Włączenie kwalifikacji wolnorynkowej "Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 16 lipca 2024 r.
w sprawie włączenia kwalifikacji wolnorynkowej "Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji

Na podstawie art. 25 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226 oraz z 2023 r. poz. 2005) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia informacje o włączeniu kwalifikacji wolnorynkowej "Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

ZAŁĄCZNIK

INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI WOLNORYNKOWEJ "FARMERSKIE WYRABIANIE SERÓW I INNYCH PRODUKTÓW Z MLEKA - SEROWAR FARMERSKI" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI

1. Nazwa kwalifikacji wolnorynkowej
Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka - Serowar Farmerski

2. Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji przypisany do kwalifikacji wolnorynkowej

5 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji

3. Efekty uczenia się wymagane dla kwalifikacji wolnorynkowej

Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się

Osoba posiadająca kwalifikację jest gotowa do samodzielnego przygotowywania serów i innych wyrobów z mleka. Przygotowuje surowce i materiały dodatkowe, produkuje wyroby z mleka, stosując niezbędne maszyny i urządzenia, oraz przygotowuje wyroby do dojrzewania i transportu. W czasie swojej pracy posługuje się wiedzą z zakresu technologii mleczarstwa oraz procesów zachodzących w mleku i wyrobach z niego. Klasyfikuje wyroby z mleka. Posiada wiedzę z zakresu prawa żywnościowego, systemów zapewniania bezpieczeństwa żywności oraz tworzenia bilansów materiałowych procesu produkcji. W czasie pracy przestrzega zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.

Zestaw 1. Ochrona prawna produkcji farmerskiej wyrobów z mleka
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Charakteryzuje wymogi prawne dotyczące żywności dopuszczonej do obrotu handlowego - omawia zakres działania instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności, - omawia przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa żywności w obrocie.
Charakteryzuje przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa produkcji żywności - omawia systemy bezpieczeństwa żywności, np. dobrą praktykę produkcyjną (GMP), dobrą praktykę higieniczną (GHP), system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP),

- wyjaśnia konsekwencje prawne narażenia na zagrożenie zdrowotne żywności.

Omawia dokumenty dotyczące działalności produkcyjnej - omawia dokumenty dotyczące przerobu mleka,

- omawia przepisy prawa dotyczące zobowiązań finansowych na rzecz administracji państwowej i samorządowej w produkcji wyrobów z mleka.

Zestaw 2. Planowanie i organizacja produkcji serów i innych wyrobów z mleka
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Charakteryzuje surowce i substancje pomocnicze do produkcji serów i innych wyrobów z mleka - wymienia ryzyka związane z transportem i magazynowaniem mleka,

- charakteryzuje parametry fizyczne, chemiczne, cechy fizykochemiczne i mikrobiologiczne mleka do produkcji poszczególnych typów sera i innych wyrobów z mleka.

Charakteryzuje sery i inne produkty z mleka - omawia systemy podziału i klasyfikacji serów,

- omawia sery ze względu na procesy technologiczne, np. temperaturę dogrzewania, dojrzewanie, zaparzanie masy, obecność skórki, obecność pleśni.

Charakteryzuje etapy farmerskiej produkcji serów i innych wyrobów z mleka - omawia różnice pomiędzy produkcją wyrobów z mleka surowego, magazynowanego lub poddanego obróbce termicznej.
Charakteryzuje urządzenia wykorzystywane w produkcji serów i innych wyrobów z mleka - omawia urządzenia stosowane do obróbki mleka,

- wskazuje różnice w budowie urządzeń dla zastosowanych procesów produkcji i produktu gotowego, - wymienia urządzenia pomocnicze stosowane w przetwórstwie mleka.

Charakteryzuje zagrożenia sanitarne pod względem bezpieczeństwa produkcji i wyrobu - omawia rodzaje drobnoustrojów wpływających na bezpieczeństwo żywności,

- charakteryzuje środki dezynfekujące i odkażające miejsce pracy po zakończeniu produkcji, - określa punkty krytyczne produkcji wyrobów z mleka.

Określa rodzaje i przyczyny wad serów - charakteryzuje typowe cechy serów i na ich podstawie określa wady, - omawia wady technologiczne serów oraz przyczyny ich powstawania.
Planuje czynności końcowe przygotowujące wyroby gotowe do sprzedaży - określa zabezpieczenie sera do magazynowania i transportu,

- sporządza etykietę wyrobu gotowego,

- dobiera warunki do magazynowania wyrobów gotowych.

Rozlicza produkcję wyrobów mleczarskich - oblicza koszty związane z produkcją serów, - stosuje marże.
Zestaw 3. Produkcja serów i innych wyrobów z mleka
Poszczególne efekty uczenia się Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia
Wykorzystuje środki ochrony osobistej produkcji - stosuje środki higieny osobistej przed i w czasie produkcji, - zachowuje wymogi bhp podczas produkcji.
Wykonuje ser zgodnie z przyjętym procesem technologicznym - sprawdza jakość surowców przed przystąpieniem do pracy,

- przeprowadza w kolejności procesy technologiczne,

- wypełnia dokumentację produkcji zgodnie z wymogami serowarni.

