuteczności |
|
b) |
dezaktywacja wody odpływowej między innymi w zlewach, spod pryszniców, w szklarniach, zwierzętarniach |
8. Ochrona profilaktyczna pracowników (*)
a) wykształcenie i doświadczenie pracowników (w tym
odbyte szkolenia)
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
b) indywidualne środki ochrony, w tym odzież i
indywidualny sprzęt ochronny, szczepienia, inne
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
9. Proponowane postępowanie na wypadek awarii (*)
a) Plan postępowania i środki bezpieczeństwa dla
pracowników
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
b) Plan postępowania i środki bezpieczeństwa dla służb
ratowniczych
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
......................................................
10. Komentarze i uwagi dodatkowe, inne informacje, uznane
przez użytkownika za ważne dla zachowania bezpieczeństwa
(*)
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................
Podpis wnioskodawcy
............... dnia ...........
Załączniki do wniosku:
1. Dokumentacja oceny zagrożeń dla zdrowia ludzi i
środowiska.
2. Plan postępowania na wypadek awarii powodującej
niekontrolowane rozprzestrzenianie się GMO zagrażające
zdrowiu ludzi lub środowisku w sposób bezpośredni lub z
opóźnieniem.
UWAGA:
Wypełnienie pól oznaczonych symbolem (*) obowiązuje dla
wszystkich kategorii zagrożenia; pola nieoznaczone wypełnia
się przy II, III oraz IV kategorii zagrożenia.
WNIOSEK O WYDANIE ZGODY NA ZAMIERZONE UWOLNIENIE GMO DO ŚRODOWISKA W CELACH INNYCH NIŻ WPROWADZENIE DO OBROTU
za przygotowanie i przeprowadzenie zamierzonego
uwolnienia
1.1 | Nazwa i siedziba lub nazwisko i adres użytkownika GMO | |
1.2 | Imię i nazwisko oraz informacja o kwalifikacjach fachowych osoby (osób) odpowiedzialnej za przygotowanie i przeprowadzenie zamierzonego uwolnienia GMO do środowiska |
2. Informacje o zamierzonym uwolnieniu GMO do środowiska
a) Tytuł zamierzonego uwolnienia GMO do środowiska
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
b) Cel zamierzonego uwolnienia GMO do środowiska i
krótkie streszczenie (maks. 150 słów)
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
3. Informacje o GMO
a. Charakterystyka biorcy; organizmu rodzicielskiego (o
ile występuje):
3.1 | Nazwa taksonomiczna | |
3.2 | Taksonomia | |
3.3 | Inne nazwy (w szczególności: nazwa zwyczajowa, nazwa szczepu, nazwa hodowlana) | |
3.4 | Cechy fenotypowe i genetyczne | |
3.5 | Stopień pokrewieństwa pomiędzy dawcą i biorcą lub między organizmami rodzicielskimi | |
3.6 | Opis technik identyfikacji i detekcji | |
3.7 | Dokładność, powtarzalność i specyficzność technik identyfikacji i detekcji | |
3.8 | Opis geograficznego zasięgu i naturalnego środowiska organizmu wraz z informacją o naturalnych wrogach, ofiarach, pasożytach, konkurentach, symbiontach i gospodarzach | |
3.9 | Możliwość przeniesienia informacji genetycznej do innych organizmów Krzyżowanie z innymi gatunkami użytkowymi lub dzikimi | |
3.10 | Stabilność genetyczna organizmów i czynniki na nią wpływające | |
3.11 | Cechy patologiczne, ekologiczne i fizjologiczne | |
a) | cechy patologiczne, stosownie do istniejących norm dotyczących ochrony zdrowia ludzi lub ochrony środowiska | |
b) | wymiana pokoleń w naturalnym ekosystemie; płciowe i bezpłciowe cykle reprodukcyjne | |
c) | zdolność do samodzielnego utrzymania się w środowisku, w tym wytwarzanie diaspor między innymi przez nasiona, spory. Specyficzne czynniki wpływające na przeżywalność i rozsiewanie | |
d) | patogenność: infekcyjność, toksyczność, alergenność, nośniki (wektory) patogenów, inne wektory, wpływ na organizmy nieobjęte celowym działaniem GMO. Możliwość aktywacji wirusów utajonych (prowirusów); zdolność do kolonizacji innych organizmów | |
e) | oporność na antybiotyki i możliwość wykorzystywania tych antybiotyków w leczeniu ludzi i zwierząt i w profilaktyce | |
f) | rola w procesach środowiskowych, produkcja, przemiany metaboliczne, rozkład materii organicznej, inne | |
3.12 | Charakterystyka wcześniej wprowadzonych wektorów | |
a) | sekwencja | |
b) | częstotliwość użytkowania | |
c) | specyficzność | |
d) | obecność genów nadających oporność | |
3.13 | Opis wcześniejszych modyfikacji genetycznych |
b. Charakterystyka dawcy:
3.14 | Nazwa taksonomiczna | |
3.15 | Taksonomia | |
3.16 | Inne nazwy (w szczególności: nazwa zwyczajowa, nazwa szczepu, nazwa hodowlana) | |
3.17 | Cechy fenotypowe i genetyczne | |
3.18 | Stopień pokrewieństwa pomiędzy dawcą i biorcą lub między organizmami rodzicielskimi | |
3.19 | Opis technik identyfikacji i detekcji | |
3.20 | Dokładność, powtarzalność i specyficzność technik identyfikacji i detekcji | |
3.21 | Opis geograficznego zasięgu i naturalnego środowiska organizmu wraz z informacją o naturalnych wrogach, pasożytach, konkurentach, symbiontach i gospodarzach | |
3.22 | Możliwość przeniesienia informacji genetycznej do innych organizmów Krzyżowanie z innymi gatunkami użytkowymi lub dzikimi | |
3.23 | Stabilność genetyczna organizmów i czynniki na nią wpływające | |
3.24 | Cechy epidemiologiczne (patologiczne i fizjologiczne oraz ekologiczne) | |
a) | cechy patologiczne, stosownie do istniejących norm dotyczących ochrony zdrowia ludzi lub ochrony środowiska | |
b) | wymiana pokoleń w naturalnym ekosystemie; płciowe i bezpłciowe cykle reprodukcyjne | |
c) | zdolność do samodzielnego utrzymania się w środowisku, w tym wytwarzanie diaspor między innymi przez nasiona, spory. Specyficzne czynniki wpływające na przeżywalność i rozsiewanie | |
d) | patogenność: infekcyjność, toksyczność, alergenność, nośniki (wektory) patogenów, inne wektory, wpływ na organizmy nieobjęte celowym oddziaływaniem GMO; możliwość aktywacji wirusów utajonych (prowirusów); zdolność do kolonizacji innych organizmów | |
e) | oporność na antybiotyki i możliwość wykorzystywania tych antybiotyków w leczeniu ludzi i zwierząt i w profilaktyce | |
f) | rola w procesach środowiskowych, produkcja, przemiany metaboliczne, rozkład materii organicznej, inne | |
3.25 | Charakterystyka wcześniej wprowadzonych wektorów | |
a) | sekwencja | |
b) | częstość mobilizacji | |
c) | specyficzność | |
d) | obecność genów nadających oporność | |
3.26 | Opis wcześniejszych modyfikacji genetycznych |
c) Charakterystyka wektora
3.27 | Właściwości i źródło wektora | |
3.28 | Sekwencja transpozonów, wektorów i innych niekodujących odcinków genetycznych, użytych do konstrukcji GMO i zrobienia wektorów wprowadzających oraz pozwalających na ich funkcjonowanie w GMO | |
3.29 | Częstość mobilizacji wbudowanego wektora lub zdolność przenoszenia i metody określenia tych procesów | |
3.30 | Informacje o tym, w jakim stopniu wektor jest ograniczony do DNA wymaganego do spełnienia planowanych funkcji |
d) Charakterystyka GMO
3.31 | Informacje związane z modyfikacjami genetycznymi | |
a) | metody modyfikacji | |
b) | metody konstrukcji i wprowadzenia insertu bądź insertów do biorcy lub usunięcia sekwencji | |
c) | opis insertu i/lub konstrukcji wektora | |
d) | metody użyte do selekcji | |
e) | czystość insertu - obecność sekwencji o nieznanych funkcjach | |
f) | sekwencja, lokalizacja i funkcja wprowadzonych/usuniętych/zmienionych fragmentów DNA, ze szczególnym odniesieniem do jakiejkolwiek znanej szkodliwej sekwencji | |
g) | umiejscowienie insertu w komórce (chromosomy, mitochondria, chloroplasty, cytoplazma) i metody identyfikacji umiejscowienia insertu | |
h) | wielkość usuniętego fragmentu i jego funkcje | |
3.32 | Informacje o uzyskanym GMO | |
a) | opis zmienionych cech genetycznych i fenotypowych GMO | |
b) | struktura i liczba kopii każdego wektora lub dodanego kwasu nukleinowego w GMO | |
c) | stabilność genetyczna i fenotypowa | |
d) | charakterystyka i poziom ekspresji nowego materiału genetycznego; metody i czułość pomiaru; części organizmu, gdzie występuje ekspresja (np. korzeń) | |
e) | funkcja nowego białka | |
f) | techniki identyfikacji i detekcji wprowadzonej sekwencji, wektorów i białka oraz metabolitów będących produktami wprowadzonego genu | |
g) | czułość, wiarygodność (w rozumieniu ilościowym) i specyficzność technik identyfikacji i detekcji | |
