Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 295/09)

(Dz.U.UE C z dnia 7 września 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Salzburg"

Numer referencyjny: PDO-AT-A0224-AM01

Data przekazania informacji:

21.2.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Opis i uzasadnienie

W związku z tym, że w ramach rejestru winnic dokonano przejścia na zintegrowany system zarządzania i kontroli, należy dostosować wartość maksymalnej wydajności z hektara.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Salzburg

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina lub win

Nazwa pochodzenia "Salzburg" może być stosowana w odniesieniu do wina oraz gatunkowego wina musującego, przy czym w odniesieniu do tego ostatniego nazwa ta w praktyce nie znajduje zastosowania.

Wina objęte nazwą pochodzenia "Salzburg" są produkowane głównie jako wino gatunkowe ("Qualitätswein"); analityczne cechy charakterystyczne opisano w specyfikacji produktu.

Wina objęte nazwą pochodzenia "Salzburg" są oprócz tego produkowane również w innych formach (np. z wyróżnikami "Kabinett", "Spätlese", "Eiswein" itp.). Stosowne analityczne cechy charakterystyczne opisano w specyfikacji produktu. Wprawdzie ze względu na dużą liczbę winnic przy jednocześnie niewielkiej ich powierzchni niemożliwe jest określenie jednolitej charakterystyki organoleptycznej win, ale surowy klimat ze znacznymi różnicami temperatury między dniem i nocą zapewnia dobrą strukturę kwasowości tych win.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość miareczkowa
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Stosowne ograniczenia obowiązujące w przypadku produkcji wina lub win

W przypadku win objętych nazwą pochodzenia "Salzburg" dopuszczone są wszystkie praktyki enologiczne określone w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935, które są przewidziane w odniesieniu do win objętych chronioną nazwą pochodzenia, z wyjątkiem procesów z wykorzystaniem sorbinianu potasu i diwęglanu dimetylu. Odkwaszanie win jest możliwe zgodnie z wymogami określonymi w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935. Decyzję w sprawie ewentualnego zakwaszania podejmuje federalny minister ds. rolnictwa, regionów i turystyki w zależności od warunków pogodowych w okresie wegetacji. Warunki dotyczące ewentualnego zakwaszania odpowiadają przy tym wymogom określonym w rozporządzeniach (UE) 2019/934 i (UE) 2019/935.

Stosowane szczególne praktyki enologiczne (w tym wzbogacanie) wynikają z wybranej każdorazowo tradycyjnej metody produkcji wybranej i opisano je w specyfikacji produktu.

b)
Maksymalna wydajność

10 000 kilogramów winogron z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Nazwa pochodzenia "Salzburg" obejmuje cały kraj związkowy Salzburg w Austrii.

7.
Główne odmiany winorośli

Roter Veltliner

St. Laurent

Müller-Thurgau - Rivaner

Rathay

Sylvaner - Grüner Sylvaner

Jubiläumsrebe

Blauer Burgunder -- Blauburgunder

Blauer Portugieser

Chardonnay - Morillon

Goldburger

Grauer Burgunder - Ruländer

Merlot

Weißer Riesling - Rheinriesling

Sauvignon Blanc

Muskateller - Roter Muskateller

Syrah - Shiraz

Neuburger

4

Frühroter Veltliner - Malvasier

Traminer - Gelber Traminer

Blaufränkisch - Frankovka

Zierfandler - Spätrot

Cabernet Sauvignon

Zweigelt - Rotburger

Welschriesling

Cabernet Franc

Blauburger

Grüner Veltliner - Weißgipfler

Scheurebe - Sämling 88

Bouvier

Muskat-Ottonel

Weißer Burgunder - Klevner

Furmint

Rotgipfler

Roesler

8.
Opis związku lub związków

Bardzo niewielka liczba rozproszonych geograficznie wytwórców produkuje wino na obszarach o korzystnych warunkach klimatycznych. Ogólny opis warunków klimatycznych i glebowych jest zatem niemożliwy. Struktura produkcji wina w kraju związkowym Salzburg jest zatem również całkowicie zdominowana przez przedsiębiorstwa rodzinne, które przerabiają wyłącznie winogrona pochodzące z własnych upraw i prowadzą bezpośrednią sprzedaż wina w miejscu jego produkcji. Aby w trakcie zbiorów uzyskać zdrowe i dojrzałe winogrona, uprawiane odmiany winorośli i podkładki powinny mieć właściwości dostosowane do warunków geologicznych i klimatycznych. Wymagane są odporność na warunki zimowe, późne zakwitanie oraz wysoka odporność na choroby wywoływane przez grzyby i na gnicie. Wprawdzie ze względu na dużą liczbę winnic przy jednocześnie niewielkiej ich powierzchni niemożliwe jest określenie jednolitej charakterystyki organoleptycznej win, ale surowy klimat ze znacznymi różnicami temperatury między dniem i nocą zapewnia dobrą strukturę kwasowości tych win.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Zgodnie z austriacką ustawą o winach wino objęte nazwą pochodzenia "Salzburg", z wyjątkiem win oznaczonych jako "Sekt", "Qualitätsschaumwein" i "Hauersekt", może zostać wprowadzone do obrotu wyłącznie, jeżeli jest opatrzone urzędowym numerem kontrolnym. Warunkiem uzyskania urzędowego numeru kontrolnego jest pomyślna analiza próbki każdego wina (zob. specyfikacja produktu), które ma zostać wprowadzone do obrotu z nazwą pochodzenia "Salzburg" (kontrola systematyczna). W trakcie analizy sensorycznej wina są oceniane przez urzędową komisję degusta- cyjną. W skład urzędowej komisji degustacyjnej wchodzi sześciu degustatorów oraz przewodniczący komisji degusta- cyjnej. Próbki są degustowane na ślepo. Formularz na potrzeby analizy zawiera wyłącznie informacje, które są niezbędne do celów oceny, takie jak wskazanie tradycyjnego oznaczenia ("Qualitätswein", "Kabinett", "Spätlese", "Auslese" itp.), odmiana winorośli oraz rocznik. Degustatorzy oceniają, na podstawie własnego doświadczenia oraz na podstawie wyznaczonych win wzorcowych, czy przedstawione im wina są typowe dla odmiany winorośli, rocznika i tradycyjnego oznaczenia oraz czy nadają się do wprowadzenia do obrotu (nie posiadają wad). Ocena ta przybiera formę odpowiedzi TAK lub NIE. W przypadku oceny negatywnej należy przedstawić pisemne uzasadnienie. Próbka odpowiada wymaganiom sensorycznym, jeżeli większość degustatorów wystawiła ocenę pozytywną. W przypadku gdy stosunek ocen pozytywnych i negatywnych wynosi 3: 3, próbka jest przedstawiana do oceny innej komisji degustacyjnej. Powtórny wynik 3: 3 oznacza, że ostateczna ocena wypada negatywnie.

Link do specyfikacji produktu

https://www.bmlrt.gv.at/land/produktion-maerkte/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Renta wdowia będzie dużo kosztować

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak obecnie, decydować się na wybór tylko jednego świadczenia. Nowe przepisy miałyby wejść w życie od początku 2025 roku. Koszt wprowadzenia renty wdowiej dla państwa wyniesie tylko na początku 8-10 mld zł rocznie.

Beata Dązbłaż 18.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.295.28

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 07/09/2020
Data ogłoszenia: 07/09/2020