Kontroluje jakość serów i innych wyrobów z mleka - ocenia jakościowo sery i inne wyroby z mleka na podstawie karty charakterystyki produktu.
Wykonuje czynności sanitarne i zabezpiecza maszyny i urządzenia pomocnicze po skończonej pracy - myje i dezynfekuje maszyny i urządzenia zgodnie z zasadami GHP, informacją na opakowaniu środka myjącego lub dezynfekującego i zgodnie z procedurą,

- doprowadza maszyny i urządzenia do stanu przed produkcją.

4. Ramowe wymagania dotyczące metod przeprowadzania walidacji, osób przeprowadzających walidację oraz warunków organizacyjnych i materialnych niezbędnych do prawidłowego i bezpiecznego przeprowadzania walidacji

1. Etapy walidacji:
1.1. Metody walidacji

W czasie weryfikacji muszą być użyte co najmniej poniższe metody walidacji:

- test pisemny,

- obserwacja w warunkach rzeczywistych,

- rozmowa z komisją (wywiad swobodny).

1.2. Ramowe wymagania dotyczące osób przeprowadzających walidację

Komisja walidacyjna składa się z co najmniej dwóch członków. Pierwszy członek komisji (przewodniczący):

- posiada co najmniej 5-letnie doświadczenie w zakresie prowadzenia działalności rolniczej lub gospodarczej polegającej na produkcji serów i innych wyrobów z mleka,

- posiada doświadczenie w wytwarzaniu co najmniej 5 gatunków serów oraz innych wyrobów z mleka,

- posiada potwierdzenie wyróżniającej jakości uzyskiwanych wyrobów (zdobyte nagrody, wyróżnienia, certyfikaty),

- ukończył co najmniej kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu.

Drugi członek komisji:

- posiada kwalifikację pełną z poziomem 8 Polskiej Ramy Kwalifikacji z dorobkiem naukowym w obszarze produkcji wyrobów z mleka lub

- posiada wykształcenie kierunkowe zgodne z kształceniem zawodowym w Polsce lub ukończył kwalifikacyjne kursy zawodowe w zakresie wyrobów z mleka na terytorium Unii Europejskiej,

- posiada 5-letnią praktykę zawodową związaną z produkcją lub bezpieczeństwem żywności,

- ukończył co najmniej kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu.

Pozostali członkowie komisji muszą spełnić warunki jednego z powyższych członków.

1.3. Sposób organizacji i warunki materialne przeprowadzenia walidacji

Weryfikacja składa się z dwóch części. Za pomocą metody testu pisemnego potwierdzane jest posiadanie efektów uczenia się zawartych w zestawie 1. Za pomocą metody obserwacji w warunkach rzeczywistych połączonej z rozmową z komisją potwierdzane jest posiadanie efektów uczenia się zawartych w zestawie 3.

Efekty uczenia się zawarte w zestawie 2 powinny zostać potwierdzone w części pierwszej i w części drugiej weryfikacji. Instytucja certyfikująca decyduje o podziale na poszczęgólne części.

Część praktyczna walidacji musi być przeprowadzona w serowarni zarejestrowanej lub zatwierdzonej przez powiatowego lekarza weterynarii i wprowadzającej produkty do obrotu handlowego.

Instytucja certyfikująca zapewnia dostęp do:

- surowców, materiałów i produktów potrzebnych do wykonania zadań w ramach obserwacji w warunkach rzeczywistych,

- warunków umożliwiających przeprowadzenie części teoretycznej weryfikacji,

- stanowiska roboczego wyposażonego w maszyny i urządzenia pozwalające na wykonanie samodzielnie zadań części praktycznej, wyposażone w np. kocioł do podgrzewania mleka i obróbki skrzepu, urządzenia pomocnicze potrzebne do wykonania zadania, takie jak m.in. termometry, pH-metry, wirówki,

- zestawu do utrzymania stanowiska roboczego w czystości,

- maszyn i urządzeń do rozdrabniania i prasowania, np. młynki, walce, prasy do serów,

- instrukcji obsługi i dokumentacji techniczno-ruchowej maszyn.

Identyfikowanie i dokumentowanie: nie określa się wymagań dla tego etapu.

5. Warunki, jakie musi spełniać osoba przystępująca do walidacji, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków

Kwalifikacja pełna na poziomie 5 Polskiej Ramy Kwalifikacji

6. Inne, poza pozytywnym wynikiem walidacji, warunki uzyskania kwalifikacji wolnorynkowej, jeżeli zostały określone, albo informacja o braku takich warunków

Brak

7. Okres ważności certyfikatu kwalifikacji wolnorynkowej, bezterminowy lub określony, oraz warunki przedłużenia ważności, jeżeli okres ważności certyfikatu został określony

Bezterminowo

8. Termin dokonywania przeglądu kwalifikacji, z uwzględnieniem terminu, o którym mowa w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji

Nie rzadziej niż raz na 10 lat
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).

Zmiany w prawie

Sejm uchwalił rentę wdowią z poprawkami rządu

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak...

Beata Dązbłaż 26.07.2024
Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024