Jak wynika z uzasadnienia projektu nowego rozporządzenia, potrzeba zmiany wynikała z nowelizacji przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 ze zm.) oraz ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2013 r., poz. 672 ze zm.). Celem nowych regulacji jest również uproszczenie dotychczasowych procedur.
W odróżnieniu od dotychczasowego stanu prawnego, zgodnie z nowym rozporządzeniem do wniosku o wydanie zezwolenia na obrót hurtowy napojami alkoholowymi przedsiębiorca nie będzie musiał już dołączać odpisu z rejestru przedsiębiorców ani zaświadczenia właściwego urzędu statystycznego o numerze identyfikacyjnym REGON. Natomiast w związku ze zmianą ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia dotychczasowy obowiązek przedsiębiorcy dołączenia do wniosku decyzji właściwego powiatowego inspektora sanitarnego, potwierdzającej przydatność magazynów wskazanych przez wnioskodawcę do przechowywania napojów alkoholowych zastąpiony został obowiązkiem dołączenia decyzji inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu zakładu, albo zaświadczenia o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W związku z upraszczaniem i elektronizacją procedur administracyjnych nowe rozporządzenie nie przewiduje – tak jak dotychczas – obowiązku przedkładania oryginałów dokumentów lub urzędowo poświadczonych kopii. Wnioskodawca będzie zatem mógł do wniosku dołączyć kopie dokumentów.
Zgodnie z przepisem przejściowym do spraw wszczętych przed dniem wejścia w życie nowego rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.