Wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 listopada 2002 r.
w sprawie wysokości opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.

Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Ustala się wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt, określoną w załączniku do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Wysokość opłat za przeprowadzenie badań organoleptycznych i fizykochemicznych próbek środków żywienia zwierząt, które nie zostały ujęte w załączniku do rozporządzenia, ustala się jako iloczyn liczby godzin faktycznie przeznaczonych na przeprowadzenie tych badań i stawki za jedną godzinę w wysokości 60 zł.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
________

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

WYSOKOŚĆ OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ PRÓBEK ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT

Lp. Rodzaj analizy Wysokość opłat (w zł)
1 2 3
1. Podstawowe składniki pokarmowe
1.1 Białko ogólne metodą Kjeldahla 78,00
1.2 Białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym 120,00
1.3 Wilgotność 35,00
1.4 Wilgotność olejów i tłuszczów 35,00
1.5 Popiół surowy 35,00
1.6 Popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym 100,00
1.7 Włókno surowe 153,00
1.8 Surowy olej i tłuszcz 60,00
1.9 Surowy olej i tłuszcz z hydrolizą 80,00
1.10 Skrobia metodą polarymetryczną 120,00
1.11 Skrobia metodą pankreatynową 115,00
1.12 Cukry metodą Luff-Schorla 130,00
1.13 Laktoza 180,00
1.14 Wartość energetyczna 70,00
1.15 Mocznik 80,00
2. Aminokwasy
2.1 Skład aminokwasowy białka bez tryptofanu, w tym aminokwasy siarkowe 550,00

300,00

2.2 Tryptofan 260,00
2.3 Wolne aminokwasy 550,00
2.4 Lizyna ogólna (wolna) 300,00
2.5 Lizyna przyswajalna 600,00
3. Składniki mineralne
3.1 Wapń (ASA) 75,00
3.2 Sód 75,00
3.3 Potas 75,00
3.4 Chlorki 60,00
3.5 Magnez 60,00
3.6 Całkowita zawartość fosforu 80,00
3.7 Żelazo 80,00
3.8 Miedź 80,00
3.9 Mangan 80,00
3.10 Cynk 80,00
3.11 Węglany 68,00
3.12 Selen 90,00
4. Witaminy
4.1 Witamina A metodą spektrofotometryczną 200,00
4.2 Witamina A metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej 280,00
4.3 Witamina E 284,00
4.4 Witamina K3 235,00
4.5 Witamina D 284,00
4.6 Witamina B1 175,00
4.7 Witamina C 190,00
5. Stymulatory wzrostu
5.1 Flawomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym 200,00
5.2 Salinomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym 200,00
5.3 Awilamycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym 200,00
5.4 Sól sodowa monenzyny metodą dyfuzji w żelu agarowym 180,00
6. Kokcydiostatyki i inne dodatki
6.1 Nikarbazyna 260,00
6.2 Halofuginon 260,00
6.3 Robenidyna 260,00
6.4 Diklazuril 260,00
6.5 Nifursol 260,00
6.6 Maduramycyna 260,00
6.7 Salinomycyna 260,00
6.8 Sól sodowa lasalocidu metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej 260,00
7. Substancje i materiały niepożądane oraz szkodliwe pochodzenia roślinnego
7.1 Aflatoksyny B1 metodą jednokierunkowej chromatografii cienkowarstwowej 200,00
7.2 Aflatoksyna B1 metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej 400,00
7.3 Teobromina 64,00
7.4 Olejek gorczyczny (ITC) 170,00
7.5 Kwas cyjanowodorowy 68,00
7.6 Alkaloidy w łubinie 110,00
7.7 Gossypol 96,00
7.8 Lotne związki azotowe metodą mikrodyfuzyjną 70,00
7.9 Lotne związki azotowe metodą destylacyjną 72,00
7.10 Składniki pochodzenia zwierzęcego metodą mikroskopową 150,00
8. Inne składniki paszowe
8.1 Szkodniki 40,00
8.2 Zanieczyszczenia organiczne 40,00
8.3 Zanieczyszczenia mineralne 40,00
8.4 Aktywność ureazy w produktach soi 70,00
8.5 Zawartość chudego mleka w proszku w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny 95,00
8.6 Zawartość podpuszczkowej serwatki w chudym mleku w proszku 160,00
8.7 Wykrywanie skrobi w chudym mleku w proszku, denaturowanym mleku w proszku i w mieszankach paszowych 25,00
8.8 Wilgotność kwasowej maślanki w proszku 35,00
8.9 Skład kwasów tłuszczowych 195,00
8.10 Wolne kwasy tłuszczowe 120,00
8.11 Liczba kwasowa 70,00
8.12 Liczba nadtlenkowa 85,00
8.13 Przeciwutleniacze BHT,BHA,EQ 270,00
8.14 Organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO) - ilościowo 700,00
8.15 Glukozynolany 170,00
8.16 Izotiocyjaniany 220,00
8.17 Inne oznaczenia za 1 godz. 60,00

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.204.1725

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.
Data aktu: 20/11/2002
Data ogłoszenia: 09/12/2002
Data wejścia w życie: 24/12/2002