Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie | Preferencyjna stawka celna |
1 | 2 | 3 | 4 |
0103 | 0103 | Trzoda chlewna żywa: | |
- Pozostałe: | |||
0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej: | ||
- - - Gatunki domowe: | |||
0103 92 11 0 |
- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej |
17,5 | |
0103 92 19 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 | |
0103 92 90 0 | - - - Pozostałe | 17,5 | |
0105 | 0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | 10 |
- Pozostałe: | |||
0105 91 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus | ||
0203 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | |
- Świeże lub chłodzone: | |||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 15 | |
0203 11 90 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 15 | |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 15 | |
0203 12 90 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
0203 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 15 | |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 15 | |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 15 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 15 | |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |
0203 19 90 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
- Mrożone: | |||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 15 | |
0203 21 90 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 15 | |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 15 | |
0203 22 90 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
0203 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 15 | |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 15 | |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 15 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 15 | |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 15 | |
0203 29 90 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
0207 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | |
0207 10 | - Drób nie cięty na kawałki, świeży lub chłodzony: | ||
- - Ptactwo gatunku Gallus domesticus: | |||
0207 10 11 0 |
- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 10 15 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 10 19 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- - Indyki: | |||
0207 10 31 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 10 39 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- Drób nie cięty na kawałki, mrożony: | |||
0207 21 | - - Ptactwo gatunku Gallus domesticus: | ||
0207 21 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 21 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 22 | - - Indyki: | ||
0207 22 10 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 22 90 0 |
- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- Drób w kawałkach i podroby (łącznie z wątrobami), świeże lub chłodzone: |
|||
0207 39 | - - Pozostałe: | ||
- - - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus: | |||
- - - - Kawałki: | |||
0207 39 11 0 | - - - - - Bez kości |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- - - - - Z kośćmi: | |||
0207 39 13 0 | - - - - - - Połówki li ćwiartki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 15 0 | - - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 17 0 |
- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 21 0 | - - - - - - Piersi i ich kawałki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 23 0 | - - - - - - Nogi i ich kawałki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 25 0 | - - - - - - Pozostałe |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 27 0 | - - - - Podroby inne niż wątroby |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- - - Z indyków: | |||
- - - - Kawałki: | |||
0207 39 31 0 | - - - - - Bez kości |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- - - - - Z kośćmi: | |||
0207 39 33 0 | - - - - - - Połówki albo ćwiartki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 35 0 | - - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 37 0 |
- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 41 0 | - - - - - - Piersi i ich kawałki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- - - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 39 43 0 | - - - - - - - Uda i ich kawałki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 45 0 | - - - - - - - Pozostałe |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 47 0 | - - - - - - Pozostałe |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 39 51 0 | - - - - Podroby inne niż wątroby |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- Drób w kawałkach i podroby inne niż wątroby, mrożone: | |||
0207 41 | - - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 41 10 0 | - - - - Bez kości |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 41 11 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 41 21 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 41 31 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 41 41 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 41 51 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 41 71 0 | - - - - - Pozostałe |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 41 90 0 | - - - Podroby inne niż wątroby |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 42 | - - Z indyków: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 42 10 0 | - - - - Bez kości |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 42 11 0 | - - - - - Połówki i ćwiartki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 42 21 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 42 31 0 |
- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 42 41 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 42 51 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 42 59 0 | - - - - - - Pozostałe |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 42 71 0 | - - - - - Pozostałe |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0207 42 90 0 | - - - Podroby inne niż wątroby |
15 minimum 0,15 ECU/kg |
|
0301 | 0301 | Ryby żywe: | |
- Pozostałe ryby żywe: | |||
0301 93 00 | - - Karp: | ||
