Rejestr podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 25 kwietnia 2018 r.
w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt 2

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855 oraz z 2018 r. poz. 50 i 650) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowy zakres informacji zawartych w rejestrze, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanym dalej "rejestrem";
2)
sposób prowadzenia rejestru oraz jego wzór;
3)
zakres i tryb przekazywania informacji, o których mowa w art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanej dalej "ustawą";
4)
zakres informacji, o których mowa w art. 11 ust. 3 ustawy, które umieszcza się na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii.
§  2. 
Poza informacjami określonymi w art. 11 ust. 2 ustawy rejestr zawiera następujące informacje:
1)
miejsce prowadzenia działalności nadzorowanej:
a)
o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l, n oraz p, a także w art. 4 ust. 3 ustawy,
b)
prowadzonej przez przedsiębiorstwo i zakład zatwierdzony lub warunkowo zatwierdzony na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1069/2009";
2)
numer telefonu, faksu, e-mail oraz, jeżeli to możliwe, położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS) - w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy;
3)
numer siedziby stada w rozumieniu przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, jeżeli został nadany - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy;
4)
źródła poboru wody wykorzystywanej przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
5)
status zdrowotny gospodarstwa, z uwzględnieniem statusu strefy lub enklawy, na terenie której jest położone to gospodarstwo, lub status zdrowotny miejsc prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
6)
typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret drugie ustawy;
7)
gatunki zwierząt akwakultury utrzymywane przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
8)
numer decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i ustawy;
9)
dotyczące:
a)
nazwy przedsiębiorstwa albo zakładu, w którym jest prowadzona działalność nadzorowana,
b)
produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych będących przedmiotem prowadzonej działalności nadzorowanej oraz kategorie tych produktów, ustalone zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009

- w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.

§  3. 
1. 
Rejestr prowadzi się w postaci elektronicznej w sposób zapewniający możliwość edycji, kopiowania oraz wydruku gromadzonych informacji.
2. 
Zmian informacji zawartych w rejestrze dokonuje się w taki sposób, aby widoczna była zarówno treść poprawiona, jak i wprowadzona.
§  4. 
Wzór rejestru prowadzonego w postaci elektronicznej w jego zwizualizowanej postaci jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§  5. 
Informacje zawarte w rejestrze oraz informacje o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w rejestrze powiatowy lekarz weterynarii przekazuje w formie dokumentu elektronicznego zapisanego w sposób umożliwiający edycję, kopiowanie oraz wydruk przekazanych informacji:
1)
do 15. dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1:
lit. a-c, f-h oraz j-l ustawy,
lit. i oraz p ustawy, z wyłączeniem zakresu informacji określonego w pkt 2 lit. b,
b)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009 - w zakresie informacji o miejscu zamieszkania i adresie albo siedzibie i adresie podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009, o decyzjach, o których mowa w art. 8 ust. 1a pkt 1 i 3 oraz ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy, oraz o dacie wpisu i wykreślenia z rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009;
2)
niezwłocznie:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. d oraz e ustawy,
b)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy - w zakresie informacji o statusach zdrowotnych, o których mowa w § 2 pkt 5,
c)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009, z wyłączeniem zakresu informacji określonego w pkt 1 lit. b.
§  6. 
1. 
Na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Weterynarii umieszcza się informacje wprowadzane do rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l oraz p, a także w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz przedsiębiorstw i zakładów zatwierdzonych lub warunkowo zatwierdzonych na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009.
2. 
Informacje zamieszczane na stronie internetowej, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1)
imię, nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli numer taki został nadany, siedzibę i adres podmiotu;
2)
weterynaryjny numer identyfikacyjny, jeżeli został nadany;
3)
określenie rodzaju i zakresu prowadzonej działalności nadzorowanej;
4)
informacje o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3, ust. 1a pkt 1 i 3, ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 lub ust. 3 ustawy;
5)
datę wpisu i wykreślenia z rejestru;
6)
miejsce prowadzenia działalności nadzorowanej;
7)
numer telefonu, faksu, e-mail oraz, jeżeli to możliwe, położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS) - w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz p ustawy;
8)
źródła poboru wody wykorzystywanej przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
9)
status zdrowotny gospodarstwa, z uwzględnieniem statusu strefy lub enklawy, na terenie której jest położone to gospodarstwo, lub status zdrowotny miejsc prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
10)
typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret drugie ustawy;
11)
gatunki zwierząt akwakultury utrzymywane przez podmioty prowadzące działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze oraz w lit. p ustawy;
12)
numer decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy - w przypadku prowadzenia działalności nadzorowanej, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i ustawy;
13)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną, o której mowa w art. 4 ust. 3 ustawy, oraz w przypadku działalności nadzorowanej prowadzonej przez przedsiębiorstwa i zakłady zatwierdzone lub warunkowo zatwierdzone na podstawie art. 24 ust. 1 lub art. 44 ust. 2 rozporządzenia nr 1069/2009:
a)
nazwę przedsiębiorstwa albo zakładu, w którym jest prowadzona działalność nadzorowana,
b)
produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne będące przedmiotem prowadzonej działalności nadzorowanej oraz kategorie tych produktów, zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009.
§  7. 
Rejestr, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy, prowadzony na podstawie dotychczas obowiązujących przepisów, może być prowadzony do dnia 31 października 2018 r.
§  8. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z wyjątkiem § 6, który wchodzi w życie z dniem 30 listopada 2018 r. 3