h) | zmiany współczynnika rozmnożenia, zdolności do rozsiewania i przeżywalności GMO w porównaniu do organizmu biorcy | |
3.33 | Opis wcześniejszych uwolnień GMO | |
3.34 | Ustalenia zdrowotne | |
a) | efekty toksyczne lub alergiczne GMO lub produktów ich metabolizmu | |
b) | produkty stwarzające zagrożenie | |
c) | porównanie GMO z dawcą, biorcą lub organizmem rodzicielskim (o ile występuje), w odniesieniu do patogenności | |
d) | zdolność do kolonizacji | |
e) | patogenność organizmu dla ludzi, którzy są immunokompetentni (o sprawnym układzie odpornościowym) | |
f) | wywołane dolegliwości i mechanizm patogenności, włączając inwazyjność i złośliwość (zjadliwość) choroby | |
g) | zaraźliwość (zakaźność) | |
h) | dawka infekcyjna | |
i) | zakres gospodarzy i możliwość ich zmiany | |
j) | możliwość przeżycia poza organizmem gospodarza | |
k) | obecność wektorów lub możliwość rozprzestrzeniania się | |
l) | stabilność biologiczna | |
m) | formy oporne na antybiotyki | |
n) | możliwość leczenia |
4. Informacje dotyczące warunków zamierzonego uwolnienia GMO
do środowiska
a) Informacje o zamierzonym uwolnieniu do środowiska
4.1 | Opis proponowanych zamierzonych uwolnień do środowiska, zawierający zamierzone i przewidywane skutki | |
4.2 | Dane dotyczące zamierzonego uwolnienia do środowiska: | |
a) | termin zamierzonego uwolnienia | |
b) | charakter zamierzonego uwolnienia (jednorazowe, wielokrotne, czasowe) | |
4.3. | Przygotowanie miejsca i jego charakterystyka | |
4.4 | Metody używane do uwolnienia do środowiska | |
4.5 | Planowana ilość uwolnionego do środowiska GMO | |
4.6 | Zmiany siedliska (typ i metoda uprawy, nawadnianie lub inne działania i ich znaczenie) | |
4.7 | Sposoby ochrony pracowników w czasie zamierzonego uwalniania GMO do środowiska | |
4.8 | Traktowanie terenu po zakończeniu uwolnienia do środowiska GMO (typ i metoda uprawy, nawadnianie lub inne działania i ich znaczenie) | |
4.9 | Przewidywane techniki eliminacji lub inaktywacji GMO po zakończeniu eksperymentu | |
4.10 | Informacje i wyniki dotyczące wcześniejszego wprowadzenia do środowiska GMO, zwłaszcza w różnych skalach i różnych ekosystemach |
5. Charakterystyka środowiska, do którego ma nastąpić
zamierzone uwolnienie GMO
5.1 | Jednostka podziału administracyjnego, lokalizacja geograficzna | |
5.2 | Wielkość terenu | |
5.3 | Fizyczne lub biologiczne pokrewieństwo uwalnianego organizmu z ludźmi lub innymi ważnymi organizmami (gatunki pokrewne dzikie i użytkowe) | |
5.4 | Sąsiedztwo ważnych biotopów lub obszarów chronionych | |
5.5 | Odległość od najbliższego obszaru chronionego wody pitnej i obiektów wyróżniających się cennymi walorami przyrodniczymi | |
5.6 | Charakterystyka klimatyczna regionu | |
5.7 | Charakterystyka geograficzna, geologiczna i gleboznawcza terenu | |
5.8 | Flora i fauna, włączając rośliny uprawne, żywy inwentarz i gatunki wędrowne | |
5.9 | Opis ekosystemów będących i niebędących celem wprowadzenia, na których może wystąpić efekt | |
5.10 | Porównanie naturalnego środowiska organizmu biorcy z proponowanym terenem uwolnienia do środowiska | |
5.11 | Informacja o planowanych zmianach zagospodarowania terenu i planach rozwoju regionu, które mogą mieć wpływ na środowiskowe oddziaływanie zamierzonego uwolnienia | |
5.12 | Liczebność społeczności lokalnej w zależności od obszaru zamierzonego uwolnienia | |
5.13 | Główne kierunki działalności gospodarczej społeczności lokalnej, korzystającej z naturalnych zasobów obszaru |
6. Informacje o oddziaływaniach między GMO a środowiskiem
a) Charakterystyka oddziaływań środowiska na przeżycie,
rozmnażanie i rozpowszechnianie GMO
6.1 | Cechy biologiczne mające wpływ na przetrwanie, rozmnażanie i rozprzestrzenianie | |
6.2 | Znane lub przewidywane warunki środowiskowe, które mogą mieć wpływ na przeżycie, rozmnażanie i rozprzestrzenianie (wiatr, woda, gleba, temperatura, pH, inne) | |
6.3 | Wrażliwość na specyficzne warunki |
b) Oddziaływanie ze środowiskiem
6.4 | Przewidziane środowisko GMO | |
6.5 | Wyniki badań nad zachowaniem i charakterystyką GMO w kontrolowanych warunkach wzrostu, takich jak laboratoryjnie odtworzone ekosystemy, komory wzrostu, cieplarnie i inne | |
6.6 | Zdolność przenoszenia materiału genetycznego | |
a) | z GMO do organizmów występujących w ekosystemie | |
b) | z organizmów występujących w ekosystemie do GMO | |
6.7 | Prawdopodobieństwo selekcji, po uwolnieniu do środowiska, prowadzące do nieoczekiwanej ekspresji niepożądanych cech w GMO | |
6.8 | Stosowane środki dla zabezpieczenia i sprawdzenia stabilności genetycznej; opis mechanizmów genetycznych, które mogą zapobiegać lub minimalizować rozprzestrzenianie się materiału genetycznego; metody sprawdzania stabilności genetycznej | |
6.9 | Szlaki biologicznego rozprzestrzeniania, znane lub potencjalne sposoby rozsiewania, włączając wdychanie, przyjmowanie pokarmu, przenikanie przez glebę lub skórę, inne | |
6.10 | Opis ekosystemów, do których GMO mógłby być przeniesiony |
c) Potencjalny wpływ na środowisko
6.11 | Możliwość nadmiernego rozmnażania w środowisku | |
6.12 | Konkurencyjność GMO w stosunku do niezmodyfikowanych biorców lub organizmów rodzicielskich | |
6.13 | Identyfikacja i opis organizmów objętych celowym oddziaływaniem GMO | |
6.14 | Przewidywany mechanizm i rezultaty oddziaływania między GMO a organizmem objętym celowym oddziaływaniem GMO | |
6.15 | Identyfikacja i opis innych organizmów, na które mogą wpływać niezamierzone oddziaływania | |
6.16 | Prawdopodobieństwo zmian biologicznych oddziaływań lub zmiany gospodarza | |
6.17 | Znane lub przewidywane wpływy na organizmy nieobjęte celowym oddziaływaniem GMO w środowisku, zmiany konkurencyjności w stosunku do ofiar, gospodarzy, symbiontów, wrogów, pasożytów i patogenów | |
6.18 | Możliwy wpływ na środowisko, wynikający z wzajemnego oddziaływania GMO i organizmów nieobjętych celowym oddziaływaniem GMO | |
6.19 | Możliwe pozytywne i negatywne cechy u innych krzyżujących się gatunków, które mogą ujawniać się na skutek przeniesienia genów z GMO | |
6.20 | Znany lub przewidywany udział w procesach biogeochemicznych | |
6.21 | Inne potencjalnie możliwe interakcje i zależności ze środowiskiem biotycznym i abiotycznym |
7. Informacje dotyczące przygotowania zawodowego pracowników
7.1 | Imię i nazwisko oraz informacje o kwalifikacjach fachowych osoby odpowiedzialnej za działanie polegające na zamierzonym uwolnieniu GMO | |
7.2 | Liczba osób zatrudnionych przy realizacji projektu (lista imienna) | |
7.3 | Wykształcenie i doświadczenie pracowników (w tym odbyte szkolenia) |
8. Informacje dotyczące trybu kontroli i monitorowania
procesu uwalniania GMO do środowiska
a) Informacje o technice monitorowania
8.1 | Metody monitorowania GMO i efektów uwolnienia do środowiska | |
8.2 | Specyficzność, czułość i wiarygodność technik monitorowania | |
8.3 | Techniki detekcji materiału genetycznego przenoszonego do innych organizmów | |
8.4 | Czas trwania i częstotliwość monitorowania |
b) Kontrola zamierzonego uwalniania do środowiska
8.5 | Metody i procedury zmierzające do uniknięcia lub zminimalizowania rozprzestrzeniania GMO poza miejscem uwolnienia do środowiska (izolacja przestrzenna lub mechaniczna) | |
8.6 | Metody i procedury mające na celu ochronę miejsca uwolnienia GMO przed wtargnięciem osób nieupoważnionych | |
8.7 | Metody i procedury ochrony miejsca uwolnienia przed innymi organizmami |
c) Izolacja przestrzenna
8.8 | Planowana odległość od gatunków pokrewnych, zdolnych do krzyżowania się, dzikich i uprawnych | |
8.9 | Metody zapobiegania niekontrolowanemu rozprzestrzenianiu się diaspor i pyłku |
d) Plany reagowania na zagrożenie
8.10 | Metody i procedury kontroli GMO, w przypadku nieoczekiwanego rozprzestrzenienia | |
8.11 | Plany ochrony zdrowia ludzi i środowiska, w przypadku wystąpienia niepożądanych efektów | |
8.12 | Metody postępowania z GMO, stwarzającym zagrożenie (unieczynnienie, usunięcie ze środowiska) | |
8.13 | Metody eliminacji: roślin, zwierząt, gleby, inne, narażonych na kontakt z GMO po lub w trakcie rozprzestrzeniania | |
