Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 28 kwietnia 1966 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przy zamrażaniu oraz przechowywaniu w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego i wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego stosuje się normy ubytków naturalnych, zawarte w załączniku do zarządzenia.
§  2.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 1966 r.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO I BARANIEGO PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH PRZYZAKŁADOWYCH ZAKŁADÓW PRZEMYSŁU MIĘSNEGO ORAZ WYDAWANIA Z TYCH CHŁODNI

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas zamrażania oraz przechowywania i wydawania mięsa luzem:
1)
wieprzowego w półtuszach,
2)
wołowego ze zwierząt dorosłych oraz z jałowic i wolców w ćwierćtuszach,
3)
cielęcego w tuszach,
4)
baraniego w tuszach.
§  2.
1.
Ubytek naturalny jest to ilość wyparowanej wody z mięsa podczas zamrażania i przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa oraz okresy przechowywania.
§  3.
1.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do zamrażania i przechowywania, określają normy:

PN-59/A-82001 "Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach",

PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach",

BN-62/8010-01 "Technika uboju zwierząt rzeźnych".

2.
Mięso przekazywane do zamrażania powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż + 8°C.
3.
Mięso przekazywane do przechowywania powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż -8°C.
4.
Zamrażanie i przechowywanie mięsa powinno się odbywać w temperaturze powietrza nie wyższej niż -18°C i przy wilgotności względnej minimum 80%.
5.
Mięso w momencie wydawania z chłodni powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż -18°C.
§  4.
1.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa przed zamrożeniem określają tabele.
2.
Ustalone w tabelach wielkości ubytków naturalnych są wielkościami maksymalnymi.
§  5.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do mięsa podczas zamrażania i przechowywania w okresie letnim i zimowym.
2.
Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania ustalone zostały dla okresów pełnomiesięcznych.
3.
Za okres miesięczny przyjmuje się 30 dób.
§  6.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
§  7.
1.
W razie przechowywania mięsa przez niepełny pierwszy miesiąc wysokość normy ubytków naturalnych oblicza się według wzoru:

w którym:

N = wysokość normy ubytków naturalnych dla rzeczywistej ilości dób przechowywania niepełnego pierwszego miesiąca,

a = wysokość normy ubytków naturalnych po pierwszym miesiącu przechowywania,

d = ilość dób przechowywania.

2.
W razie przechowywania mięsa przez niepełny końcowy miesiąc wysokość normy ubytków naturalnych oblicza się według wzoru:

w którym:

N = wysokość normy ubytków naturalnych dla rzeczywistej ilości dób przechowywania niepełnego końcowego miesiąca,

a = wysokość normy ubytków naturalnych, obejmującej również pełną wysokość normy dla rozpoczętego końcowego miesiąca,

b = wysokość normy ubytków naturalnych, obejmującej okres pełnych miesięcy poprzedzających rozpoczęty końcowy miesiąc,

d = ilość dób przechowywania.

3.
Łączną wielkość ubytków naturalnych dla całego okresu przechowywania ustala się przez dodanie do wysokości normy ubytków naturalnych za okres obejmujący pełne miesiące przechowywania, poprzedzające rozpoczęty miesiąc, wysokości normy ubytków naturalnych obliczonej dla niepełnego końcowego miesiąca.
§  8.
W razie przechowywania mięsa ponad 6 miesięcy dla następnych miesięcy przechowywania normy ubytków naturalnych ustala się przez dodanie do wysokości normy podanej w tabeli po sześciu miesiącach przechowywania różnicy pomiędzy wysokością normy ubytków naturalnych po sześciu i po pięciu miesiącach przechowywania.
§  9.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych niniejszymi normami ubytki rozlicza się w trybie ustalonym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
§  10.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1 i 2.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielącego i baraniego podczas zamrażania.

Rodzaj mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
I II III
Mięso wieprzowe w półtuszach 0,70 0,75 0,80
Mięso wołowe ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach 0,90 1,05 1,25
Mięso wołowe z jałowic i wolców w ćwierćtuszach 1,10 1,20 1,25
Mięso cielęce w tuszach 1,20 1,30 1,40
Mięso baranie w tuszach 1,00 1,10 1,20

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas przechowywania.

Rodzaj mięsa Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach
Mięso wieprzowe w półtuszach I 0,30 0,50 0,65 0,80 0,90 1,00
II 0,30 0,55 0,70 0,85 0,95 1,05
III 0,35 0,60 0,80 0,95 1,05 1,15
Mięso wołowe ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach I 0,30 0,50 0,70 0,85 0,95 1,05
II 0,35 0,55 0,75 0,90 1,00 1,10
III 0,40 0,60 0,80 0,95 1,10 1,20
Mięso wołowe z jałowic i wolców w ćwierćtuszach I 0,35 0,55 0,75 0,90 1,00 1,10
II 0,35 0,55 0,75 0,90 1,05 1,15
III 0,40 0,60 0,80 0,95 1,10 1,20
Mięso cielęce w tuszach I 0,70 0,90 1,05 1,20 1,30 1,40
II 0,75 0,95 1,15 1,35 1,55 1,70
III 0,80 1,10 1,30 1,50 1,70 1,85
Mięso baranie w tuszach I 0,60 0,90 1,10 1,25 1,40 1,55
II 0,65 0,95 1,15 1,35 1,55 1,70
III 0,70 1,00 1,20 1,40 1,60 1,75

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1966.20.112

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.
Data aktu: 28/04/1966
Data ogłoszenia: 09/05/1966
Data wejścia w życie: 01/06/1966