Rozporządzenie 2004/2002 dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa i tłuszczu w niektórych produktach z wieprzowiny

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2004/2002
z dnia 8 listopada 2002 r.
dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa i tłuszczu w niektórych produktach z wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 13 ust. 12,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3), zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 969/2002(4), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. ustanawiające nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(5), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1007/2002(6), ustanawia, w oparciu o Nomenklaturę Scaloną, nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych.

(2) Przepisy są niezbędne celem zapewnienia jednolitego stosowania nomenklatury podanej w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 3846/87 w sektorze wieprzowiny, w celu klasyfikacji produktów oznaczonych kodami 1602 41 10 9110, 1602 41 10 9130, 1602 42 10 9110, 1602 42 10 9130 oraz 1602 49 19 9130.

(3) Istnieje konieczność ustanowienia procedury oznaczania procentowej zawartości mięsa i tłuszczu w masie.

(4) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1583/89 z dnia 7 czerwca 1989 r. dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa i tłuszczu w niektórych produktach z wieprzowiny(7) określa procedurę oznaczania procentowej zawartości mięsa i tłuszczu w masie. Jednakże opis produktów określonych w tym rozporządzeniu nie odpowiada już rzeczywistości i wobec tego powinien zostać zmieniony. Należy, korzystając z okazji w związku z wprowadzaniem tych zmian, zmodyfikować odpowiednie zasady i nowy tekst sformułować w oparciu o postanowienia artykułu 37 Traktatu, ponieważ tekst ten dotyczy wyłącznie jednolitego stosowania nomenklatury produktów rolnych do celów refundacji wywozowych.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny oraz Komitetu Kodeksu Celnego w odniesieniu do zagadnień wchodzących w zakres ich kompetencji,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zawartość procentową mięsa i tłuszczu w masie produktów oznaczonych kodami 1602 41 10 9110, 1602 41 10 9130, 1602 42 10 9110, 1602 42 10 9130 oraz 1602 49 19 9130 nomenklatury znajdującej się w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 3846/87 ustala się zgodnie z procedurą opisaną w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (EWG) nr 1583/89 niniejszym traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się do pozwoleń na wywóz obowiązujących od 18 listopada 2002 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąze w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 8 listopada 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.

(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(4) Dz.U. L 149 z 7.6.2002, str. 20.

(5) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.

(6) Dz.U. L 153 z 13.6.2002, str. 8.

(7) Dz.U. L 156 z 8.6.1989, str. 13.

ZAŁĄCZNIK 

PROCEDURA ANALITYCZNA

Zawartość mięsa i tłuszczu ustala się w następujący sposób:

1. Metody analityczne:

1.1. Do celów analizy należy przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki produktu mięsnego.

1.2. Należy zastosować następujące metody analityczne:

1.2.1. azot: oznaczenie zawartości azotu - metoda Kjeldahla,

1.2.2. wilgotność: określenie zawartości wilgoci w mięsie i produktach mięsnych - ISO 1442-1997,

1.2.3. tłuszcze: określenie całkowitej zawartości tłuszczu - wyodrębnienie przy pomocy lekkiej frakcji benzyny, po hydrolizie przy pomocy kwasu solnego,

1.2.4. popiół: określenie zawartości popiołu w mięsie i produktach mięsnych - ISO 936-1998.

1.3. Wymagania powyższych norm ISO dotyczące pobierania próbek nie są wiążące do celów niniejszego rozporządzenia.

2. Obliczenie zawartości mięsa i tłuszczu:

% odtłuszczonego mięsa

% mięsa i tłuszczu razem

= DM + F

gdzie:

NT = azot całkowity ( % wagowy)

Nx = azot niepochodzący z mięsa ( % wagowy)

f = średnia zawartość azotu (% wagowy) w chudym mięsie zawartym w produkcie; wartość tego wskaźnika to:

3,5 dla szynek i ich części oznaczonych kodami 1602 41 10 9110 oraz 1602 41 10 9130

3,35 dla łopatek i ich części oznaczonych kodami 1602 42 10 9110 oraz 1602 42 10 9130

3,35 dla pozostałych produktów oznaczonych kodami 1602 49 19 9130

F = ilość tłuszczu dającego się wyekstrahować ( % wagowy), ustalona w drodze analizy.

Całkowity azot i zawartość dającego się wyekstrahować tłuszczu określana jest metodami opisanymi w pkt 1.2.1 i 1.2.3. Możliwe jest także określenie zawartości popiołu (1.2.4) i wilgoci (1.2.2) oraz zawartości innych składników poprzez wykonanie działania odejmowania.

Celem skorygowania ilość azotu niepochodzącego z mięsa (wskaźnik Nx) konieczna byłaby znajomość ilości każdego ze składników zawierających azot, jak i zawartości azotu w tych składnikach.

Poniższa tabela ukazuje zawartość azotu w kilku typowych składnikach, niepochodzących z mięsa i zawierających azot, które mogą znaleźć się w produktach mięsnych:

Produkty niemięsne Zawartość azotu (% wagowy)
Kazeina 15,8
Kazeinian sodu 14,8
Izolat soi 14,5
Soja upostaciowiona 8,0
Mąka sojowa 8,0
Glutaminian sodu (MSG) 8,3

W kwestii powtarzalności procedur analitycznych należy odnosić się do odpowiedniej normy ISO.

Pod uwagę winien być brany średni wynik przynajmniej dwóch oznaczeń.

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.308.22

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2004/2002 dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa i tłuszczu w niektórych produktach z wieprzowiny
Data aktu: 08/11/2002
Data ogłoszenia: 09/11/2002
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 16/11/2002, 18/11/2002