8.14 | Metody izolacji obszarów zagrożonych rozprzestrzenieniem się GMO |
9. Informacje dotyczące postępowania z odpadami
9.1 | Rodzaj wytwarzanych odpadów | |
9.2 | Oczekiwana ilość odpadów | |
9.3 | Możliwe zagrożenia | |
9.4 | Opis planowanego postępowania z odpadami, uwzględniający metody bezpiecznej dla zdrowia ludzi i środowiska dezaktywacji odpadów |
10. Informacje o wynikach poprzednich zamierzonych uwolnień
GMO do środowiska
a) Data i numer wydanej zgody
............................................................
b) Miejsce i termin wprowadzenia
............................................................
c) Cel wprowadzenia
............................................................
d) Obserwacje po wprowadzeniu
............................................................
e) Wnioski z poprzedniego wprowadzenia
............................................................
f) Rezultaty wprowadzenia związane z ryzykiem dla zdrowia
ludzi i środowiska
............................................................
g) Wnioski dotyczące kumulatywnego wpływu na zdrowie ludzi i
środowisko
............................................................
11. Komentarze i uwagi dodatkowe, inne informacje, uznane
przez użytkownika za ważne dla zachowania bezpieczeństwa
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
Podpis wnioskodawcy
................. dnia ............
Załączniki do wniosku:
1. Dokumentacja oceny zagrożeń wraz ze wskazaniem metod
przeprowadzenia oceny
2. Techniczna dokumentacja zamierzonego uwolnienia GMO do
środowiska
3. Program działania na wypadek zagrożenia zdrowia ludzi lub
środowiska
WNIOSEK O WYDANIE ZEZWOLENIA NA WPROWADZENIE DO OBROTU PRODUKTU GMO
1.1 Nazwa i siedziba lub nazwisko i adres użytkownika GMO
............................................................
1.2 Nazwa wytwórcy lub importera oraz jego adres ...........
............................................................
2. Informacje o produkcie zawierającym GMO lub składającym
się z takich organizmów albo ich części
I. Opis produktu
2.1 Nazwa produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.2 Rodzaj produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.3 Skład produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.4 Charakterystyka produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.5 Użytkownicy
............................................................
............................................................
............................................................
2.6 Obszar administracyjny wprowadzenia produktu do obrotu
............................................................
............................................................
............................................................
2.7 Szacunkowa wielkość produkcji rocznej lub importu do
Polski
............................................................
............................................................
............................................................
2.8 Termin wprowadzenia produktu do obrotu i zamierzony czas
trwania (częstotliwość) wprowadzenia
............................................................
............................................................
............................................................
2.9 Czy produkt o tej samej kombinacji GMO został
wprowadzony na polski rynek?
Tak .......... Nie .......... Nie wiadomo ............
Jeśli tak, proszę wyszczególnić:
a) data wydania i numer zezwolenia poprzedniego wprowadzenia
produktu GMO do obrotu
............................................................
b) miejsce i termin poprzedniego wprowadzenia
............................................................
c) cel
............................................................
d) cel monitorowania i jego przebieg
............................................................
e) skutki dla zdrowia ludzi oraz dla środowiska
............................................................
f) wnioski
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
II. Instrukcje lub zalecenia dotyczące przechowywania i
użytkowania
............................................................
............................................................
............................................................
III. Planowane opakowanie produktu
............................................................
............................................................
............................................................
IV. Planowane oznakowanie produktu (tam, gdzie to właściwe,
dołączyć wzór etykiety lub ulotkę informacyjną)
............................................................
............................................................
............................................................
V. Postępowanie w przypadku niewłaściwego użycia
............................................................
............................................................
............................................................
3. Informacje o GMO zawartym w produkcie
I. Charakterystyka GMO
3.1 Nazwa i charakter każdego typu GMO zawartego w produkcie
........................................................
........................................................
........................................................
3.2 Opis cech genetycznych lub właściwości fenotypowych, a w
szczególności jakichkolwiek nowych cech i właściwości,
które mogą ulegać ekspresji lub przez dłuższy okres nie
ulegać ekspresji
........................................................
........................................................
........................................................
3.3 Genetyczna stałość GMO
........................................................
........................................................
........................................................
3.4 Szybkość i poziom ekspresji nowego genetycznego
materiału
........................................................
........................................................
........................................................
3.5 Aktywność białek, które uległy ekspresji
........................................................
........................................................
........................................................
3.6 Informacja o technikach:
a) identyfikacji
.........................................................
.........................................................
.........................................................
b) detekcji GMO w środowisku
.........................................................
.........................................................
.........................................................
3.7 Patogenność (chorobotwórczość)
a) toksyczne lub alergiczne właściwości żywego lub
martwego GMO lub ich produktów metabolizmu
.........................................................
.........................................................
.........................................................
b) produkty niebezpieczne
.........................................................
.........................................................
.........................................................
c) porównanie GMO z dawcą, biorcą lub organizmem
rodzicielskim pod względem chorobotwórczości
.........................................................
.........................................................
.........................................................
d) zdolność kolonizacji
.........................................................
.........................................................
.........................................................
II. Charakterystyka biorców lub organizmu bądź organizmów
rodzicielskich, z których otrzymano GMO
3.8 Nazwy taksonomiczne i potoczne
............................................................
............................................................
............................................................