0301 93 00 1 | - - - Materiał zarybieniowy | 2,5 | |
- - - Pozostały: | |||
0301 93 00 5 | - - - - Od 15 listopada do 31 grudnia | 20 | |
0301 93 00 9 | - - - - Pozostały | 5 | |
0402 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |
0402 10 |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: |
||
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|||
0402 10 11 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
15 | |
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
- - Pozostałe: | |||
0402 10 91 0 |
- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
15 | |
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 15 | |
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: |
|||
0402 21 |
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
|||
0402 21 11 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: |
||
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt | 2,5 | |
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 20 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0402 21 17 |
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 11%: |
||
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt | 2,5 | |
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |
0402 21 19 |
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nie przekraczającej 27%: |
||
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt | 2,5 | |
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 20 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 21 91 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg: |
||
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt | 2,5 | |
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 20 | |
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | ||
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt | 2,5 | |
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 20 | |
0402 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%: |
|||
0402 29 11 0 |
- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% |
5 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0402 29 15 0 |
- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
5 | |
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe | 5 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 29 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
5 | |
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe | 5 | |
- Pozostałe: | |||
0402 91 |
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 8%: |
|||
0402 91 11 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
20 | |
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
0402 91 31 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
20 | |
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%: |
|||
0402 91 51 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
20 | |
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 91 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
20 | |
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
0402 99 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%: |
|||
0402 99 11 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
20 | |
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%: |
|||
0402 99 31 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
20 | |
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 99 91 0 |
- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg |
20 | |
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 20 | |
0405 | 0405 00 | Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka: | |
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: | |||
0405 00 11 0 |
- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
20 | |
0405 00 19 0 | - - Pozostałe | 20 | |
0405 00 90 0 | - Pozostałe | 20 | |
0406 | 0406 | Sery i twarogi: | |
0406 10 |
- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
||
0406 10 20 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% | 17,5 | |
0406 10 80 0 | - - Pozostały | 17,5 | |
0406 20 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: | ||
0406 20 10 0 |
- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
17,5 | |
0406 20 90 0 | - - Pozostały | 17,5 | |
0406 30 |
- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
||
0406 30 10 0 |
- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy |
17,5 | |
- - Pozostały: | |||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|||
0406 30 31 0 | - - - - Nie przekraczającej 48% | 17,5 | |
0406 30 39 0 | - - - - Powyżej 48% | 17,5 | |
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% | 17,5 | |
0406 40 | - Ser z przerostami pleśni: | ||
0406 40 10 0 | - - Roquefort | 17,5 | |
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola | 17,5 | |
0406 40 90 0 | - - Pozostały | 17,5 | |
0406 90 | - Pozostałe sery: | ||
0406 90 11 0 | - - Do dojrzewania | 17,5 | |
- - Pozostałe: | |||
0406 90 13 0 | - - - Emmentaler | 17,5 | |
0406 90 15 0 | - - - Gruyere, Sbrinz | 17,5 | |
0406 90 17 0 |
- - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine |
17,5 | |
0406 90 19 0 |
- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
17,5 | |
0406 90 21 0 | - - - Cheddar | 17,5 | |
0406 90 23 0 | - - - Edam | 17,5 | |
0406 90 25 0 | - - - Tilsit | 17,5 | |
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | 17,5 | |
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | 17,5 | |
- - - Feta: | |||
0406 90 31 0 |
- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
17,5 | |
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 | |
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | 17,5 | |
0406 90 37 0 | - - - Finlandia | 17,5 | |
0406 90 39 0 | - - - Jarlsberg | 17,5 | |
- - - Pozostałe: | |||
0406 90 50 0 |
- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry |
17,5 | |
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
|||
- - - - - - Nie przekraczającej 47%: | |||
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano | 17,5 | |
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | 17,5 | |
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%: | |||
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | 17,5 | |
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | 17,5 | |
0406 90 76 0 |
- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Sams |
17,5 | |
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 17,5 | |
0406 90 79 0 |
- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
17,5 | |
0406 90 81 0 |
- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
17,5 | |
0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert | 17,5 | |
0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie | 17,5 | |
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | 17,5 | |
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej: |
|||
0406 90 86 0 | - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% | 17,5 | |
0406 90 87 0 | - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% | 17,5 | |
0406 90 88 0 | - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% | 17,5 | |
0406 90 93 0 | - - - - - - Powyżej 72% | 17,5 | |
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
0407 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: |
12,5 minimum 0,015 ECU/szt |
0407 00 90 0 | - Pozostałe | ||
0408 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: | |
- Żółtka jaj: | |||
0408 11 | - - Suszone: | ||
0408 11 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi |
12,5 minimum 1,0 ECU/kg |
|
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe |
12,5 minimum 1,0 ECU/kg |
|
0408 19 | - - Pozostałe: | ||
0408 19 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi |
12,5 minimum 0,20 ECU/kg |
|
- - - Pozostałe: | |||
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe |
12,5 minimum 0,20 ECU/kg |
|
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi |
12,5 minimum 0,20 ECU/kg |
|
- Pozostałe: | |||
0408 91 | - - Suszone: | ||
0408 91 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi |
17,5 minimum 1,0 ECU/kg |
|
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe |
17,5 minimum 1,0 ECU/kg |
|
0408 99 | - - Pozostałe: | ||
0408 99 20 0 | - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi | 17,5 | |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe | 17,5 | |
0409 | 0409 00 00 0 | Miód naturalny | 17,5 |
0709 | 0709 | Inne warzywa świeże lub chłodzone: | |
0709 60 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | ||
0709 60 10 0 | - - Słodka papryka | 7,5 | |
- - Pozostałe: | |||
0709 60 91 0 |
- - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum |
7,5 | |
0709 60 95 0 |
- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych |
7,5 | |
0709 60 99 0 | - - - Pozostałe | 7,5 | |
0802 | 0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: | |
- Orzechy laskowe (Colyrus spp.): | |||
0802 22 00 0 | - - Bez łupiny | 12,5 | |
0802 40 00 0 | - Kasztany (Castanea spp.) | 12,5 | |
0806 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone: | |
0806 10 | - Świeże: | ||
- - Winogrona stołowe: | |||
- - - Od 1 listopada do 14 lipca | |||
0806 10 11 0 |
- - - - Odmiany Emperor (Vitis vinifera cv.) od 1 grudnia do 31 stycznia |
7,5 | |
0806 10 15 0 | - - - - Pozostałe | 10 | |
0806 10 19 0 | - - - Od 15 lipca do 31 października | 12,5 | |
- - Pozostałe: | |||
0806 10 91 0 | - - - Od 1 listopada do 14 lipca | 10 | |
0806 10 99 0 | - - - Od 15 lipca do 31 października | 10 | |
0807 | 0807 | Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże: | |
0807 10 | - Melony (łącznie z arbuzami): | ||
0807 10 10 0 | - - Arbuzy | 7,5 | |
0807 10 90 0 | - - Pozostałe | 7,5 | |
0807 20 00 0 | - Papaje | 7,5 | |
0808 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | |
0808 20 | - Gruszki i pigwy: | ||
- - Gruszki: | |||
0808 20 10 0 |
- - - Na wino gruszkowe, luzem, od 1 sierpnia do 31 grudnia |
25 | |
- - - Pozostałe: | |||
0808 20 31 0 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | 5 | |
0808 20 33 0 | - - - - Od 1 kwietnia do 15 lipca | 5 | |
0808 20 35 0 | - - - - Od 16 lipca do 31 lipca | 5 | |
0808 20 39 0 | - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | 25 | |
0808 20 90 0 | - - Pigwy | 12,5 | |
0809 | 0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: | |
0809 10 00 0 | - Morele | 12,5 | |
0809 30 | - Brzoskwinie łącznie z nektarynami: | ||
0809 30 10 0 | - - Nektarynki | 12,5 | |
0809 30 90 0 | - - Pozostałe | 12,5 | |
1001 | 1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | |
1001 10 00 0 | - Pszenica durum | 10 | |
- - Pozostały orkisz, pszenica zwykła i mieszanka żyta z pszenicą: |
|||
1001 90 91 0 |
- - - Nasiona pszenicy zwykłej i mieszanki żyta z pszenicą |
10 | |
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
1003 | 1003 00 | Jęczmień: | |
1003 00 10 0 | - Nasiona | 10 | |
1003 00 90 0 | - Pozostały | 10 | |
1005 | 1005 | Kukurydza (ziarna): | 5 |
1005 10 | - Nasiona: | ||
1005 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
1201 | 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane: | |
1201 00 10 0 | - Siewne | 2,5 | |
1201 00 90 0 | - Pozostałe | 2,5 | |
1206 | 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane: | |
1206 00 10 0 | - Siewne | 7,5 | |
- Pozostałe: | |||
1206 00 91 0 | - - Wyłuskane; w łusce w paski szaro-białe | 7,5 | |
1206 00 99 0 | - - Pozostałe | 7,5 | |
1208 | 1208 | Mąka i grysiki z nasion lub owoców oleistych, inne niż z gorczycy: | |
1208 10 00 0 | - Z soi | 7,5 | |
1208 90 00 0 | - Pozostałe | 7,5 | |
1512 | 1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: | |
- Olej słonecznikowy z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: |
|||
1512 19 | - - Pozostałe: | ||
1512 19 10 0 |
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
15 | |
- - - Pozostałe: | |||
1512 19 91 | - - - - Olej słonecznikowy: | ||
1512 19 91 1 | - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany | 20 | |
1512 19 91 9 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
1512 19 99 | - - - - Olej z krokosza balwierskiego: | ||
1512 19 99 1 | - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany | 20 | |
1512 19 99 9 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
1601 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: | |
1601 00 10 0 | - Z wątroby | 17,5 | |
- Pozostałe: | |||
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do okładania, nie gotowane | 17,5 | |
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | 17,5 | |
