Włączenie kwalifikacji wolnorynkowej "Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 16 lipca 2024 r.
w sprawie włączenia kwalifikacji wolnorynkowej "Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji

Na podstawie art. 25 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226 oraz z 2023 r. poz. 2005) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia informacje o włączeniu kwalifikacji wolnorynkowej "Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

ZAŁĄCZNIK

INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI WOLNORYNKOWEJ "FARMERSKIE WYRABIANIE SERÓW I INNYCH PRODUKTÓW Z MLEKA - SEROWAR FARMERSKI" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI

1. Nazwa kwalifikacji wolnorynkowej
Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski

2. Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji przypisany do kwalifikacji wolnorynkowej

5 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji

3. Efekty uczenia się wymagane dla kwalifikacji wolnorynkowej

Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się

Osoba posiadająca kwalifikację jest gotowa do samodzielnego przygotowywania serów i innych wyrobów z mleka. Przygotowuje surowce i materiały dodatkowe, produkuje wyroby z mleka, stosując niezbędne maszyny i urządzenia, oraz przygotowuje wyroby do dojrzewania i transportu. W czasie swojej pracy posługuje się wiedzą z zakresu technologii mleczarstwa oraz procesów zachodzących w mleku i wyrobach z niego. Klasyfikuje wyroby z mleka. Posiada wiedzę z zakresu prawa żywnościowego, systemów zapewniania bezpieczeństwa żywności oraz tworzenia bilansów materiałowych procesu produkcji. W czasie pracy przestrzega zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.

Zestaw 1. Ochrona prawna produkcji farmerskiej wyrobów z mleka
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Charakteryzuje wymogi prawne dotyczące żywności dopuszczonej do obrotu handlowego - omawia zakres działania instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności, - omawia przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa żywności w obrocie.
Charakteryzuje przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa produkcji żywności - omawia systemy bezpieczeństwa żywności, np. dobrą praktykę produkcyjną (GMP), dobrą praktykę higieniczną (GHP), system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP),

- wyjaśnia konsekwencje prawne narażenia na zagrożenie zdrowotne żywności.

Omawia dokumenty dotyczące działalności produkcyjnej - omawia dokumenty dotyczące przerobu mleka,

- omawia przepisy prawa dotyczące zobowiązań finansowych na rzecz administracji państwowej i samorządowej w produkcji wyrobów z mleka.

Zestaw 2. Planowanie i organizacja produkcji serów i innych wyrobów z mleka
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Charakteryzuje surowce i substancje pomocnicze do produkcji serów i innych wyrobów z mleka - wymienia ryzyka związane z transportem i magazynowaniem mleka,

- charakteryzuje parametry fizyczne, chemiczne, cechy fizykochemiczne i mikrobiologiczne mleka do produkcji poszczególnych typów sera i innych wyrobów z mleka.

Charakteryzuje sery i inne produkty z mleka - omawia systemy podziału i klasyfikacji serów,

- omawia sery ze względu na procesy technologiczne, np. temperaturę dogrzewania, dojrzewanie, zaparzanie masy, obecność skórki, obecność pleśni.

Charakteryzuje etapy farmerskiej produkcji serów i innych wyrobów z mleka - omawia różnice pomiędzy produkcją wyrobów z mleka surowego, magazynowanego lub poddanego obróbce termicznej.
Charakteryzuje urządzenia wykorzystywane w produkcji serów i innych wyrobów z mleka - omawia urządzenia stosowane do obróbki mleka,

- wskazuje różnice w budowie urządzeń dla zastosowanych procesów produkcji i produktu gotowego, - wymienia urządzenia pomocnicze stosowane w przetwórstwie mleka.

Charakteryzuje zagrożenia sanitarne pod względem bezpieczeństwa produkcji i wyrobu - omawia rodzaje drobnoustrojów wpływających na bezpieczeństwo żywności,

- charakteryzuje środki dezynfekujące i odkażające miejsce pracy po zakończeniu produkcji, - określa punkty krytyczne produkcji wyrobów z mleka.

Określa rodzaje i przyczyny wad serów - charakteryzuje typowe cechy serów i na ich podstawie określa wady, - omawia wady technologiczne serów oraz przyczyny ich powstawania.
Planuje czynności końcowe przygotowujące wyroby gotowe do sprzedaży - określa zabezpieczenie sera do magazynowania i transportu,

- sporządza etykietę wyrobu gotowego,

- dobiera warunki do magazynowania wyrobów gotowych.

Rozlicza produkcję wyrobów mleczarskich - oblicza koszty związane z produkcją serów, - stosuje marże.
Zestaw 3. Produkcja serów i innych wyrobów z mleka
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Wykorzystuje środki ochrony osobistej produkcji - stosuje środki higieny osobistej przed i w czasie produkcji, - zachowuje wymogi bhp podczas produkcji.
Wykonuje ser zgodnie z przyjętym procesem technologicznym - sprawdza jakość surowców przed przystąpieniem do pracy,

- przeprowadza w kolejności procesy technologiczne,

- wypełnia dokumentację produkcji zgodnie z wymogami serowarni.

