WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Stawka preferencyjna | Kontyngent | |
dla Republiki Czeskiej | dla Republiki Słowackiej | |||
2203 00 | Piwo otrzymane ze słodu: | 60.000 hl | 40.000 hl | |
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów: |
||||
2203 00 01 0 | - - W butelkach | 21 | ||
2203 00 09 0 | - - Pozostałe | 21 | ||
2203 00 10 0 |
- W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów |
21 | ||
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 6.000 hl | 15.000 hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | |||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: |
||||
2204 10 11 | - - - Szampan: | |||
2204 10 11 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 10 11 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | |||
2204 10 19 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 10 19 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
- - Pozostałe: | ||||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 21 ECU/hl | ||
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
||||
2204 21 |
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
|||
2204 21 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20o C: |
|||
2204 21 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętości mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 21 10 9 |
- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
- - - Pozostałe: | ||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
||||
- - - - - - Białe: | ||||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 13 0 |
- - - - - - - Bourgogne (Burgundy) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 17 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 18 0 |
- - - - - - - Mosel-Saar- Ruwer |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 26 0 |
- - - - - - - Toscana (Tuscany) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 27 0 |
- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 43 0 |
- - - - - - - Bourgogne (Burgundy) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 47 0 |
- - - - - - - Languedoc- Rousillon |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 48 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 62 0 |
- - - - - - - Piemonte (Piemont) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 66 0 |
- - - - - - - Toscana (Tuscany) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 67 0 |
- - - - - - - Trientino i Alto Adige |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 69 0 |
- - - - - - - Dao, Bairrada i Douro |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - - Pozostałe: | ||||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
||||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - - Pozostałe: | ||||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
||||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 88 0 |
- - - - - Samos i Muscat de Lemnos |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 91 0 |
- - - - - Madeira i Setubal Muscatel |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 93 0 |
- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: |
||||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 96 0 |
- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 97 0 |
- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | ||
2204 21 99 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl |
2204 29 | - - Pozostałe: | |||
2204 29 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: |
|||
2204 29 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | ||
2204 29 10 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg | ||
- - - Pozostałe: | ||||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
||||
- - - - - - Białe: | ||||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 13 0 |
- - - - - - - Bourgogne (Burgundy) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 17 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 43 0 |
- - - - - - - Bourgogne (Burgundy) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 47 0 |
- - - - - - - Languedoc- Roussillon |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 48 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
- - - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - - Białe: | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |||
2204 29 62 0 |
- - - - - - - Sicilia (Sicily) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | |||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2204 29 71 0 |
- - - - - - - Puglia (Apuglia) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 72 0 |
- - - - - - - Sicilia (Sicily) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
||||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
||||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | ||
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | ||
- - - - - Pozostałe: | ||||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | ||
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
||||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 88 0 |
- - - - - Samos i Muscat de Lemnos |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 91 0 |
- - - - - Madeira i Setubal muscatel |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 93 0 |
- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: |
||||
2204 29 95 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 96 0 |
- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 97 0 |
- - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | ||
2204 29 99 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg |
||
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: |
7.500 l 100% alk. |
7.500 l 100% alk. |
|
2208 20 |
- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||||
2208 20 12 0 | - - - Cognac | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: |
||||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - - Pozostałe: | ||||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 30 | - Whisky: | |||
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - Szkocka whisky: | ||||
- - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry: | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniej | 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl | ||
2208 30 88 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl | ||
2208 40 | - Rum i tafia: | |||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||||
2208 40 11 0 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) |
40 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry |
||||
2208 40 51 0 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) |
40 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl | ||