ZAŁĄCZNIK

WZÓR

REJESTR PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ NADZOROWANĄ

A. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. A-H, J-L ORAZ N USTAWY1)

Lp. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego działalność nadzorowaną Numer

PESEL2),3)

NIP2),4) Weterynaryjny numer

identyfikacyjny4) lub numer siedziby stada4),5)

Rodzaj i zakres prowadzonej działalności Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1) Miejsce prowadzenia działalności Data Uwagi
nr

decyzji

data wydania w sprawie wpisu do rejestru wykreślenia z rejestru
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1)Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) W przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy, o której mowa w odnośniku 1.

B.

I. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZE ORAZ LIT. P USTAWY1) - RYBY

Informacje o podmiocie Gospodarstwo 1 Gospodarstwo 2
1 2 3
1. Podmiot prowadzący działalność nadzorowaną 1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo

1.2.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo

Numer PESEL2),3) Numer PESEL2),3)
NIP2),4) NIP2),4)
1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail) 1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1. 2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (dla każdego gospodarstwa) 3.1. 3.2.
4. Utrzymywane gatunki6)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych

chorób zakaźnych zwierząt

4.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

4.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
akwakultury) TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych 4.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi 4.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.4. Zakaźna anemia łososia 4.2.4. Zakaźna anemia łososia
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.5. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego 4.2.5. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe

Ł TAK - obecne gatunki - wektory

Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe

Ł TAK - obecne gatunki - wektory

5. Stwierdzony stan zdrowia7) (dla każdego gospodarstwa) 5.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna 5.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna
5.1.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.1.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.1.4. Ł Inne 5.2.1.4. Ł Inne
5.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych 5.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
5.1.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.2.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.2.4. Ł Inne 5.2.2.4. Ł Inne
5.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi 5.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi
5.1.3.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.3.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.3.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.3.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.3.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.3.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.3.4. Ł Inne 5.2.3.4. Ł Inne
5.1.4. Zakaźna anemia łososia 5.2.4. Zakaźna anemia łososia
5.1.4.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.4.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.4.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.4.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.4.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.4.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.4.4. Ł Inne 5.2.4.4. Ł Inne
5.1.5. Zakaźna martwica trzustki8) 5.2.5. Zakaźna martwica trzustki8)
5.1.5.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.5.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.5.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.5.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.5.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.5.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.5.4. Ł Inne 5.2.5.4. Ł Inne
5.1.6. Gyrodaktyloza 5.2.6. Gyrodaktyloza
(Gyrodactylus scilaris)8) (Gyrodactylus scilaris)8)
5.1.6.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.6.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.6.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.6.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.6.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.6.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.6.4. Ł Inne 5.2.6.4. Ł Inne
5.1.7. Bakteryjna choroba nerek8) 5.2.7. Bakteryjna choroba nerek8)
5.1.7.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.7.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.7.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.1.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.7.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.7.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.7.4. Ł Inne 5.2.7.4. Ł Inne
5.1.8. Inne choroby9) 5.2.8. Inne choroby9)
5.1.8.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.8.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.8.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.8.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.8.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.8.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.8.4. Ł Inne 5.2.8.4. Ł Inne
5.1.9. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego 5.2.9. Epizootyczna martwica układu krwiotwórczego
5.1.9.1. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.9.1. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.9.2. Ł Inne 5.2.9.2. Ł Inne
6. Typ gospodarstwa10) 6.1.1. Ł Słonowodne klatki/przegrody/sadze 6.2.1. Ł Słonowodne klatki/przegrody/sadze
(dla każdego gospodarstwa) 6.1.2. Ł Słonowodne stawy 6.2.2. Ł Słonowodne stawy
6.1.3. Ł Słonowodne baseny/tory wodne 6.2.3. Ł Słonowodne baseny/tory wodne
6.1.4. Ł Zamknięta woda słona (recyrkulacja) 6.2.4. Ł Zamknięta woda słona (recyrkulacja)
6.1.5. Ł Słodkowodne klatki/przegrody/sadze 6.2.5. Ł Słodkowodne klatki/przegrody/sadze
6.1.6. Ł Słodkowodne stawy 6.2.6. Ł Słodkowodne stawy
6.1.7. Ł Słodkowodne baseny/tory wodne 6.2.7. Ł Słodkowodne baseny/tory wodne
6.1.8. Ł Zamknięta woda słodka (recyrkulacja) 6.2.8. Ł Zamknięta woda słodka (recyrkulacja)
6.1.9. Ł Obiekt badawczy 6.2.9. Ł Obiekt badawczy
6.1.10. Ł Stacja kwarantanny 6.2.10. Ł Stacja kwarantanny
6.1.11. Ł Inne 6.2.11. Ł Inne
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie10) (dla każdego gospodarstwa) 7.1.1. Ł Wylęgarnia 7.2.1. Ł Wylęgarnia
7.1.2. Ł Podchów 1.2.2. Ł Podchów
7.1.3. Ł Wylęg wyjściowy 1.2.3. Ł Wylęg wyjściowy
7.1.4. Ł Chów do spożycia przez ludzi 1.2.4. Ł Chów do spożycia przez ludzi
7.1.5. Ł Łowiska typu "wpuść i złów" 1.2.5. Ł Łowiska typu "wpuść i złów"
7.1.6. Ł Inne 1.2.6. Ł Inne
8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1) nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Data wpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1

