Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izrael.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izrael, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celny określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAEL

Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyngent
0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304: 200 t
- Pozostałe ryby z wyłączeniem wątróbek,

ikry i mleczu:

0302 69 - - Pozostałe:
- - - Ryby morskie:
0302 69 61 0 - - - - Leszcz morski (Dentex dentex i

Pagellus spp.)

0
0302 69 94 0 - - - - Okoń morski (Dicentrarchus

labrax)

0
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże: 500 t
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 15 0 - - - Orchidee 17,5
0603 10 21 0 - - - Gladiole 17,5
0603 10 29 0 - - - Pozostałe 17,5
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 55 0 - - - Orchidee 17,5
0603 10 61 0 - - - Gladiole 17,5
0603 10 69 0 - - - Pozostałe 17,5
0603 90 00 0 - Pozostałe 0 50 t
0604 Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 250 t
0604 10 - Mchy i porosty:
0604 10 10 0 - - Mech reniferowy 0
0604 10 90 0 - - Pozostałe 0
- Pozostałe:
0604 91 - - Świeże:
- - - Choinki gwiazdkowe:
0604 91 21 0 - - - - Jodła kaukaska (Abies

nordmanniana (Stev.) Spach) lub

jedna z jodeł amerykańskich

(Abies procera Rehd.)

0
0604 91 29 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Gałązki iglaste:
0604 91 41 0 - - - - Z jodły kaukaskiej (Abies

nordmanniana (Stev.) Spach) lub

jednej z jodeł amerykańskich

(Abies procera Rehd.)

0
0604 91 49 0 - - - - Pozostałe 0
0604 91 90 0 - - - Pozostałe 0
0604 99 - - Pozostałe:
0604 99 10 0 - - - Przygotowane tylko przez suszenie 0
0604 99 90 0 - - - Pozostałe 0
0701 Ziemniaki, świeże lub chłodzone:
0701 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
- - - Młode:
0701 90 51 0 - - - - Od 1 stycznia do 15 maja 10 500 t
0702 00 00 0 Pomidory, świeże lub chłodzone: 1.000 t
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca 10
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia 10
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone:
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 19 0 - - - Pozostałe
ex 0703 10 19 0 Szczypiorek 12,5 300 t
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 90 0 - - Pozostałe
ex 0704 90 90 0 Kapusta pekińska 0 500 t
0709 Inne warzywa, świeże lub chłodzone:
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0709 60 10 0 - - Słodka papryka 5,5 200 t
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 90 0 - - Pozostałe
ex 0709 90 90 0 Świeże zioła od 1 października do 31 maja 8,3 400 t
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:
0710 40 00 0 - Kukurydza cukrowa
ex 0710 40 00 0 Kukurydza słodka mrożona 0 250 t
0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:
0804 10 00 0 - Daktyle 0 500 t
0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone:
0805 10 - Pomarańcze: 20.000 t
- - Pomarańcze słodkie, świeże:
0805 10 10 0 - - - Krwiste i półkrwiste 5
- - - Pozostałe:
0805 10 30 0 - - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty,

Salustiany, Vernasy, Valencjany

Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy,

Trovita i Hamliny

5
0805 10 50 0 - - - - Pozostałe 5
0805 20 - Mandarynki (łącznie z tangerinami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

podobne hybrydy cytrusowe

10.000 t
0805 20 10 0 - - Klementynki 10
0805 20 30 0 - - Monrealesy i satsumas 10
0805 20 50 0 - - Mandarynki i wilkingi 10
0805 20 70 0 - - Tangeryny 10
0805 20 90 0 - - Pozostałe 10
0805 30 - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

i limy (Citrus aurantifolia):

6.000 t
0805 30 10 0 - - Cytryny (Citrus limon, Citrus

limonum)

0
0805 30 90 0 - - Limy (Citrus aurantifolia) 0
0807 Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże:
- Melony (łącznie z arbuzami):
0807 19 00 0 - - Pozostałe
ex 0807 19 00 0 Melony 5 4.000 t
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

ex 0811 90 85 0 Daktyle mrożone 0 500 t
1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 1.000 t
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż

60% sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 19 0 - - - Pozostała 15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 99 0 - - - Pozostała 15 + DCC
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 0 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji

zawierający w masie więcej niż 10%

sacharozy, ale nie zawierający

innych dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 17,5 + DCC
- - Pozostałe
1704 90 51 0 - - - Pasty, łącznie z marcepanem, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto 1 kg lub więcej

17,5 + DCC
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i od

kaszlu

17,5 + DCC
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte cukrem 17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0 - - - - Wyroby żelowe i galaretki,

łącznie z pastami owocowymi, w

postaci wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej,

również z nadzieniem

17,5 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i

podobne

17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0 - - - - - Tabletki prasowane 17,5 + DCC
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
ex 1704 90 99 0 Chałwa 26,2 + DCC1
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek

cukru lub innego środka słodzącego:

1806 10 15 0 - - Nie zawierający sacharozy lub

zawierający w masie mniej niż 5%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5% lub więcej,

ale mniej niż 65% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 30 0 - - Zawierający w masie 65% lub więcej,

ale mniej niż 80% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 10 90 0 - - Zawierający w masie 80% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15 + DCC
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach,

tabliczkach lub batonach o masie

powyżej 2 kg lub w płynie, paście,

proszku, granulkach lub w innej

postaci w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości powyżej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej

masła kakaowego albo zawierające w

masie 31% lub więcej masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 31% masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej

masła kakaowego

15 + DCC
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 15 + DCC
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 15 + DCC
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 15 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 22,5 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub

orzechów

22,5 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 22,5 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 22,5 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 22,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 22,5 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 22,5 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

