Nowa regulacja obowiązuje zasadniczo od 20 lipca 2016 r. zastępując dotychczasowe dyrektywy oraz rozporządzenia w tej dziedzinie.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz. Urz. UE L 181 z 29.06.2013, s. 35) zawiera między innymi zakaz umieszczania przez producentów na opakowaniach mleka dla niemowląt do 12. miesiąca życia zdjęć niemowląt lub zdjęć idealizujących skutki spożywania danego produktu.
Unijne rozporządzenie wprowadza także specjalne zasady etykietowania dotyczące glutenu i laktozy. Zgodnie z nowymi zasadami, kupujący cierpiący na alergie mają być dodatkowo szczegółowo informowani o zawartości tych substancji w produktach.
Zmiany dotyczyć mają również pozostałości po pestycydach w produktach. Mają one zostać zredukowane do minimum, żeby ograniczyć ryzyko zdrowotne dla małych dzieci.
Nowe zasady zawierają też listę substancji, takich jak witaminy i minerały, które mogą być dodawane do tych produktów.
Wszystkie te zmiany służyć mają wyraźniejszemu rozróżnieniu żywności przeznaczonej do normalnego spożycia i żywności skierowanej do określonych - wrażliwych - grup.
Producenci żywności mają zasadniczo ponad 3 lata na dostosowanie się do nowych norm. Rozporządzenie obowiązywać będzie bowiem w przeważającej części od 20 lipca 2016 r.