1602 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: | |
- Z wieprzowiny: | |||
1602 41 | - - Szynki i ich części: | ||
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych | 20 | |
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 42 | - - Łopatki i ich części: | ||
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych | 20 | |
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|||
1602 49 11 0 |
- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek |
20 | |
1602 49 13 0 |
- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
20 | |
1602 49 15 0 |
- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
20 | |
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | 20 | |
1602 49 30 0 |
- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
20 | |
1602 49 50 0 |
- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
20 | |
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1701 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | |
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
|||
1701 12 | - - Cukier buraczany: | ||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji |
20 minimum 0,085 ECU/kg |
|
1701 12 90 0 | - - - Pozostały |
20 minimum 0,085 ECU/kg |
|
1704 | 1704 | Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: | |
1704 10 | - Guma do żucia, również pokryta cukrem: | ||
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|||
1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | 15 + DCC | |
1704 10 19 0 | - - - Pozostała | 15 + DCC | |
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|||
1704 10 91 0 | - - - Guma w paskach | 15 + DCC | |
1704 10 99 0 | - - - Pozostała | 15 + DCC | |
1704 90 | - Pozostałe: | ||
1704 90 10 0 |
- - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie więcej niż 10% sacharozy, ale nie zawierający innych dodanych substancji |
15 + DCC | |
1704 90 30 0 | - - Biała czekolada | 17,5 + DCC | |
- - Pozostałe: | |||
1704 90 51 0 |
- - - Pasty, łącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub więcej |
17,5 + DCC | |
1704 90 55 0 | - - - Pastylki od bólu gardła i od kaszlu | 17,5 + DCC | |
1704 90 61 0 | - - - Wyroby pokryte cukrem | 17,5 + DCC | |
- - - Pozostałe: | |||
1704 90 65 0 |
- - - - Wyroby żelowe i galaretki, łącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych |
17,5 + DCC | |
1704 90 71 0 | - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem | 17,5 + DCC | |
1704 90 75 0 | - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne | 17,5 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
1704 90 81 0 | - - - - - Tabletki prasowane | 17,5 + DCC | |
1704 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
1902 | 1902 | Ciasto, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: | |
- Ciasto nie gotowane, nie nadziewane ani nie przygotowane inaczej: |
|||
1902 11 00 0 | - - Zawierające jaja | 20 | |
1902 19 00 0 | - - Pozostałe | 20 | |
1902 20 |
- Ciasta nadziewane, również gotowane lub inaczej przygotowane: |
||
1902 20 10 0 |
- - Zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych |
20 | |
1902 20 30 0 |
- - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
20 | |
- - Pozostałe: | |||
1902 20 91 0 | - - - Gotowane | 20 | |
1902 20 99 0 | - - - Pozostałe | 20 | |
1902 30 | - Pozostałe ciasta: | ||
1902 30 10 0 | - - Suszone | 20 | |
1902 30 90 0 | - - Pozostałe | 20 | |
1902 40 | - Kuskus: | ||
1902 40 10 0 | - - Nie przygotowany | 20 | |
1902 40 90 0 | - - Pozostałe | 20 | |
1905 | 1905 | Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: | |
1905 10 00 0 | - Chleb chrupki | 17,5 | |
1905 20 | - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: | ||
1905 20 10 0 |
- - Zawierający w masie poniżej 30% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
17,5 + DCC | |
1905 20 30 0 |
- - Zawierający w masie 30% lub więcej, ale nie przekraczający 50% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
17,5 + DCC | |
1905 20 90 0 |
- - Zawierający w masie 50% lub więcej sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
17,5 + DCC | |
1905 30 | - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: | ||
- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|||
1905 30 11 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 85 g |
20 + DCC | |
1905 30 19 0 | - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - Pozostałe: | |||
- - - Słodkie herbatniki (biskwity): | |||
1905 30 30 0 |
- - - - Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka |
20 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
1905 30 51 0 | - - - - - Herbatniki kanapkowe (biskwity) | 20 + DCC | |
1905 30 59 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - Wafle i opłatki: | |||
1905 30 91 0 | - - - - Solone, z nadzieniem lub bez | 17,5 + DCC | |
1905 30 99 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
1905 40 | - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty: | ||
1905 40 10 0 | - - Sucharki | 17,5 + DCC | |
1905 40 90 0 | - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
1905 90 | - Inne: | ||
1905 90 10 0 | - - Mace | 12,5 | |
1905 90 20 0 |
- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty |
12,5 | |
- - Pozostałe: | |||
1905 90 30 0 |
- - - Chleb nie zawierający dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierający w suchej masie nie więcej niż 5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu |
12,5 + DCC | |
1905 90 40 0 |
- - - Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej 10% |
17,5 + DCC | |
1905 90 45 0 | - - - Herbatniki (biskwity) | 12,5 + DCC | |
1905 90 55 0 |
- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone |
12,5 | |
- - - Pozostałe: | |||
1905 90 60 0 | - - - - Z dodatkiem środka słodzącego | 20 + DCC | |
1905 90 90 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 | |
2007 | 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: | |
2007 10 | - Przetwory homogenizowane: | ||
2007 10 10 0 | - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% | 17,5 + DCC | |
2007 10 90 0 | - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- Pozostałe: | |||
2007 99 | - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%: | |||
2007 99 10 0 |