2208 90 | - Pozostałe: | |||
- - Arak, w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: |
||||
- - - 2 litry lub mniej: | ||||
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): |
||||
- - - - - - Destylowane z owoców: |
||||
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 69 |
- - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: |
|||
2208 90 69 1 |
- - - - - - Gotowe preparaty ziołowe będące farmaceutykami, na bazie alkoholu |
3,5 | ||
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - - Więcej niż 2 litry: | ||||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): |
52,5 + 1,25 ECU %/hl | |||
2208 90 71 0 |
- - - - - Destylowane z owoców |
52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 78 0 |
- - - - Inne napoje alkoholowe |
52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 52,5 + 1,25 ECU %/hl | ||
2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | 50 ton | 50 ton | |
2402 10 00 0 |
- Cygara, również z obciętymi końcami i cygaretki, z tytoniu: |
27,5 | ||
2402 20 | - Papierosy z tytoniu: | |||
2402 20 10 0 | - - Zawierające goździki | 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt. | ||
2402 20 90 0 | - - Pozostałe | 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt. | ||
2402 90 00 0 | - Pozostałe | 45 | ||
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: | |||
2403 10 |
- Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: |
|||
2403 10 10 0 |
- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 500 g |
60 | ||
2403 10 90 0 | - - Pozostałe | 60 | ||
- Pozostałe: | ||||
2403 91 00 0 |
- - Tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony" |
27,5 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2403 99 | - - Pozostałe: | |||
2403 99 10 0 | - - - Tytoń do żucia i tabaka | 32,5 | ||
2403 99 90 | - - - Pozostałe: | |||
2403 99 90 1 | - - - - Tytoń ekspandowany | 27,5 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2403 99 90 9 | - - - - Pozostały | 27,5 minimum 0,565 ECU/kg |
WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER
Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna |
Kontyn- gent |
|
0406 | Sery i twarogi: | 300 ton | ||
0406 10 |
- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
|||
0406 10 20 0 |
- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% |
0 | ||
0406 10 80 0 | - - Pozostały | 0 | ||
0406 20 |
- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
|||
0406 20 10 0 |
- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0 | ||
0406 20 90 0 | - - Pozostały | 0 | ||
0406 30 |
- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
|||
0406 30 10 0 |
- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy |
0 | ||
- - Pozostały: | ||||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
||||
0406 30 31 0 | - - - - Nie przekraczającej 48% | 0 | ||
0406 30 39 0 | - - - - Powyżej 48% | 0 | ||
0406 30 90 0 |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% |
0 | ||
0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: | |||
0406 40 10 0 | - - Roquefort | 0 | ||
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola | 0 | ||
0406 40 90 0 | - - Pozostały | 0 | ||
0406 90 | - Pozostałe sery: | |||
0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia) | 0 | ||
- - Pozostałe: | ||||
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: |
||||
0406 90 02 0 |
- - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 401,85 ECU, lecz nie przekraczającej 430,62 ECU za 100 kg masy netto |
0 | ||
0406 90 03 0 |
- - - - Sery w całości w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU za 100 kg masy netto |
0 | ||
0406 90 04 0 |
- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej lecz nie przekraczającej 5 kg i w cenie franco granica powyżej 430,62 ECU, ale nie przekraczającej 459,39 ECU za 100 kg masy netto |
0 | ||
0406 90 05 0 |
- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica powyżej 459,39 ECU za 100 kg masy netto |
0 | ||
0406 90 06 0 |
- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto poniżej 450 g i w cenie franco granica przekraczającej 499,67 ECU za 100 kg masy netto, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta |
0 | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler | 0 | ||
0406 90 15 0 | - - - - - Gruyere, Sbrinz | 0 | ||
0406 90 17 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell | 0 | ||
0406 90 18 0 |
- - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine |
0 | ||
0406 90 19 0 |
- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0 | ||
0406 90 21 0 | - - - Cheddar | 0 | ||
0406 90 23 0 | - - - Edam | 0 | ||
0406 90 25 0 | - - - Tilsit | 0 | ||
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | 0 | ||
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | 0 | ||
- - - Feta: | ||||
0406 90 31 0 |
- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0 | ||
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | 0 | ||
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | 0 | ||
0406 90 37 0 | - - - Finlandia | 0 | ||
0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg | 0 | ||
- - - Pozostałe: | ||||
0406 90 50 0 |
- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0 | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
||||
- - - - - - Nie przekraczającej 47%: | ||||
0406 90 61 0 |
- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano |
0 | ||
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | 0 | ||
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | ||
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: |
||||
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | 0 | ||
0406 90 75 0 |
- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
0 | ||
0406 90 76 0 |
- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samso |
0 | ||
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 0 | ||
0406 90 79 0 |
- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint- Paulin, Taleggio |
0 | ||
0406 90 81 0 |
- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
0 | ||
0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert | 0 | ||
0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie | 0 | ||
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | 0 | ||
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: |
||||
0406 90 86 0 |
- - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% |
0 | ||
0406 90 87 0 |
- - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% |
0 | ||
0406 90 88 0 |
- - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% |
0 | ||
0406 90 93 0 | - - - - - - Powyżej 72% | 0 | ||
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | ||
