Stawki opłat za dokonanie oceny, badań laboratoryjnych i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposób i termin wnoszenia tych opłat.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 30 grudnia 2002 r.
w sprawie stawek opłat za dokonanie oceny, badań laboratoryjnych i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat.

Na podstawie art. 31 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się stawki opłat za:
1)
dokonanie oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 56,00 zł, a jeżeli ocena obejmuje pobieranie próbek do badań laboratoryjnych - w wysokości 77,00 zł, do których dodaje się koszty dojazdu do miejsca dokonania oceny - w wysokości:
a)
7,50 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b)
19,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km,
c)
56,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km,
d)
75,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km;
2)
dokonanie badań laboratoryjnych - w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia;
3)
wydanie świadectwa jakości handlowej - w wysokości 5,50 zł.
§  2.
Opłaty, o których mowa w § 1, wnosi się przed wydaniem świadectwa jakości handlowej w terminie 7 dni od dnia doręczenia rachunku, gotówką w miejscu i czasie wskazanym w rachunku lub przelewem na wskazany rachunek bankowy.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
___________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz.305).

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE

Lp. Rodzaj badania Stawka w zł
Czynności ogólne
1 2 3
1 Badanie organoleptyczne 20,00
2 Badanie sensoryczne 158,00
3 Badania mikroskopowe 32,00
4 Destylacja 32,00
5 Destylacja z parą wodną 62,00
6 Ekstrakcja 32,00
7 Mineralizacja na sucho 43,00
8 Mineralizacja na mokro 75,00
9 Oznaczenie chromatograficzne 32,00
Oznaczenia fizykochemiczne
10 Zawartość grupy acetylowej 46,00
11 Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy 37,00
12 Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 21,00
13 Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 69,00
14 Alkaliczność popiołu 35,00
15 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną 18,00
16 Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji 50,00
17 Zawartość alkoholu metodą miareczkową 84,00
18 Zawartość alkoholu metodą piknometryczną 69,00
19 Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną 100,00
20 Zawartość alkoholu etylowego metodą GC 35,00
21 Zawartość alkoholu metylowego 35,00
22 Analiza makroskopowa 69,00
23 Analiza sitowa 32,00
24 Analiza sitowa kawy zielonej 21,00
25 Zawartość azotu metodą Kjeldahla 82,00
26 Barwa metodą spektrofotometryczną 32,00
27 Barwa cukru 69,00
28 Obecność barwników sztucznych 69,00
29 Zawartość błonnika 68,00
30 Zawartość celulozy 106,00
31 Ciemnienie ciasta 46,00
32 Badania amylograficzne 32,00
33 Badania farinograficzne 32,00
34 Zawartość chlorków metodą Mohra 35,00
35 Zawartość chlorków metodą Volharda 52,00
36 Gęstość w stanie zsypnym 35,00
37 Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną 161,00
38 Zawartość cukru ogółem (klasycznie) 90,00
39 Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) 53,00
40 Czas scukrzania 18,00
41 Zawartość części nierozpuszczalnych 37,00
42 Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną 106,00
43 Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową 53,00
44 Zawartość dwutlenku węgla 18,00
45 Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia 18,00
46 Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 69,00
47 Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych 53,00
48 Zawartość ekstraktu refraktometrycznego 18,00
49 Zawartość ekstraktu resztkowego 18,00
50 Energia i zdolność kiełkowania 63,00
51 Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC 243,00
52 Zawartość fosforanów 160,00
53 Zawartość ftalanu di-n-butylu 206,00
54 Zawartość fuzli metodą GC 84,00
55 Gęstość nasypowa 23,00
56 Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową 35,00
57 Zawartość glukozynolanów metodą HPLC 158,00
58 Ilość glutenu 42,00
59 Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną 35,00
60 Granulacja 35,00
61 Zawartość trans-2-Heksenu metodą GC 35,00
62 Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC 161,00
63 Zawartość hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC 106,00
64 Zawartość hydroksymetylofurfurolu (HMB) metodą spektrofotometryczną 69,00
65 Identyfikacja związków organicznych występujących w żywności -metodą spektrometrii masowej 325,00
66 Zawartość inuliny 106,00
