Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – powołując się na art. 23715 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) – dalej k.p., rozporządzeniem z dnia 25 sierpnia 2008 r. (Dz. U. Nr 163, poz. 1020) uchylił następujące rozporządzenia dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy:
rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 9 kwietnia 1966 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach gastronomicznych i przemysłu garmażeryjnego (Dz. U. Nr 22, poz. 142);
rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 15 grudnia 1967 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwórstwa produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz w zakładach przemysłu paszowego (Dz. U. z 1968 r. Nr 1, poz. 2);
rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 12 czerwca 1968 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu jajczarsko-drobiarskiego (Dz. U. Nr 20, poz. 125);
rozporządzenie Ministra Gospodarki Terenowej i Ochrony Środowiska z dnia 6 października 1973 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy zakładaniu i konserwacji zieleni oraz produkcji materiału roślinnego (Dz. U. Nr 45, poz. 267);
rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 21 marca 1974 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach produkujących ocet i musztardę (Dz. U. Nr 12, poz. 75).
Tymczasem w art. 23715 § 2 k.p. czytamy, że ministrowie właściwi dla określonych gałęzi pracy lub rodzajów prac w porozumieniu z Ministrem Pracy i Polityki Socjalnej oraz Ministrem Zdrowia i Opieki Społecznej określą, w drodze rozporządzenia, przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy dotyczące tych gałęzi lub prac. Ustawodawca zobowiązał ministrów do określania w drodze rozporządzeń przepisów bhp, nie zaś do ich uchylania.
Na razie brak jest informacji, by w pierwszym półroczu 2010 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planowało wprowadzenie nowych regulacji dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w powyższych gałęziach gospodarki. Ze strony internetowej możemy dowiedzieć się jedynie, że opracowało ono m.in. projekt rozporządzenia w sprawie wymagań, po spełnieniu których ziemniaki pochodzące z Arabskiej Republiki Egiptu mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w 2010 r. oraz projekt rozporządzenia w sprawie warunków i sposobu hodowania i utrzymywania chartów rasowych oraz ich mieszańców.
Z kolei plan prac legislacyjnych Ministerstwa na okres styczeń-czerwiec 2010 r. obejmuje opracowanie tylko projektu jednego rozporządzenia, zresztą niedotyczącego bezpieczeństwa pracy w rolnictwie. Możemy natomiast spodziewać się kolejnej zmiany w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.)