0701 | Ziemniaki, świeże lub chłodzone | 15 tys. ton | ||
0701 90 | - Pozostałe: | |||
0701 90 10 0 | - - Do produkcji krochmalu | 10 | ||
- - Pozostałe: | ||||
- - - Młode: | ||||
0701 90 51 0 | - - - - Od 1 stycznia do 15 maja | 10 | ||
0701 90 59 0 | - - - - Od 16 maja do 30 czerwca | 10 | ||
0701 90 90 0 | - - - Pozostałe | 10 | ||
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: | 10 tys. ton | ||
0703 10 | - Cebula i szalotka: | |||
- - Cebula: | ||||
0703 10 11 0 | - - - Dymka | 10 | ||
0703 10 19 0 | - - - Pozostałe | 10 | ||
0703 10 90 0 | - - Szalotka | 10 | ||
0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: | 1.500 ton | ||
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane: | ||||
0710 21 00 0 | - - Groch (Pisum sativum) | 10 | ||
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | 20 tys.ton | ||
0808 10 | - Jabłka: | |||
0808 10 10 0 |
- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia |
10 | ||
- - Pozostałe: | ||||
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | |||
0808 10 20 1 | - - - - od 1 stycznia do 31 marca | 10 | ||
0808 10 20 3 | - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca | 10 | ||
0808 10 20 5 | - - - - od 1 do 31 lipca | 10 | ||
0808 10 20 7 | - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia | 10 | ||
0808 10 50 | - - - Odmiany Grany Smith: | |||
0808 10 50 1 | - - - - od 1 stycznia do 31 marca | 10 | ||
0808 10 50 3 | - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca | 10 | ||
0808 10 50 5 | - - - - od 1 do 31 lipca | 10 | ||
0808 10 50 7 | - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia | 10 | ||
0808 10 59 0 | - - - Pozostałe: | |||
0808 10 90 1 | - - - - od 1 stycznia do 31 marca | 10 | ||
0808 10 90 3 | - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca | 10 | ||
0808 10 90 5 | - - - - od 1 do 31 lipca | 10 | ||
0808 10 90 7 | - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia | 10 | ||
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | 10 tys. ton | ||
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
||||
1701 12 | - - Cukier buraczany: | |||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | 35 | ||
1701 12 90 0 | - - - Pozostały | 35 |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 140 tys. hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: |
|||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||
2204 10 11 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 19 ECU/hl | |
2204 10 11 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||
2204 10 19 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 19 ECU/hl | |
2204 10 19 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg | |
- - Pozostałe: | |||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 19 ECU/hl | |
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 19 ECU/hl | |
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|||
2204 21 |
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||
2204 21 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20o: |
||
2204 21 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 19 ECU/hl | |
2204 21 10 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
|||
- - - - - - Białe: | |||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 17 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 27 0 |
- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli |
15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Rousillon | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 48 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal Muscatel | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 93 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
|||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 96 0 |
- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel |
15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 97 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 21 99 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg | |
2204 29 | - - Pozostałe: | ||
2204 29 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: |
||
2204 29 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg | |
2204 29 10 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 17 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes de Rhone | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Roussillon | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 48 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 0,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przekraczającej 15% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 1,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przekraczającej 18% obj.: |
|||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
|||
2204 29 95 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 96 0 |
- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel |
12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 8,5 ECU/hl | |
2204 29 99 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU %/hl | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | ||
2204 30 10 |
- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: |
||
2204 30 10 1 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
22,5 | |
2204 30 10 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU %/hl | |
- - Pozostały: | |||
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20oC i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.: |
|||
2204 30 92 0 | - - - - Skoncentrowany | 32,5 | |
2204 30 94 0 | - - - - Pozostały | 32,5 | |
- - - Pozostały: | |||
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | ||
2204 30 96 1 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. |
32,5 | |
2204 30 96 9 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,05 ECU %/hl | |
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | ||
2204 30 98 1 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. |
32,5 | |
2204 30 98 9 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,05 ECU %/hl |
2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | 42 tys. hl | |
2205 10 |
- W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||
2205 10 10 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
15 minimum 4,25 ECU/hl | |
2205 10 90 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: |
||
2205 10 90 1 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18%, ale nie większej niż 22% obj. |
30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl | |
2205 10 90 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl | |
2205 90 | - Pozostałe: | ||
2205 90 10 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
15 minimum 3 ECU/hl | |
