WIELKOŚCI PROGOWE DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0102 | Bydło żywe: | t | 16 |
0102 90 | - Pozostałe: | ||
- - Gatunki domowe: | |||
0102 90 05 0 | - - - O masie nie przekraczającej 80 kg | ||
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg: |
|||
0102 90 21 0 | - - - - Rzeźne | ||
0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O masie powyżej 300 kg: | |||
- - - - Krowy: | |||
0102 90 61 0 | - - - - - Rzeźne | ||
0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0102 90 71 0 | - - - - - Rzeźne | ||
0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0103 | Trzoda chlewna żywa: | t | 2,5 |
- Pozostałe: | |||
0103 91 | - - O masie poniżej 50 kg: | ||
0103 91 10 0 | - - - Gatunki domowe | ||
0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej: | ||
- - - Gatunki domowe: | |||
0103 92 11 0 |
- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej |
||
0103 92 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
0104 | Owce i kozy żywe: | t | 7 |
0104 10 | - Owce: | ||
- - Pozostałe: | |||
0104 10 30 0 | - - - Jagnięta (do jednego roku życia) | ||
0104 10 80 0 | - - - Pozostałe | ||
0104 20 | - Kozy: | ||
0104 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | t | 902 |
- O masie nie przekraczającej 185 g: | |||
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: | ||
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
|||
0105 11 11 0 | - - - - Nioski | ||
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - Pozostałe: | |||
0105 11 91 0 | - - - - Nioski | ||
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0105 12 00 0 | - - Indyki | t | 1.619 |
0105 19 | - - Pozostałe: | ||
0105 19 20 0 | - - - Gęsi | ||
0105 19 90 0 | - - - Kaczki i perliczki | ||
- Pozostałe: | |||
0105 92 00 0 |
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie przekraczającej 2000 g |
||
0105 93 00 0 |
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2000 g |
||
0105 99 | - - Pozostałe: | ||
0105 99 10 0 | - - - Kaczki | ||
0105 99 20 0 | - - - Gęsi | ||
0105 99 30 0 | - - - Indyki | ||
0105 99 50 0 | - - - Perliczki | ||
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | t | 283 |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | ||
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | ||
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | ||
0201 20 30 0 |
- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
||
0201 20 50 0 |
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
||
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
0201 30 00 0 | - Bez kości | ||
0202 | Mięso wołowe mrożone: | t | 2.963 |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | ||
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | ||
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | ||
0202 20 30 0 |
- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone |
||
0202 20 50 0 |
- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone |
||
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
0202 30 | - Bez kości: | ||
0202 30 10 0 |
- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy |
||
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | ||
0202 30 90 0 | - - Pozostałe | ||
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | t | 53.388 |
- Świeże lub chłodzone: | |||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | ||
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | ||
0203 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | ||
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | ||
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | ||
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- Mrożone: | |||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | ||
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | ||
0203 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | ||
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | ||
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | ||
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | t | 51.454 |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | |||
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 11 10 0 |
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" |
||
0207 11 30 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
||
0207 11 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
||
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 12 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
||
0207 12 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
||
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 13 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
||
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | ||
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | ||
0207 14 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
||
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | ||
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
- Z indyków: | |||
0207 24 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 24 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
||
0207 24 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
||
0207 25 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 25 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
||
0207 25 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
||
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | ||
0207 26 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
||
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | ||
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 27 40 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
||
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | ||
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||
0207 32 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 32 11 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" |
||
0207 32 15 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
||
0207 32 19 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
||
- - - Gęsi: | |||
0207 32 51 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
||
0207 32 59 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
||
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | ||
