Odpowiedź
Przepisy bhp każą umiejscowić szafki na posiłki w jadalniach typu I i II lub przy nich. Jeśli sformułowanie „niedaleko” jest tożsame ze sformułowaniem „przy nich”, to umiejscowienie szafek w hali produkcyjnej byłoby dopuszczalne, gdyż przepisy nie precyzują innego miejsca poza jadalnią, a jedynie ich odległość (a mówiąc dosłownie - ich bezpośrednią bliskość jadalni). Decyzja i ocena tej sytuacji zależy od pracodawcy.
Uzasadnienie
Zgodnie § 34 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.) - dalej r.b.h.p. w jadalniach typu I i II lub przy nich powinny znajdować się indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika.
1. Jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych (typ I).
Wymagania:
- powierzchnia co najmniej 8m2,
- co najmniej 1,1 m2 powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek.
2. Jadalnia przeznaczona do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów (typ II).
Wymagania:
- powierzchnia co najmniej 8m2,
- co najmniej 1,1 m2 powierzchni na każdego z pracowników jednocześnie spożywających posiłek;
- pomieszczenia do: przygotowywania, wydawania napojów, zmywania naczyń stołowych (§ 31, 32 i 34 załącznika nr 3 do r.b.h.p.).
Roman Majer, autor współpracuje z publikacją Serwis BHP.
Odpowiedzi udzielono: 6 grudnia 2015 r.