Unormowanie obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 1 czerwca 1946 r.
w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

Na podstawie art. 3 dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49), zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63), zarządzam, co następuje:
§  1.
1.
Mięso, pochodzące z uboju zwierząt rzeźnych, przeznaczone do obrotu, może być sprzedawane w następujących miejscach sprzedaży:
1)
halach mięsnych (hurt),
2)
sklepach rzeźniczych (jatkach),
3)
sklepach (jatkach) z mięsem końskim,
4)
tanich jatkach.
2.
Zezwala się na sprzedaż dziczyzny w kawałkach i bitego ptactwa oskubanego w miejscach sprzedaży przewidzianych w ust. 1.
§  2.
Wyrób wędlin oraz innych wyrobów wędliniarskich, przeznaczonych do obrotu, może odbywać się wyłącznie w wytwórniach wędliniarskich lub wytwórniach przetworów mięsnych.
§  3.
1.
Wędliny oraz inne wyroby wędliniarskie, przeznaczone do obrotu, muszą być przez wytwórców zaopatrzone we własne plomby firmowe.
2.
Na żądanie władz administracyjnych i właściwych organów kontrolnych dozoru nad artykułami żywności i przedmiotami użytku, sprzedawcy winni wykazać się dowodami zakupu i pochodzenia wędlin oraz innych wyrobów wędliniarskich.
§  4.
Zabrania się wytwarzania i obrotu następującymi rodzajami wędlin i wyrobami wędliniarskimi:

kiełbasa serbska

" moskiewska

" tyrolska

" litewska

" królewska

" węgierska

" krakowska sucha

" jałowcowa

" krajana sucha

" krajana surowa

" wiejska sucha

kiełbaski dwudziestki

" dziesiątki

" piątki

rolada ozorkowa

" z prosięcia

" francuska

" ryjkowa

" figowa

salami włoskie

" węgierskie

" niemieckie

polędwica łososiowa

słonina węgierska

boczek faszerowany

schab pieczony

zylc.

§  5.
Zezwala się na wytwarzanie oraz dopuszcza się do obrotu następujące rodzaje wędlin i wyrobów wędliniarskich o oznaczonej zawartości składników odżywczych:
wieprzowiny chudej tłuszczu wołowiny
kiełbasa popularna o zawartości 70% 5% 25%
" zwyczajna " 65% 25% 10%
" krakowska " 90% 5% 5%
" serdelowa " 55% 30% 15%
" metka " 90% 5% 5%
" mortadel i parówki o zawartości 90% 5% 5%
" kiszka podgardlana o zawartości: wołowe kołduny, wątroba, głowizna, nogi, kasza
" kiszka wątrobiana " wątroba, kasza 20% tłuszczu twardego z karków nietopnistych
" kiszka kaszana " kasza, krew, produkty poubojowe
" salceson włoski " krew, głowizna, skórki, nóżki, ozorki, serca
" salceson krwisty " " " " " " "
boczek wędzony wygląd i jakość zwyczajna - handlowa bez domieszek
słonina wędzona " " " " "
szynki wędzona " " " " "
polędwica wędzona " " " " "
§  6.
1.
Warunki, na jakich dozwolony jest obrót i wprowadzenie w obieg dla spożycia mięsa, wędlin i wyrobów wędliniarskich oraz warunki, jakim muszą odpowiadać wytwarzanie wędlin i miejsca sprzedaży wszystkich powyższych artykułów, określa rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r., wydane w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Reform Rolnych i Ministrem Przemysłu i Handlu o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. R. P. Nr 92, poz. 643), o ile przepisy niniejszego rozporządzenia nie stanowią inaczej.
2.
Obrót wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi przeznaczonymi do spożycia, mięsem zwierząt rzeźnych, dziczyzną w kawałkach oraz bitym ptactwem oskubanym w handlu okrężnym na drogach, ulicach, podwórzach, w lokalach publicznych oraz prywatnych, jak również obrót tymi produktami na targowiskach, rynkach, straganach i kioskach ulicznych jest wzbroniony, z wyjątkiem przypadków przewidzianych w § 40 ust. 2 wyżej powołanego rozporządzenia.
§  7.
Winni naruszenia przepisów niniejszego rozporządzenia będą karani w myśl art. 11 dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49), zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63), aresztem do 6 miesięcy i grzywną do 500.000 zł lub jedną z tych kar przez władze administracji ogólnej pierwszej instancji.

Ponadto orzec można przepadek przedmiotów wprowadzonych do obrotu lub przeznaczonych do spożycia wbrew przepisom niniejszego rozporządzenia. Przedmioty te przeznacza się na reglamentowane wyżywienie ludności.

Orzeczenie karne władz administracyjnych będzie ogłoszone na koszt ukaranego w pismach.

§  8.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1946.24.159

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Unormowanie obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.
Data aktu: 01/06/1946
Data ogłoszenia: 07/06/1946
Data wejścia w życie: 07/06/1946