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 33 11 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
||
0207 33 19 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
||
- - - Gęsi: | |||
0207 33 51 0 |
- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
||
0207 33 59 0 |
- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
||
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | ||
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: | ||
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | ||
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | ||
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | ||
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | ||
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 35 41 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | ||
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 35 91 0 |
- - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby |
||
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | ||
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | ||
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 36 41 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | ||
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
- - - - Wątroby: | |||
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | ||
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze | ||
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | ||
0401 | Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | t | 1.349 |
0401 10 |
- O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%: |
||
0401 10 10 0 |
- - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
||
0401 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
0401 20 |
- O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%: |
||
- - Nie przekraczającej 3%: | |||
0401 20 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
||
0401 20 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Powyżej 3%: | |||
0401 20 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
||
0401 20 99 0 | - - - Pozostałe | ||
0401 30 | - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%: | ||
- - Nie przekraczającej 21%: | |||
0401 30 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
||
0401 30 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%: | |||
0401 30 31 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
||
0401 30 39 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Powyżej 45%: | |||
0401 30 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów |
||
0401 30 99 0 | - - - Pozostałe | ||
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | t | 8.461 |
0402 10 |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: |
||
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|||
0402 10 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
0402 10 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | ||
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: |
|||
0402 21 |
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
|||
0402 21 11 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: |
||
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0402 21 17 |
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: |
||
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | ||
0402 21 19 |
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: |
||
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 21 91 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: |
||
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | ||
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | ||
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | ||
0402 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
|||
0402 29 11 0 |
- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% |
||
- - - - Pozostałe: | |||
0402 29 15 0 |
- - - - - w bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 29 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
- Pozostałe: | |||
0402 91 |
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: |
|||
0402 91 11 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nie przekraczającej 10%: |
|||
0402 91 31 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: |
|||
0402 91 51 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 91 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0402 99 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: |
|||
0402 99 11 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: |
|||
0402 99 31 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 99 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
||
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: | t | 5.671 |
0405 10 | - Masło: | ||
- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: |
|||
- - - Masło naturalne: | |||
0405 10 11 0 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
||
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | ||
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki | ||
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
0405 20 | - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu: | ||
0405 20 10 0 |
- - O zawart. tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60% |
||
0405 20 30 0 |
- - O zawart. tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75% |
||
0405 20 90 0 |
- - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% |
||
0405 90 | - Pozostałe: | ||
0405 90 10 0 |
- - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% |
||
0405 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: | 41,3 | |
- Drobiu: | |||
0407 00 30 0 | - - Pozostałe | mln | |
szt. | |||
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: | ||
- Żółtka jaj: | |||
0408 11 | - - Suszone: | ||
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe | t | 701 |
0408 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Pozostałe: | |||
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe | t | 436 |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi | t | 3 |
- Pozostałe: | |||
0408 91 | - - Suszone: | ||
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe | t | 297 |
0408 99 | - - Pozostałe: | ||
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe | t | 158 |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | t | 2.220 |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: | ||
