PREZYDENT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
podaje do powszechnej wiadomości:
W dniu 10 grudnia 1992 r. podpisane zostało w Genewie Porozumienie w formie wymiany listów między Rzecząpospolitą Polską i Konfederacją Szwajcarską dotyczące produktów rolnych.
Po zaznajomieniu się z powyższym porozumieniem, w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej oświadczam, że
- porozumienie powyższe zostało uznane za słuszne zarówno w całości, jak i każde z postanowień w nim zawartych,
- zostało przyjęte, ratyfikowane i potwierdzone,
- będzie niezmiennie zachowywane.
Na dowód czego wydany został akt niniejszy, opatrzony pieczęcią Rzeczypospolitej Polskiej.
Dano w Warszawie dnia 12 lipca 1994 r.
(Tekst porozumienia zawiera załącznik do niniejszego numeru)
Porozumienie w formie wymiany listów między Rzecząpospolitą Polską i Konferencją Szwajcarską dotyczące produktów rolnych, podpisane w Genewie dnia 10 grudnia 1992 r.
Wicedyrektor
Federalny Urząd
do spraw Stosunków
Gospodarczych z Zagranicą
c/o Delegacja Szwajcarii przy EFTA i GATT
Genewa Genewa, 10 grudnia 1992
Pan Andrzej Gąsowski
Dyrektor Generalny
Ministerstwo Rolnictwa
i Gospodarki Żywnościowej
c/o Stała Misja
Rzeczpospolitej Polskiej przy
Biurze Organizacji Narodów
Zjednoczonych i Innych
Międzynarodowych Organizacji
Szanowny Panie, Genewa
Mam zaszczyt nawiązać do negocjacji dotyczących porozumienia handlowego w sprawie produktów rolnych między Konfederacją Szwajcarską (zwaną dalej Szwajcarią) i Rzecząpospolitą Polską (zwaną dalej Polską), które miały miejsce w ramach negocjacji w sprawie Umowy o Wolnym Handlu między Państwami EFTA i Rzecząpospolitą Polską, a zwłaszcza zmierzając do zastosowania Artykułu 13 tej Umowy.
Niniejszym potwierdzam, że rezultaty tych negocjacji są następujące:
I. Koncesje taryfowe udzielone Polsce przez Szwajcarię są przedstawione w Załączniku I do niniejszego listu.
II. W celu zastosowania Załącznika I, Załącznik II do niniejszego listu ustanawia reguły pochodzenia oraz metody współpracy administracyjnej.
III. Załączniki I i II wymienione powyżej stanowią integralną część niniejszego porozumienia.
Ponadto Polska i Szwajcaria zbadają wszelkie trudności, jakie mogą pojawić się w ich handlu produktami rolnymi i będą poszukiwać właściwych rozwiązań. Zobowiązują się one do kontynuowania wysiłków zmierzających do osiągnięcia stopniowej liberalizacji ich wzajemnej wymiany handlowej produktami rolnymi, w ramach ich odnośnych polityk rolnych i ich międzynarodowych zobowiązań oraz z uwzględnieniem wyników Rundy Urugwajskiej. W tym celu Szwajcaria i Polska będą dokonywać przeglądów warunków handlu produktami rolnymi. Polska i Szwajcaria będą popierać wzajemną współpracę naukową i techniczną w dziedzinie rolnictwa.
Niniejsze Porozumienie odnosi się również do Księstwa Lichtenstein tak długo, jak długo kraj ten jest związany z Konfederacją Szwajcarską traktatem o unii celnej.
Niniejsze porozumienie będzie zatwierdzone przez Umawiające się Strony zgodnie z ich własnymi procedurami i wejdzie w życie lub będzie tymczasowo zastosowane z ta samą datą, z jaką wejdzie w życie Umowa o Wolnym Handlu zawarta między Państwami EFTA i Rzecząpospolitą Polską w stosunku do Polski i Szwajcarii.
Niniejsze porozumienie pozostanie w mocy tak długo, jak długo Umawiające się Strony będą Umawiającymi się Stronami Umowy o Wolnym Handlu między Państwami EFTA i Rzecząpospolitą Polską.
Wypowiedzenie przez Polskę lub Szwajcarię od Umowy o Wolnym Handlu zawartej między Państwami EFTA i Rzecząpospolitą Polską zakończy porozumienie, które następnie przestanie być ważne z dniem, w którym wypowiedzenie wejdzie w życie.
Byłbym zobowiązany, gdyby mógł Pan potwierdzić, że strona polska zgadza się z treścią tego listu.
Proszę Pana o przyjęcie zapewnienia o moim najwyższym szacunku
W imieniu Konfederacji Szwajcarskiej
Oscar Zosso
Pan Andrzej Gąsowski
Dyrektor Generalny
Ministerstwo Rolnictwa
i Gospodarki Żywnościowej
c/o Stała Misja
Rzeczpospolitej Polskiej
przy Biurze Narodów Zjednoczonych
i Innych Organizacji Międzynarodowych
Genewa Genewa, 10 grudnia 1992
Pan Oscar Zosso
Wicedyrektor
Federalny Urząd
do spraw Stosunków
Gospodarczych z Zagranicą
c/o Delegacja Szwajcarii
przy EFTA i GATT
Genewa
Szanowny Panie,
Mam zaszczyt potwierdzić z dzisiejszą datą odbiór Pana listu o następującej treści:
Mam zaszczyt nawiązać do negocjacji dotyczących porozumienia handlowego w sprawie produktów rolnych między Konfederacją Szwajcarską (zwana dalej Szwajcarią) i Rzecząpospolitą Polską (zwana dalej Polską), które miały miejsce w ramach negocjacji w sprawie Umowy o Wolnym Handlu między Państwami EFTA i Rzecząpospolitą Polską, a zwłaszcza zmierzając do zastosowania Artykułu 13 tej Umowy.
Niniejszym potwierdzam, że rezultaty tych negocjacji są następujące:
I. Koncesje taryfowe udzielone Polsce przez Szwajcarię są przedstawione w Załączniku I do niniejszego listu.
II. W celu zastosowania Załącznika I, Załącznik II do niniejszego listu ustanawia reguły pochodzenia oraz metody współpracy administracyjnej.