- - - - Przecier i pasta ze śliwek w bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto powyżej 100 kg, do przetwórstwa przemysłowego |
17,5 + DCC | |
2007 99 20 0 | - - - - Przecier i pasta z kasztanów | 17,5 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
2007 99 31 0 | - - - - - Z wiśni | 17,5 + DCC | |
2007 99 33 0 | - - - - - Z truskawek | 17,5 + DCC | |
2007 99 35 0 | - - - - - Z malin | 17,5 + DCC | |
2007 99 39 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%, ale nie przekraczającej 30%: |
|||
2007 99 51 0 | - - - - Przecier i pasta z kasztanów | 17,5 + DCC | |
2007 99 55 0 | - - - - Przecier z jabłek włączając kompoty | 17,5 + DCC | |
2007 99 58 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Pozostałe: | |||
2007 99 91 0 | - - - - Przecier z jabłek, włączając kompoty | 17,5 + DCC | |
2007 99 99 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
2008 | 2008 | Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: | |
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, zmieszane razem lub nie: |
|||
2008 11 | - - Orzeszki ziemne: | ||
2008 11 10 0 | - - - Masło orzechowe | 17,5 | |
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 11 91 0 | - - - - Powyżej 1 kg | 17,5 + DCC | |
2008 11 99 0 | - - - - Nie przekraczającej 1 kg | 17,5 + DCC | |
2008 19 | - - Pozostałe, łącznie z mieszankami: | ||
2008 19 10 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg |
17,5 + DCC | |
2008 19 90 0 |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
17,5 + DCC | |
2008 20 | - Ananasy: | ||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 20 11 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 17% | 20 + DCC | |
2008 20 19 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 20 31 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 19% | 20 + DCC | |
2008 20 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 20 51 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 17% | 17,5 + DCC | |
2008 20 59 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 20 71 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 19% | 17,5 + DCC | |
2008 20 79 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 20 91 0 | - - - - 4,5 kg lub więcej | 17,5 | |
2008 20 99 0 | - - - - Poniżej 4,5 kg | 17,5 | |
2008 30 | - Owoce cytrusowe: | ||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%: | |||
2008 30 11 0 |
- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
20 + DCC | |
2008 30 19 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - Pozostałe: | |||
2008 30 31 0 |
- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 30 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 30 51 0 | - - - - Cząstki grejpfrutów | 17,5 + DCC | |
2008 30 55 0 |
- - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe |
17,5 + DCC | |
2008 30 59 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 30 71 0 | - - - - Cząstki grejpfrutów | 17,5 + DCC | |
2008 30 75 0 |
- - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe |
17,5 + DCC | |
2008 30 79 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 30 91 0 | - - - - 4,5 kg lub więcej | 17,5 | |
2008 30 99 0 | - - - - Poniżej 4,5 kg | 17,5 | |
2008 40 | - Gruszki: | ||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%: | |||
2008 40 11 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
20 + DCC | |
2008 40 19 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
2008 40 21 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 40 29 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 40 31 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 20 + DCC | |
2008 40 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 40 51 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% | 17,5 + DCC | |
2008 40 59 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 40 71 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 17,5 + DCC | |
2008 40 79 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 40 91 0 | - - - - 4,5 kg lub więcej | 17,5 | |
2008 40 99 0 | - - - - Poniżej 4,5 kg | 17,5 | |
2008 50 | - Morele: | ||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 1 kg: |
|||
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%: | |||
2008 50 11 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
20 + DCC | |
2008 50 19 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
2008 50 31 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 50 39 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 50 51 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 20 + DCC | |
2008 50 59 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 50 61 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% | 17,5 + DCC | |
2008 50 69 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 50 71 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 17,5 + DCC | |
2008 50 79 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 50 91 0 | - - - - 4,5 kg lub więcej | 17,5 | |
2008 50 99 0 | - - - - Poniżej 4,5 kg | 17,5 | |
2008 60 | - Wiśnie i czereśnie: | ||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%: | |||
2008 60 11 0 |
- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
20 + DCC | |
2008 60 19 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - Pozostałe: | |||
2008 60 31 0 |
- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 60 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 60 51 0 | - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) | 17,5 + DCC | |
2008 60 59 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 60 61 0 | - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) | 17,5 + DCC | |
2008 60 69 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
- - - - 4,5 kg lub więcej: | |||
2008 60 71 0 | - - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) | 17,5 | |
2008 60 79 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
- - - - Poniżej 4,5 kg: | |||
2008 60 91 0 | - - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) | 17,5 | |
2008 60 99 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
2008 70 | - Brzoskwinie: | ||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%: | |||
2008 70 11 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