22,5 + DCC
1806 90 60 0 - - Pasty do smarowania zawierające

kakao

22,5 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

22,5 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 22,5 + DCC
ex 1806 90 90 0 Chałwa zawierająca kakao 33,7 + DCC1
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: 200 t
1901 10 00 0 - Przetwory dla niemowląt przygotowane

do sprzedaży detalicznej

0
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 1 - - - - Mieszanki mleczne przeznaczone

do produkcji odżywek dla

niemowląt

0
2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2004 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2004 90 10 0 - - Słodka kukurydza (Zea mays var.

saccharata)

ex 2004 90 10 0 Kukurydza słodka mrożona 0 250 t
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006:
2005 80 00 0 - Słodka kukurydza (Zea mays var.

saccharata)

ex 2005 80 00 0 Słodka kukurydza zakonserwowana 0 300 t
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 100 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne

nasiona, zmieszane razem lub nie:

2008 11 - - Orzeszki ziemne
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Powyżej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nie przekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 8.200 t2
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 11 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 11 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 11 91 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 0
2009 19 - - Pozostałe:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 19 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 19 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 19 91 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 19 99 0 - - - - Pozostałe 0
2009 20 - Sok grejpfrutowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 20 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 20 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

2009 20 91 0 - - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

0
2009 20 99 0 - - - - Pozostałe 0
2009 30 - Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu cytrusowego:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 30 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 30 19 0 - - - Pozostałe 0
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 30 ECU za

100 kg masy netto:

0
2009 30 31 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 0
2009 30 39 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O wartości nie przekraczającej 30

ECU za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 30 51 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 30 55 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%

0
2009 30 59 0 - - - - - Nie zawierający dodatku cukru 0
- - - - Pozostałe soki z owoców

cytrusowych:

2009 30 91 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 30 95 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%

0
2009 30 99 0 - - - - - Nie zawierające dodatku cukru 0
2009 60 - Sok z winogron (łącznie z moszczem

winogronowym)

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 60 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej

22 ECU za 100 kg masy netto

0
2009 60 19 0 - - - Pozostałe 0
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 18 ECU za

100 kg masy netto:

2009 60 51 0 - - - - Stężony 0
2009 60 59 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O wartości nie przekraczającej 18

ECU za 100 kg masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%:

2009 60 71 0 - - - - - Stężony 0
2009 60 79 0 - - - - - Pozostałe 0
2009 60 90 0 - - - - Pozostałe 0
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100

kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 90 59 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O wartości nie przekraczającej

30 ECU za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

0
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej

30%

0
2009 90 79 0 - - - - - - Nie zawierające dodatku

cukru

0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%:

2009 90 92 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 94 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej

30%:

2009 90 95 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 96 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Nie zawierające dodatku

cukru:

2009 90 97 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców

tropikalnych

0
2009 90 98 0 - - - - - - - Pozostałe 0
2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: 250 t
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy

oraz przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub koncentratów

lub na bazie kawy:

2101 11 - - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:
2101 11 11 0 - - - O zawartości suchej masy na bazie

kawy wynoszącej 95% lub więcej w

masie

0
2101 11 19 0 - - - Pozostałe 0
2101 12 - - Przetwory na bazie ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na

bazie kawy:

2101 12 92 0 - - - Produkty na bazie ekstraktów,

esencji lub koncentratów na bazie

kawy

0
2101 12 98 0 - - - Pozostałe 0
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty

herbaty lub herbaty paragwajskiej

i przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na bazie

herbaty lub herbaty paragwajskiej:

2101 20 20 0 - - Ekstrakty, esencje lub koncentraty 0
- - Przetwory:
2101 20 92 0 - - - Na bazie ekstraktów, esencji lub

koncentratów herbaty lub herbaty

paragwajskiej (maté)

0
2101 20 98 0 - - - Pozostałe 0
2101 30 - Cykoria palona i inne palone namiastki

kawy oraz ich ekstrakty, esencje i

koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone

namiastki kawy:

2101 30 11 0 - - - Cykoria palona 0
2101 30 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z

cykorii palonej i innych palonych

namiastek kawy:

2101 30 91 0 - - - Z cykorii palonej 0
2101 30 99 0 - - - Pozostałe 0
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 100 t
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 0 - - - Fondue z sera 10
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe, inne

niż na bazie substancji zapachowych,

w rodzaju używanych do produkcji

napojów

162,05 minimum 3,68 ECU %hl
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 10 minimum 0,14 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 51 0 - - - - Syrop laktozowy 10
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

10 minimum 0,14 ECU/kg
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 10
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w masie

mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 15 minimum 0,13 ECU/kg
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 20.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 21 ECU/hl
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające

dzięki obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i

Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes de Rhone 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13%, ale

nie przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal Muscatel 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 93 0 - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 97 0 - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające w

wyniku obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 28 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 92 0 - - - - - Shery 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub

mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 0 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 6,25 ECU/hl
2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

28,5 minimum 8,15 ECU/hl + 0,76 ECU %hl
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 5 ECU/hl
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

28,5 minimum 8,15 ECU/hl + 0,76 ECU %hl
1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 ECU za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu

2 W ilości 8.200 t zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o Wolnym Handlu między Rzecząpospolitą Polską a Państwem Izrael wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 60 - sok z winogron - wynosi 200 t

Zmiany w prawie

Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024