3.9 Cechy fenotypowe i genetyczne
............................................................
............................................................
............................................................
3.10 Pokrewieństwo pomiędzy dawcą i biorcą lub między
organizmami rodzicielskimi
............................................................
............................................................
............................................................
3.11 Występowanie geograficzne i naturalne siedlisko
organizmów wraz z informacją o naturalnych wrogach,
ofiarach, pasożytach, konkurentach, symbiontach i
gospodarzach
............................................................
............................................................
............................................................
3.12 Stabilność genetyczna i czynniki na nią wpływające
............................................................
............................................................
............................................................
3.13 Możliwość genetycznego przeniesienia i wymiany z innymi
organizmami. Zdolność do krzyżowania z innymi gatunkami
użytkowymi lub dzikimi
............................................................
............................................................
............................................................
3.14 Informacja dotycząca reprodukcji i czynników z nią
związanych
............................................................
............................................................
............................................................
3.15 Informacja dotycząca przeżywalności i czynników na nią
wpływających
............................................................
............................................................
............................................................
3.16 Drogi rozprzestrzeniania i czynniki na nie wpływające
............................................................
............................................................
............................................................
3.17 Oddziaływania ze środowiskiem
............................................................
............................................................
............................................................
3.18 Informacja o technikach:
a) identyfikacji
............................................................
............................................................
............................................................
b) detekcji
............................................................
............................................................
............................................................
3.19. Czułość i specyficzność technik identyfikacji i
detekcji
............................................................
............................................................
............................................................
3.20 Charakterystyka:
a) chorobotwórczość
............................................................
............................................................
............................................................
b) inne szkodliwe właściwości organizmu żywego lub
martwego, włączając jego pozakomórkowe produkty
............................................................
............................................................
............................................................
3.21 Charakter i opis znanych pozachromosomalnych elementów
genetycznych
............................................................
............................................................
............................................................
4. Informacje o metodach używanych do modyfikacji
genetycznej, właściwościach wektora i insertu
I. Metody używane do modyfikacji genetycznej
............................................................
............................................................
............................................................
II. Właściwości wektora
4.1 Natura i źródło wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.2 Opis budowy wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.3 Mapa genetyczna lub mapa restrykcyjna wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.4 Sekwencja
............................................................
............................................................
............................................................
4.5 Informacja, do jakiego stopnia wektor zawiera sekwencje,
których produkt lub rejon funkcji nie jest znany
............................................................
............................................................
............................................................
4.6 Zdolność wektora do genetycznego przeniesienia
............................................................
............................................................
............................................................
4.7 Częstość uruchomienia wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.8 Część wektora, która pozostaje w GMO
............................................................
............................................................
............................................................
III. Informacja o insercie
4.9 Metody używane do budowy insertu
............................................................
............................................................
............................................................
4.10 Miejsca restrykcyjne
............................................................
............................................................
............................................................
4.11 Sekwencja insertu
............................................................
............................................................
............................................................
4.12 Źródło i funkcja każdej składowej części insertu w GMO
............................................................
............................................................
............................................................
4.13 Informacja na temat, do jakiego stopnia insert jest
ograniczony do żądanej funkcji
............................................................
............................................................
............................................................
4.14 Położenie insertu w GMO
............................................................
............................................................
............................................................
IV. Informacja o organizmie lub organizmach, z którego
insert jest pozyskany (dawca)
4.15 Nazwa taksonomiczna i potoczna
............................................................
............................................................
............................................................
4.16 Właściwości:
a) chorobotwórcze właściwości organizmu dawcy
............................................................
............................................................
............................................................
b) inne szkodliwe właściwości organizmu żywego lub martwego,
włączając jego pozakomórkowe produkty
............................................................
............................................................
............................................................
4.17 Wskazanie, czy przekazywane sekwencje są zaangażowane,
w przypadku gdy organizm dawcy posiada szkodliwe lub
chorobotwórcze właściwości
............................................................
............................................................
............................................................
4.18 Możliwość naturalnej wymiany materiału genetycznego
pomiędzy dawcą i organizmem biorcy
............................................................
............................................................
............................................................
5. Informacje o oddziaływaniach pomiędzy GMO a środowiskiem
oraz wpływie tego organizmu na zdrowie ludzi
I. Charakterystyka oddziaływań środowiska na przeżycie,
rozmnażanie i rozprzestrzenianie GMO
5.1 Cechy biologiczne mające wpływ na przetrwanie,
rozmnażanie i rozprzestrzenianie
............................................................
............................................................
............................................................
5.2 Znane lub przewidywane warunki środowiskowe, które mogą
mieć wpływ na przeżycie, rozmnażanie i
rozprzestrzenianie (wiatr, woda, gleba, temperatura, pH,
inne)
............................................................
............................................................
............................................................
5.3 Czułość na specyficzne warunki
............................................................
............................................................
............................................................
II. Wpływ GMO na środowisko
5.4 Przewidziane środowisko GMO
............................................................
............................................................
............................................................
5.5 Wyniki badań nad zachowaniem i charakterystyką GMO w
kontrolowanych warunkach wzrostu, takich jak
mikrośrodowisko, komory wzrostu, cieplarnie i inne
............................................................
............................................................
............................................................
5.6 Zdolność przenoszenia materiału genetycznego:
a) z GMO do organizmów występujących w ekosystemie,
b) z organizmów występujących w ekosystemie do GMO
............................................................
............................................................
............................................................
5.7 Prawdopodobieństwo selekcji po zamierzonym uwolnieniu
GMO do środowiska prowadzące do nieoczekiwanej ekspresji
niepożądanych cech w GMO
............................................................
............................................................
............................................................
5.8 Stosowane środki dla zabezpieczenia i sprawdzenia
stabilności genetycznej; opis wykorzystywanych
mechanizmów genetycznych, które mogą zapobiegać lub
minimalizować rozprzestrzenianie się materiału
genetycznego; metody sprawdzania stabilności genetycznej
............................................................
............................................................
............................................................
5.9 Szlaki biologicznego rozprzestrzeniania, znane lub
potencjalne sposoby rozsiewania, włączając wdychanie,
przyjmowanie pokarmu, przenikanie przez glebę lub skórę,
inne
............................................................
............................................................
............................................................
5.10 Opis ekosystemów, do których GMO mógłby być przeniesiony
............................................................
............................................................
............................................................
5.11 Potencjalny wpływ GMO na środowisko:
a) możliwość nadmiernego rozmnażania w środowisku
............................................................
............................................................
............................................................
b) konkurencyjność GMO w stosunku do niezmodyfikowanych biorców
lub organizmów rodzicielskich
............................................................
............................................................
............................................................
c) identyfikacja i opis organizmów objętych celowym
oddziaływaniem GMO
............................................................
............................................................
............................................................
d) przewidywany mechanizm i rezultaty oddziaływania między GMO
a organizmem objętym celowym oddziaływaniem GMO
............................................................
............................................................
............................................................
e) identyfikacja i opis innych organizmów, na które mogą
wpływać niezamierzone oddziaływania
............................................................
............................................................
............................................................
f) prawdopodobieństwo zmian biologicznych oddziaływań lub
zmiany gospodarza
............................................................
............................................................
............................................................
g) znane lub przewidywane wpływy na organizmy nieobjęte celowym
oddziaływaniem GMO w środowisku, zmiany konkurencyjności w
stosunku do ofiar, gospodarzy, symbiontów, wrogów, pasożytów
i patogenów
............................................................
............................................................
............................................................
h) możliwy wpływ na środowisko wynikający z wzajemnego
oddziaływania GMO i organizmów nieobjętych celowym
oddziaływaniem GMO
............................................................
............................................................
............................................................
i) możliwe pozytywne i negatywne cechy u innych krzyżujących
się gatunków, które mogą ujawniać się na skutek przeniesienia
genów z GMO
............................................................
............................................................
............................................................
j) znany lub przewidywany udział w procesach biogeochemicznych
............................................................
............................................................
............................................................
k) inne możliwe istotne zależności ze środowiskiem
............................................................
............................................................
............................................................
III. Wpływ GMO na zdrowie ludzi
5.12 Ustalenia zdrowotne:
a) efekty toksyczne lub alergiczne GMO lub produktów ich
metabolizmu
............................................................
............................................................
