united kingdom
ukraine

Rezolucja legislacyjna w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Rady zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego (COM(2008)0336 - C6-0247/2008 - 2008/0108(CNS)).

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego *

P6_TA(2009)0336

Rezolucja legislacyjna Parlamentu Europejskiego z dnia 5 maja 2009 r. w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Rady zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego (COM(2008)0336 - C6-0247/2008 - 2008/0108(CNS))

(2010/C 212 E/27)

(Dz.U.UE C z dnia 5 sierpnia 2010 r.)

(Procedura konsultacji)

Parlament Europejski,

– uwzględniając wniosek Komisji przedstawiony Radzie (COM(2008)0336),

– uwzględniając art. 37 Traktatu WE, na mocy którego Rada skonsultowała się z Parlamentem (C6-0247/2008),

– uwzględniając art. 51 Regulaminu,

– uwzględniając sprawozdanie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz opinię Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (A6-0223/2009),

1. zatwierdza po poprawkach wniosek Komisji;

2. zwraca się do Komisji o zmianę jej wniosku, zgodnie z art. 250 ust. 2 traktatu WE;

3. zwraca się do Rady o poinformowanie go w przypadku uznania za stosowne odejścia od tekstu przyjętego przez Parlament;

4. zwraca się do Rady o ponowne skonsultowanie się z Parlamentem w przypadku uznania za stosowne wprowadzenia znaczących zmian do wniosku Komisji;

5. zobowiązuje swojego przewodniczącego do przekazania stanowiska Parlamentu Radzie i Komisji.

TEKST PROPONOWANY PRZEZ KOMISJĘ POPRAWKA
Poprawka 1
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Punkt 5 preambuły

(5) Biorąc pod uwagę postęp technologiczny, odniesienie wyłącznie do obróbki za pośrednictwem schładzania w definicji "mięsa drobiowego" jest zbyt restrykcyjne. Należy zatem odpowiednio dostosować tę definicję. skreślony
Poprawka 2
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Punkt 6a preambuły (nowy)

(6a) Obowiązkowe wskazanie miejsca pochodzenia lub źródła mięsa umożliwia konsumentowi dokonanie świadomego wyboru.
Poprawka 3
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Punkt 6b preambuły (nowy)

(6b) W celu udostępnienia konsumentom możliwie jak najlepszych informacji, wskazanie daty uboju drobiu na etykietach wszystkich wyrobów z mięsa drobiowego powinno być obowiązkowe.
Poprawka 4
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Załącznik - punkt 2

Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007

Załącznik XIV - część B - część II - punkt 1

1. "mięso drobiowe": jadalne części ptaków hodowlanych objętych kodem CN 0105; 1. "mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe nadające się do spożycia przez ludzi, które nie zostało poddane żadnej obróbce, z wyjątkiem schłodzenia;
Poprawka 5
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Załącznik - punkt 2

Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007

Załącznik XIV- część B - część II - punkt 2

2. "świeże mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które nie zostało na żadnym etapie usztywnione wskutek procesu wychładzania przed stałym utrzymywaniem w temperaturze nie niższej niż - 2°C i nie wyższej niż 4°C; państwa członkowskie mogą jednak ustalić na krótki okres inne wymogi odnośnie do temperatury rozbioru i przechowywania świeżego mięsa drobiowego w sklepach sprzedaży detalicznej lub na terenie przyległym do punktów sprzedaży, o ile rozbiór i przechowywanie służą wyłącznie bezpośredniej obsłudze konsumenta na miejscu; 2. "świeże mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które nie zostało na żadnym etapie usztywnione wskutek procesu wychładzania przed stałym utrzymywaniem w temperaturze nie niższej niż - 2°C i nie wyższej niż +4°C; jednak świeże mięso drobiowe przeznaczone do produkcji przetworów mięsnych można usztywnić przez krótki okres w temperaturze poniżej 2°C; na wszystkich wyrobach z mięsa drobiowego należy obowiązkowo wskazać datę uboju.
Poprawka 6
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Załącznik - punkt 3a (nowy)

Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007

Załącznik XIV- część B - część IIIa (nowa)

3a. Dodaje się część o następującej treści:
"IIIa. Obowiązkowe informacje na etykiecie
Nazwa produktu żywnościowego zamieszczona na etykiecie świeżego mięsa drobiowego zawiera:
a) określenie wszelkich dodatków pochodzenia zwierzęcego innego niż w przypadku reszty mięsa; i
b) określenie zawartości wody w przypadku przekroczenia 5 % wagi produktu."
Poprawka 7
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Załącznik - punkt 3b (nowy)

Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007

Załącznik XIV- część B - część IIIb (nowa)

3b. Dodaje się część o następującej treści:
"IIIb. Określenie ceny
Cena za kilo produktu żywnościowego oparta jest wyłącznie na masie suchej netto."

Zmiany w prawie

Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2010.212E.162

Rodzaj: Rezolucja
Tytuł: Rezolucja legislacyjna w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Rady zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego (COM(2008)0336 - C6-0247/2008 - 2008/0108(CNS)).
Data aktu: 05/05/2009
Data ogłoszenia: 05/08/2010