- Wyrażamy przekonanie, że stosowanie zasad etycznych zawartych w niniejszym dokumencie przez uczestników łańcucha żywnościowego zapewni zaufanie konsumentów oraz wpłynie na utrzymanie wysokiej jakości i renomy polskiej żywności na rynku krajowym i rynkach światowych - cnapisano we wstępie do Kodeksu. Kodeks Etyki Żywnościowej zawiera 7 zasad: W Kodeksie znalazło się też stwierdzenie, że rolnik, przetwórca, handlowiec, każda osoba pracująca przy żywności - "od pola do stołu" deklaruje przestrzeganie wszelkich przepisów dotyczących produkcji żywności na każdym jej etapie i wdrażanie aktualnie obowiązujących systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością. Czytaj: Samoregulacja na rynku żywności dla dzieci przynosi efekty>> Według Kodeksu, "niedopuszczane jest fałszowanie produktów i wprowadzenie konsumentów w błąd w celu uzyskania nieuzasadnionych korzyści ekonomicznych i przewagi rynkowej za jednoznacznie nieetyczne uznaje się świadome stosowanie surowców niewiadomego pochodzenia, zafałszowanych lub oferowanych poza oficjalnym obrotem". Kodeks stwierdza też, że uczciwość w konkurowaniu i relacjach rynkowych ma polegać m.in. na rzetelnym i bezstronnym traktowaniu wszystkich klientów i dostawców oraz przestrzeganiu wszelkich praw dotyczących konkurencji, łącznie z tymi, które zabraniają porozumień z konkurentami dotyczących ustalania cen lub innych warunków sprzedaży, dzielenia sfery wpływów, grup klientów czy linii produktów.
Kodeks Etyki Żywnościowej zadba o bezpieczeństwo konsumentów
Temat dnia
Źródło: iStock
Bezpieczeństwo konsumenta jest celem nadrzędnym - taka podstawowa zasada znalazła się w Kodeksie Etyki Żywnościowej, który został w środę podpisany w ministerstwie rolnictwa.