Konserwowanie artykułów żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH
z dnia 24 czerwca 1931 r.
o konserwowaniu artykułów żywności, wydane w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu.

Na podstawie art. 8 punkty a), c) i e) rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343) zarządza się. co następuje:
§  1.
Konserwowanie artykułów żywności, przeznaczonych do obiegu dla spożycia, mające na celu przeciwdziałanie, względnie wstrzymanie fermentacji oraz wszelkich procesów rozkładu, psucia, gnicia i t. p., może odbywać się jedynie z pomocą środków, wyszczególnionych w niniejszem rozporządzeniu.

Nowe środki konserwujące mogą być dopuszczone do użytku tylko w drodze rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych w porozumieniu z Ministrem Przemysłu i Handlu.

§  2.
Środkami dopuszczalnemi do konserwowania artykułów żywności są:
1)
środki fizyczne,
2)
środki chemiczne.
§  3.
Środkami fizycznemi do konserwowania artykułów żywności mogą być:
a)
niska ciepłota nie przekraczająca+7° C (zamrażanie, przechowywanie w chłodniach i t. p.);
b)
wysoka ciepłota przy jednoczesnem zabezpieczeniu artykułów żywności przed dostępem powietrza przez umieszczenie ich w naczyniach szczelnie zamkniętych (sterylizacja, pasteryzacja, odwadnianie, zagęszczanie, konserwowanie w puszkach, słojach i t. p.) oraz wędzenie i suszenie;
c)
usuwanie powietrza z naczyń szczelnie zamkniętych.

Używanie środków wyszczególnionych pod a), b) i c) powinno odbywać się przy zastosowaniu odpowiednich urządzeń, aparatów i przyrządów, a sposób ich stosowania powinien być uzależniony od rodzaju artykułu żywności i od jego przeznaczenia.

§  4.
Środkami chemicznemi, służącemi do konserwowania artykułów żywności, mogą być:
1)
środki konserwujące, dopuszczalne w ilościach dowolnych lub ograniczonych poszczególnemi przepisami, mianowicie: cukier, sól kuchenna, alkohol, ocet fermentacyjny jadalny lub najwyżej 15 % jadalny roztwór kwasu octowego, korzenie;
2) 1
środki konserwujące, dopuszczalne jedynie z ograniczeniami, mianowicie: saletra, kwas siarkawy, kwas benzoesowy i jego sole oraz estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego, kwas mrówkowy, azotyn sodowy, kwas borowy, tymol, toluen.
§  5. 2
Chemiczne środki konserwujące wyszczególnione w § 4 pkt. 2 mogą być stosowane z następującemi ograniczeniami:
środek konserwujący artykuł żywności ilość maksymalna
1. Saletra (azotan potasowy i sodowy) mięso i przetwory mięsne 0,3 gr. na 100 gr. produktu
2. Bezwodnik kwasu siarkawego (SO2) wino 0,4 g SO2 w stanie związanym, z czego 0,06 g SO2 wolnego na 1 litr produktu
" owoce suszone 0,125 g na 100 g produktu
" warzywa suszone 0,125 g na 100 g produktu
" soki owocowe przechowywane 4 – 6 tygodni 0,1 g na 100 g produktu
" soki owocowe przechowywane dłużej niż 6 tygodni 0,125 g na 100 g produktu
" świeże owoce utrwalone zalewą kwasową (z wyjątkiem wiśni) 0,2 g na 100 g produktu
" wiśnie utrwalone zalewą kwasową 0,3 g na 100 g produktu
" miąższe i przeciery z owoców parowanych lub podgotowywanych (i wychłodzonych) 0,125 g na 100 g produktu
" galaretujące soki owocowe i zagęszczone soki galaretujące 0,125 g na 100 g produktu
3. Kwas benzoesowy lub jego sól sodowa przetwory owocowe 0,1 gr. na 100 gr. produktu
" konserwy rybne 0,1 gr. na 100 gr. produktu
" margaryna 0,2 gr. na 100 gr. produktu
4. Kwas mrówkowy surowe soki owocowe (półfabrykaty) 0,15 gr. na 100 gr. produktu
" syropy owocowe 0,1 gr. na 100 gr. produktu.
5. Azotyn Sodowy mięso i przetwory mięsne 0,02 g na 100 g produktu
6. Estry etylowy i propylowy kwasu paraoksybenzoesowego przetwory owocowe i warzywne 0,1 g na 100 g produktu
" margaryna 0,1 g na 100 g produktu
" konserwy rybne 0,1 g na 100 g produktu
" żelatyna do wyrobu sztucznych jelit 0,2 g na 100 g produktu
7. kwas borowy podpuszczka do produkcji serów 10,0 mg/ml
tymol " 0,7 mg/ml
toluen " 4,4 mg/ml