2205 90 90 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj.: |
||
2205 90 90 1 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie większej niż 22% obj. |
30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl | |
2205 90 90 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl | |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: | 42.000 l 100% alk. |
2208 20 |
- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||||
2208 20 12 0 | - - - Cognac | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 26 0 | - - - Grappa | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: |
||||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - Pozostałe: | ||||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 86 0 | - - - - Grappa | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 | - Whisky: | |||
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Szkocka whisky: | ||||
- - - Whisky "malt", w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 38 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 58 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 78 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 30 82 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 30 88 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 40 | - Rum i tafia: | |||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||||
2208 40 11 0 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) |
172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: |
||||
2208 40 11 0 |
- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) |
172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | |||
- - Gin w pojemnikach zawierających: | ||||
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 60 | - Vodka: | |||
- - O objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 60 11 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 60 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4% obj., w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 60 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 60 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 70 | - Likiery i kordiały: | |||
2208 70 10 0 |
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej |
172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 70 90 0 |
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry |
172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 | - Pozostałe: | |||
- - Arak, w pojemnikach zawierających: | 172 minimum 4 ECU/%/hl | |||
2208 90 11 0 | - - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 19 0 | - - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 38 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: |
||||
- - - 2 litry lub mniej: | ||||
2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - - Pozostałe: | ||||
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z wyłączeniem likierów): |
||||
- - - - - - Destylowane z owoców: | ||||
2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - - - - Pozostałe: | ||||
2208 90 52 0 | - - - - - - - Korn | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 57 0 | - - - - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe: | |||
2208 90 69 1 |
- - - - - - Gotowe preparaty ziołowe będące farmaceutykami, na bazie alkoholu |
3,5 | ||
2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - - Więcej niż 2 litry: | ||||
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów): | ||||
2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 74 0 | - - - - - Pozostałe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 78 0 | - - - - Inne napoje alkoholowe | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach zawierających: |
||||
2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniej | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2208 90 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry | 172 minimum 4 ECU/%/hl | ||
2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: | 700 t | ||
2401 10 | - Tytoń nie odżyłowany: | |||
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
||||
2401 10 10 0 |
- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 20 0 |
- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 30 0 |
- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | ||||
2401 10 41 0 | - - - - Typu Kentucky | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 49 0 | - - - - Pozostałe | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
- - Pozostałe: | ||||
2401 10 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 60 0 |
- - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo | 15 minimum 0,565 ECU/kg | ||
2401 10 90 0 | - - - Pozostałe tytonie | 15 minimum 0,565 ECU/kg |
WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z RUMUNII
Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna | Kontyn-gent |
0409 00 00 0 | Miód naturalny: | 40 | 100 ton |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza w postaci stałej: | ||
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatycznych ani barwiących: |
|||
1701 12 | - - Cukier buraczany: | ||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | 15 | 10.000 ton |
1701 12 90 0 | - - - Pozostały: | 15 | |
- Pozostały | |||
1701 99 | - - Pozostały: | 5.000 ton | |
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały | 15 | |
1701 99 90 0 | - - - Pozostały | 15 | |
2204 | Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | 60.000 hl | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: |
|||
2204 10 11 | - - - Szampan: | ||
2204 10 11 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 11 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
2204 10 19 | - - - Pozostałe: | ||
2204 10 19 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 19 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
- - Pozostałe: | |||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante | 15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 minimum 21 ECU/hl | |
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|||
2204 21 |
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: |
||
2204 21 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: |
||
2204 21 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
15 minimum 21 ECU/hl | |
2204 21 10 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
|||
- - - - - - Białe: | |||
2204 21 11 0 | - - - - - - - Alsace | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 17 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 18 0 | - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 19 0 | - - - - - - - Pfalz | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 22 0 | - - - - - - - Rheinhessen | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 24 0 | - - - - - - - Lazio (Latium) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 26 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 27 0 |
- - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli |
15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 28 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 32 0 | - - - - - - - Vinho Verde | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 34 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 36 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 37 0 | - - - - - - - Valencia | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 38 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Rousillon | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 48 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 62 0 | - - - - - - - Piemonte (Piemont) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 66 0 | - - - - - - - Toscana (Tuscany) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 67 0 | - - - - - - - Trentino i Alto Adige | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 68 0 | - - - - - - - Veneto | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 69 0 | - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 71 0 | - - - - - - - Navarra | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 74 0 | - - - - - - - Penedes | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 76 0 | - - - - - - - Rioja | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 77 0 | - - - - - - - Valdepenas | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 78 0 | - - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 79 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 80 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
2204 21 81 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 83 0 | - - - - - - Białe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|||
2204 21 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 89 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal Muscatel | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 92 0 | - - - - - Sherry | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 93 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 94 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
|||
2204 21 95 0 | - - - - - Port | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 96 0 | - - - - - Madeira i Setubal Muscatel | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 97 0 | - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 98 0 | - - - - - Pozostałe | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 21 99 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
2204 29 | - - Pozostałe: | ||
2204 29 10 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20oC: |
||
2204 29 10 1 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
12,5 minimum 21 ECU/hl | |
2204 29 10 9 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 12 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 13 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 17 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 18 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 42 0 | - - - - - - - Bordeaux | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 43 0 | - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 44 0 | - - - - - - - Beaujolais | 12,5 minimum 5 ECU/hl | |
2204 29 46 0 | - - - - - - - Cotes du Rhone | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 47 0 | - - - - - - - Languedoc-Roussillon | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 48 0 |
- - - - - - - Val de Loire (Loire valley) |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 58 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
- - - - - - Białe: | |||
2204 29 62 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 64 0 | - - - - - - - Veneto | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 65 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 71 0 | - - - - - - - Puglia (Apuglia) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 72 0 | - - - - - - - Sicilia (Sicily) | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
2204 29 75 0 | - - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 2,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
2204 29 81 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
2204 29 82 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 83 0 | - - - - - - Białe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
2204 29 84 0 | - - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 3,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|||
2204 29 87 0 | - - - - - Marsala | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 29 88 0 | - - - - - Samos i Muscat de Lemnos | 15 minimum 12,5 ECU/hl | |
2204 29 89 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 91 0 | - - - - - Madeira i Setubal muscatel | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl |
2204 29 92 0 | - - - - - Sherry | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 93 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 94 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
|||
2204 29 95 0 | - - - - - Port | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 96 0 |
- - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 97 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 98 0 | - - - - - Pozostałe | 12,5 minimum 10,5 ECU/hl | |
2204 29 99 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
2204 30 | - Pozostały moszcz winogronowy: | ||
2204 30 10 |
- - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu: |
||
2204 30 10 1 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. |
22,5 | |
2204 30 10 9 |
- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
- - Pozostały: | |||
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20oC i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 1% obj.: |
|||
2204 30 92 0 | - - - - Skoncentrowany | 32,5 | |
2204 30 94 0 | - - - - Pozostały | 32,5 | |
- - - Pozostały: | |||
2204 30 96 | - - - - Skoncentrowany: | ||
2204 30 96 1 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. |
32,5 | |
2204 30 96 9 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg | |
2204 30 98 | - - - - Pozostały: | ||
2204 30 98 1 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 22% obj. |
32,5 | |
2204 30 98 9 |
- - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg |
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.1997.159.1057 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Węgier i Rumunii. |
Data aktu: | 19/12/1997 |
Data ogłoszenia: | 27/12/1997 |
Data wejścia w życie: | 01/01/1998 |