III. Załączniki I i II wymienione powyżej stanowią integralną część niniejszego porozumienia.
Ponadto Polska i Szwajcaria zbadają wszelkie trudności, jakie mogą pojawić się w ich handlu produktami rolnymi i będą poszukiwać właściwych rozwiązań. Zobowiązują się one do kontynuowania wysiłków zmierzających do osiągnięcia stopniowej liberalizacji ich wzajemnej wymiany handlowej produktami rolnymi, w ramach ich odnośnych polityk rolnych i ich międzynarodowych zobowiązań oraz z uwzględnieniem wyników Rundy Urugwajskiej. W tym celu Szwajcaria i Polska będą dokonywać przeglądów warunków handlu produktami rolnymi. Polska i Szwajcaria będą popierać wzajemną współpracę naukową i techniczną w dziedzinie rolnictwa.
Niniejsze Porozumienie odnosi się również do Księstwa Lichtenstein tak długo, jak długo kraj ten jest związany z Konfederacją Szwajcarską traktatem o unii celnej.
Niniejsze porozumienie będzie zatwierdzone przez Umawiające się Strony zgodnie z ich własnymi procedurami i wejdzie w życie lub będzie tymczasowo zastosowane z tą samą datą, z jaką wejdzie w życie Umowa o Wolnym Handlu zawarta między Państwami EFTA i Rzecząpospolitą Polską w stosunku do Polski i Szwajcarii.
Niniejsze porozumienie pozostanie w mocy tak długo, jak długo Umawiające się Strony będą Umawiającymi się Stronami Umowy o Wolnym Handlu między Państwami EFTA i Rzecząpospolitą Polską.
Wypowiedzenie przez Polskę lub Szwajcarię od Umowy o Wolnym Handlu zawartej między Państwami EFTA i Rzecząpospolitą Polską zakończy porozumienie, które następnie przestanie być ważne z dniem, w którym wypowiedzenie wejdzie w życie.
Byłbym zobowiązany, gdyby mógł Pan potwierdzić, że strona polska zgadza się z treścią tego listu.".
Mam zaszczyt potwierdzić, że strona polska zgadza się z treścią niniejszego listu.
Proszę Pana o przyjęcie zapewnienia o moim najwyższym szacunku
W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej
Andrzej Gąsowski
KONCESJE TARYFOWE UDZIELONE POLSCE PRZEZ KONFEDERACJĘ SZWAJCARSKĄ
______
1. Koncesje te nie będą stosowane na import z Polski do Lichtensteinu tak długo, jak długo Traktat z 29 marca 1923 r. między Konfederacją Szwajcarską i Księstwem Lichtensteinu pozostaje w mocy.
2. Dla pozycji podlegających środkom nietaryfowym, włączając opłaty i zmienne opłaty wyrównawcze, Szwajcaria rezerwuje prawo do zmian, po konsultacji z Polską, koncesji w celu uwzględnienia przyszłych zmian w szwajcarskim systemie importu produktów rolnych, m.in. w rezultacie wielostronnych negocjacji handlowych w GATT. Marginesy wynikające z koncesji z Załącznika I do niniejszej Umowy będą zachowane, gdy nowy system zostanie wprowadzony. Ta sama zasada zachowania marginesów koncesyjnych będzie zastosowana dla pozycji podlegających tylko cłom w przypadku, gdy Szwajcaria obniży częściowo swoje stawki KNU w wyniku Rundy Urugwajskiej GATT.
Pełna eliminacja stawek celnych
Taryfa szwajcarska | Wyszczególnienie |
Żywe konie: | |
0101.1100 | - Reproduktory czystej rasy |
- Pozostałe: | |
0101.1910 | - Rzeźne |
0101.1990 | - Pozostałe |
Żywe bydło, inne niż reproduktory czystej rasy: | |
0102.9010 | - - Rzeźne |
0102.9090 | - - Pozostałe |
Żywa trzoda chlewna | |
0103.9100 | - Ważące mniej niż 50 kg |
0103.9200 | - Ważące 50 kg lub więcej |
0104.1000 | Żywe owce |
0105.9900 | Żywe kaczki, gęsi, indyki i perliczki, ważące więcej niż 185 g |
0106.0090 | Inne żywe zwierzęta |
Mięso wołowe, świeże lub chłodzone: | |
0201.1000 | - Tusze i półtusze |
0201.2000 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi |
0201.3000 | - Bez kości |
Mięso wołowe, mrożone: | |
0202.1000 | - Tusze i półtusze |
0202.2000 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi |
0202.3000 | - Bez kości |
Mięso wieprzowe, (włącznie z mięsem dzika), świeże, chłodzone lub mrożone: | |
- Świeże lub chłodzone: | |
0203.1100 | - - Tusze i półtusze |
0203.1200 | - - Szynki, łopatki i ich części - z kością |
0203.1900 | - - Pozostałe |
- Mrożone: | |
0203.2100 | - - Tusze i półtusze |
0203.2200 | - - Szynki, łopatki i ich części - z kością |
0203.2900 | - - Pozostałe |
Mięso baranie lub kozie, świeże, chłodzone lub mrożone: | |
0204.1000 | Tusze i półtusze jagnięce, świeże lub chłodzone |
- Pozostałe mięso baranie, świeże lub chłodzone: | |
0204.2100 | - - Tusze i półtusze |
0204.2200 | - - Inne kawałki mięsa z kością |
0204.2300 | - - Bez kości |
0204.3000 | - Tusze i półtusze jagnięce, mrożone |
- Inne mięso baranie, mrożone: | |
0204.4100 | - Tusze i półtusze |
0204.4200 | - Inne kawałki mięsa z kością |
0204.4300 | - Bez kości |
0204.5000 | - Mięso kozie |
0205.0000 | Mięso końskie, z osłów, mułów lub muło-osłów, świeże, chłodzone lub mrożone |
Podroby jadalne wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów lub muło-osłów, świeże, chłodzone lub mrożone: | |
0206.1000 | -Wołowe, świeże lub chłodzone |
- Wołowe, mrożone: | |
0206.2100 | - - Ozory |
0206.2200 | - - Wątroby |
0206.2900 | - - Pozostałe |
0206.3000 | - Wieprzowe, świeże lub chłodzone |
- Wieprzowe, mrożone: | |
0206.4100 | - - Wątroby |
0206.4900 | - - Pozostałe |
0206.8000 | - Inne, świeże lub chłodzone |
0206.9000 | - Inne, mrożone |
0207.5000 | Wątróbki drobiowe, mrożone |
Mięso wieprzowe, solone, w solance, suszone lub wędzone: | |
0210.1100 | - Szynka, łopatka i ich części, z kośćmi |
0210.1900 | - Pozostałe, bez żołądków i ich części |
Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (inne niż rybie), całe lub w kawałkach: | |
0504.0010 | - Trawieniec cieląt |
0504.0090 | - Pozostałe |