67 Zawartość jodanu potasu 140,00
68 Zawartość jodku potasu 140,00
69 Zawartość β-karotenu 140,00
70 Zawartość karotenoidów i β-karotenu 179,00
71 Klarowność 21,00
72 Zawartość kofeiny metodą HPLC 106,00
73 Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną 285,00
74 Zawartość kumaryny metodą GC 106,00
75 Zawartość kwasu benzoesowego, sorbowego metodą GC 243,00
76 Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną 97,00
77 Zawartość kwasu erukowego metodą GC 168,00
78 Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC 323,00
79 Zawartość kwasu D-izocytrynowyego metodą enzymatyczną 176,00
80 Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną 97,00
81 Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną 106,00
82 Zawartość kwasu masłowego metodą GC 137,00
83 Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną 176,00
84 Zawartość kwasu mrówkowego metodą grawimetryczną 277,00
85 Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną 140,00
86 Obecność kwasu szczawiowego 16,00
87 Kwasowość 37,00
88 Kwasowość lotna 106,00
89 Kwasowość ogólna 37,00
90 Kwasowość plazmy 69,00
91 Kwasowość tłuszczu 37,00
92 Kwasowość wolna 53,00
93 Zawartość kwasów tłuszczowowych metodą GC 206,00
94 Zawartość 2 triacylogliceroli metodą GC 243,00
95 Zawartość laktozy metodą grawimetryczną 209,00
96 Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną 209,00
97 Lepkość brzeczki słodowej 16,00
98 Lepkość dekstryn 140,00
99 Liczba diastazowa 106,00
100 Liczba formolowa 53,00
101 Liczba Hartonga 103,00
102 Liczba jodowa 69,00
103 Liczba Kolbacha 106,00
104 Liczba kwasowa 35,00
105 Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu 69,00
106 Liczba nadtlenkowa 69,00
107 Liczba nadtlenkowa w olejach 53,00
108 Liczba opadania 37,00
109 Liczba zmydlania 35,00
110 Masa odciekniętych owoców i warzyw 18,00
111 Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną 18,00
112 Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną 69,00
113 Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu(MCV) 290,00
114 Zawartość mocznika 89,00
115 Zawartość olejków eterycznych 106,00
116 Ocena mięsności jednej półtuszy 5,00
117 Oznaczanie makro i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową 32,00
118 Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej 132,00
119 Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków 153,00
120 Oznaczanie makro i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii 32,00
121 Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych 211,00
122 Oznaczenie ilościowe i jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej 325,00
123 Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 32,00
124 Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 58,00
125 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych 69,00
126 Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych 47,00
127 Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 21,00
128 Zawartość patuliny metodą HPLC 179,00
129 Obecność pektyn 18,00
130 Zawartość pektyn test turbidymetryczny 37,00
131 Obecność peroksydazy 37,00
132 Oznaczanie pH 26,00
133 Pienistość białka 37,00
134 Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego 37,00
135 Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl 106,00
136 Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów 53,00
137 Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie 21,00
138 Zawartość popiołu siarczanowego 53,00
139 Pozorna sucha masa 37,00
140 Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu 53,00
141 Zawartość proliny 140,00
142 Zawartość przeciwutleniaczy 264,00
143 Przepuszczalność 18,00
144 Przewodność właściwa 37,00
145 Przeźroczystość 18,00
146 Zawartość pulpy wirówkowo 18,00
147 Rozpływalność glutenu 35,00
148 Rozpraszalność 35,00
149 Rozpuszczalność 35,00
150 Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym 35,00
151 Różnice ekstraktów w słodzie 35,00
152 Zawartość sacharozy metodą chemiczną 132,00
153 Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną 69,00
154 Sedymentacja 37,00
155 Zawartość siarczanów 53,00
156 Obecność siarczanów (jakościowo) 16,00
157 Siła diastatyczna 285,00
158 Zawartość skrobi w przetworach mięsnych 243,00
159 Zawartość skrobi metodą Eversa 69,00
160 Obecność skrobi (jakościowo) 18,00
161 Skuteczność pasteryzacji 37,00
162 Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną 140,00
163 Spływ brzeczki słodowej 18,00
164 Stabilność koloidalna 69,00
165 Zawartość steroli metodą GC 243,00
166 Stopień przemiału 35,00
167 Stopień rozdrobnienia 35,00