Azotyn sodowy jest dopuszczalny do konserwowania mięsa i przetworów mięsnych jedynie pod postacią równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, zawierającej nie więcej niż 0,5% azotynu sodowego.

Mieszanina ta w sprzedaży lub innym obiegu oraz przy użyciu do konserwowania mięsa i przetworów mięsnych musi mieć na opakowaniu uwidocznione w sposób wyraźny:

a)
nazwisko (firma) wytwórcy lub upoważnionego zastępcy,
b)
adres wytwórni,
c)
napisy: "Sól do konserwowania mięsa" i "Chronić przed wilgocią",
d)
procentową zawartość azotynu sodowego oraz dwie czerwone wstęgi, całkowicie okalające naczynie, szerokości co najmniej 2 cm na naczyniach do 5 kilogramów wagi, a 5 cm na naczyniach powyżej 5 kilogramów wagi.
§  6. 3
Środki konserwujące, wyszczególnione w §§ 4 i 5, dodawane do artykułów żywności, przeznaczonych do obiegu dla spożycia nie mogą zawierać zanieczyszczeń ani wywierać wpływu szkodliwego na zapach i naturalne właściwości danego artykułu żywności.

W przypadku użycia jednego ze środków wyszczególnionych w §§ 4 i 5 do konserwowania danego produktu wytwórca jest obowiązany do umieszczenia na etykiecie oznaczenia, że produkt jest »konserwowany«

§  7.
Zabrania się:
a)
stosowania środków konserwujących do artykułów żywności, o ile to stosowanie miałoby na celu ukrycie stanu, własności (złej jakości względnie zepsucia) tych artykułów;
b)
stosowania, jako środków konserwujących do owoców, które mogą być spożywane ze skórkami i do wszelkich przetworów owocowych związków arsenu, ołowiu lub innych związków trujących.
§  8.
Przepisy niniejszego rozporządzenia mają również zastosowanie do artykułów żywności, sprowadzanych z zagranicy oraz z obszarów, na których rozporządzenie niniejsze nie obowiązuje.
§  9.
O ile ze względu na zapotrzebowanie rynku zagranicznego konserwowanie artykułów żywności odbywać się będzie odmiennie od postanowień niniejszego rozporządzenia, wytwórca obowiązany jest donieść o tem bezzwłocznie wojewódzkiej władzy administracji ogólnej.
§  10.
Winni naruszenia właściwych przepisów rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343) podlegają karom, przewidzianym w rodziale III tego rozporządzenia.
§  11.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie w 3 miesiące po ogłoszeniu.
1 § 4 pkt 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 21 czerwca 1934 r. (Dz.U.34.61.521) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1934 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 1951 r. (Dz.U.51.19.158) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 kwietnia 1951 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 1959 r. (Dz.U.59.26.165) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 kwietnia 1959 r.

2 § 5:

- zmieniony przez obwieszczenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 17 lutego 1932 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.32.36.373).

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 21 czerwca 1934 r. (Dz.U.34.61.521) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1934 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 czerwca 1949 r. (Dz.U.49.40.289) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1949 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 1951 r. (Dz.U.51.19.158) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 kwietnia 1951 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 1959 r. (Dz.U.59.26.165) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 kwietnia 1959 r.

3 § 6 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 czerwca 1949 r. (Dz.U.49.40.289) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 lipca 1949 r.

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1931.68.559

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Konserwowanie artykułów żywności.
Data aktu: 24/06/1931
Data ogłoszenia: 07/08/1931
Data wejścia w życie: 08/11/1931