............................................................
b) produkty stwarzające zagrożenie
............................................................
............................................................
............................................................
c) porównanie GMO z dawcą, biorcą lub organizmem rodzicielskim
( o ile występuje) w odniesieniu do patogenności
............................................................
............................................................
............................................................
d) zdolność do kolonizacji
............................................................
............................................................
............................................................
e) patogenność organizmu dla ludzi, którzy są immunokompetentni (o sprawnym układzie odpornościowym)
............................................................
............................................................
............................................................
f) wywołane dolegliwości i mechanizm patogenności, włączając
inwazyjność i złośliwość (zjadliwość) choroby
............................................................
............................................................
............................................................
g) zaraźliwość (zakaźność)
............................................................
............................................................
............................................................
h) dawka infekcyjna
............................................................
............................................................
............................................................
i) zakres gospodarzy i możliwość ich zmiany
............................................................
............................................................
............................................................
j) możliwość przeżycia poza organizmem gospodarza
............................................................
............................................................
............................................................
k) obecność wektorów lub możliwość rozprzestrzeniania się
............................................................
............................................................
............................................................
l) stabilność biologiczna
............................................................
............................................................
............................................................
m) formy oporne na antybiotyki
............................................................
............................................................
............................................................
n) możliwość leczenia
............................................................
............................................................
............................................................
6. Informacje o monitorowaniu i kontroli produktu
wprowadzanego do obrotu oraz planach reagowania na
zagrożenia
6.1 Informacje o technikach monitorowania zagrożeń
wynikających z wprowadzenia do obrotu produktu GMO
........................................................
........................................................
6.2 Specyficzność, czułość i wiarygodność technik
monitorowania
........................................................
........................................................
6.3 Techniki detekcji materiału genetycznego występującego w
produkcie
........................................................
........................................................
6.4 Czas trwania i częstotliwość monitorowania
........................................................
........................................................
6.5 Metody i procedury kontroli zagrożeń wynikających z
obrotu produktem GMO
........................................................
........................................................
7. Inne informacje dotyczące wprowadzenia produktu GMO do
obrotu
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
Podpis wnioskodawcy
............. dnia ............
Załączniki do wniosku:
1. Dokumentacja potwierdzająca, że GMO, z których składa się
produkt lub które są zawarte w produkcie, były uprzednio
użyte w procesie zamkniętym albo uwolnione do środowiska
zgodnie z odpowiednimi przepisami.
2. Dokumentacja potwierdzająca, iż w rezultacie zamkniętego
użycia lub uwalniania do środowiska GMO nie wystąpiły
zagrożenia dla zdrowia ludzi lub środowiska.
3. Dokumentacja oceny zagrożeń.
WNIOSEK O WYDANIE ZEZWOLENIA NA WYWÓZ ZA GRANICĘ PRODUKTÓW GMO
1.1 Nazwa i siedziba lub nazwisko i adres użytkownika ......
............................................................
1.2 Nazwa wytwórcy lub eksportera oraz jego adres ..........
............................................................
2. Informacje o produkcie zawierającym GMO lub składającym się
z takich organizmów albo ich części, wywożonym za granicę
I. Opis produktu
2.1 Nazwa produktu oraz kod towaru wg Polskiej Scalonej
Nomenklatury Towarowej Handlu Zagranicznego(PCN)
............................................................
............................................................
............................................................
2.2 Rodzaj produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.3 Skład produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.4 Charakterystyka produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.5 Użytkownicy oraz dokładne warunki użycia (w tym, gdzie to
konieczne, wskazać obszar geograficzny, dla którego produkt
jest przeznaczony)
............................................................
............................................................
............................................................
2.6 Szacunkowa wielkość wywozu z Polski (sztuki, kilogramy)
............................................................
............................................................
............................................................
2.7 Czy produkt o tej samej kombinacji GMO został wprowadzony
na polski rynek?
Tak ....... Nie ....... Nie wiadomo ..........
Jeśli tak, proszę wyszczególnić:
a) data wydania i numer zezwolenia poprzedniego wprowadzenia
produktu GMO do obrotu
............................................................
b) miejsce i termin poprzedniego wprowadzenia
............................................................
c) cel
............................................................
d) cel monitorowania i jego przebieg
............................................................
e) skutki dla zdrowia ludzkiego oraz dla środowiska
............................................................
f) wnioski
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
II. Instrukcje lub zalecenia dotyczące przechowywania i
użytkowania
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
III. Planowane opakowanie produktu
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
IV. Planowane oznakowanie produktu (tam, gdzie to właściwe,
dołączyć etykietę lub ulotkę informacyjną)
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
V. Postępowanie w przypadku niewłaściwego użycia
............................................................
............................................................
............................................................
3. Informacje o GMO zawartym w produkcie
I. Charakterystyka GMO
3.1 Nazwa i charakter każdego typu GMO zawartego w produkcie
........................................................
........................................................
........................................................
3.2 Opis cech genetycznych lub właściwości fenotypowych, a w
szczególności jakichkolwiek nowych cech i właściwości, które
mogą ulegać ekspresji lub przez dłuższy okres nie ulegać
ekspresji
........................................................
........................................................
........................................................
3.3 Genetyczna stałość GMO
........................................................
........................................................
........................................................
3.4 Szybkość i poziom ekspresji nowego genetycznego materiału
........................................................
........................................................
........................................................
3.5 Aktywność białek, które uległy ekspresji
........................................................
........................................................
........................................................
3.6 Informacja o technikach:
a) identyfikacji
.........................................................
.........................................................
.........................................................
b) detekcji GMO w środowisku
.........................................................
.........................................................
.........................................................
3.7 Patogenność (chorobotwórczość):
a) toksyczne lub alergiczne właściwości żywego lub martwego
GMO lub ich produktów metabolizmu
.........................................................
.........................................................
.........................................................
b) produkty niebezpieczne
.........................................................
.........................................................
.........................................................
c) porównanie GMO z dawcą, biorcą lub organizmem
rodzicielskim pod względem chorobotwórczości
.........................................................
.........................................................
.........................................................
d) zdolność kolonizacji
.........................................................
.........................................................
.........................................................
II. Charakterystyka biorców lub organizmu bądź organizmów
rodzicielskich, z których otrzymano GMO
3.8 Nazwy taksonomiczna i potoczna
............................................................
............................................................
............................................................
3.9 Cechy fenotypowe i genetyczne
............................................................
............................................................
............................................................
3.10 Pokrewieństwo pomiędzy dawcą i biorcą lub między
organizmami rodzicielskimi
............................................................
............................................................
............................................................
3.11 Występowanie geograficzne i naturalne siedlisko organizmów
wraz z informacją o naturalnych wrogach, pasożytach,
konkurentach, symbiontach i gospodarzach
............................................................
............................................................
............................................................
3.12 Stabilność genetyczna i czynniki na nią wpływające
............................................................
............................................................
............................................................
3.13 Możliwość genetycznego przeniesienia i wymiany z innymi
organizmami. Zdolność do krzyżowania z innymi gatunkami
użytkowymi lub dzikimi
............................................................
............................................................
............................................................
3.14 Informacja dotycząca reprodukcji i czynników z nią
związanych
............................................................
............................................................
............................................................
3.15 Informacja dotycząca przeżywalności i czynników na nią
wpływających
............................................................
............................................................
............................................................
3.16 Drogi rozprzestrzeniania i czynniki na nie wpływające
............................................................
............................................................
............................................................
3.17 Oddziaływania ze środowiskiem
............................................................
............................................................
............................................................
3.18 Informacja o technikach:
a) identyfikacji
............................................................
............................................................
............................................................
b) detekcji
............................................................
............................................................
............................................................
3.19. Czułość i specyficzność technik identyfikacji i detekcji
............................................................
............................................................
............................................................
3.20 Charakterystyka:
a) chorobotwórcza
............................................................
............................................................
............................................................
b) inne szkodliwe właściwości organizmu żywego lub martwego,
włączając jego pozakomórkowe produkty
............................................................
............................................................
............................................................
3.21 Charakter i opis znanych pozachromosomalnych elementów
genetycznych
............................................................
............................................................
............................................................
4. Informacje o metodach używanych do modyfikacji genetycznej,
właściwościach wektora i insertu
I. Metody używane do modyfikacji genetycznej
............................................................