20 + DCC | |
2008 70 19 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
2008 70 31 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 70 39 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 70 51 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 20 + DCC | |
2008 70 59 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 70 61 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% | 17,5 + DCC | |
2008 70 69 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 70 71 0 | - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% | 17,5 + DCC | |
2008 70 79 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 70 91 0 | - - - - 4,5 kg lub więcej | 17,5 | |
2008 70 99 0 | - - - - Poniżej 4,5 kg | 17,5 | |
2008 80 | - Truskawki i poziomki: | ||
- - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%: | |||
2008 80 11 0 |
- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
20 + DCC | |
2008 80 19 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - Pozostałe: | |||
2008 80 31 0 |
- - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 80 39 0 | - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
2008 80 50 0 |
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg |
17,5 + DCC | |
2008 80 70 0 |
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
17,5 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 80 91 0 | - - - - 4,5 kg lub więcej | 17,5 | |
2008 80 99 0 | - - - - Poniżej 4,5 kg | 17,5 | |
- Pozostałe, włącznie z mieszankami innymi niż z podpozycji 2008 19: |
|||
2008 91 00 0 | - - Rdzenie palmowe | 17,5 + DCC | |
2008 92 | - - Mieszanki: | ||
- - - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%: | |||
2008 92 11 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
20 + DCC | |
2008 92 19 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
2008 92 31 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 92 39 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - Zawierające dodatek cukru: | |||
2008 92 50 0 |
- - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg |
17,5 + DCC | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2008 92 71 0 |
- - - - - - - Mieszanki owocowe, w których żaden pojedynczy owoc nie przekracza 50% całkowitej masy owoców |
17,5 + DCC | |
2008 92 79 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 92 91 0 | - - - - - - 4,5 kg lub więcej | 17,5 | |
2008 92 99 0 | - - - - - - Poniżej 4,5 kg | 17,5 | |
2008 99 | - - Pozostałe: | ||
- - - Zawierające dodatek alkoholu: | |||
- - - - Imbir: | |||
2008 99 11 0 |
- - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 99 19 0 | - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - - Winogrona: | |||
2008 99 21 0 | - - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% | 20 + DCC | |
2008 99 23 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%: | |||
- - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85%: |
|||
2008 99 25 0 | - - - - - - - Passionfruit i guawy | 17,5 + DCC | |
2008 99 27 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - - - - Pozostałe: | |||
2008 99 32 0 | - - - - - - - Passionfruit i guawy | 17,5 + DCC | |
2008 99 34 0 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2008 99 35 0 |
- - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej w masie 11,85% |
17,5 + DCC | |
2008 99 39 0 | - - - - - - Pozostałe | 20 + DCC | |
- - - Nie zawierające dodatku alkoholu: | |||
- - - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
|||
2008 99 41 0 | - - - - - Imbir | 17,5 + DCC | |
2008 99 43 0 | - - - - - Winogrona | 17,5 + DCC | |
2008 99 45 0 | - - - - - Śliwki | 17,5 + DCC | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2008 99 46 0 | - - - - - - Owoce passionfruit, guawy i tamaryndy | 17,5 + DCC | |
2008 99 48 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg: |
|||
2008 99 51 0 | - - - - - Imbir | 17,5 + DCC | |
2008 99 53 0 | - - - - - Winogrona | 17,5 + DCC | |
2008 99 55 0 | - - - - - Śliwki | 17,5 + DCC | |
- - - - - Pozostałe: | |||
2008 99 61 0 | - - - - - - Passionfruit i guawy | 17,5 + DCC | |
2008 99 69 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - - Nie zawierające dodatku cukru: | |||
- - - - - Śliwki, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto: |
|||
2008 99 71 0 | - - - - - - 4,5 kg lub więcej | 17,5 | |
2008 99 79 0 | - - - - - - Poniżej 4,5 kg | 17,5 | |
2008 99 85 0 |
- - - - - Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata) |
17,5 | |
2008 99 91 0 |
- - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin zawierające w masie 5% lub więcej skrobi |
17,5 | |
2008 99 99 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
2009 | 2009 | Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: | |
2009 60 | - Sok z winogron (łącznie z moszczem winogronowym): | ||
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 60 11 0 |
- - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg masy netto |
27,5 + DCC | |
2009 60 19 0 | - - - Pozostałe | 27,5 + DCC | |
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
- - - O wartości powyżej 18 ECU za 100 kg masy netto: | |||
2009 60 51 0 | - - - - Stężony | 17,5 + DCC | |
2009 60 59 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - O wartości nie przekraczającej 18 ECU za 100 kg masy netto: |
|||
- - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%: | |||
2009 60 71 0 | - - - - - Stężony | 17,5 + DCC | |
2009 60 79 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
2009 60 90 0 | - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
2009 70 | - Sok jabłkowy: | ||
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 70 11 0 |
- - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg masy netto |
25 + DCC | |
2009 70 19 0 | - - - Pozostałe | 25 + DCC | |
2009 80 |
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa: |
||
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
- - - Sok z gruszek: | |||
2009 80 11 0 |
- - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg masy netto |
25 + DCC | |
2009 80 19 0 | - - - - Pozostałe | 25 + DCC | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O wartości nie przekraczającej 30 ECU za 100 kg masy netto: |
|||
