united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 424/13)

(Dz.U.UE C z dnia 8 grudnia 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA

Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

"Rheinisches Zuckerrübenkraut"/"Rheinischer Zuckerrübensirup"/"Rheinisches Rübenkraut"

Nr UE: PGI-DE-0717-AM01 - 31.3.2020

ChNP () ChOG (X)

1.
Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Nazwa grupy Schutzgemeinschaft Rheinischer Zuckerrübensirup/Rheinisches Apfelkraut [Stowarzyszenie na rzecz Ochrony "Rheinischer Zuckerrübensirup"/"Rheinisches Apfelkraut"]
Adres Wormersdorfer Straße 22-26, 53340 Meckenheim
Państwo Niemcy
Adres(y) e-mail info@sg-zuckerruebensirup-apfelkraut.de
2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niemcy

3.
Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

Nazwa produktu

Opis produktu

Obszar geograficzny

Dowód pochodzenia

Metoda produkcji

Związek

Etykietowanie

Inne [określić]

4.
Rodzaj zmian

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

5.
Zmiany

Opis produktu

Zmiana

Obecne brzmienie: "- Żelazo: przynajmniej 4 mg/100 g".

Wnioskowana zmiana: Odniesienie do żelaza należy całkowicie usunąć.

Uzasadnienie

Analizy przeprowadzone w ostatnich latach wykazały, że wartość żelaza wskazana w pierwotnej specyfikacji wynikała częściowo z obecności gliny i gleby (w wyniku późniejszych procesów gotowania i filtrowania nigdy nie wpływała ona negatywnie na jakość produktu końcowego). W tamtym czasie usunięcie gliny i gleby było niemożliwe ze względów technicznych i dlatego pojawiały się one w procesie produkcji buraków cukrowych. Ponadto każdego roku pojawiają się znaczne różnice w ilości gliny i gleby ze względu na warunki pogodowe.

Niemniej jednak poprawa procesu produkcji pozwala obecnie na usunięcie z buraków znacznie większej ilości gliny i gleby. Oznacza to obniżenie poziomu żelaza.

Dalsza optymalizacja tego procesu jest jednym z celów producentów produktu. Oznacza to jednak, że nie zawsze można zagwarantować wartość co najmniej 4 mg żelaza na 100 g produktu. W związku z tym opis zawartości żelaza powinien zostać usunięty.

Związek

Zmiana

Pkt 2 "Specyfika produktu", akapit pierwszy

Obecne brzmienie: "Tradycyjna, delikatna metoda produkcji, wypracowana na omawianym obszarze geograficznym, gwarantuje zachowanie w produkcie końcowym wielu cennych makroelementów, takich jak magnez i żelazo. Produkt zawiera również potas i kwas foliowy, którego ilość jest zmienna i maleje z czasem. W procesie produkcji nie używa się żadnych dodatków.".

Wnioskowana zmiana (usunięcie części tekstu dotyczących żelaza i kwasu foliowego):

"Tradycyjna, delikatna metoda produkcji, wypracowana na omawianym obszarze geograficznym, gwarantuje zachowanie w produkcie końcowym wielu cennych makroelementów, takich jak magnez. Produkt zawiera również potas. W procesie produkcji nie używa się żadnych dodatków.".

Uzasadnienie

W odniesieniu do wartości żelaza: zob. wyjaśnienie w lit. b).

W odniesieniu do kwasu foliowego: Opis wartości kwasu foliowego (lit. b)) został już usunięty w ramach ostatniego wniosku o zatwierdzenie zmiany, ponieważ pomiary przeprowadzone po rejestracji wykazały, że po produkcji w naturalny sposób poziom kwasu foliowego stale spada. Dzieje się tak dlatego, ponieważ kwas foliowy ulega rozkładowi.

Poziom kwasu foliowego nie jest już mierzony, ponieważ takie pomiary byłyby zbędne w świetle wymogów specyfikacji. Jako że poziom kwasu foliowego w trakcie długotrwałego przechowywania produktu i tak zawsze maleje, a ostatecznie nie jest on obecny w produkcie, odnoszenie się do niego jest nieodpowiednie.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Rheinisches Zuckerrübenkraut"/"Rheinischer Zuckerrübensirup"/"Rheinisches Rübenkraut"

Nr UE: PGI-DE-0717-AM01 - 31.3.2020

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Rheinisches Zuckerrübenkraut"/"Rheinischer Zuckerrübensirup"/"Rheinisches Rübenkraut"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niemcy

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Naturalny, skoncentrowany sok ze świeżo zebranych buraków cukrowych bez włókien roślinnych i jakichkolwiek innych dodatków.