............................................................
............................................................
II. Właściwości wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.1 Natura i źródło wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.2 Opis budowy wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.3 Mapa genetyczna lub mapa restrykcyjna wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.4 Sekwencja
............................................................
............................................................
............................................................
4.5 Informacja, do jakiego stopnia wektor zawiera sekwencje,
których produkt lub rejon funkcji nie jest znany
............................................................
............................................................
............................................................
4.6 Zdolność wektora do genetycznego przeniesienia
............................................................
............................................................
............................................................
4.7 Częstość uruchomienia wektora
............................................................
............................................................
............................................................
4.8 Część wektora, która pozostaje w GMO
............................................................
............................................................
............................................................
III. Informacja o insercie
4.9 Metody używane do budowy insertu
............................................................
............................................................
............................................................
4.10 Miejsca restrykcyjne
............................................................
............................................................
............................................................
4.11 Sekwencja insertu
............................................................
............................................................
............................................................
4.12 Źródło i funkcja każdej składowej części insertu w GMO
............................................................
............................................................
............................................................
4.13 Informacja na temat, do jakiego stopnia insert jest
ograniczony do żądanej funkcji
............................................................
............................................................
............................................................
4.14 Położenie insertu w GMO
............................................................
............................................................
............................................................
IV. Informacja o organizmie lub organizmach, z których insert
jest pozyskany (dawca)
4.15 Nazwa taksonomiczna i potoczna
............................................................
............................................................
............................................................
4.16 Właściwości:
a) chorobotwórcze właściwości organizmu dawcy
............................................................
............................................................
............................................................
b) inne szkodliwe właściwości organizmu żywego lub martwego,
włączając jego pozakomórkowe produkty
............................................................
............................................................
............................................................
4.17 Wskazanie, czy przekazywane sekwencje są zaangażowane, w
przypadku gdy organizm dawcy posiada szkodliwe lub
chorobotwórcze właściwości
............................................................
............................................................
............................................................
4.18 Możliwość naturalnej wymiany materiału genetycznego
pomiędzy dawcą i organizmem biorcy
............................................................
............................................................
............................................................
5. Informacje o oddziaływaniach między GMO a środowiskiem
oraz o wpływie tego organizmu na zdrowie ludzi
I. Charakterystyka oddziaływań środowiska na przeżycie,
rozmnażanie i rozprzestrzenianie GMO
5.1 Cechy biologiczne mające wpływ na przetrwanie,
rozmnażanie i rozprzestrzenianie
............................................................
............................................................
............................................................
5.2 Znane lub przewidywane warunki środowiskowe, które mogą
mieć wpływ na przeżycie, rozmnażanie i rozprzestrzenianie
(wiatr, woda, gleba, temperatura, pH, inne)
............................................................
............................................................
............................................................
5.3 Czułość na specyficzne warunki
............................................................
............................................................
............................................................
II. Wpływ GMO na środowisko
5.4 Przewidziane środowisko GMO
............................................................
............................................................
............................................................
5.5 Wyniki badań nad zachowaniem i charakterystyką GMO w
kontrolowanych warunkach wzrostu, takich jak
mikrośrodowisko, komory wzrostu, cieplarnie i inne
............................................................
............................................................
............................................................
5.6 Zdolność przenoszenia materiału genetycznego:
a) z GMO do organizmów występujących w ekosystemie,
b) z organizmów występujących w ekosystemie do GMO
............................................................
............................................................
............................................................
5.7 Prawdopodobieństwo selekcji po uwolnieniu do środowiska
prowadzące do nieoczekiwanej ekspresji niepożądanych cech w
GMO
............................................................
............................................................
............................................................
5.8 Stosowane środki dla zabezpieczenia i sprawdzenia
stabilności genetycznej; opis mechanizmów genetycznych,
które mogą zapobiegać lub minimalizować rozprzestrzenianie
się materiału genetycznego; metody sprawdzania stabilności
genetycznej
............................................................
............................................................
............................................................
5.9 Szlaki biologicznego rozprzestrzeniania, znane lub
potencjalne sposoby rozsiewania, włączając wdychanie,
przyjmowanie pokarmu, przenikanie przez glebę itp.
............................................................
............................................................
............................................................
5.10 Opis ekosystemów, do których GMO mógłby być
przeniesiony
............................................................
............................................................
............................................................
5.11 Potencjalny wpływ GMO na środowisko:
a) możliwość nadmiernego rozmnażania w środowisku
............................................................
............................................................
............................................................
b) konkurencyjność GMO w stosunku do niezmodyfikowanych
biorców lub organizmów rodzicielskich
............................................................
............................................................
............................................................
c) identyfikacja i opis organizmów objętych celowym
działaniem GMO
............................................................
............................................................
............................................................
d) przewidywany mechanizm i rezultaty oddziaływania między
GMO a organizmem objętym celowym działaniem GMO
............................................................
............................................................
............................................................
e) identyfikacja i opis innych organizmów, na które mogą
wpływać niezamierzone oddziaływania
............................................................
............................................................
............................................................
f) prawdopodobieństwo zmian biologicznych oddziaływań lub
zmiany gospodarza
............................................................
............................................................
............................................................
g) znane lub przewidywane wpływy na organizmy nieobjęte
celowym działaniem GMO w środowisku, zmiany konkurencyjności
w stosunku do ofiar, gospodarzy, symbiontów, wrogów,
pasożytów i patogenów
............................................................
............................................................
............................................................
h) możliwy wpływ na środowisko wynikający z wzajemnego
oddziaływania GMO i organizmów nieobjętych celowym
działaniem GMO
............................................................
............................................................
............................................................
i) możliwe pozytywne i negatywne cechy u innych krzyżujących
się gatunków, które mogą ujawniać się na skutek
przeniesienia genów z GMO
............................................................
............................................................
............................................................
j) znany lub przewidywany udział w procesach
biogeochemicznych
............................................................
............................................................
............................................................
k) inne możliwe istotne zależności ze środowiskiem
............................................................
............................................................
............................................................
III. Wpływ GMO na zdrowie ludzi
5.12 Ustalenia zdrowotne:
a) efekty toksyczne lub alergiczne GMO lub produktów ich
metabolizmu
............................................................
............................................................
............................................................
b) produkty stwarzające zagrożenie
............................................................
............................................................
............................................................
c) porównanie GMO z dawcą, biorcą lub organizmem rodzicielskim ( o ile występuje) w odniesieniu do
patogenności
............................................................
............................................................
............................................................
d) zdolność do kolonizacji
............................................................
............................................................
............................................................
e) patogenność organizmu dla ludzi, którzy są
immunokompetentni (o sprawnym układzie odpornościowym)
............................................................
............................................................
............................................................
f) wywołane dolegliwości i mechanizm patogenności, włączając
inwazyjność i złośliwość (zjadliwość) choroby
............................................................
............................................................
............................................................
g) zaraźliwość (zakaźność)
............................................................
............................................................
............................................................
h) dawka infekcyjna
............................................................
............................................................
............................................................
i) zakres gospodarzy i możliwość ich zmiany
............................................................
............................................................
............................................................
j) możliwość przeżycia poza organizmem gospodarza
............................................................
............................................................
............................................................
k) obecność wektorów lub możliwość rozprzestrzeniania się
............................................................
............................................................
............................................................
l) stabilność biologiczna
............................................................
............................................................
............................................................
m) formy oporne na antybiotyki
............................................................
............................................................
............................................................
n) możliwość leczenia
............................................................
............................................................
............................................................
6. Informacje o wynikach poprzednich zamierzonych uwolnień
GMO do środowiska
.........................................................
.........................................................
.........................................................
.........................................................
.........................................................
7. Inne informacje dotyczące wprowadzenia produktu do obrotu
.........................................................
.........................................................
8. Informacje dotyczące monitorowania i kontroli zagrożeń
wynikających z wprowadzenia do obrotu produktu GMO
8.1 Informacje o technikach monitorowania zagrożeń
wynikających z wprowadzenia do obrotu produktu GMO
........................................................
........................................................
8.2 Specyficzność, czułość i wiarygodność technik
monitorowania
........................................................
........................................................
