Używanie lodu naturalnego do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 22 grudnia 1949 r.
w sprawie używania lodu naturalnego do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności.

Na podstawie art. 8 lit. c) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342 i z 1946 r. Nr 5, poz. 44) zarządza się w porozumieniu z Ministrami Administracji Publicznej i Handlu Wewnętrznego, co następuje:
§  1.
Do konserwowania i chłodzenia artykułów żywności przeznaczonych do obiegu może być używany lód naturalny, jeżeli powstał w warunkach określonych w niniejszym rozporządzeniu oraz był wyrąbywany i przechowywany zgodnie z przepisami niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Lód naturalny przeznaczony do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności może być wyrąbywany tylko w miejscach odległych co najmniej o 100 m od zanieczyszczeń i nie powinien mieć cech zanieczyszczenia.
§  3.
1.
Nie wolno wyrąbywać lodu powstałego z wody, która może być źródłem zakażenia lub zatrucia lub zawiera szkodliwe dla zdrowia składniki albo domieszki. W szczególności woda, z której powstaje lód przeznaczony do wyrębu, powinna być przeźroczysta, bezbarwna i bez zapachu i nie może zawierać związków metali ciężkich, związków arsenu i bakterii chorobotwórczych.
2.
Wskaźnikiem dobroci wody pod względem bakteriologicznym jest nieobecność w niej bakterii okrężnicfy lub co najwyżej obecność tej bakterii w jednym centymetrze sześciennym wody.
§  4.
1.
Wyrąb lodu naturalnego z otwartych zbiorników wody do celów przewidzianych w § 1 może być podejmowany po wyjednaniu zaświadczenia powiatowej władzy administracji ogólnej, że woda bądź lód odpowiadają warunkom określonym w §§ 2 i 3.
2.
Powiatowa władza administracji ogólnej wydaje zaświadczenie po przeprowadzeniu badania na miejscu. Powiatowa władza administracji ogólnej może uzależnić wydanie zaświadczenia od zbadania lodu bądź wody przez Państwowy Zakład Higieny. Próby wody bądź lodu pobiera i przesyła do badania powiatowa władza administracji ogólnej (lekarz powiatowy, miejski).
3.
Koszty badania wody bądź lodu pokrywa osoba ubiegająca się o zaświadczenie.
§  5.
1.
Pomieszczenia przeznaczone do przechowywania lodu naturalnego (lodownie) powinny być utrzymane w czystości i powinny być tak urządzone, aby nie powodowały ochładzania i zawilgocenia mieszkań i innych sąsiednich pomieszczeń. Ściany i sklepienia lodowni powinny być równe i szczelne oraz bielone wapnem co najmniej raz do roku przed składaniem lodu.
2.
Podłoga lodowni powinna być z materiału trwałego, nieprzesiąkliwego, szczelna, gładka i równa ze spadem ku studzience zbudowanej z materiału trwałego i nieprzesiąkliwego. Do usunięcia poza lodownię wody zebranej w studzience należy ustawić pompę, jeżeli w inny sposób nie jest zapewniony jej odpływ.
3.
Lodownia powinna być urządzona w odległości nie mniejszej niż 5 m od ustępów ogólnych skanalizowanych, połączonych siecią kanalizacyjną lub miejscową oczyszczalnią ścieków, a co najmniej 10 m od dołów ustępowych, obór, stajen, chlewów, gnojowisk, śmietników i ustępów nie skanalizowanych.
4.
Przed wejściem do lodowni powinno być osobne pomieszczenie dla przechowywania odzieży ochronnej i narzędzi pracy.
5.
Lodownie nie mogą być oświetlane przy pomocy lamp naftowych.
§  6.
Powiatowa władza administracji ogólnej może zezwolić na przechowywanie lodu naturalnego na wolnej przestrzeni (placu), jeżeli
a)
miejsce przeznaczone do składania lodu będzie na wzniesieniu, zapewniającym odpływ wody powstałej z lodu, a także i wód opadowych,
b)
materiały, użyte do zabezpieczenia lodu przed topnieniem nie spowodują zanieczyszczenia lodu.
§  7.
Środki używane do przewozu lodu naturalnego oraz naczynia, przyrządy i inne przedmioty używane przy jego wyrębie, przechowywaniu i wprowadzaniu w obieg powinny być utrzymane w czystości.
§  8.
Do pracy przy wyrębie, przewozie, przechowywaniu i wprowadzaniu w obieg lodu naturalnego nie mogą być dopuszczane osoby dotknięte chorobą zakaźną, wymienioną w art. 2 pkt 1-30 ustawy z dnia 21 lutego 1935 r. o zapobieganiu chorobom zakaźnym i ich zwalczaniu (Dz. U. R. P. Nr 27, poz. 198).
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1949.65.537

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Używanie lodu naturalnego do chłodzenia i konserwowania artykułów żywności.
Data aktu: 22/12/1949
Data ogłoszenia: 31/12/1949
Data wejścia w życie: 31/12/1949