Skóry i inne części ptaków, z ich piórami lub puchem, pióra lub części piór (nawet darte) i puchu, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane: proszek i odpadki z piór lub części piór: | |
- Pióra używane do wypychania; puch: | |
0505.1010 | - - Pierze lub puch do wypychania, nie prane |
0505.1090 | - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
0505.9010 | - - Proszek i odpady z piór lub części piór |
0505.9090 | - - Pozostałe |
0511.9900 | Produkty zwierzęce gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone; zwierzęta martwe objęte Działem 1, nie nadające się do spożycia przez ludzi, inne niż nasienie bydlęce lub produkty rybne lub skorupiaki, mięczaki lub bezkręgowce wodne lub martwe zwierzęta z Działu 3 |
0602.4090 | Róże żywe, szczepione lub nie, inne niż róże na dzikich podkładach lub dzikie róże standardowe |
0602.9999 | Inne żywe rośliny (łącznie z ich korzeniami), ukorzenione sadzonki, inne niż drzewa, krzewy, krzaki gatunków rodzących jadalne owoce lub orzechy, rododendrony, azalie i róże, sadzonki i zrazy pożytecznych roślin lub inne rośliny z odsłoniętymi korzeniami |
0603.1011 | Goździki świeże, od 1 maja do 25 października |
0603.1012 | Róże świeże, od 1 maja do 25 października |
0603.9010 | Kwiaty cięte i pąki kwiatów, stosowane do bukietów lub ozdób, nie obrobione dalej niż suszone |
0604.1090 | Mchy i porosty, obrobione dalej niż suszone |
0701.1000 | Ziemniaki sadzeniaki, świeże lub chłodzone |
ex 0702.0000 | Pomidory, świeże lub chłodzone, importowane od 1 listopada do 31 marca |
0703.1010 | Cebula siewna, świeża lub chłodzona |
0703.1090 | Pozostałe cebule i szalotki, świeże lub chłodzone |
0703.2000 | Czosnek, świeży lub chłodzony |
0704.1000 | Kalafiory i brokuły głowiaste, świeże lub chłodzone |
0704.9010 | Czerwona kapusta, biała i kapusta Savoy, świeże lub chłodzone |
0709.5100 | Grzyby świeże lub chłodzone |
0709.6011 | Słodkie papryki, świeże lub chłodzone, importowane od 1 listopada do 31 marca |
0712.2000 | Cebule, suszone, w całości, cięte w kawałki, cięte w plasterki, rozcierane lub sproszkowane, ale nie obrobione dalej |
0712.3000 | Grzyby i trufle, suszone, w całości, cięte w kawałki, cięte w plasterki, rozcierane lub sproszkowane, ale nie obrobione dalej |
Warzywa strączkowe suszone, łuskane, w całości, nie przerobione | |
0713.1010 | - Groszek |
0713.2010 | - Cieciorka (garbanzos) |
0713.3110 | - Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek |
0713.3210 | - Mała czerwona fasolka Adzuki (Phaseolus lub Vigna angularis) |
0713.3310 | - Fasola szparagowa piesza, łącznie z fasolą białą groszkową (Phaseolus vulgaris) |
0713.3910 | - Pozostałe |
0714.2000 | Słodkie ziemniaki, świeże lub suszone, pokrojone w plasterki lub nie, lub w formie granulek |
0808.1010 | Jabłka świeże, w otwartych opakowaniach |
0808.2000 | Wiśnie świeże |
Śliwki i owoce tarniny, świeże; | |
0809.4010 | W otwartych opakowaniach |
0809.4090 | - W inny sposób pakowane |
0810.1000 | Truskawki świeże |
0810.2000 | Maliny, jeżyny, owoce morwy i owoce krzyżówek maliny z jeżyną, świeże |
0810.3000 | Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest, świeże |
0810.4000 | Żurawiny, czarne jagody i inne owoce z rodzaju Vaccinium, świeże |
0813.1000 | Morele suszone |
0813.2010 | Śliwki suszone, w całości |
0909.2000 | Nasiona kolendry |
0909.3000 | Nasiona kminu |
0909.4000 | Nasiona kminku |
0909.5000 | Nasiona kopru: jagody jałowca |
0910.4000 | Tymianek; liście laurowe |
1001.1020 | Pszenica twarda, skażona |
1001.9020 | Inna pszenica i mieszanka żyta z pszenicą, skażone |
1002.0020 | Żyto, skażone |
1003.0000 | Jęczmień |
1004.0000 | Owies |
1008.1000 | Gryka |
1008.2000 | Proso |
1008.3000 | Mozga kanaryjska |
1008.9012 | Pszenżyto, skażone |
1008.9090 | Pozostałe zboża, z wyłączeniem pszenżyta |
1104.3000 | Kiełki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
1105.2020 | Płatki ziemniaczane, skażone |
1204.0000 | Nasiona lnu, łamane lub nie |
1205.0000 | Nasiona rzepiku lub rzepaku, łamane lub nie |
1206.0000 | Nasiona słonecznika, łamane lub nie |
1209.1100 | Nasiona buraków cukrowych, w rodzaju tych używanych do siewu |
Pozostałe nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju tych używanych do siewu, inne niż nasiona buraków, nasiona innych roślin pastewnych lub nasiona ziół uprawianych głównie dla ich kwiatów: | |
1209.9100 | - Nasiona warzyw |
1209.9900 | - Pozostałe |
1210.1000 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nie mielone, nie sproszkowane, nie w postaci granulek |
1210.2000 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, mielone, sproszkowane, w postaci granulek; lupulina |
1211.9090 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju tych używanych głównie w przemyśle perfumeryjnym, w przemyśle farmaceutycznym lub używanych jako środki owadobójcze, grzybobójcze lub do podobnych zastosowań, świeże lub suszone, krojone lub sproszkowane, inne niż lukrecja lub korzenie żeńszenia |
1212.9100 | Burak cukrowy |
1212.9990 | Pestki z owoców i jądra (z wyłączeniem pestek i jąder moreli) i inne produkty z warzyw (z wyłączeniem korzeni cykorii, suszonych) w rodzaju tych używanych do spożycia przez ludzi, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone |
1214.9000 | Brukiew, burak pastewny, korzenie pastewne, siano, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne rośliny pastewne, w postaci granulek lub nie |
1302.1900 | Soki i ekstrakty roślinne, inne niż opium lub z lukrecji, chmielu, złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon |
ex 1501.0010 | Smalec i inne tłuszcze dla celów przemysłowych |