2009 80 32 0 | - - - - - Soki z passionfruit i guawy | 17,5 + DCC | |
2009 80 34 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
2009 80 39 0 | - - - - Pozostałe | 25 + DCC | |
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
- - - Sok z gruszek: | |||
2009 80 50 0 |
- - - - O wartości powyżej 18 ECU za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru |
17,5 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
2009 80 61 0 |
- - - - - Z dodatkiem cukru o zawartości powyżej 30% w masie |
17,5 + DCC | |
2009 80 63 0 |
- - - - - O zawartości dodatku cukru nie przekraczającej 30% w masie |
17,5 + DCC | |
2009 80 69 0 | - - - - - Nie zawierający dodatku cukru | 17,5 | |
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru: |
|||
2009 80 81 0 | - - - - - Sok wiśniowy | 17,5 + DCC | |
2009 80 82 0 | - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%: | |||
2009 80 83 0 | - - - - - - Soki z passionfruit i guawy | 17,5 + DCC | |
2009 80 85 0 | - - - - - - Pozostałe | 17,5 + DCC | |
2009 80 93 0 |
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie przekraczającej 30% |
17,5 + DCC | |
- - - - - Nie zawierający dodatku cukru: | |||
2009 80 95 0 | - - - - - - Soki z owoców z gatunku Vaccinium macrocarpon | 17,5 | |
2009 80 96 0 | - - - - - - Sok wiśniowy | 17,5 | |
2009 80 98 | - - - - - - Pozostałe: | ||
2009 80 98 1 | - - - - - - - Soki owocowe | 17,5 | |
2009 80 98 9 | - - - - - - - Pozostałe | 17,5 | |
2201 | 2201 | Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, nie zawierające dodatku cukru ani innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: | |
2201 10 | - Wody mineralne i wody gazowane: | ||
- - Wody mineralne naturalne: | |||
2201 10 11 0 | - - - Nie nasycone dwutlenkiem węgla | 10 | |
2201 10 19 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
- - Pozostałe: | |||
2201 10 91 0 | - - - Nie nasycone dwutlenkiem węgla | 10 | |
2201 10 99 0 | - - - Pozostałe | 10 | |
2201 90 00 0 | - Pozostałe | 10 | |
2202 | 2202 | Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzyw objętych pozycją nr 2009: | |
2202 10 00 0 |
- Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej |
15 | |
2202 90 | - Pozostałe: | ||
2202 90 10 0 |
- - Nie zawierające produktów objętych pozycjami nr 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami nr 0401 do 0404 |
10 | |
- - Pozostałe zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami nr 0401 do 0404 w ilości: |
|||
2202 90 91 0 | - - - Poniżej 0,2% masy | 10 | |
2202 90 95 0 | - - - 0,2% lub więcej, ale mniej niż 2% masy | 10 | |
2202 90 99 0 | - - - 2% lub więcej masy | 10 | |
2204 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: | |
2204 10 | - Wino musujące: | ||
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% objętościowych: |
|||
2204 10 11 0 | - - - Szampan |
15 minimum 21 ECU/hl |
|
2204 10 19 0 | - - - Pozostałe |
15 minimum 21 ECU/hl |
|
- - Pozostałe: | |||
2204 10 91 0 | - - - Asti spumante |
15 minimum 21 ECU/hl |
|
2204 10 99 0 | - - - Pozostałe |
15 minimum 21 ECU/hl |
|
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|||
2204 21 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2204 21 10 0 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C |
15 minimum 21 ECU/hl |
|
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach: |
|||
2204 21 21 0 | - - - - - - Białe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
2204 21 23 0 | - - - - - - Pozostałe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 25 0 | - - - - - - Białe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
2204 21 29 0 | - - - - - - Pozostałe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
2204 21 31 0 | - - - - - - Białe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
2204 21 33 0 | - - - - - - Pozostałe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 21 35 0 | - - - - - - Białe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
2204 21 39 0 | - - - - - - Pozostałe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|||
2204 21 41 0 |
- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
2204 21 49 0 | - - - - - Pozostałe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22% obj.: |
|||
2204 21 51 0 |
- - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu i Szamorodni) i muszkatel Setubal |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
2204 21 59 0 | - - - - - Pozostałe |
15 minimum 12,5 ECU/hl |
|
2204 21 90 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2204 29 | - - Pozostałe: | ||
2204 29 10 0 |
- - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C |
12,5 minimum 21 ECU/hl |
|
- - - Pozostałe: | |||
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przewyższającej 13% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
2204 29 21 0 | - - - - - - Białe |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl |
|
2204 29 23 0 | - - - - - - Pozostałe |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl |
|
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 25 0 | - - - - - - Białe |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl |
|
2204 29 29 0 | - - - - - - Pozostałe |
12,5 minimum 2,5 ECU/hl |
|
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15% obj.: |
|||
- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|||
2204 29 31 0 | - - - - - - Białe |
12,5 minimum 3,5 ECU/hl |
|
2204 29 33 0 | - - - - - - Pozostałe |
12,5 minimum 3,5 ECU/hl |
|
- - - - - Pozostałe: | |||
2204 29 35 0 | - - - - - - Białe |
12,5 minimum 3,5 ECU/hl |
|
2204 29 39 0 | - - - - - - Pozostałe |
12,5 minimum 3,5 ECU/hl |
|
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18% obj.: |
|||
2204 29 41 0 | - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl |
|
2204 29 45 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl |
|
2204 29 49 0 | - - - - - Pozostałe |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl |
|
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22% obj.: |
|||
2204 29 51 0 | - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl |
|
2204 29 55 0 | - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) |
12,5 minimum 10,5 ECU/hl |
|
2204 29 59 0 | - - - - - Pozostałe |
15 minimum 10,5 ECU/hl |
|
2204 29 90 0 |
