Wypiek i obrót pieczywem.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW HANDLU WEWNĘTRZNEGO ORAZ ZDROWIA
z dnia 2 maja 1951 r.
w sprawie wypieku i obrotu pieczywem.

Na podstawie art. 2 ust. 2 dekretu z dnia 5 sierpnia 1949 r. o reglamentacji niektórych surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych (Dz. U. R. P. z 1949 r. Nr 46, poz. 341 i z 1950 r. Nr 49, poz. 447) i art. 8 pkt a), b), d), e) i g) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
§  1.
Pieczywem w rozumieniu niniejszego rozporządzenia są wyroby piekarnicze (chleb i bułki) żytnie, pszenne i żytnio-pszenne.
§  2.
Pieczywo może być wypiekane tylko z mąki dopuszczonej do obrotu, a w przypadkach przewidzianych w §§ 9-11 także z mąki pochodzącej z przemiału gospodarczego.
§  3.
1.
Dozwolony jest wypiek pieczywa tylko takich rodzajów i gatunków, które ustali Minister Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z Ministrem Zdrowia w drodze zarządzeń, ogłaszanych w Monitorze Polskim.
2.
W trybie określonym w ust. 1 Minister Handlu Wewnętrznego może ustalić normy zużycia surowców do wypieku pieczywa (receptury) i normy wydajności wypieku.
§  4.
Pieczywo może być wypiekane tylko w jednostkach o wadze 1 kg, 2 kg i 3 kg oraz w jednostkach o wadze 50 g, 100 g, 200 g i 500 g (drobne pieczywo).
§  5.
Mąka przed użyciem jej do wypieku powinna być dokładnie przesiana w piekarni.
§  6.
Zabrania się przygotowywania ciasta żytniego w dzieżach drewnianych, przeznaczonych do fermentacji ciasta pszennego.
§  7.
1.
Zabrania się dodawania do ciasta lub do zaczynu moczonego czerstwego pieczywa.
2.
Pieczywo czerstwe, które nie zostało wyniesione z piekarni, może być - po zmieleniu - dodawane do ciasta żytniego z mąki 82% lub 97% przemiału, w ilości nie przekraczającej 3%.
§  8.
1.
W przypadku stwierdzenia w piekarni choroby ziemniaczanej (baccillus mesentericus) należy:
1)
przeprowadzić dezynfekcję w piekarni przez:
a)
obmycie wszystkich naczyń drewnianych 5% kwasem octowym,
b)
wybielenie ścian wapnem niegaszonym,
c)
wymycie podłogi 5% kwasem octowym,
d)
wypranie ubrania roboczego i poddanie go dezynfekcji 5% kwasem octowym,
e)
spalenie lub zakopanie w ziemi i zasypanie wapnem niegaszonym chleba zakażonego chorobą ziemniaczaną;
2)
zwiększyć kwasowość pieczywa do maksymalnej dopuszczalnej wysokości.
2.
Zabrania się przyjmowania do piekarni pieczywa zakażonego chorobą ziemniaczaną.
§  9.
Wypiek pieczywa z mąki dostarczonej w tym celu przez zamawiającego (wypiek na zamówienie) i dla jego potrzeb dozwolony jest tylko na zamówienie władz i urzędów oraz na zamówienie prowadzących zakłady żywienia zbiorowego instytucji i przedsiębiorstw uspołecznionych, jak również w przypadku, o którym mowa w § 10.
§  10.
1.
Dozwolony jest wypiek pieczywa z mąki dostarczonej w tym celu przez producentów rolnych oraz przez osoby, które otrzymały zboże lub mąkę z tytułu wynagrodzenia za pracę.
2.
Wypiek, o którym mowa w ust. 1, może odbywać się tylko w piekarniach, położonych w gminach oraz w tych miastach, których listę ustalą właściwe prezydia wojewódzkich rad narodowych.
§  11.
Dozwolony jest wypiek pieczywa z ciasta przygotowanego w gospodarstwie domowym zamawiającego.
§  12.
W przypadkach, określonych w §§ 9-11, wynagrodzenie za wypiek pieczywa może być pobierane tylko w gotówce.
§  13.
Pieczywo o wadze powyżej 500 g powinno być znakowane papierowymi etykietami ze wskazaniem na nich nazwy i adresu piekarni. Etykiety należy umieszczać na pieczywie przed wypiekiem.
§  14.
1.
Pieczywo może być przewożone tylko w wozach krytych, wyłącznie do tego przeznaczonych, posiadających wewnątrz półki lub kosze, jak również w specjalnych skrzynkach odpowiednio zabezpieczonych przed kurzem i wilgocią.
2.
Przy transportowaniu chleb powinien być ułożony pionowo.
§  15.
Pieczywo przeznaczone do obrotu może być wypiekane tylko w piekarniach.
§  16.
1.
Zabrania się sprzedaży pieczywa w lokalu piekarni.
2.
Pieczywo może być sprzedawane przez osoby prowadzące piekarnię we własnych sklepach lub dostarczone do sprzedaży w sklepach obcych branży spożywczej. W sklepach tych powinny być zorganizowane specjalne działy sprzedaży pieczywa. W miejscowościach, w których jest tylko jeden sklep, pieczywo może być sprzedawane w wyodrębnionym dziale tego sklepu.
§  17.
Pieczywo można sprzedawać na wagę lub na sztuki. Przy sprzedaży na sztuki odchylenie od oznaczonej wagi pieczywa, niezależnie od czasu jego przechowywania, dopuszcza się w odniesieniu do chleba do 4%, w odniesieniu zaś do drobnego pieczywa do 5%.
§  18.
W piekarniach prywatnych należy prowadzić księgi wypieku według wzoru ustalonego przez Ministra Handlu Wewnętrznego.
§  19.
W przypadku wypieku na zlecenie władz i urzędów oraz prowadzących zakłady żywienia zbiorowego instytucji i przedsiębiorstw uspołecznionych Minister Handlu Wewnętrznego może ustalić, w porozumieniu z zainteresowanym ministrem, rodzaj, gatunek i recepturę wypieku (§ 3), wagę jednostek pieczywa oraz sposób jego znakowania odmiennie od zasad określonych na podstawie § 3.
§  20.
Rozporządzenie niniejsze nie dotyczy wypieku pieczywa w piekarniach wojskowych i organów bezpieczeństwa publicznego.
§  21.
Tracą moc obowiązującą:
a)
§ 4 ust. 2 i 3 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 18 lutego 1937 r. o dozorze nad wyrobem i obiegiem mąki i wyrobów mącznych (Dz. U. R. P. Nr 25, poz. 171), zmienionego rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 3 lipca 1946 r. (Dz. U. R. P. Nr 43, poz. 255),
b)
rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 26 października 1949 r. w sprawie zakazu wypieku pieczywa z mąki pszennej 50% przemiału (Dz. U. R. P. Nr 56, poz. 445) oraz
c)
rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 4 stycznia 1950 r. w sprawie normalizacji wypieku pieczywa (Dz. U. R. P. Nr 2, poz. 14).
§  22.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1951.32.252

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wypiek i obrót pieczywem.
Data aktu: 02/05/1951
Data ogłoszenia: 18/06/1951
Data wejścia w życie: 18/06/1951