ex 1506.0000 | Olej z racic, olej kostny i tłuszcz, dla celów technicznych |
ex 1515.1100 | Olej lniany surowy i jego frakcje, dla celów technicznych |
ex 1515.3000 | Olej rycynowy i jego frakcje, dla celów technicznych |
ex 1518.0010 | Niejadalne mieszaniny z olejów roślinnych, dla celów technicznych |
1518.0091 | Epoksydowany olej sojowy |
1518.0099 | Zwierzęce i roślinne tłuszcze i oleje oraz ich frakcje, gotowane, utleniane, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie lub w próżni lub w atmosferze gazu obojętnego lub w inny sposób zmienione chemicznie, z wyłączeniem tych objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub preparaty tłuszczów i olejów zwierzęcych lub frakcji różnych tłuszczów i olejów niniejszego Działu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone |
1602.2010 | Wyroby na bazie wątroby gęsiej |
1804.0000 | Masło kakaowe, tłuszcz i olej |
ex 2001.9029 | Grzyby, przygotowane lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym |
2003.1000 | Grzyby, przygotowane lub zakonserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego |
ex 2101.3000 | Cykoria palona, oraz ekstrakty, esencje i koncentraty z niej |
2103.2000 | Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe |
ex 2104.2000 |
Homogenizowane złożone preparaty spożywcze, inne niż zawierające mięso lub odpady Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% objętości lub więcej; alkohol etylowy i inne wódki skażone o dowolnej mocy: |
2207.1000 | - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80% objętości lub więcej |
2207.2000 | - Alkohol etylowy i inne wódki skażone o dowolnej mocy |
2208.9010 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% objętości |
Wódka w pojemnikach zawierających: | |
ex 2208.9021 | - Więcej niż 2 l |
ex 2208.9022 | - Nie więcej niż 2 l |
2301.2000 | Mąki, grysiki i granulki, z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych |
2303.1000 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości |
2303.2000 | Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady z produkcji cukru |
2304.0000 | Makuchy i inne pozostałości stałe, zmielone lub nie, w formie granulek, z ekstrakcji oleju sojowego |
2306.4000 | Makuchy i inne pozostałości stałe, zmielone lub nie, w formie granulek, z ekstrakcji nasion rzepiku lub rzepaku |
2309.9020 | Preparaty pastewne, na bazie zmiażdżonych strąków; pokarm dla ptaków, nieorganiczny |
2309.9040 | Roztwory z ryb lub z ssaków morskich, nie mieszane, zagęszczone lub nie, sproszkowane lub nie |
2401.1090 | Tytoń, nie szypułkowany/obrany, dla innych celów niż produkcja przemysłowa cygar, papierosów, tytoniu do palenia, tytoniu do żucia, skręconego tytoniu i tabaki |
2401.2090 | Tytoń, częściowo lub całkowicie szypułkowany/obrany dla innych celów niż produkcja przemysłowa cygar, papierosów, tytoniu do palenia, tytoniu do żucia, skręconego tytoniu i tabaki |
2401,3090 | Odpady tytoniowe, dla innych celów niż produkcja przemysłowa cygar, papierosów, tytoniu do palenia, tytoniu do żucia, skręconego tytoniu i tabaki |
Papierosy z tytoniu lub namiastek tytoniu: | |
- Papierosy zawierające tytoń: | |
2402.2010 | - - Ważące powyżej 1.35 g każdy |
2402.2020 | - - Ważące nie więcej niż 1.35 g każdy |
2402.9000 | - Pozostałe |
Redukcje stawek celnych o 50%
Taryfa szwajcarska | Wyszczególnienie | Stawka celna | |
Bieżąca KNU (Fr./100 kg brutto) | Koncesja | ||
0207.2100 | Ptactwo z gatunku Gallus domesticus, nie cięte na kawałki, mrożone | 30.00 | 15.00 |
0207.2300 | Kaczki, gęsi i perliczki, nie cięte na kawałki, mrożone | 30.00 | 15.00 |
0207.3100 | Otłuszczone wątróbki gęsie lub kacze, świeże lub chłodzone | 45.00 | 22.50 |
0207.4100 | Drób w kawałkach i podroby inne niż wątróbki, z ptactwa z rodzaju Gallus domesticus, mrożone | 30.00 | 15.00 |
0207.4200 | Drób w kawałkach i podroby inne niż wątróbki, z indyka, mrożone | 30.00 | 15.00 |
0207.4300 | Drób w kawałkach i podroby inne niż wątróbki, z kaczek, gęsi lub z perliczek, mrożone | 30.00 | 15.00 |
0208.1000 | Mięso i jadalne podroby mięsne z królików lub zajęcy, świeże, chłodzone lub mrożone | 30.00 | 15.00 |
ex 0208.9000 | Mięso i jadalne podroby mięsne z sarny (Caprelous caprelous), świeże, chłodzone lub mrożone | 30.00 | 15.00 |
0402.2110 | Mleko w proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu wagowo przekraczającej 1,5% masy, nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 50.00 | 25.00 |
ex 0409.0000 | Miód naturalny z akacji | 60.00 | 30.00 |
0601.1010 | Tulipany w stanie uśpienia | 34.00 | 17.00 |
0603.9090 | Kwiaty cięte i pąki kwiatów, gatunków odpowiednich na bukiety lub dla celów zdobniczych, inne niż świeże lub suszone | 250.00 | 125.00 |
0604.9990 | Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów i pąków kwiatowych oraz trawy z gatunków odpowiednich na bukiety lub dla celów zdobniczych, inne niż świeże nie dalej obrobione niż suszone | 100.00 | 50.00 |
0701.9000 | Ziemniaki, świeże lub chłodzone, inne niż ziemniaki sadzeniaki | 6.00 | 3.00 |
0703.9000 | Pory i inne warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone | 10.00 | 5.00 |
0704.2000 | Brukselka, świeża lub chłodzona | 10.00 | 5.00 |
0704.9090 | Kapusta, kalarepa,jarmuż i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone | 10.00 | 5.00 |
0705.1110 | Sałata krucha, świeża lub chłodzona | 7.00 | 3.50 |
0705.1190 | Inne sałaty kapuściane (głowiaste), świeże lub chłodzone | 10.00 | 5.00 |
0705.1900 | Pozostała sałata, świeża lub chłodzona | 10.00 | 5.00 |
0705.2100 | Endywia (Cichorium intybus var. foliosum), świeża lub chłodzona | 7.00 | 3.50 |