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe | t | 23 |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: | ||
0603 10 | - Świeże: | ||
0603 10 10 | - - Róże: | ||
0603 10 10 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | t | 1.751 |
0603 10 10 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | t | 2.719 |
0603 10 20 | - - Goździki: | ||
0603 10 20 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | t | 139 |
0603 10 20 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | t | 499 |
0603 10 50 | - - Chryzantemy: | ||
0603 10 50 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | t | 1.827 |
0603 10 50 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | t | 1.269 |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: | t | 64.128 |
0702 00 00 1 | - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0702 00 00 2 | - Od 1 do 30 kwietnia | ||
0702 00 00 3 | - Od 1 do 14 maja | ||
0702 00 00 5 | - Od 15 do 31 maja | ||
0702 00 00 7 | - Od 1 czerwca do 30 września | ||
0702 00 00 8 | - Od 1 do 31 października | ||
0702 00 00 9 | - Od 1 listopada do 31 grudnia | ||
0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone: | ||
0704 10 00 | - Kalafiory i brokuły głowiaste: | t | 2.932 |
0704 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia | ||
0704 10 00 3 | - - Od 15 kwietnia do 31 maja | ||
0704 10 00 5 | - - Od 1 czerwca do 30 listopada | ||
0704 10 00 9 | - - Od 1 grudnia do 31 grudnia | ||
0704 20 00 0 | - Brukselka | t | 97 |
0704 90 | - Pozostałe: | t | 5.200 |
0704 90 10 0 | - - Biała kapusta i czerwona kapusta | ||
0704 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone: | t | 6.051 |
- Sałata: | |||
0705 11 00 | - - Sałata głowiasta: | ||
0705 11 00 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0705 11 00 3 | - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada | ||
0705 11 00 9 | - - - Od 1 grudnia do 31 grudnia | ||
0705 19 00 0 | - - Pozostała | ||
- Cykoria: | |||
0705 21 00 0 | - - Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum) | ||
0705 29 00 0 | - - Pozostała | ||
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone: | ||
0706 10 00 0 | - Marchew i rzepa | t | 17.732 |
0706 90 | - Pozostałe: | t | 7.619 |
0706 90 10 0 | - - Selery (korzeniowe lub niemieckie) | ||
0706 90 30 0 | - - Chrzan (Cochlearia armoracia) | ||
0706 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | ||
0707 00 05 | - Ogórki: | t | 6.667 |
0707 00 05 1 | - - Od 1 stycznia do końca lutego | ||
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | ||
0707 00 05 5 | - - Od 1 do 15 maja | ||
0707 00 05 6 | - - Od 16 maja do 30 września | ||
0707 00 05 7 | - - Od 1 do 31 października | ||
0707 00 05 8 | - - Od 1 do 10 listopada | ||
0707 00 05 9 | - - Od 11 listopada do 31 grudnia | ||
0707 00 90 0 | - Korniszony | t | 13 |
0710 | Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: | t | 6.544 |
0710 10 00 0 | - Ziemniaki | ||
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane: | |||
0710 21 00 0 | - - Groch (Pisum sativum) | ||
0710 22 00 0 | - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | ||
0710 29 00 0 | - - Pozostałe | ||
0710 30 00 0 |
- Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy |
||
0710 80 | - Pozostałe warzywa: | ||
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
|||
0710 80 51 0 | - - - Słodka papryka | ||
0710 80 59 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Grzyby: | |||
0710 80 61 0 | - - - Z rodzaju Agaricus | ||
0710 80 69 0 | - - - Pozostałe | ||
0710 80 70 0 | - - Pomidory | ||
0710 80 85 0 | - - Szparagi | ||
0710 80 95 0 | - - Pozostałe | ||
0710 90 00 0 | - Mieszanki warzyw | ||
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone: | t | 5.912 |
0712 20 00 0 | - Cebula | ||
0712 30 00 0 | - Grzyby i trufle | ||
0712 90 | - Inne warzywa; mieszanki warzyw: | ||
0712 90 05 0 |
- - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nie przetworzone |
||
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata): |
|||
0712 90 11 0 | - - - Odmiany siewne | ||
0712 90 19 0 | - - - Pozostałe | ||
0712 90 30 0 | - - Pomidory | ||
0712 90 50 0 | - - Marchew | ||
0712 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | t | 16.250 |
0808 10 | - Jabłka: | ||
0808 10 10 0 |
- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia |
||
- - Pozostałe: | |||
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | ||
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 20 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 20 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0808 10 50 | - - - Odmiany Granny Smith: | ||
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 50 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 50 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0808 10 90 | - - - Pozostałe: | ||
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 90 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 90 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: | ||
0809 20 | - Wiśnie i czereśnie: | t | 128 |
0809 20 05 | - - Wiśnie (Prunus cerasus): | ||
0809 20 05 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 maja | ||
0809 20 05 5 | - - - Od 1 czerwca do 15 lipca | ||
0809 20 05 9 | - - - Od 16 lipca do 31 grudnia | ||
0809 20 95 0 | - - Pozostałe | ||
0809 40 | - Śliwki i owoce tarniny: | t | 840 |
0809 40 05 | - - Śliwki: | ||
0809 40 05 1 | - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca | ||
0809 40 05 5 | - - - Od 1 lipca do 30 września | ||
0809 40 05 9 | - - - Od 1 października do 31 grudnia | ||
0810 | Pozostałe owoce, świeże: | ||
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: | t | 1.038 |
0810 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia | ||
0810 10 00 3 | - - Od 1 maja do 31 lipca | ||
0810 10 00 9 | - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0810 20 |
- Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami: |
t | 389 |
0810 20 10 0 | - - Maliny | ||
0810 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
0810 30 |
- Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest: |
t | 154 |
0810 30 10 0 | - - Czarne porzeczki | ||
0810 30 30 0 | - - Czerwone porzeczki | ||
0810 30 90 0 | - - Pozostałe | ||