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 22% obj. |
37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
2205 | 2205 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: | |
2205 10 | - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | ||
2205 10 10 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
15 minimum 6,25 ECU/hl |
|
2205 10 90 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj. |
37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2205 90 | - Pozostałe: | ||
2205 90 10 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej |
15 minimum 5 ECU/hl |
|
2205 90 90 0 |
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 18% obj. |
37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
2208 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: | |
2208 10 00 0 | - Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów |
27,5 + 1,25 ECU %/hl |
|
2208 20 |
- Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
||
- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej: | |||
2208 20 12 0 | - - - Cognac |
37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2208 20 14 0 | - - - Armagnac |
37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2208 20 26 0 | - - - Grappa |
37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2208 20 28 0 | - - - Pozostałe |
37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry: | |||
2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat |
37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
- - - Pozostałe: | |||
2208 20 62 0 | - - - - Cognac |
37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
2208 20 64 0 | - - - - Armagnac |
37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
2208 20 86 0 | - - - - Grappa |
37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
2208 20 88 0 | - - - - Pozostałe |
37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
2208 30 | - Whisky: | ||
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniej |
42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2208 30 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry |
42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
- - Whisky "pure malt", w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 31 0 | - - - 2 litry lub mniej |
42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2208 30 39 0 | - - - Więcej niż 2 litry |
42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 51 0 | - - - 2 litry lub mniej |
42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2208 30 59 0 | - - - Więcej niż 2 litry |
42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 30 81 0 | - - - 2 litry lub mniej |
42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl |
|
2208 30 89 0 | - - - Więcej niż 2 litry |
42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl |
|
2208 40 | - Rumy: | ||
2208 40 10 0 | - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej |
40 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl |
|
2208 40 90 0 | - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry |
40 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl |
|
2208 50 | - Giny i gin Geneva: | ||
- - Gin w pojemnikach zawierających: | |||
2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniej |
42,5 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl |
|
2208 50 19 0 | - - - Więcej niż 2 litry |
42,5 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl |
|
- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających: | |||
2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniej |
42,5 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl |
|
2208 50 99 0 | - - - Więcej niż 2 litry |
42,5 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl |
|
2208 90 | - Pozostałe: | ||
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe, w pojemnikach zawierających: |
|||
- - - 2 litry lub mniej: | |||
- - - - Pozostałe: | |||
2208 90 65 0 | - - - - - Likiery |
52,5 + 1,25 ECU %/hl |
|
2208 90 69 0 | - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe |
52,5 + 1,25 ECU %/hl |
|
- - - Więcej niż 2 litry: | |||
2208 90 79 0 | - - - - Likiery i inne napoje alkoholowe |
52,5 + 1,25 ECU %/hl |
|
2209 | 2209 00 | Ocet i namiastki octu otrzymywane z kwasu octowego: | |
- Ocet winny, w pojemnikach zawierających: | |||
2209 00 11 0 | - - 2 litry lub mniej |
17,5 minimum 6,25 ECU/hl |
|
2209 00 19 0 | - - Więcej niż 2 litry |
17,5 minimum 4,5 ECU/hl |
|
- Pozostałe, w pojemnikach zawierających: | |||
2209 00 91 0 | - - 2 litry lub mniej |
17,5 minimum 6,25 ECU/hl |
|
2209 00 99 0 | - - Więcej niż 2 litry |
17,5 minimum 4,5 ECU/hl |
|
2401 | 2401 | Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: | |
2401 10 | - Tytoń nie odżyłowany: | ||
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo- płomieniowo: |
|||
2401 10 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
2401 10 20 0 |
- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
2401 10 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 10 41 0 | - - - - Typu Kentucky |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
2401 10 49 0 | - - - - Pozostałe |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
- - Pozostałe: | |||
2401 10 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
2401 10 60 0 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
2401 10 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
2401 10 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
|
2401 10 90 0 | - - - Pozostałe tytonie |
15 minimum 0,57 ECU/kg |
Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.
Grażyna J. Leśniak 13.03.2025Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.
Grażyna J. Leśniak 11.03.2025Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.
Grażyna J. Leśniak 27.02.2025Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.
Grażyna J. Leśniak 25.02.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
Robert Horbaczewski 20.01.20251 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.
Monika Pogroszewska 02.01.2025Identyfikator: | Dz.U.1994.75.341 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej. |
Data aktu: | 21/06/1994 |
Data ogłoszenia: | 01/07/1994 |
Data wejścia w życie: | 01/07/1994 |