Kontroluje jakość serów i innych wyrobów z mleka - ocenia jakościowo sery i inne wyroby z mleka na podstawie karty charakterystyki produktu.
Wykonuje czynności sanitarne i zabezpiecza maszyny i urządzenia pomocnicze po skończonej pracy - myje i dezynfekuje maszyny i urządzenia zgodnie z zasadami GHP, informacją na opakowaniu środka myjącego lub dezynfekującego i zgodnie z procedurą,

- doprowadza maszyny i urządzenia do stanu przed produkcją.

4. Ramowe wymagania dotyczące metod przeprowadzania walidacji, osób przeprowadzających walidację oraz warunków organizacyjnych i materialnych niezbędnych do prawidłowego i bezpiecznego przeprowadzania walidacji

1. Etapy walidacji:
1.1. Metody walidacji

W czasie weryfikacji muszą być użyte co najmniej poniższe metody walidacji:

- test pisemny,

- obserwacja w warunkach rzeczywistych,

- rozmowa z komisją (wywiad swobodny).

1.2. Ramowe wymagania dotyczące osób przeprowadzających walidację

Komisja walidacyjna składa się z co najmniej dwóch członków. Pierwszy członek komisji (przewodniczący):

- posiada co najmniej 5-letnie doświadczenie w zakresie prowadzenia działalności rolniczej lub gospodarczej polegającej na produkcji serów i innych wyrobów z mleka,

- posiada doświadczenie w wytwarzaniu co najmniej 5 gatunków serów oraz innych wyrobów z mleka,

- posiada potwierdzenie wyróżniającej jakości uzyskiwanych wyrobów (zdobyte nagrody, wyróżnienia, certyfikaty),

- ukończył co najmniej kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu.

Drugi członek komisji:

- posiada kwalifikację pełną z poziomem 8 Polskiej Ramy Kwalifikacji z dorobkiem naukowym w obszarze produkcji wyrobów z mleka lub

- posiada wykształcenie kierunkowe zgodne z kształceniem zawodowym w Polsce lub ukończył kwalifikacyjne kursy zawodowe w zakresie wyrobów z mleka na terytorium Unii Europejskiej,

- posiada 5-letnią praktykę zawodową związaną z produkcją lub bezpieczeństwem żywności,

- ukończył co najmniej kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu.

Pozostali członkowie komisji muszą spełnić warunki jednego z powyższych członków.

1.3. Sposób organizacji i warunki materialne przeprowadzenia walidacji

Weryfikacja składa się z dwóch części. Za pomocą metody testu pisemnego potwierdzane jest posiadanie efektów uczenia się zawartych w zestawie 1. Za pomocą metody obserwacji w warunkach rzeczywistych połączonej z rozmową z komisją potwierdzane jest posiadanie efektów uczenia się zawartych w zestawie 3.

Efekty uczenia się zawarte w zestawie 2 powinny zostać potwierdzone w części pierwszej i w części drugiej weryfikacji. Instytucja certyfikująca decyduje o podziale na poszczęgólne części.

Część praktyczna walidacji musi być przeprowadzona w serowarni zarejestrowanej lub zatwierdzonej przez powiatowego lekarza weterynarii i wprowadzającej produkty do obrotu handlowego.

Instytucja certyfikująca zapewnia dostęp do:

- surowców, materiałów i produktów potrzebnych do wykonania zadań w ramach obserwacji w warunkach rzeczywistych,

- warunków umożliwiających przeprowadzenie części teoretycznej weryfikacji,

- stanowiska roboczego wyposażonego w maszyny i urządzenia pozwalające na wykonanie samodzielnie zadań części praktycznej, wyposażone w np. kocioł do podgrzewania mleka i obróbki skrzepu, urządzenia pomocnicze potrzebne do wykonania zadania, takie jak m.in. termometry, pH-metry, wirówki,

- zestawu do utrzymania stanowiska roboczego w czystości,

- maszyn i urządzeń do rozdrabniania i prasowania, np. młynki, walce, prasy do serów,

- instrukcji obsługi i dokumentacji techniczno-ruchowej maszyn.

Identyfikowanie i dokumentowanie: nie określa się wymagań dla tego etapu.

5. Warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków

Kwalifikacja pełna na poziomie 5 Polskiej Ramy Kwalifikacji

6. Inne, poza pozytywnym wynikiem walidacji, warunki uzyskania kwalifikacji wolnorynkowej, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków

Brak

7. Okres ważności certyfikatu kwalifikacji wolnorynkowej, bezterminowy lub określony, oraz warunki przedłużenia ważności, jeżeli okres ważności certyfikatu został określony

Bezterminowo

8. Termin dokonywania przeglądu kwalifikacji, z uwzględnieniem terminu, o którym mowa w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji

Nie rzadziej niż raz na 10 lat
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.2024.700

Rodzaj: Obwieszczenie
Tytuł: Włączenie kwalifikacji wolnorynkowej "Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Data aktu: 16/07/2024
Data ogłoszenia: 29/07/2024
Data wejścia w życie: 29/07/2024