Wygląd: bardzo gęsty, ciemnobrązowy syrop
Smak: słodko-słodowy
Zapach: słodko-słodowo-karmelowy
Końcowa zawartość cukru (tolerancja w danym wypadku +/- 3%)

Sacharoza: 33 %

Glukoza: 17 %

Fruktoza: 16 %

Skala Brixa: przynajmniej 78 stopni w skali Brixa
Wartość pH: od 4,4 do 5,0
Zawartość wody: maksymalnie 22 %
Magnez: przynajmniej 60 mg/100 g
Potas: przynajmniej 50 mg/100 g
Syrop z buraków cukrowych "Zuckerrübenkraut" produkowany jest bez użycia jakichkolwiek dodatków. Produkcja ma miejsce w okresie zbiorów buraka cukrowego - od późnego lata do wiosny. Tradycyjna metoda produkcji, dostosowana do wymogów wynikających z prawodawstwa żywnościowego, przedstawia się następująco:
Przyjęcie towaru/jakość: dostawa świeżo zebranych buraków cukrowych.
Sprawdzenie jakości towaru: określenie zawartości cukru w celu ustalenia koniecznych parametrów produkcji (temperatura, czas gotowania itp.). Kontrola wzrokowa pod kątem czystości i obecności resztek liści.
Przechowywanie: krótkie magazynowanie, zarówno w gospodarstwie, jak i w zakładzie przetwórstwa, koordynacja zbiorów i dostaw.
Postępowanie przed dalszym procesem obróbki i przetwarzania: mycie wstępne; usunięcie liści, ziemi i kamieni; następnie oczyszczenie w łaźni wodnej.
Przetwórstwo: produkcja odbywa się na określonym obszarze geograficznym. Do produkcji wykorzystywane są buraki cukrowe w całości lub w częściach. Zacier podgrzewa się, względnie łagodnie gotuje przez kilka godzin. Bardzo ważnym etapem produkcji jest leżakowanie zacieru przez odpowiednio długi czas. Tradycje danego zakładu przetwórstwa określają czas i temperaturę gotowania. Pulpa buraczana poddawana jest następnie wyciskaniu pod wysokim ciśnieniem. W ten sposób otrzymuje się z niej surowy sok. W trakcie procesu filtracji wyciśnięty wcześniej sok pozbawiany jest wszelkich cząstek stałych, a następnie przelewany do wyparki. W wyparce woda z soku jest delikatnie odparowywana za pomocą metody próżniowej. Zawartość suchej masy w produkcie końcowym wynosi przynajmniej 78 stopni w skali Brixa. W zakładzie przetwórstwa przed składowaniem produktu końcowego poddaje się go badaniu pod kątem pH, koloru, zawartości sacharozy, fruktozy i suchej masy przed jego składowaniem. Ponadto gotowy produkt jest również regularnie badany przez zewnętrzne laboratorium. Syrop z buraków cukrowych jest następnie składowany w cysternach, po czym odpowiednio pakowany.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Wszystkie buraki cukrowe używane do produkcji muszą pochodzić z określonego obszaru geograficznego.

Tradycyjnie buraki cukrowe wykorzystywane do produkcji syropu pochodzą wyłącznie z gospodarstw z regionu.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Nadrenia. Do regionu Nadrenii należą następujące okręgi administracyjne w kraju związkowym Nadrenia Północna- Westfalia: Kolonia (bez powiatu Oberberg) oraz z okręgu administracyjnego Düsseldorf: powiat Mettmann, miasto Düsseldorf, reński powiat Neuss, miasto Mönchengladbach, powiat Viersen, miasto Krefeld, powiat Kleve i powiat Wesel. W kraju związkowym Nadrenii-Palatynacie: powiat ziemski Ahrweiler oraz powiat ziemski Mayen-Koblenz.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Ze względu na istniejącą w Nadrenii od wieków tradycję sporządzania syropu, udoskonalono tam jego smak i proces produkcji. Wiedzę i umiejętności w tym zakresie przekazywano z pokolenia na pokolenie. Uprawa buraka cukrowego stanowi od XIV i XV w. ważną część upraw okolicznych rolników. Od XV w. buraki cukrowe należały do dziesięciny, którą chłopi w Nadrenii płacili panom feudalnym. Na początku XVII wieku wojna trzydziestoletnia doprowadziła do klęski głodu; a uprawa buraka okazała się łatwiejsza i bardziej wydajna niż uprawa zbóż. Uprawa słodkiego, białego buraka cukrowego, wymagająca czasu i wysiłku, możliwa była między innymi w Nadrenii, gdzie wojna wyrządziła mniej szkód.

Nie wiadomo, kiedy dokładnie rozpoczęto produkcję syropu z buraków w Nadrenii, ale prawdopodobnie nastąpiło to w XVIII w. Centrum produkcji "Rübenkraut" znajduje się w regionie Dolnego Renu. Około roku 1860 w samym powiecie Grevenbroich zarejestrowano 63 wyciskarki (w całym państwie pruskim istniało wówczas 309 zakładów produkcji syropu). Syrop z buraka wytwarzany był pierwotnie z buraków pastewnych lub z marchwi. W XIX w. rozpoczęto uprawę nowej odmiany buraka pastewnego, stworzonej w regionie Dolnego Renu - "Lanker Rübe". W drugiej połowie XIX w. do produkcji syropu wykorzystywano już buraki cukrowe. Z roczników Handelskammer Köln (izby handlowej w Kolonii) można wywnioskować, że około roku 1870 produkowano tam w ciągu jednego roku od 6 000 do 10 000 cetnarów (tj. od 300 do 500 ton) syropu z buraków.