8.3 Techniki detekcji materiału genetycznego występującego w
produkcie
........................................................
........................................................
8.4 Czas trwania i częstotliwość monitorowania
........................................................
........................................................
8.5 Metody i procedury kontroli zagrożeń wynikających z
obrotu produktem GMO
........................................................
........................................................
9. Informacja dotycząca podmiotu odbierającego produkt GMO
oraz sposobu jego użytkowania
9.1 Nazwa podmiotu odbierającego ...........................
9.2 Adres podmiotu odbierającego ...........................
9.3 Sposób wykorzystania produktu GMO przez podmiot
odbierający
............................................................
10. Informacje dotyczące trasy wywozu i rodzaju środka
transportu
10.1 Trasa wywozu produktu, z uwzględnieniem nazw państw,
przez których terytorium produkt będzie transportowany
............................................................
............................................................
............................................................
10.2 Rodzaj środka transportu ..............................
10.3 Nazwa przejścia granicznego, przez które będzie
dokonywany wywóz produktu
............................................................
10.4 Data lub daty planowanego wywozu ......................
11. Dane osoby odpowiedzialnej za udzielenie dodatkowych
informacji dotyczących wywozu produktu
11.1 Imię i nazwisko
............................................................
11.2 Adres
............................................................
............................................................
11.3 Kontakt
tel. ...., teleks ........, faks ........, e-mail ..........
Podpis wnioskodawcy
.........., dnia ..........
Załączniki do wniosku:
1. Wskazanie trasy wywozu i rodzaju środka transportu.
2. Wskazanie nazwy i siedziby lub imienia i nazwiska oraz
adresu podmiotu odbierającego produkt GMO i sposobu jego
wykorzystania.
WNIOSEK O WYDANIE ZEZWOLENIA NA TRANZYT PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ PRODUKTÓW GMO
1.1 Nazwa i siedziba lub nazwisko i adres użytkownika GMO
...........................................................
1.2 Nazwa eksportera lub importera oraz jego adres ........
...........................................................
1.3 Kraj ostatecznego przeznaczenia produktu lub produktów
GMO .......................................................
2. Informacje o produkcie zawierającym GMO lub składającym
się z takich organizmów albo ich części, podlegającym
tranzytowi
I. Opis produktu
2.1 Nazwa produktu oraz kod towaru wg Polskiej Scalonej
Nomenklatury Towarowej Handlu Zagranicznego (PCN)
............................................................
............................................................
............................................................
2.2 Rodzaj produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.3 Skład produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.4 Charakterystyka produktu
............................................................
............................................................
............................................................
2.5 Użytkownicy oraz dokładne warunki użycia (w tym, gdzie
to konieczne, wskazać region geograficzny, dla którego
produkt jest przeznaczony)
............................................................
............................................................
............................................................
2.6 Szacunkowa wielkość tranzytu przez terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej (sztuki, kilogramy)
............................................................
............................................................
............................................................
2.7 Czy produkt o tej samej kombinacji GMO został
wprowadzony na polski rynek? Czy produkt był wprowadzony za
granicą?
Tak ........ Nie ........ Nie wiadomo ........
Jeśli tak, proszę wyszczególnić:
a) data wydania i numer zezwolenia poprzedniego wprowadzenia
produktu GMO do obrotu
............................................................
b) miejsce i termin poprzedniego wprowadzenia
............................................................
c) cel
............................................................
d) cel monitorowania i jego przebieg
............................................................
e) skutki dla zdrowia ludzi oraz dla środowiska
............................................................
f) wnioski
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
II. Instrukcje lub zalecenia dotyczące przechowywania i
użytkowania
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
III. Planowane opakowanie produktu
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
IV. Planowane oznakowanie produktu (tam, gdzie to właściwe,
dołączyć etykietę lub ulotkę informacyjną)
............................................................
............................................................
............................................................
............................................................
V. Postępowanie w przypadku niewłaściwego użycia
............................................................
............................................................
............................................................
3. Informacje o GMO zawartym w produkcie
I. Charakterystyka GMO
3.1 Nazwa i charakter każdego typu GMO zawartego w produkcie
............................................................
............................................................
............................................................
3.2 Opis cech genetycznych lub właściwości fenotypowych, a w
szczególności jakichkolwiek nowych cech i właściwości, które
mogą ulegać ekspresji lub przez dłuższy okres nie ulegać
ekspresji
........................................................
........................................................
........................................................
3.3 Genetyczna stałość GMO
........................................................
........................................................
........................................................
3.4 Szybkość i poziom ekspresji nowego genetycznego materiału
........................................................
........................................................
........................................................
3.5 Aktywność białek, które uległy ekspresji
........................................................
........................................................
........................................................
3.6 Informacja o technikach:
a) identyfikacji
.........................................................
.........................................................
.........................................................
b) detekcji GMO w środowisku
.........................................................
.........................................................
.........................................................
3.7 Patogenność (chorobotwórczość):
a) toksyczne lub alergiczne właściwości żywego lub martwego
GMO lub ich produktów metabolizmu
........................................................
........................................................
........................................................
b) produkty niebezpieczne
........................................................
........................................................
........................................................
c) porównanie GMO z dawcą, biorcą lub organizmem
rodzicielskim pod względem chorobotwórczości
........................................................
........................................................
........................................................
d) zdolność kolonizacji
........................................................
........................................................
........................................................
II. Charakterystyka biorców lub organizmu bądź organizmów
rodzicielskich, z których otrzymano GMO
3.8 Nazwy taksonomiczna i potoczna
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.9 Cechy fenotypowe i genetyczne
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.10 Pokrewieństwo pomiędzy dawcą i biorcą lub między
organizmami rodzicielskimi
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.11 Występowanie geograficzne i naturalne siedlisko
organizmów wraz z informacją o naturalnych wrogach,
pasożytach, konkurentach, symbiontach i gospodarzach
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.12 Stabilność genetyczna i czynniki na nią wpływające
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.13 Możliwość genetycznego przeniesienia i wymiany z innymi
organizmami. Zdolność do krzyżowania z innymi gatunkami
użytkowymi lub dzikimi
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.14 Informacja dotycząca reprodukcji i czynników z nią
związanych
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.15 Informacja dotycząca przeżywalności i czynników na nią
wpływających
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.16 Drogi rozprzestrzeniania i czynniki na nie wpływające
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.17 Oddziaływania ze środowiskiem
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.18 Informacja o technikach:
a) identyfikacji
...........................................................
...........................................................
...........................................................
b) detekcji
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.19 Czułość i specyficzność technik identyfikacji i detekcji
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.20 Charakterystyka:
a) chorobotwórczość
...........................................................
...........................................................
...........................................................
b) inne szkodliwe właściwości organizmu żywego lub martwego,
włączając jego pozakomórkowe produkty
...........................................................
...........................................................
...........................................................
3.21 Charakter i opis znanych pozachromosomalnych elementów
genetycznych
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4. Informacje o metodach używanych do modyfikacji genetycznej, właściwościach wektora i insertu
I. Metody używane do modyfikacji genetycznej
...........................................................
...........................................................
...........................................................
II. Właściwości wektora
4.1 Natura i źródło wektora
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.2 Opis budowy wektora
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.3 Mapa genetyczna lub mapa restrykcyjna wektora
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.4 Sekwencja
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.5 Informacja, do jakiego stopnia wektor zawiera sekwencje,
których produkt lub rejon funkcji nie jest znany
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.6 Zdolność wektora do genetycznego przeniesienia
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.7 Częstość uruchomienia wektora
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.8 Część wektora, która pozostaje w GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
III. Informacja o insercie
4.9 Metody używane do budowy insertu
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.10 Miejsca restrykcyjne
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.11 Sekwencja insertu
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.12 Źródło i funkcja każdej składowej części insertu w GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.13 Informacja na temat, do jakiego stopnia insert jest
ograniczony do żądanej funkcji
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.14 Położenie insertu w GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
IV. Informacja o organizmie bądź organizmach, z którego
insert jest pozyskany (dawca)
4.15 Nazwa naukowa i inna
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.16 Właściwości:
a) chorobotwórcze właściwości organizmu dawcy
...........................................................
...........................................................
