Ocena EFSA została opublikowana dziewięć dni po tym, jak Komisja Europejska zawnioskowała o ponowną ocenę kontrowersyjnego badania francuskiego Uniwersytetu w Caen.
Z przeprowadzonego badania wynikało bowiem, że szczury karmione przez dwa lata genetycznie modyfikowaną kukurydzą żyły krócej i chorowały na raka. 50 proc. samców i 70 proc. samic szczurów na diecie zawierającej żywność modyfikowaną genetycznie żyło krócej niż zwykle – twierdził główny autor badań dr Gilles-Eric Seralini. W grupie kontrolnej, która karmiona była standardowo, krócej żyło odpowiednio 30 i 20 proc. gryzoni. Szczury karmione GMO chorowały także na raka i cierpiały na poważne uszkodzenia wątroby i nerek.
Podczas badania gryzoniom podawano kukurydzę typu NK603 odporną na glifosat, substancję aktywną herbicydu Roundup firmy Monsanto. Szczury przez cały czas otrzymywały także wodę zawierającą środek chwastobójczy Roundup w ilościach, jakie zostały dopuszczone do użycia w USA.
„Biorąc pod uwagę, że badanie ma niejasne cele oraz nieodpowiedni projekt, analizę i sprawozdanie, EFSA stwierdza, że naukowa jakość badań jest niewystarczająca, by ocenić bezpieczeństwo GMO” - czytamy w raporcie.
Źródło: www.euractiv.pl
Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności kwestionuje francuskie badania ws. GMO
Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) skrytykowała badanie przeprowadzone przez francuskich specjalistów, które zakwestionowało bezpieczeństwo żywności modyfikowanej genetycznie (GMO). W swoim wstępnym raporcie Agencja stwierdziła, że badanie to nie miało wystarczającej jakości naukowej.