0706.1000 | Marchew i rzepa, świeża lub chłodzona | 4.20 | 2.10 |
0706.9010 | Burak sałatowy (czerwony burak), świeży lub chłodzony | 4.20 | 2.10 |
0706.9020 | Salsefia, świeża lub chłodzona | 7.00 | 3.50 |
0706.9090 | Seler korzeniowy, rzodkiewka oraz inne podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone | 10.00 | 5.00 |
0707.0000 | ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone | 10.00 | 5.00 |
0708.1000 | Groch (Pisum sativum), łuskany lub nie, świeży lub chłodzony | 10.00 | 5.00 |
0708.2000 | Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), łuskana lub nie, świeża lub chłodzona | 10.00 | 5.00 |
0708.9000 | Inne warzywa strączkowe, łuskane lub nie, świeże lub chłodzone | 10.00 | 5.00 |
0709.2000 | Szparagi, świeże lub chłodzone | 7.00 | 3.50 |
0709.4000 | Seler, inny niż korzeniowy, świeży lub chłodzony | 10.00 | 5.00 |
0709.6012 | Słodka papryka, świeża lub chłodzona, importowana od 1 kwietnia do 31 października | 10.00 | 5.00 |
0709.7000 | Szpinak, szpinak nowozelandzki szpinak ogrodowy, świeży lub chłodzony | 10.00 | 5.00 |
Warzywa zakonserwowane tymczasowo, lecz nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: | |||
0711.1000 | - Cebula | 10.00 | 5.00 |
0711.4000 | - Ogórki i korniszony | 10.00 | 5.00 |
ex 0711.9000 | - Fasola szparagowa (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis) i groch; mieszanki warzyw, nie zawierające ziemniaków | 10.00 | 5.00 |
0712.1000 | Ziemniaki, suszone, cięte w kawałki lub nie, cięte w plasterki lub nie, ale nie obrobione dalej | 20.00 | 10.00 |
0712.2000 | Cebula suszona | 20.00 | 10.00 |
ex 0712.9010 | Marchew, pory i pietruszka, suszone; mieszanki suszonych warzyw nie zawierające ziemniaków, w pojemnikach o zawartości przekraczającej 5 kg | 20.00 | 10.00 |
0712.9090 | Mieszanki warzyw suszonych, nie zawierające ziemniaków, w pojemnikach o zawartości do 5 kg | 40.00 | 20.00 |
0713.1090 | Groch (Pisum sativum), suszony, inny niż w całości, nie przerobiony | 4.50 | 2.25 |
0713.2090 | Cieciorka (ciecierzyca), suszona, inna niż w całości, nie przerobiona | 4.50 | 2.25 |
0713.3190 | Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek, suszona, inna niż w całości, nie przerobiona | 4.50 | 2.25 |
0713.3290 | Fasolka mała czerwona Adzuki (Phaseolus lub Vigna angularis), suszona, inna niż w całości, nie przerobiona | 4.50 | 2.25 |
0713.3390 | Fasola zwykła, łącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, inna niż w całości, nie przerobiona | 4.50 | 2.25 |
0713.3990 | Pozostała fasola suszona, inna niż w całości, nie przerobiona | 4.50 | 2.25 |
0713.4090 | Soczewica suszona, inna niż w całości, nie przerobiona | 4.50 | 2.25 |
0713.5090 | Bób (Vicia faba var.major) i dziki bób (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszony, inny niż całości, nie przerobiony | 4.50 | 2.25 |
0713.9090 | Pozostałe suszone warzywa strączkowe, inne niż w całości, nie przerobione | 4.50 | 2.25 |
0808.1090 | Jabłka świeże, inne niż w otwartych opakowaniach | 5.00 | 2.50 |
Owoce i orzechy, gotowane lub nie na parze lub w wodzie, mrożone: | |||
ex 0811.9010 | - Czarne jagody | 40.00 | 20.00 |
- Pozostałe, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, nie dopuszczone do sprzedaży detalicznej, dla przetwórstwa przemysłowego: | |||
ex 0811.1000 | - - Truskawki | 45.00 | 22.50 |
ex 0811.2090 | - - Maliny, jeżyny, owoce morwy, mieszańce malin z jeżynami, czarne, białe i czerwone porzeczki i agrest | 45.00 | 22.50 |
ex 0811.9090 | - - Pozostałe | 45.00 | 22.50 |
ex 0812.9000 | Maliny i czarne porzeczki, zakonserwowane tymczasowo, lecz nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 10.00 | 5.00 |
ex 1107.1090 | Śruta słodowa, nie palona, z zatrzymanym procesem fermentacji, nie przeznaczona na paszę dla zwierząt i do produkcji piwa | 10.00 | 5.00 |
ex 1108.1300 | Skrobia ziemniaczana, nie przeznaczona na paszę dla zwierząt i do produkcji piwa | 6.00 | 3.00 |
1602.1000 | Homogenizowane przetwory z mięsa, podrobów mięsnych lub z krwi | 85.00 | 42.50 |
Pomidory przygotowane lub zakonserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, inne niż całe lub w kawałkach: | |||
2002.9010 | - W pojemnikach o wadze przekraczającej 5 kg | 13.00 | 6.50 |
2202.9029 | - W pojemnikach o wadze nie przekraczającej 5 kg | 45.00 | 22.50 |
ex 2006.0090 | Inne niż owoce tropikalne lub owoce zawierające jądra, zakonserwowane cukrem | 45.00 | 22.50 |
Inne alkohole niż te otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoczyn winogronowych, whisky, rum i taffia gin oraz gin Geneva lub wódka, w pojemnikach zawierających: | |||
ex 2208.9021 | - Powyżej 2 l | 58.00 | 29.00 |
ex 2208.9022 | - Nie więcej niż 2 l | 80.00 | 40.00 |
2309.9030 | Preparaty używane do karmienia zwierząt zawierające nieorganiczne fosfaty (nie czyste chemicznie), nie zmieszane z innymi substancjami | 4.00 | 2.00 |
redukcje stawek celnych o 20%
Taryfa szwajcarska | Wyszczególnienie | Stawka celna | |
Bieżąca KNU (Fr./100 kg brutto) | Koncesja | ||
0207.1000 | Drób, nie cięty na kawałki, świeży lub chłodzony | 30.00 | 24.00 |
0207.2200 | Indyki, nie cięte na kawałki, mrożone | 30.00 | 24.00 |
0402.9110 | Mleko zagęszczone, nie w proszku, nie w granulkach lub w innej stałej postaci, nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 25.00 | 20.00 |
Sery i twarogi | |||
0406.1010 | - Mascarpone, Ricotta Romana | 30.00 | 24.00 |
0406.1020 | - Mozarella | 40.00 | 32.00 |
0406.1090 | - Inne sery świeże, niesfermentowane i twarogi | 50.00 | 40.00 |