...........................................................
b) inne szkodliwe właściwości organizmu żywego lub martwego,
włączając jego pozakomórkowe produkty
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.17 Wskazanie, czy przekazywane sekwencje są zaangażowane,
w przypadku gdy organizm dawcy posiada szkodliwe lub
chorobotwórcze właściwości
...........................................................
...........................................................
...........................................................
4.18 Możliwość naturalnej wymiany materiału genetycznego
pomiędzy dawcą i organizmem biorcy
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5. Informacje o oddziaływaniach między GMO a środowiskiem
oraz wpływie tego organizmu na zdrowie ludzi
I. Charakterystyka oddziaływań środowiska na przeżycie,
rozmnażanie i rozprzestrzenianie GMO
5.1 Cechy biologiczne, mające wpływ na przetrwanie,
rozmnażanie i rozprzestrzenianie
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.2 Znane lub przewidywane warunki środowiskowe, które mogą
mieć wpływ na przeżycie, rozmnażanie i rozprzestrzenianie
(wiatr, woda, gleba, temperatura, pH, inne)
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.3 Czułość na specyficzne warunki
...........................................................
...........................................................
...........................................................
II. Wpływ GMO na środowisko
5.4 Przewidziane środowisko GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.5 Wyniki badań nad zachowaniem i charakterystyką GMO w
kontrolowanych warunkach wzrostu, takich jak
mikrośrodowisko, komory wzrostu, cieplarnie i inne
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.6 Zdolność przenoszenia materiału genetycznego:
a) z GMO do organizmów występujących w ekosystemie,
b) z organizmów występujących w ekosystemie do GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.7 Prawdopodobieństwo selekcji po uwolnieniu do środowiska
prowadzące do nieoczekiwanej ekspresji niepożądanych cech w
GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.8 Stosowane środki dla zabezpieczenia i sprawdzenia
stabilności genetycznej; opis mechanizmów genetycznych,
które mogą zapobiegać lub minimalizować rozprzestrzenianie
się materiału genetycznego; metody sprawdzania stabilności
genetycznej
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.9 Szlaki biologicznego rozprzestrzeniania, znane lub
potencjalne sposoby rozsiewania, włączając wdychanie,
przyjmowanie pokarmu, przenikanie przez glebę lub skórę,
inne
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.10 Opis ekosystemów, do których GMO mógłby być
przeniesiony
...........................................................
...........................................................
...........................................................
5.11 Potencjalny wpływ GMO na środowisko:
a) możliwość nadmiernego rozmnażania w środowisku
...........................................................
...........................................................
...........................................................
b) konkurencyjność GMO w stosunku do niezmodyfikowanych
biorców lub organizmów rodzicielskich
...........................................................
...........................................................
...........................................................
c) identyfikacja i opis organizmów objętych celowym
działaniem GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
d) przewidywany mechanizm i rezultaty oddziaływania między
GMO a organizmem objętym celowym działaniem GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
e) identyfikacja i opis innych organizmów, na które mogą
wpływać niezamierzone oddziaływania
...........................................................
...........................................................
...........................................................
f) prawdopodobieństwo zmian biologicznych oddziaływań lub
zmiany gospodarza
...........................................................
...........................................................
...........................................................
g) znane lub przewidywane wpływy na organizmy nieobjęte
celowym działaniem GMO w środowisku, zmiany
konkurencyjności w stosunku do ofiar, gospodarzy,
symbiontów, wrogów, pasożytów i patogenów
...........................................................
...........................................................
...........................................................
h) możliwy wpływ na środowisko wynikający z wzajemnego
oddziaływania GMO i organizmów nieobjętych celowym
działaniem GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
i) możliwe pozytywne i negatywne cechy u innych krzyżujących
się gatunków, które mogą ujawniać się na skutek
przeniesienia genów z GMO
...........................................................
...........................................................
...........................................................
j) znany lub przewidywany udział w procesach
biogeochemicznych
...........................................................
...........................................................
...........................................................
k) inne możliwe istotne zależności ze środowiskiem
...........................................................
...........................................................
...........................................................
III. Wpływ GMO na zdrowie ludzi
a) efekty toksyczne lub alergiczne GMO lub produktów ich
metabolizmu
...........................................................
...........................................................
...........................................................
b) produkty stwarzające zagrożenie
...........................................................
...........................................................
...........................................................
c) porównanie GMO z dawcą, biorcą lub organizmem
rodzicielskim ( o ile występuje) w odniesieniu do
patogenności
...........................................................
...........................................................
...........................................................
d) zdolność do kolonizacji
...........................................................
...........................................................
...........................................................
e) patogenność organizmu dla ludzi, którzy są
immunokompetentni (o sprawnym układzie odpornościowym)
...........................................................
...........................................................
...........................................................
f) wywołane dolegliwości i mechanizm patogenności, włączając
inwazyjność i złośliwość (zjadliwość) choroby
...........................................................
...........................................................
...........................................................
g) zaraźliwość (zakaźność)
...........................................................
...........................................................
...........................................................
h) dawka infekcyjna
...........................................................
...........................................................
...........................................................
i) zakres gospodarzy i możliwość ich zmiany
...........................................................
...........................................................
...........................................................
j) możliwość przeżycia poza organizmem gospodarza
...........................................................
...........................................................
...........................................................
k) obecność wektorów lub możliwość rozprzestrzeniania się
...........................................................
...........................................................
...........................................................
l) stabilność biologiczna
...........................................................
...........................................................
...........................................................
m) formy oporne na antybiotyki
...........................................................
...........................................................
...........................................................
n) możliwość leczenia
...........................................................
...........................................................
...........................................................
6. Informacje o wynikach poprzednich zamierzonych uwolnień
GMO do środowiska
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................
7. Inne informacje dotyczące wprowadzenia produktu do obrotu
........................................................
........................................................
8. Informacje dotyczące monitorowania i kontroli zagrożeń
wynikających z wprowadzenia do obrotu produktu GMO
8.1 Informacje o technikach monitorowania zagrożeń
wynikających z wprowadzenia do obrotu produktu GMO
........................................................
........................................................
8.2 Specyficzność, czułość i wiarygodność technik
monitorowania
........................................................
........................................................
8.3 Techniki detekcji materiału genetycznego występującego
produkcie
........................................................
........................................................
8.4 Czas trwania i częstotliwość monitorowania
........................................................
........................................................
8.5 Metody i procedury kontroli zagrożeń wynikających z
obrotu produktem GMO
........................................................
........................................................
........................................................
9. Informacja dotycząca podmiotu odbierającego produkt GMO
oraz sposobu jego użytkowania
9.1 Nazwa podmiotu odbierającego ...........................
9.2 Adres podmiotu odbierającego ...........................
9.3 Sposób wykorzystania produktu GMO przez podmiot
odbierający
............................................................
10. Informacje dotyczące trasy tranzytu i rodzaju środka
transportu
10.1 Trasa tranzytu produktu, z uwzględnieniem nazw państw,
przez których terytorium produkt będzie transportowany
............................................................
............................................................
............................................................
10.2 Rodzaj środka transportu
............................................................
10.3 Nazwa przejścia granicznego, przez które będzie
dokonywany wwóz produktu
............................................................
10.4 Nazwa przejścia granicznego, przez które będzie
dokonywany wywóz produktu
............................................................
10.5 Data lub daty planowanego tranzytu
............................................................
............................................................
11. Dane osoby odpowiedzialnej za udzielenie dodatkowych
informacji dotyczących tranzytu produktu
11.1 Imię i nazwisko
............................................................
11.2 Adres
............................................................
11.3 Kontakt
tel. ......., teleks ........, faks ........, e-mail .......
Podpis wnioskodawcy
.........., dnia ........
Załączniki do wniosku:
1. Potwierdzenie zgody właściwych organów państwa, dla którego
dany produkt GMO jest przeznaczony - na jego przyjęcie.
2. Potwierdzenie zgody państw, przez których terytorium produkt
GMO będzie przewożony - na jego tranzyt.
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.2002.87.797 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Określenie wzorów wniosków dotyczących zgód i zezwoleń na działania w zakresie organizmów genetycznie zmodyfikowanych. |
Data aktu: | 06/06/2002 |
Data ogłoszenia: | 27/06/2002 |
Data wejścia w życie: | 12/07/2002 |