0811 | Owoce i orzechy, nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | t | 6.736 |
0811 10 | - Truskawki i poziomki: | ||
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|||
0811 10 11 0 |
- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy |
||
0811 10 19 0 | - - - Pozostałe | ||
0811 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
0811 20 |
- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest: |
||
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|||
0811 20 11 0 |
- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy |
||
0811 20 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
0811 20 31 0 | - - - Maliny | ||
0811 20 39 0 | - - - Czarne porzeczki | ||
0811 20 51 0 | - - - Czerwone porzeczki | ||
0811 20 59 0 | - - - Jeżyny i morwy | ||
0811 20 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0811 90 | - Pozostałe: | ||
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|||
- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy: |
|||
0811 90 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - Pozostałe: | |||
0811 90 39 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
0811 90 50 0 | - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus | ||
0811 90 70 0 |
- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium |
||
- - - Wiśnie i czereśnie: | |||
0811 90 75 0 | - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) | ||
0811 90 80 0 | - - - - Pozostałe | ||
0811 90 95 0 | - - - Pozostałe | ||
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | t | 527.723 |
1001 90 | - Pozostałe: | ||
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu | ||
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
|||
1001 90 91 |
- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
||
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej | ||
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | ||
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | ||
1002 00 00 0 | Żyto | t | 51.410 |
1003 00 | Jęczmień: | t | 272.746 |
1003 00 10 0 | - Nasiona | ||
1003 00 90 0 | - Pozostały | ||
1004 00 00 0 | Owies | t | 2.451 |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | t | 12.068 |
- Mąka pszenna: | |||
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | ||
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | ||
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | ||
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | t | 34 |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | ||
1103 | Kasze, grysiki i granulki zbożowe: | t | 25.863 |
- Kasze i grysiki: | |||
1103 11 | - - Z pszenicy: | ||
1103 11 10 0 | - - - Z pszenicy durum | ||
1103 11 90 0 | - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | ||
1103 12 00 0 | - - Z owsa | ||
1103 13 | - - Z kukurydzy: | ||
1103 13 10 0 |
- - - O zawartości tłuszczu nie przekraczającej 1,5% masy |
||
1103 13 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1103 14 00 0 | - - Z ryżu | ||
1103 19 | - - Z pozostałych zbóż: | ||
1103 19 10 0 | - - - Z żyta | ||
1103 19 30 0 | - - - Z jęczmienia | ||
1103 19 90 0 | - - - Pozostałe | ||
- Granulki: | |||
1103 21 00 0 | - - Z pszenicy | ||
1103 29 | - - Z pozostałych zbóż: | ||
1103 29 10 0 | - - - Z żyta | ||
1103 29 20 0 | - - - Z jęczmienia | ||
1103 29 30 0 | - - - Z owsa | ||
1103 29 40 0 | - - - Z kukurydzy | ||
1103 29 50 0 | - - - Z ryżu | ||
1103 29 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: | t | 1.140 |
1105 10 00 0 | - Mąka, grysik i puder | ||
1105 20 00 0 | - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane | ||
1107 | Słód palony lub nie: | t | 181.098 |
1107 10 | - Nie palony: | ||
- - Pozostałe: | |||
1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | ||
1108 | Skrobie; inulina: | ||
- Skrobie: | |||
1108 12 00 0 | - - Skrobia kukurydziana | t | 8.606 |
1108 13 00 0 | - - Skrobia ziemniaczana | t | 159 |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | t | 87.745 |
1205 00 10 0 | - Siewne | ||
1205 00 90 0 | - Pozostałe | ||
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: | ||
- Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków: |
|||
1209 23 | - - Nasiona kostrzewy: | t | 1.083 |
1209 23 11 0 |
- - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.) |
||
1209 23 15 0 | - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.) | ||
1209 23 80 0 | - - - Pozostałe | ||
1209 24 00 0 | - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) | t | 445 |
1209 25 |
- - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.): |
t | 996 |
1209 25 10 0 |
- - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.) |
||
1209 25 90 0 |
- - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.) |
||
1209 26 00 0 | - - Nasiona tymotki | t | 476 |
1209 29 | - - Pozostałe: | t | 636 |
1209 29 10 0 |
- - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis) |
||
1209 29 80 0 | - - - Pozostałe | ||
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | ||
1210 10 00 0 |
- Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek |
t | 2 |
1210 20 |
- Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
||
1210 20 10 0 |
- - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina |
t | 395 |
1210 20 90 0 | - - Pozostałe | t | 232 |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | t | 196 |
- Soki i ekstrakty roślinne: | |||
1302 13 00 0 | - - Z chmielu | ||
1507 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | t | 120.882 |
1507 10 | - Olej surowy, odgumowany lub nie: | ||
1507 10 10 0 |
- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
||
1507 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
1507 90 | - Pozostałe: | ||
1507 90 10 0 |
- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
||
1507 90 90 | - - Pozostałe: | ||
1507 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | ||
1507 90 90 9 | - - - Pozostałe | ||
1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | t | 69.494 |
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: |
|||
1512 11 | - - Olej surowy: | ||
1512 11 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
||
- - - Pozostałe: | |||
1512 11 91 0 | - - - - Olej słonecznikowy | ||
1512 11 99 0 | - - - - Olej z krokosza balwierskiego | ||
1512 19 | - - Pozostałe: | ||