0406.2000 | - Ser tarty lub sproszkowany, wszelkiego rodzaju | 80.00 | 64.00 |
0406.3000 | - Ser dojrzewający, nie tarty lub nie sproszkowany | 80.00 | 64.00 |
0407.0000 | - Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane lub gotowane | 15.00 | 12.00 |
Jaja ptasie, nie w skorupkach, inne niż żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego; | |||
0408.9100 | - Suszone | 80.00 | 64.00 |
0408.9900 | - Pozostałe | 40.00 | 32.00 |
ex 0409.0000 | Miód naturalny, inny niż miód z akacji | 60.00 | 48.00 |
0603.1019 | Kwiaty cięte i pąki kwiatów, z rodzaju odpowiednich na bukiety lub dla celów zdobniczych, świeże, importowane od 1 maja do 25 października, inne niż goździki lub róże | 25.00 | 20.00 |
Owoce i orzechy, gotowane lub niegotowane, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |||
ex 0811.1000 | - Truskawki, nie dla przetwórstwa przemysłowego | 45.00 | 36.00 |
- Maliny, jeżyny, owoce morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest: | 45.00 | 36.00 | |
0811.2010 | - - Maliny, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 40.00 | 32.00 |
ex 0811.2090 | - - Pozostałe, nie dla przetwórstwa przemysłowego | 45.00 | 36.00 |
ex 0811.9090 | - - Inne niż czarne jagody, nie dla przetwórstwa przemysłowego | 45.00 | 36.00 |
0812.2000 | Truskawki, tymczasowo zakonserwowane lecz nie nadające się do bezpośredniego spożycia | 8.00 | 10.00 |
Owoce, suszone, inne niż z pozycji nr od 0801 do 0806 lub morele; mieszanki orzechów lub suszonych owoców z tego Działu: |
|||
0813.2090 | - Śliwki, inne niż całe | 36.00 | 28.80 |
0813.3000 | - Jabłka | 45.00 | 36.00 |
- Gruszki: | |||
0813.4011 | - - Całe | 12.00 | 9.60 |
0813.4019 | - - Pozostałe | 45.00 | 36.00 |
- Mieszanki orzechów z pozycji nr 0801 lub 0802: | |||
0813.5011 | - - Zawierające wagowo więcej niż 50% migdałów i/lub orzechów włoskich | 6.00 | 4.80 |
0813.5019 | - - Pozostałe | 12.00 | 9.60 |
1601.0090 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, z podrobów mięsnych lub z krwi, inne niż cotechini, mortadela, salami, salamini i zamponi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty | 75.00 | 60.00 |
1602.4110 | Szynka konserwowa w puszkach | 65.00 | 52.00 |
2004.9011 | Szparagi, przygotowane lub zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwaskiem octowym, mrożone, w pojemnikach, o wadze przekraczającej 5 kg | 42.00 | 33.60 |
ex 2004.9019 | Groch, fasola (łącznie z bobem) i cebula, przygotowane lub zakonserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone, w pojemnikach o wadze przekraczającej 5 kg | 50.00 | 40.00 |
2004.9021 | Szparagi, przygotowane lub zakonserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone, w pojemnikach o wadze nie przekraczającej 5 kg | 20.00 | 16.00 |
ex 2004.9029 | Groch, fasola (łącznie z bobem) i cebula, przygotowane lub zakonserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone, w pojemnikach o wadze nie przekraczającej 5 kg | 70.00 | 56.00 |
2005.4090 | Groch (Pisum sativum), przygotowany lub zakonserwowany inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, nie mrożony, w pojemnikach o wadze nie przekraczającej 5 kg | 70.00 | 56.00 |
2005.5190 | Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), przygotowana lub zakonserwowana inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, nie mrożona, łuskana, w pojemnikach o wadze nie przekraczającej 5 kg | 70.00 | 56.00 |
2008.8000 | Truskawki, przygotowane lub zakonserwowane w inny sposób, zawierające lub nie dodatek cukru lub innego środka słodzącego lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone | 30.00 | 24.00 |
Pozostałe owoce, inne niż ananasy, owoce cytrusowe, gruszki, morele, wiśnie, brzoskwinie lub truskawki, inne jadalne części roślin, przygotowane lub zakonserwowane w inny sposób, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone: | |||
2008.9919 | - Pulpa owocowa, nie zawierająca dodatku cukru lub innego środka słodzącego, z owoców innych niż owoce tropikalne | 25.00 | 20.00 |
2008.9992 | - Pozostałe, z wyłączeniem jabłek | 30.00 | 24.00 |
2009.8010 | Soki z warzyw, nie mieszane | 20.00 | 16.00 |
Soki z pojedynczych owoców innych niż owoce cytrusowe, ananasy, winogrona lub jabłka: | 15.00 | 12.00 | |
2009.8091 | - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 28.00 | 22.40 |
2009.8092 |
- Zawierające dodatek cukru lub inny środek słodzący Mieszanki soków: |
70.00 | 56.00 |
2009.9010 |
- Soki z warzyw - Pozostałe, nie zagęszczone, z wyłączeniem tych sporządzonych na bazie winogron lub owoców zawierających jądra: |
20.00 | 16.00 |
ex 2009.9092 | - - Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 28.00 | 22.40 |
ex 2009.9093 | - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 70.00 | 56.00 |
2309.9010 | Karma dla zwierząt, melasowana lub cukrzona i sucharki, inne niż pokarm dla psów lub kotów, dopuszczone do sprzedaży detalicznej | 7.00 | 5.60 |
Reguły pochodzenia i metody współpracy administracyjnej dotyczące produktów rolnych, o których mowa w tym porozumieniu
(2) Następujące produkty będą uważane za całkowicie uzyskane w Polsce:
a) produkty roślinne tam zebrane;
b) żywe zwierzęta tam urodzone i wyhodowane;
c) produkty uzyskane od żywych zwierząt tam wyhodowanych;
d) towary wytworzone tam wyłącznie z produktów wymienionych w podpunktach od (2)a) do c)
(3) Materiały do opakowań i pojemniki przedstawione z zawartym w nich produktem nie będą łączone z produktem dla celów określania czy jest on całkowicie uzyskany i nie jest konieczne ustalenie czy te materiały do opakowań lub pojemniki są pochodzące czy nie.
