united kingdom
ukraine

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 28 kwietnia 1966 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przy zamrażaniu oraz przechowywaniu w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego i wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego stosuje się normy ubytków naturalnych, zawarte w załączniku do zarządzenia.
§  2.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 1966 r.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO I BARANIEGO PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH PRZYZAKŁADOWYCH ZAKŁADÓW PRZEMYSŁU MIĘSNEGO ORAZ WYDAWANIA Z TYCH CHŁODNI

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas zamrażania oraz przechowywania i wydawania mięsa luzem:
1)
wieprzowego w półtuszach,
2)
wołowego ze zwierząt dorosłych oraz z jałowic i wolców w ćwierćtuszach,
3)
cielęcego w tuszach,
4)
baraniego w tuszach.
§  2.
1.
Ubytek naturalny jest to ilość wyparowanej wody z mięsa podczas zamrażania i przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa oraz okresy przechowywania.
§  3.
1.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do zamrażania i przechowywania, określają normy:

PN-59/A-82001 "Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach",

PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach",

BN-62/8010-01 "Technika uboju zwierząt rzeźnych".

2.
Mięso przekazywane do zamrażania powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż + 8°C.
3.
Mięso przekazywane do przechowywania powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż -8°C.
4.
Zamrażanie i przechowywanie mięsa powinno się odbywać w temperaturze powietrza nie wyższej niż -18°C i przy wilgotności względnej minimum 80%.
5.
Mięso w momencie wydawania z chłodni powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż -18°C.
§  4.
1.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa przed zamrożeniem określają tabele.
2.
Ustalone w tabelach wielkości ubytków naturalnych są wielkościami maksymalnymi.
§  5.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do mięsa podczas zamrażania i przechowywania w okresie letnim i zimowym.
2.
Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania ustalone zostały dla okresów pełnomiesięcznych.
3.
Za okres miesięczny przyjmuje się 30 dób.
§  6.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
§  7.
1.
W razie przechowywania mięsa przez niepełny pierwszy miesiąc wysokość normy ubytków naturalnych oblicza się według wzoru:

w którym:

N = wysokość normy ubytków naturalnych dla rzeczywistej ilości dób przechowywania niepełnego pierwszego miesiąca,

a = wysokość normy ubytków naturalnych po pierwszym miesiącu przechowywania,

d = ilość dób przechowywania.

2.
W razie przechowywania mięsa przez niepełny końcowy miesiąc wysokość normy ubytków naturalnych oblicza się według wzoru:

w którym:

N = wysokość normy ubytków naturalnych dla rzeczywistej ilości dób przechowywania niepełnego końcowego miesiąca,

a = wysokość normy ubytków naturalnych, obejmującej również pełną wysokość normy dla rozpoczętego końcowego miesiąca,

b = wysokość normy ubytków naturalnych, obejmującej okres pełnych miesięcy poprzedzających rozpoczęty końcowy miesiąc,

d = ilość dób przechowywania.

3.
Łączną wielkość ubytków naturalnych dla całego okresu przechowywania ustala się przez dodanie do wysokości normy ubytków naturalnych za okres obejmujący pełne miesiące przechowywania, poprzedzające rozpoczęty miesiąc, wysokości normy ubytków naturalnych obliczonej dla niepełnego końcowego miesiąca.
§  8.
W razie przechowywania mięsa ponad 6 miesięcy dla następnych miesięcy przechowywania normy ubytków naturalnych ustala się przez dodanie do wysokości normy podanej w tabeli po sześciu miesiącach przechowywania różnicy pomiędzy wysokością normy ubytków naturalnych po sześciu i po pięciu miesiącach przechowywania.
§  9.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych niniejszymi normami ubytki rozlicza się w trybie ustalonym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
§  10.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1 i 2.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielącego i baraniego podczas zamrażania.

Rodzaj mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
I II III
Mięso wieprzowe w półtuszach 0,70 0,75 0,80
Mięso wołowe ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach 0,90 1,05 1,25
Mięso wołowe z jałowic i wolców w ćwierćtuszach 1,10 1,20 1,25
Mięso cielęce w tuszach 1,20 1,30 1,40
Mięso baranie w tuszach 1,00 1,10 1,20

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas przechowywania.

Rodzaj mięsa Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach
Mięso wieprzowe w półtuszach I 0,30 0,50 0,65 0,80 0,90 1,00
II 0,30 0,55 0,70 0,85 0,95 1,05
III 0,35 0,60 0,80 0,95 1,05 1,15
Mięso wołowe ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach I 0,30 0,50 0,70 0,85 0,95 1,05
II 0,35 0,55 0,75 0,90 1,00 1,10
III 0,40 0,60 0,80 0,95 1,10 1,20
Mięso wołowe z jałowic i wolców w ćwierćtuszach I 0,35 0,55 0,75 0,90 1,00 1,10
II 0,35 0,55 0,75 0,90 1,05 1,15
III 0,40 0,60 0,80 0,95 1,10 1,20
Mięso cielęce w tuszach I 0,70 0,90 1,05 1,20 1,30 1,40
II 0,75 0,95 1,15 1,35 1,55 1,70
III 0,80 1,10 1,30 1,50 1,70 1,85
Mięso baranie w tuszach I 0,60 0,90 1,10 1,25 1,40 1,55
II 0,65 0,95 1,15 1,35 1,55 1,70
III 0,70 1,00 1,20 1,40 1,60 1,75

Zmiany w prawie

Od 1 kwietnia zaktualizowana lista leków refundowanych - są nowe terapie

Z początkiem kwietnia na liście refundacyjnej znajdzie się 29 nowych leków, z czego 7 stosowanych w chorobach rzadkich. Znalazły się na niej m.in. terapia dla dzieci od drugiego roku życia chorych na mukowiscydozę i szczepionki dla seniorów na półpaśca i RSV. Ogólnie na liście znajdzie się 10 nowych terapii onkologicznych i 19 z innych kategorii.

Inga Stawicka 01.04.2025
Krajowa Sieć Onkologiczna 1 kwietnia wchodzi w życie

1 kwietnia br. nowelizacja ustawy o Krajowej Sieci Onkologicznej wchodzi w życie. Wprowadza ona zmiany w zakresie terminów pierwszej kwalifikacji podmiotów leczniczych na poszczególne poziomy zabezpieczenia opieki onkologicznej Krajowej Sieci Onkologicznej oraz wdrażania elementów KSO. Wcześniej wejście w życie większości elementów reformy przesunięto o ponad rok.

Agnieszka Matlacz 01.04.2025
Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1966.20.112

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.
Data aktu: 28/04/1966
Data ogłoszenia: 09/05/1966
Data wejścia w życie: 01/06/1966