1512 19 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
||
- - - Pozostałe: | |||
1512 19 91 | - - - - Olej słonecznikowy: | ||
1512 19 91 1 | - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany | ||
1512 19 91 9 | - - - - - Pozostały | ||
1512 19 99 | - - - - Olej z krokosza balwierskiego: | ||
1512 19 99 1 | - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany | ||
1512 19 99 9 | - - - - - Pozostały | ||
- Olej bawełniany i jego frakcje: | |||
1512 21 |
- - Olej surowy, niezależnie, czy gossypol został usunięty, czy nie: |
||
1512 21 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
||
1512 21 90 0 | - - - Pozostały | ||
1512 29 | - - Pozostałe: | ||
1512 29 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
||
1512 29 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | t | 33.227 |
1514 10 | - Olej surowy: | ||
1514 10 10 0 |
- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
||
1514 10 90 0 | - - Pozostały | ||
1514 90 | - Pozostałe: | ||
1514 90 10 0 |
- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
||
1514 90 90 | - - Pozostałe: | ||
1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | ||
1514 90 90 9 | - - - Pozostałe | ||
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516: | ||
1517 10 | - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: | t | 8.390 |
1517 10 10 0 |
- - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
||
1517 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
1517 90 | - Pozostałe: | t | 8.252 |
1517 90 10 0 |
- - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
||
- - Pozostałe: | |||
1517 90 91 0 | - - - Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane | ||
1517 90 93 0 |
- - - Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy |
||
1517 90 99 0 | - - - Pozostałe | ||
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: | t | 1.707 |
1601 00 10 0 | - Z wątroby | ||
- Pozostałe: | |||
1601 00 91 0 |
- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane |
||
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | ||
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: | t | 5.587 |
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane | ||
1602 20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt: | ||
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej: | |||
1602 20 11 0 |
- - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby |
||
1602 20 19 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
- Z drobiu objętego pozycją 0105: | |||
1602 31 | - - Z indyków: | ||
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|||
1602 31 11 0 |
- - - - Zawierające wyłącznie nie gotowane mięso indycze |
||
1602 31 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
1602 31 30 0 |
- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów |
||
1602 31 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: | ||
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|||
1602 32 11 0 | - - - - Nie gotowane | ||
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
1602 32 30 0 |
- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów |
||
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 39 | - - Pozostałe: | ||
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|||
1602 39 21 0 | - - - - Nie gotowane | ||
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe | ||
1602 39 40 0 |
- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów |
||
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe | ||
- Z wieprzowiny: | |||
1602 41 | - - Szynki i ich części: | ||
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 42 | - - Łopatki i ich części: | ||
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|||
1602 49 11 0 |
- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek |
||
1602 49 13 0 |
- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
||
1602 49 15 0 |
- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
||
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | ||
1602 49 30 0 |
- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
||
1602 49 50 0 |
- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
||
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 50 | - Z wołowiny: | ||
1602 50 10 0 |
- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami |
||
- - Pozostałe: | |||
- - - W opakowaniach hermetycznych: | |||
1602 50 31 0 | - - - - Corned beef (wołowina peklowana) | ||
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe | ||
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 90 |
- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
||
1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Pozostałe: | |||
1602 90 51 0 |
- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych |
||
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: | |||
1602 90 61 0 |
- - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami |
||
1602 90 69 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | t | 30.093 |
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
|||
1701 12 | - - Cukier buraczany: | ||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | ||
1701 12 90 0 | - - - Pozostały | ||
- Pozostały: | |||
1701 99 | - - Pozostały: | ||
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały | ||
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: | t | 13.837 |
1702 30 |
- Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: |
||
1702 30 10 0 | - - Izoglukoza | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: |
|||
1702 30 51 0 |
- - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
||
1702 30 59 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - Pozostałe: | |||
1702 30 91 0 |
- - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie |
||
1702 30 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
1702 40 |
- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy: |
||
1702 40 10 0 | - - Izoglukoza | ||
1702 40 90 0 | - - Pozostałe | ||
1702 60 |
- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie: |
||
1702 60 10 0 | - - Izoglukoza | ||
1702 60 80 0 | - - Syrop inulinowy | ||
1702 60 95 0 | - - Pozostałe | ||
1702 90 | - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: | ||
1702 90 30 0 | - - Izoglukoza | ||
1702 90 50 0 | - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | ||