2. Niezależnie od punktu 1, produkty wymienione w kolumnach 1 i 2 wykazu w Dodatku do niniejszego Załącznika, uzyskane w Polsce i zawierające materiały, które nie zostały całkowicie tam uzyskane, będą także uważane za pochodzące, z zastrzeżeniem, że warunki przedstawione w kolumnie 3 dotyczące obróbki lub przetworzenia wykonywane na takich materiałach, zostały spełnione.
3. (1) Traktowanie przewidziane w niniejszym porozumieniu dotyczy tylko produktów, które są transportowane bezpośrednio z Polski do Szwajcarii bez przejeżdżania przez terytorium innego kraju. Jednakże produkty pochodzące z Polski i tworzące jedną przesyłkę, która nie jest rozdzielona, mogą być transportowane przez terytorium inne niż terytorium Polski lub Szwajcarii, i jeśli zajdzie potrzeba, mogą one być przeładowywane lub czasowo składowane na tym terytorium, pod warunkiem, że transport przez to terytorium jest uzasadniony przyczynami geograficznymi, że produkty pozostają pod dozorem władz celnych w kraju tranzytu lub składowania, że nie weszły one do obrotu handlowego w tych krajach ani nie zostały dostarczone tam do użytku wewnętrznego, i że nie zostały one poddane innym czynnościom niż wyładunek, ponowny załadunek lub jakiejkolwiek czynności wymaganej dla utrzymania ich w dobrym stanie.
(2) Dowód, że warunki, o których mowa w podpunkcie 1 zostały spełnione, powinien być dostarczony władzom celnym kraju importującego zgodnie z Artykułem 12(6) Protokołu B do Umowy pomiędzy Państwami EFTA a Polską.
4. Produkty pochodzące w rozumieniu niniejszego porozumienia będą w imporcie do Szwajcarii korzystały z postanowień tego porozumienia po przedłożeniu świadectwa przewozowego EUR. 1 albo faktury zawierającej oświadczenie, wystawionych lub sporządzonych zgodnie z postanowieniami Protokołu B do Umowy pomiędzy Państwami EFTA a Polską.
5. Postanowienia dotyczące zwrotu ceł lub zwolnienia z cła, dowodu pochodzenia i porozumień o współpracy administracyjnej zawarte w Protokole B do Umowy pomiędzy Państwami EFTA a Polską stosuje się mutatis mutandis. Rozumie się, że zakaz zwrotu ceł lub zwolnienia z cła zawarte w tych postanowieniach będą stosowane tylko w odniesieniu do materiałów, które są takiego rodzaju, do których stosuje się Umowa pomiędzy Państwami EFTA a Polską.
Dodatek
Nr pozycji HS | Opis produktu | Obróbka lub przetworzenie wykonywane na materiałach niepochodzących, które nadaje im status pochodzących |
(1) | (2) | (3) |
ex 0210 | Mięso wieprzowe, solone, w solance, suszone lub wędzone inne niż boczek (przerastały) i jego kawałki | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 1 i 2 muszą być przedtem pochodzące |
ex 0402 | Mleko w proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci o zawartości tłuszczu nie przewyższającej 1,5% masy nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego; mleko zagęszczone, nie w proszku, granulkach ani innej stałej postaci ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego | Wytwarzanie, w którym całe mleko musi być przedtem pochodzące |
ex 0406 | Ser świeży (niedojrzały i niewędzony) łącznie z serem serwatkowym i twarogiem, ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów; ser przetworzony, nie tarty lub nie proszkowany | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 4 muszą być przedtem pochodzące |
0407 | Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 4 muszą być przedtem pochodzące |
ex 0408 | Jaja ptasie bez skorupek, inne niż żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub we wrzącej wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nie zawierające dodatku cukru albo innego środka słodzącego | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały Działu 4 muszą być przedtem pochodzące |
0505 | Skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte pióra i ich części muszą być przedtem pochodzące |
ex 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte Działem 1, nie nadające się do spożywania przez ludzi: inne niż nasienie bydlęce i produkty z ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte zwierzęta z Działu 1 muszą być przedtem pochodzące |
ex 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do innych celów zdobniczych, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte kwiaty muszą być przedtem pochodzące |
ex 0604 | Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, odpowiednie na bukiety i do innych celów zdobniczych, inne niż świeże, nie więcej przygotowane niż przez suszenie; mchy i porosty, dalej przygotowane niż przez suszenie | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały roślinne muszą być przedtem pochodzące |
ex 0711 | Cebule, ogórki i korniszony, fasolka szparagowa (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis) i groszek, mieszanki warzywne, nie zawierające ziemniaków, tymczasowo zakonserwowane, ale w tym stanie nie nadające się do bezpośredniego spożycia | Wytwarzanie, w którym użyte warzywa muszą być przedtem pochodzące |
ex 0714 | Słodkie ziemniaki, świeże lub suszone, nawet cięte w plasterki lub w postaci granulek | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte słodkie ziemniaki muszą być przedtem pochodzące |
ex 0811 | Owoce i orzechy (z wyjątkiem czarnych jagód), niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte owoce i orzechy muszą być przedtem pochodzące |
ex 0812 | Truskawki, maliny i czarne porzeczki, tymczasowo zakonserwowane (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte owoce muszą być przedtem pochodzące |
ex 1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą, denaturowane | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte zboża muszą być przedtem pochodzące |
ex 1002 | Żyto, denaturowane | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte zboża muszą być przedtem pochodzące |
ex 1008 | Pszenżyto, denaturowane | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte zboża muszą być przedtem pochodzące |
ex 1105 | Mąka, grysik i płatki ziemniaczane, denaturowane | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte ziemniaki muszą być przedtem pochodzące |
ex 1107 | Słód nie palony, mielony, nie stosowany do karmienia zwierząt ani do produkcji piwa | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte zboża muszą być przedtem pochodzące |
ex 1108 | Skrobia ziemniaczana, nie stosowana do karmienia zwierząt ani do produkcji piwa | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte ziemniaki muszą być przedtem pochodzące |
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek;lupulina | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte szyszki chmielowe muszą być przedtem pochodzące |
ex 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne siano, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, granulowane lub nie | Wytwarzanie, w którym cała użyta brukiew, wszystkie użyte buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne muszą być przedtem pochodzące |
ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne, inne niż opium, lub z lukrecji, chmielu, złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte rośliny muszą być przedtem pochodzące |
ex 1501 | Smalec i inny tłuszcz wieprzowy do celów technicznych | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 2 muszą być przedtem pochodzące |
ex 1506 | Olej z racic, olej kostny i tłuszcz do celów technicznych | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 2 muszą być przedtem pochodzące |
ex 1515 | Olej lniany surowy i jego frakcje, olej rycynowy i jego frakcje, do celów technicznych | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały roślinne muszą być przedtem pochodzące |
ex 1518 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwadniane, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny z olejów roślinnych do użytku technicznego; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego Działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje muszą przedtem być pochodzące |
ex 1601 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi, inne niż cotechini, mortadela, salami, salamini i zamponi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 2 muszą być przedtem pochodzące |
ex 1602 | Przetwory homogenizowane z mięsa, podrobów lub krwi, przetwory i konserwy z wątroby dowolnych zwierząt, na podstawie wątroby gęsiej; i konserwowane szynki wieprzowe | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 2 muszą być przedtem pochodzące |
1804 | Kakaowe masło, tłuszcz i olej | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały są klasyfikowane w innej pozycji niż produkt |
ex 2001 | Grzyby, przygotowane lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte grzyby muszą być przedtem pochodzące |
ex 2002 | Pomidory przygotowane lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, inne niż całe lub w kawałkach, w pojemnikach o masie ponad 5 kg, lub w pojemnikach o masie poniżej 5 kg (inne niż w postaci przecieru, puree i koncentratów, w hermetycznych pojemnikach, o zawartości suchej masy 25% lub wyżej, złożone z pomidorów i wody, solone lub nie, lub w inny sposób przyprawione) | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte pomidory Działu 7 muszą być przedtem pochodzące |
ex 2003 | Grzyby, przygotowane lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte grzyby muszą być przedtem pochodzące |
ex 2004 | Szparagi, groszek, fasola (łącznie z bobem) i cebule, przygotowane i zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały Działu 7 muszą być przedtem pochodzące |
ex 2005 | Groszek (Pisum sativum) i fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), przygotowane lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, w pojemnikach o masie nie przekraczającej 5 kg | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 7 muszą być przedtem pochodzące |
ex 2006 | Owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane), inne niż owoce lub ziarna tropikalne | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin muszą być przedtem pochodzące |
ex 2008 | Truskawki i poziomki, inaczej przygotowane lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; przecier innych owoców niż ananasów, owoców cytrusowych, gruszek, moreli, wiśni, brzoskwiń, truskawek, poziomek i owoców tropikalnych oraz innych jadalnych części roślin, inaczej przygotowany lub zakonserwowany, nie zawierający dodatku cukru lub substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymieniony ani nie włączony; pozostałe owoce inne niż ananasy, owoce cytrusowe, gruszki, morele, wiśnie, brzoskwinie, jabłka lub truskawki i poziomki, inaczej przygotowane lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte owoce muszą być przedtem pochodzące |
2009 | Soki warzywne, nie mieszane, soki z pojedynczych owoców innych niż owoce cytrusowe, ananasy, winogrona lub jabłka, mieszanki soków (z wyjątkiem sporządzanych na podstawie winogron lub ziaren owocowych), nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 7 i 8 muszą być przedtem pochodzące |
ex 2101 | Cykoria palona oraz ekstrakty, esencje i koncentraty z niej | Wytwarzanie, w którym cała użyta cykoria z Działu 12 musi być przedtem pochodząca |
ex 2103 | Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały są klasyfikowane w innej pozycji niż produkt |
ex 2104 | Złożone przetwory spożywcze homogenizowane, inne niż zawierające mięso lub podroby | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały są klasyfikowane w innej pozycji niż produkt |
2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% objętości lub więcej; alkohol etylowy i inne alkohole skażone, o dowolnej mocy | Wytwarzanie z materiałów nie klasyfikowanych w pozycji nr 2207 lub 2208 |
ex 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% objętości; pozostałe alkohole inne niż otrzymane przez destylację wina z winogron lub z wytłoków z winogron, whisky, rumy, gin i gin Geneva | Wytwarzanie z materiałów nie klasyfikowanych w pozycji nr 2207 lub 2208 |
ex 2301 | Mąki, grysiki i granulki z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały z Działu 3 muszą być przedtem pochodzące |
ex 2303 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości; wysłotki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady z produkcji cukru | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały muszą być przedtem pochodzące |
2304 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone, lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały są klasyfikowane w innej pozycji niż produkt |
ex 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji nasion rzepaku lub rzepiku | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały są klasyfikowane w innej pozycji niż produkt |
ex 2309 | Melasowana lub cukrzona żywność i suchary do karmienia zwierząt, przetwory paszowe na podstawie potłuczonych skorup, pokarm dla ptaków, mineralny; przetwory paszowe zawierające nieorganiczne fosfaty (nie chemicznie czyste), nie mieszane z innymi substancjami; roztwory z ryb lub ssaków morskich, nie mieszane, zagęszczone lub nie, lub sproszkowane, inne niż pożywienie dla psów i kotów przeznaczone do sprzedaży detalicznej | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały są klasyfikowane w innej pozycji niż produkt |
ex 2401 | Tytoń przetworzony i odpady tytoniowe, do innych celów niż przemysłowego wytwarzania cygar, papierosów, tytoniu do palenia, tytoniu do żucia, tytoniu zrolowanego i tabaki | Wytwarzanie, w którym cały użyty tytoń z Działu 24 musi być przedtem pochodzący |
ex 2402 | Papierosy z tytoniu lub namiastek tytoniu | Wytwarzanie, w którym wszystkie użyte materiały są sklasyfikowane w inne pozycji niż produkt |
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.1995.50.264 |
Rodzaj: | Umowa międzynarodowa |
Tytuł: | Szwajcaria-Polska. Porozumienie w formie wymiany listów dotyczące produktów rolnych. Genewa.1992.12.10. |
Data aktu: | 10/12/1992 |
Data ogłoszenia: | 17/05/1995 |
Data wejścia w życie: | 01/09/1994 |