Konkurs adresowany jest do szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, w których społeczność szkolna zdecyduje się na przebudowę sklepiku w bufet, oferujący zdrowe produkty spożywcze. Ze szkół zniknąć mają słodkie, gazowane napoje, chipsy i fastfoody. Konkurs, którego organizatorem jest Bank Ochrony Środowiska, objęty został honorowym patronatem ministra edukacji narodowej i rzecznika praw dziecka.
Tylko 1 proc. uczniów kupuje zdrową żywność>>
Celem konkursu jest poprawa stanu zdrowia uczniów oraz popularyzacja zdrowego żywienia.
"Adresatami konkursu są nie tylko uczniowie, ale także nauczyciele oraz rodzice. Zadanie, jakim jest przebudowa sklepików szkolnych, jest zbyt skomplikowane, aby sami uczniowie byli w stanie je wykonać. Wsparcie przedstawicieli dyrekcji oraz rady rodziców daje szansę na sukces." - pisze resort edukacji w komunikacie dotyczącym konkursu. Więcej informacji na ten temat>>