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: | t | 28.132 |
1901 20 00 0 |
- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 |
||
1901 90 | - Pozostałe: | ||
- - Ekstrakt słodowy: | |||
1901 90 11 0 |
- - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90% lub więcej |
||
1901 90 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
1901 90 91 0 |
- - - Nie zawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi, lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka, 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 |
||
1901 90 99 | - - - Pozostałe: | ||
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe | ||
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (np. płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | t | 3.840 |
1904 10 |
- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: |
||
1904 10 10 0 | - - Otrzymane z kukurydzy | ||
1904 10 30 0 | - - Otrzymane z ryżu | ||
1904 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
1904 20 |
- Przetwory spożywcze otrzymane z nie prażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nie prażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: |
||
1904 20 10 0 |
- - Preparaty typu Musli na bazie nie prażonych płatków zbożowych |
||
- - Pozostałe: | |||
1904 20 91 0 | - - - Otrzymywane z kukurydzy | ||
1904 20 95 0 | - - - Otrzymywane z ryżu | ||
1904 20 99 0 | - - - Pozostałe | ||
1904 90 | - Pozostałe: | ||
1904 90 10 0 | - - Ryż | ||
1904 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | ||
2002 10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach: | t | 3.305 |
2002 10 10 0 | - - Bez skórek | ||
2002 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
2002 90 | - Pozostałe: | t | 24.605 |
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%: | |||
2002 90 11 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
||
2002 90 11 1 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg |
||
2002 90 11 9 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
||
2002 90 19 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
||
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: |
|||
2002 90 31 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
||
2002 90 31 1 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg |
||
2002 90 31 9 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
||
2002 90 39 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
||
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | |||
2002 90 91 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
||
2002 90 91 1 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg |
||
2002 90 91 9 |
- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg |
||
2002 90 99 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
||
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | t | 39.026 |
2106 90 | - Pozostałe: | ||
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | |||
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe | ||
- - - Pozostałe: | |||
2106 90 55 0 | - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny | ||
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
2106 90 92 0 |
- - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi |
||
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe | ||
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: | ||
2302 10 | - Kukurydziane: | t | 7.487 |
2302 10 10 0 |
- - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% |
||
2302 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
2302 20 | - Ryżowe: | t | 57 |
2302 20 10 0 |
- - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% |
||
2302 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
2302 30 | - Pszenne: | t | 74.352 |
2302 30 10 0 |
- - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
||
2302 30 90 0 | - - Pozostałe | ||
2302 40 | - Z innych zbóż: | t | 3.676 |
2302 40 10 0 |
- - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
||
2302 40 90 0 | - - Pozostałe | ||
2302 50 00 0 | - Z roślin strączkowych | t | 175 |
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: | ||
2401 10 | - Tytoń nie odżyłowany: | t | 10.519 |
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo- płomieniowo: |
|||
2401 10 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | ||
2401 10 20 0 |
- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
||
2401 10 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | ||
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 10 41 0 | - - - - Typu Kentucky | ||
2401 10 49 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
2401 10 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny | ||
2401 10 60 0 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | ||
2401 10 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny | ||
2401 10 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo | ||
2401 10 90 0 | - - - Pozostałe tytonie | ||
2401 20 | - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: | t | 42.079 |
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo- płomieniowo: |
|||
2401 20 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | ||
2401 20 20 0 |
- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
||
2401 20 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | ||
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 20 41 0 | - - - - Typu Kentucky | ||
2401 20 49 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
2401 20 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny | ||
2401 20 60 0 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | ||
2401 20 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny | ||
2401 20 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo | ||
2401 20 90 0 | - - - Pozostałe tytonie | ||
2401 30 00 0 | - Odpady tytoniowe | t | 10.125 |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: | t | 123 |
- Albumina jaja: | |||
3502 11 | - - Suszona: | ||
3502 11 90 0 | - - - Pozostała |
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.2000.68.809 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Określenie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy. |
Data aktu: | 08/08/2000 |
Data ogłoszenia: | 17/08/2000 |
Data wejścia w życie: | 01/09/2000 |