ustawy1),11)

wykreślenia z rejestru
12. Uwagi

1)Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) Jeżeli to możliwe.

6) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy Rady 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

7) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

8) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw wymienionych w załączniku I lub II do decyzji Komisji 2010/221/UE z dnia 15 kwietnia 2010 r. zatwierdzającej krajowe środki w zakresie ograniczania wpływu niektórych chorób zwierząt akwakultury i dzikich zwierząt wodnych zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE (Dz. Urz. UE L 98 z 20.04.2010, str. 7, z późn. zm.) w odniesieniu do tej choroby.

9) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

10) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

11) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

II. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZE ORAZ LIT. P USTAWY1) - MIĘCZAKI

Informacje o podmiocie Gospodarstwo 1 Gospodarstwo 2
1 2 3
1. Podmiot prowadzący działalność nadzorowaną 1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków

1.2.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków

Numer PESEL2),3) Numer PESEL2),3)
NIP2),4) NIP2),4)
1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail) 1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli) 2.1. 2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków) 3.1. 3.2.
4. Utrzymywane gatunki6) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków i uwzględniając jego narażenie na 4.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens) 4.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)
występowanie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury) Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae) 4.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.3. Bonamioza (Bonamia exitiosa) 4.2.3. Bonamioza (Bonamia exitiosa)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.4. Perkinsoza (Perkinsus marinus) 4.2.4. Perkinsoza (Perkinsus marinus)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
4.1.5. Mikrocytoza (Microcytos mackini) 4.2.5. Mikrocytoza (Microcytos mackini)
ŁNIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki - wektory Ł TAK - obecne gatunki - wektory
5. Stwierdzony stan zdrowia7) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa 5.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens) 5.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)
lub obszaru hodowli mięczaków) 5.1.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.1.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.1.4. Ł Inne 5.2.1.4. Ł Inne
5.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae) 5.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)
5.1.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.2.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.2.4. Ł Inne

5.1.3. Inne choroby8)

5.2.2.4. Ł Inne

5.2.3. Inne choroby8)

5.1.3.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.3.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.3.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.3.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.3.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.3.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.3.4. Ł Inne

5.1.4. Bonamioza (Bonamia exitiosa)

5.1.4.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.1.4.2. Ł Inne

5.1.5. Perkinsoza (Perkinsus marinus)

5.1.5.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.1.5.2. Ł Inne

5.1.6. Mikrocytoza

(Microcytos mackini)

5.1.6.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.1.6.2. Ł Inne

5.2.3.4. Ł Inne

5.2.4. Bonamioza (Bonamia exitiosa)

5.2.4.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.2.4.2. Ł Inne

5.2.5. Perkinsoza (Perkinsus marinus)

5.2.5.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.2.5.2. Ł Inne

5.2.6. Mikrocytoza

(Microcytos mackini)