Sok z buraków jest również ważnym, tradycyjnym składnikiem typowych dla regionu Nadrenii potraw, np. marynowanej wołowiny ("Rheinischer Sauerbraten") czy pierników z Akwizgranu ("Aachener Printen"). Długa tradycja produkcji syropu z buraków cukrowych w Nadrenii jest również bardzo widoczna w języku lokalnym: mieszkańcy Nadrenii nazywają go "Rübenkraut" (w dawnych czasach "Rüöwenkrut" lub "Röbenkraut"). Termin ten jest do dziś znany i używany nie tylko w Nadrenii. Zanim okazało się, że burak pastewny może służyć do produkcji cukru, był on wykorzystywany jako warzywo. Nazwa "Rübenkraut" została nadana syropowi z buraków pastewnych na podobieństwo nazwy nadanej syropowi wytwarzanemu z jabłek - "Apfelkraut".

Na rysunku nr 2 w publikacji Blocka "Rübensirup - Seine Herstellung, Beurteilung und Verwendung" (Syrop z buraka cukrowego - jego produkcja, ocena i wykorzystanie) można zauważyć, że zakłady produkcji syropu z buraka (zaznaczone czarnymi kółkami) znajdowały się przede wszystkim w Nadrenii. Chociaż rafinerie cukru występowały w całym Cesarstwie Niemieckim, to jednak stosunkowo niewiele z nich znajdowało się w Nadrenii i były rozproszone. Na tym obszarze wystąpiła natomiast niespotykana koncentracja zakładów produkcji syropu z buraka. Nawet dzisiaj produkuje się w Nadrenii bardzo duże ilości syropu z buraka.

Specyfika produktu

Tradycyjna, delikatna metoda produkcji, wypracowana na omawianym obszarze geograficznym, gwarantuje zachowanie w produkcie końcowym wielu cennych makroelementów, takich jak magnez. Produkt zawiera również potas. W procesie produkcji nie używa się żadnych dodatków.

Ze względu na swój wyrazisty słodko-słodowy smak i słodko-słodowo-karmelowy aromat, powstające w trakcie specjalnego procesu produkcji, produkt nadaje się do wykorzystania nie tylko do smarowania chleba, ale również jako dodatek do wypieków i potraw, nadający im specyficzny smak.

Wyrób ten jest bardzo dobrze znany i już od dawna cieszy się znaczną renomą, zarówno w Nadrenii, jak również poza jej granicami. Popularność i renoma produktu są wynikiem jego długoletniej historii na wspomnianym obszarze geograficznym.

Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy obszarem geograficznym a jakością lub cechami charakterystycznymi produktu (w przypadku ChNP) lub określoną jakością, renomą lub inną cechą charakterystyczną produktu (w przypadku ChOG):

Znakomita reputacja produktu opiera się na jego pochodzeniu geograficznym.

"Rübenkraut" został stworzony w Nadrenii i jest on tam produkowany do dziś. Produkt powstaje wyłącznie z buraków cukrowych z Nadrenii. Wyrób cieszy się tak dużą renomą przede wszystkim ze względu na fakt, iż buraki używane do jego produkcji pochodzą ze wspomnianego regionu. Lokalne pochodzenie jedynego wykorzystywanego do produkcji składnika, a mianowicie buraka cukrowego, gwarantuje autentyczność produktu.

Syrop z buraka produkuje się dziś tak samo jak przed wiekami. Przetwarza się wyłącznie buraki z omawianego obszaru. Z tego powodu w Nadrenii występuje duża koncentracja zakładów produkcji syropu z buraka. W Nadrenii uprawia się nadal duże ilości buraka cukrowego, przede wszystkim z przeznaczeniem do produkcji cukru, ale również do przetworzenia na "Rübenkraut".

Tradycyjnie buraki cukrowe wykorzystywane do produkcji syropu pochodzą wyłącznie z gospodarstw z regionu. Uprawa buraka cukrowego opiera się na ścisłej współpracy przetwórców z rolnikami, co umożliwia istnienie szeroko zakrojonego doradztwa w zakresie jego produkcji. Współpraca między rolnikami i przetwórcami jest sprawna, przejrzysta i możliwa do skontrolowania. Zabezpieczenie zbytu umożliwia rolnikom planowanie przyszłych upraw. Jakość buraka cukrowego sprawdzana jest rutynowo przy użyciu chemicznych parametrów, stosowanych również do gotowego produktu.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

https://register.dpma.de/DPMAregister/blattdownload/marken/2019/44/Teil-7/20191031

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 12.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.424.43

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 02/12/2020
Data ogłoszenia: 08/12/2020