Z informacji Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, któremu podlega Inspekcja Handlowa wynika, że w większości skontrolowane placówki nie budziły zastrzeżeń inspektorów w odniesieniu do stanu sanitarno-porządkowego oraz warunków przechowywania środków spożywczych.
Inspektorzy stwierdzili natomiast m.in. takie niedopatrzenia jak brak ceny, nieokreślona ilość napojów i potraw, zaniżanie wagi posiłków, brak informacji o szkodliwości spożywania alkoholu i zakazie palenia.  Od kwietnia do połowy maja skontrolowano 53 placówki gastronomiczne, z czego w 32 (60,4 proc.) odnotowano tego typu nieprawidłowości.

Postępowania i mandaty za zaniedbania

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł na osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczeń. Do sądów rejonowych skierowano 6 wniosków o ukaranie sprawców wykroczeń. O nieprawidłowościach poinformowano inne organy, w tym: właściwe urzędy miar, urząd skarbowy. 

UOKiK poinformował, że w związku z tym zapadła jedna decyzja dotycząca nieprzestrzegania przepisów w zakresie informowania o cenach (przedsiębiorca Aleksandra Kulawiak Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe „ALEKSANDRA” Restauracji NAPOLEON we Wróblewie), w pozostałych przypadkach sprawy są w toku.

Czytaj: Inspekcja Handlowa: Sprzedawcy wciąż nie eksponują prawidłowo cen>>

 

Cena promocyjna: 159.2 zł

|

Cena regularna: 199 zł

|

Najniższa cena w ostatnich 30 dniach: 199 zł


Brak cen, zaniżona pojemność, nielegalizowane przyrządy pomiarowe

Z informacji UOKiK wynika, że zastrzeżenia wynikające z nierzetelnej obsługi konsumentów dotyczyły: zaniżonej pojemności napojów alkoholowych, co skutkowało zapłatą wyższej ceny przez konsumentów – 2 placówki (Karczma BIDA w Opolu, restauracja/ pizzeria „HEXE” w Żegocinie); wydania konsumentowi za małej porcji w stosunku do deklarowanej – 4 placówki (restauracja „Zatoka Aniołów” w Łebie, restauracja BUENO w Prudniku, restauracja „Zajazd Dyminy” w Kielcach, ED-JACKS-TRUCK w Pile).

Zarzuty nieprzestrzegania przepisów o uwidacznianiu cen dotyczyły 22 placówek. Brak jakichkolwiek cen stwierdzono w 4 placówkach (karczma pod Młynem w Katowicach, restauracja przy domu wczasowym „Lusia” w Katowicach, restauracja NAPOLEON we Wróblewie, pizzeria OTTO w Łodzi). Uwidocznienie cen w sposób niejednoznaczny dla konsumenta stwierdzono w 18 placówkach (w 3 przypadkach stwierdzono więcej niż jedną nieprawidłowość). Informacje o cenach niewidoczne dla konsumenta stwierdzono w 3 placówkach (restauracja „VERDE RUCOLA” w Ustce, naleśnikarnia „Cuda Wianki” w Sopocie, restauracja „Zatoka Aniołów” w Łebie).

Zgodnie z informacją UOKiK w 10 przypadkach chodziło o stosowanie nielegalizowanych przyrządów pomiarowych – przedsiębiorcy posiadali i stosowali wagi bez aktualnych cech legalizacji lub używali w kuchniach tzw. wagi domowe niepodlegające prawnej kontroli metrologicznej.

Poza tym stwierdzono naruszenie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi - w trzech placówkach brakowało wywieszki informującej o szkodliwości spożywania alkoholu.