5.2.6.1. Ł Brak informacji o skażeniu

5.2.6.2. Ł Inne

6. Typ gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków9) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru 6.1.1. Ł Otwarta hodowla mięczaków 6.2.1. Ł Otwarta hodowla mięczaków
hodowli mięczaków) 6.1.2. Ł Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja) 6.2.2. Ł Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja)
6.1.3. Ł Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania 6.2.3. Ł Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania
6.1.4. Ł Obszar hodowli mięczaków 6.2.4. Ł Obszar hodowli mięczaków
6.1.5. Ł Obiekt badawczy 6.2.5. Ł Obiekt badawczy
6.1.6. Ł Stacja kwarantanny 6.2.6. Ł Stacja kwarantanny
6.1.7. Ł Inne 6.2.7. Ł Inne
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w 7.1.1. Ł Wylęgarnia 7.2.1. Ł Wylęgarnia
gospodarstwie lub na obszarze hodowli mięczaków9) (odpowiednio dla każdego 7.1.2. Ł Podchów 7.2.2. Ł Podchów
gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków) 7.1.3. Ł Chów młodych osobników 7.2.3. Ł Chów młodych osobników
7.1.4. Ł Inne 7.2.4. Ł Inne
8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1) nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Data wpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1),10)
wykreślenia z rejestru
12. Uwagi

1)Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) Jeżeli to możliwe.

6) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

7) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków są objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlegają środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

8) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

9) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

10) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

III. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET PIERWSZE ORAZ LIT. P USTAWY1) - SKORUPIAKI

Informacje o podmiocie Gospodarstwo 1 Gospodarstwo 2
1 2 3
1. Podmiot prowadzący działalność nadzorowaną 1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo

1.2.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres, podmiotu prowadzącego:

- przedsiębiorstwo produkcyjne sektora akwakultury

- gospodarstwo

Numer PESEL2),3) Numer PESEL2),3)
NIP2),4) NIP2),4)
1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail) 1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1. 2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) (dla każdego gospodarstwa) 3.1. 3.2.
4. Utrzymywane gatunki6)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe

4.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory

Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe

Ł TAK - obecne gatunki-wektory Ł TAK - obecne gatunki-wektory
4.1.2. Zespół Taura (Taura Syndrome) 4.2.2. Zespół Taura (Taura Syndrome)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki-wektory Ł TAK - obecne gatunki-wektory
4.1.3. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease) 4.2.3. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease)
Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory Ł NIE - nieobecne gatunki wrażliwe lub wektory
Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe Ł TAK - obecne gatunki wrażliwe
Ł TAK - obecne gatunki-wektory Ł TAK - obecne gatunki-wektory
5. Stwierdzony stan zdrowia7) (dla każdego gospodarstwa) 5.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome) 5.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)
5.1.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.1.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.1.2. ŁObjęte programem nadzoru 5.2.1.2. Ł Objęte programem nadzoru
5. 1.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu

5.1.1.4. Ł Inne

5.2.1.3. Ł Brak informacji o skażeniu

5.2.1.4. Ł Inne

5.1.2. Inne choroby8) 5.2.2. Inne choroby8)
5.1.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby 5.2.2.1. Ł Uznane za wolne od choroby
5.1.2.2. Ł Objęte programem nadzoru 5.2.2.2. Ł Objęte programem nadzoru
5.1.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.2.3. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.2.4. Ł Inne 5.2.2.4. Ł Inne
5.1.3. Zespół Taura (Taura Syndrome) 5.2.3. Zespół Taura (Taura Syndrome)
5.1.3.1. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.3.1. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.3.2. Ł Inne 5.2.3.2. Ł Inne
5.1.4. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease) 5.2.4. Choroba żółtej głowy (Yellowhead disease)
5.1.4.1. Ł Brak informacji o skażeniu 5.2.4.1. Ł Brak informacji o skażeniu
5.1.4.2. Ł Inne 5.2.4.2.Ł Inne
6. Typ gospodarstwa9) 6.1.1. Ł Laguna/przegrody/sadze 6.2.1. Ł Laguna/przegrody/sadze
(dla każdego gospodarstwa)
6.1.2. Ł Stawy lądowe 6.2.2. Ł Stawy lądowe
6.1.3. Ł Baseny/tory wodne 6.2.3. Ł Baseny/tory wodne
6.1.4. Ł Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja) 6.2.4. Ł Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja)
6.1.5. Ł Obiekt badawczy 6.2.5. Ł Obiekt badawczy
6.1.6. Ł Stacja kwarantanny 6.2.6. Ł Stacja kwarantanny
6.1.7. Ł Inne 6.2.1. Ł Inne
7. Rodzaj produkcji prowadzonej w 7.1.1. Ł Wylęgarnia 7.2.1. Ł Wylęgarnia
gospodarstwie9) 7.1.2. Ł Podchów 1.2.2. Ł Podchów
(dla każdego gospodarstwa) 7.1.3. Ł Chów młodych osobników 1.2.3. Ł Chów młodych osobników
7.1.4. Ł Inne 1.2.4. Ł Inne
8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1) nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Data wpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1),10)
wykreślenia z rejestru
12. Uwagi

1)Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) Jeżeli to możliwe.

6) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

7) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem eliminowania choroby lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

8) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/8 8/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

9) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

10) Jeżeli taka sytuacja ma miejsce.

IV. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I TIRET DRUGIE USTAWY1) - ZAKŁADY PRZETWÓRCZE

Informacja o podmiocie
1 2
1. Zakład przetwórczy 1.1.1. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres zakładu przetwórczego
Numer PESEL2),3)
NIP2,4)
1.1.2. Adres lub lokalizacja (numer telefonu i faksu oraz e-mail)
2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny 2.1.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej5) 3.1.
4. Przetwarzane gatunki 4.1.1. Ł Ryby

4.1.2. Ł Mięczaki

4.1.3. Ł Skorupiaki

5. Typ systemu oczyszczania ścieków
6.

Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy1)

nr decyzji
data wydania
w sprawie
7. Data wpisu do rejestru oraz nr decyzji, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy1)
wykreślenia z rejestru
8. Uwagi

1)Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2) Numer PESEL albo numer NIP.

3) W przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

4) Jeżeli został nadany.

5) Jeżeli to możliwe.

C. DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 4 UST. 3 USTAWY1), ORAZ DZIAŁALNOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTW I ZAKŁADÓW ZATWIERDZONYCH LUB WARUNKOWO ZATWIERDZONYCH NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 LUB ART. 44 UST. 2 ROZPORZĄDZENIA NR 1069/20092)

Lp. Weterynaryjny numer

identyfikacyjny

Imię i nazwisko albo nazwa podmiotu, przedsiębiorstwa lub zakładu Miejsce prowadzenia działalności Kategorie produktów3) Działalność4) Produkty 4) Działalność towarzysząca4) Uwagi Inne3)
województwo miasto kod pocztowy
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1)Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2017 r. poz. 1855, z późn. zm.).

2)Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.).

3) Zgodnie z klasyfikacją produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych określoną w art. 8-10 rozporządzenia nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego).

4) Informacje wprowadza się przy użyciu kodów oznaczających rodzaj i zakres prowadzonej działalności albo produkty będące przedmiotem prowadzonej działalności, zgodnych z opublikowanymi na stronie Komisji Europejskiej specyfikacjami technicznymi, o których mowa w załączniku XVI w rozdziale II w ust. 3 rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz. Urz. UE L 54 z 26.02.2011, str. 1, z późn. zm.).

5) Informacje o miejscu zamieszkania i adresie albo siedzibie i adresie podmiotu, decyzjach, o których mowa w art. 8 ust. 1a pkt 1 i 3 oraz ust. 1b pkt 1 lit. a i pkt 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, dacie wpisu i wykreślenia z rejestru, informacje pomocnicze, ułatwiające sprawowanie przez organ prowadzący rejestr nadzoru nad podmiotem, przedsiębiorstwem lub zakładem, a także numer NIP, jeżeli został nadany oraz numer PESEL, a w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL - numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2325).
2 Niniejsze rozporządzenie:

- wykonuje decyzję Komisji 2008/392/WE z dnia 30 kwietnia 2008 r. wdrażającą dyrektywę Rady 2006/88/WE w odniesieniu do informacyjnej strony internetowej udostępniającej drogą elektroniczną informacje na temat przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury oraz zatwierdzonych zakładów przetwórczych (Dz. Urz. UE L 138 z 28.05.2008, str. 12),

- w zakresie swojej regulacji wdraża dyrektywę Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, Dz. Urz. UE L 140 z 01.06.2007, str. 59, Dz. Urz. UE L 50 z 23.02.2008, str. 71, Dz. Urz. UE L 117 z 01.05.2008, str. 27, Dz. Urz. UE L 297 z 26.10.2012, str. 26 oraz Dz. Urz. UE L 44 z 14.02.2014, str. 45).

3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 sierpnia 2016 r. w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną (Dz. U. poz. 1314), które traci moc na podstawie art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 23 września 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia zwalczania chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. poz. 1605) z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2018.818

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rejestr podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Data aktu: 25/04/2018
Data ogłoszenia: 30/04/2018
Data wejścia w życie: 30/04/2018, 30/11/2018