W myśl unijnego rozporządzenia wykonawczego nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności sformułowanie "bezglutenowy" będzie można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu.

Z kolei, sformułowanie "o bardzo niskiej zawartości glutenu" będzie można stosować wyłącznie, jeżeli zawartość glutenu w żywności składającej się z jednego lub większej liczby składników lub zawierającej jeden lub większą liczbę składników wytworzonych z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa lub ich odmian krzyżowych, które zostały specjalnie przetworzone w celu zmniejszenia zawartości glutenu, nie przekracza 100 mg/kg glutenu w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.

W przypadku żywności bezglutenowej lub o bardzo niskiej zawartości glutenu zawierającej owies musi być on specjalnie wyprodukowany, przygotowany lub przetworzony, tak aby uniknąć zanieczyszczenia pszenicą, żytem, jęczmieniem lub ich odmianami krzyżowymi, a zawartość glutenu w takim owsie nie może przekraczać 20 mg/kg.

Rozporządzenie zezwala również na to, aby żywności, która spełnia określone wyżej warunki, towarzyszyły sformułowania: "odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu" lub "odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię".

Informacjom na temat żywności spełniającej określone wyżej warunki mogą również towarzyszyć sformułowania: "opracowane specjalnie dla osób nietolerujących glutenu" lub "opracowane specjalnie dla osób cierpiących na celiakię", jeżeli żywność tę wyprodukowano, przygotowano lub przetworzono specjalnie w taki sposób, aby:
– zmniejszyć zawartość glutenu w jednym lub większej liczbie składników zawierających gluten; lub
– zastąpić składniki zawierające gluten innymi składnikami naturalnie bezglutenowymi.

Rozporządzenie zawiera także przepisy dotyczące glutenu w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt. Ponieważ dyrektywą Komisji 2006/141/WE dotyczącą tych preparatów zakazano stosowania składników zawierających gluten przy wytwarzaniu tego rodzaju produktów, stosowanie sformułowań "o bardzo niskiej zawartości glutenu" lub "bezglutenowy" przy przekazywaniu informacji o takich preparatach zostało zabronione, biorąc pod uwagę, że na podstawie przedmiotowego rozporządzenia sformułowania takie są stosowane do wskazywania na zawartość glutenu nieprzekraczającą odpowiednio 100 mg/kg i 20 mg/kg.