168 Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie 69,00
169 Zawartość substancji niezmydlających się 142,00
170 Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie 53,00
171 Zawartość suchej masy 37,00
172 Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu 53,00
173 Zawartość szczawianów 37,00
174 Szklistość ziarna 37,00
175 Zawartość szkodników (ilościowo) 37,00
176 Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 69,00
177 Obecność szkodników 18,00
178 Temperatura mięknięcia 69,00
179 Temperatura topnienia 69,00
180 Zawartość tłuszczu metodą Majoniera 140,00
181 Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną 53,00
182 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost 53,00
183 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą 90,00
184 Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC 172,00
185 Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC 232,00
186 Zawartość waniliny 137,00
187 Wartość kaloryczna 16,00
188 Zawartość węglanów 69,00
189 Wilgotność destylacyjnie 106,00
190 Wilgotność przez suszenie 37,00
191 Zawartość witaminy C 106,00
192 Zawartość włókna surowego 161,00
193 Zawartość wody i substancji lotnych w olejach 37,00
194 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT w olejach 37,00
195 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT 69,00
196 Zawartość wolnego tłuszczu 53,00
197 Zawartość WPN 69,00
198 Wskaźnik pienistości białka 37,00
199 Wskaźnik rozpuszczalności 37,00
200 Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku 21,00
201 Wskaźnik trwałości piany 37,00
202 Wskaźnik sedymentacyjny -test Zeleny'ego 69,00
203 Współczynnik ekstynkcji 106,00
204 Współczynnik niezdenaturowanych białek serwatkowych 69,00
205 Współczynnik załamania światła 18,00
206 Wyciąg wodny herbaty 106,00
207 Wykrywanie zafałszowań mleka 23,00
208 Wyrównanie ziarna 28,00
209 Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną 69,00
210 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych ferromagnetyczne 35,00
211 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych kawy palonej 53,00
212 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych 37,00
213 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku 21,00
214 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze 140,00
215 Zawartość zanieczyszczeń organicznych 69,00
216 Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych 47,00
217 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych metodą wybierania z identyfikacją 69,00
218 Zaśniecenie ziarna 18,00
219 Zdolność pochłaniania wody 35,00
220 Zmętnienie (NTU, FNU) 21,00
221 Zawartość związków karbonylowych (aldehydów) 69,00
222 Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu 69,00
223 Zwilżalność 37,00
224 Zdolność chłonięcia wody 21,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
225 Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych 21,00
226 Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej 21,00
227 Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 47,00
228 Miano bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 116,00
229 Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny 47,00
230 Oznaczanie NPL bakterii beztlenowych przetrwalnikujących redukujących siarczyny 106,00
231 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego 47,00
232 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych proteolitycznych 47,00
233 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni 47,00
234 Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych 51,00
235 Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda 53,00
236 Oznaczanie ogólnej liczby bakterii tlenowych przetrwalnikujących mezofilnych lub termofilnych 51,00
237 Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów - bakterie mezofilne lub termofilne 47,00
238 Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą hodowlaną 53,00
239 Oznaczanie ilościowe i jakościowe mikroorganizmów występujących w artykułach rolno-spożywczych za pomocą szybkich testów 80,00
240 Oznaczanie jakościowe substancji stabilizujących w artykułach rolno-spożywczych 22,00
241 Inne oznaczenia fizykochemiczne i mikrobiologiczne, w zł/godz. 63,00

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.241.2088

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Stawki opłat za dokonanie oceny, badań laboratoryjnych i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposób i termin wnoszenia tych opłat.
Data aktu: 30/12/2002
Data ogłoszenia: 31/12/2002
Data wejścia w życie: 01/01/2003