MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE HOTELI I MOTELI
| Lp. | Wymagania | Kategoria | ||||
| "lux" ***** | **** | *** | ** | * | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
| 1 | I. Zagospodarowanie terenu | + | + | + | + | - |
| Bezpośrednie wejście do hallu | ||||||
| 2 | Oddzielne wejście do restauracji | + | + | - | - | - |
| 3 | Zadaszenie przed wejściem1) | + | + | + | - | - |
| 4 | Parking strzeżony | + | + | +2) | - | - |
| 5 | Parking lub możliwość parkowania | - | - | +3) | + | - |
| 6 | Garaże lub ogrzewane hale postojowe | + | - | - | - | - |
| 7 | Urządzenia rekreacyjne (w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych) | + | + | - | - | - |
| 8 | II. Instalacje w budynku | + | + | + | + | +4) |
| Ogrzewanie centralne lub miejscowe elektryczne | ||||||
| 9 | Bieżąca ciepła woda | + | + | + | + | +5) |
| 10 | Wentylacja mechaniczna części ogólnodostępnej | - | + | +5) | +5) | +5) |
| 11 | Klimatyzacja pomieszczeń mieszkalnych | + | +6) | - | - | - |
| 12 | Klimatyzacja części ogólnodostępnej | + | +6) | - | - | - |
| 13 | Dźwigi osobowe w budynkach o kondygnacjach więcej niż | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 14 | III. Recepcja | 1,2 | 0,97) | 0,87) | 0,77) | 0,57) |
| Hall recepcyjny (powierzchnia w m2 na 1 pokój) | ||||||
| 15 | Kabiny telefoniczne | + | + | + | +8) | +8) |
| 16 | Teleks | + | + | - | - | - |
| 17 | Przechowalnia bagażu | + | + | + | + | + |
| 18 | Obsługa bagażowa | + | + | + | - | - |
| 19 | Depozyt | + | + | + | + | - |
| 20 | Informacja turystyczna kwalifikowana9) | + | + | + | + | - |
| 21 | Budzenie | + | + | + | + | + |
| 22 | Portier | + | + | - | - | - |
| 23 | Personel ze znajomością języków obcych | zgodnie z odrębnymi przepisami | ||||
| 24 | IV. Inne usługi | + | + | + | - | - |
| Punkt sprzedaży drobnych artykułów (prasa, kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.) | ||||||
| 25 | Sprzedaż podstawowych drobnych artykułów przez pracowników recepcji (prasa, kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.)10) | - | - | - | + | + |
| 26 | Kiosk z kwiatami | + | - | - | - | - |
| 27 | Wymiana walut | + | + | +3)11) | - | - |
| 28 | Hotelowe biuro obsługi turystów | + | - | - | - | - |
| 29 | Pośrednictwo w usługach turystycznych, komunikacyjnych, kulturalnych itp. | - | + | + | - | - |
| 30 | Punkt sprzedaży za dewizy | + | +11) | +3)11) | - | - |
| 31 | Zakład fryzjerski | + | - | - | - | - |
| 32 | Gabinet kosmetyczny | + | - | - | - | - |
| 33 | Sauna | + | - | - | - | - |
| 34 | Basen kąpielowy kryty | + | +12) | - | - | - |
| 35 | Klub hotelowy z prasą codzienną (powierzchnia w m2 na 1 pokój, nie mniejsza niż 15 m2) | 0,4 | 0,3 | 0,2 | + | - |
| 36 | Wypożyczalnia oraz przechowalnia sprzętu rekreacyjnego (w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych) | + | +3) | - | - | - |
| 37 | Wypożyczalnia telewizorów | - | + | + | - | - |
| 38 | Ambulatorium lekarskie | + | - | - | - | - |
| 39 | Pranie bielizny gości | + | +8) | +8) | - | - |
| 40 | Pomieszczenie do prasowania | - | - | - | + | + |
| 41 | Czyszczenie odzieży gości | + | +3) | - | - | - |
| 42 | Serwis samochodowy (OC - obsługa codzienna, OT-1 - obsługa techniczna I stopnia, stanowisko do mycia samochodów) | + | +2) | +2) | +2) | - |
| 43 | Odstawianie na parking i podstawianie pod hotel samochodów gości | + | - | - | - | - |
| 44 | V. Część mieszkalna | |||||
| Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych: łazienki, w.c. i przedpokoju): | ||||||
| a) 1-osobowego | 15 | 12 | 9 | 8 | 8 | |
| b) 2-osobowego | 18 | 14 | 12 | 11 | 10 | |
| c) 3-osobowego | - | - | 15 | 14 | 13 | |
| d) 4-osobowego | - | - | - | 17 | 16 | |
|
e) większego niż 4-osobowy (maksimum 2 pokoje) - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo na każdą następną osobę |
- | - | - | 4,5 | 4 | |
| 45 | Urządzenia higienicznosanitarne w pokojach: | |||||
|
a) umywalka z baterią z bieżącą zimną i ciepłą wodą |
+ | + | + | + | - | |
|
b) wanna z baterią i prysznicem lub natrysk oraz w.c. (% pokoi) |
100 | 100 | 50 | 10 | - | |
| 46 | Urządzenia higienicznosanitarne ogólne (liczba miejsc noclegowych na 1 urządzenie)13): | |||||
| a) umywalka | - | - | - | 10 | 15 | |
|
b) wanna z baterią i prysznicem lub natrysk |
- | - | 10 | 10 | 15 | |
|
c) w.c. z umywalkami (minimum 1 osobny dla kobiet i 1 osobny dla mężczyzn) |
- | - | 10 | 15 | 20 | |
| 47 | Wyposażenie dodatkowe urządzeń higienicznosanitarnych: | |||||
|
a) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą |
+ | + | + | + | + | |
| b) lustro nad umywalką, półka | + | + | + | + | + | |
| c) oświetlenie nad lustrem | + | + | + | + | + | |
| d) gniazdko do aparatu do golenia | + | + | + | + | + | |
| 48 | Telefony w pokojach (% pokoi z telefonami) | 100 | 100 | 50 | - | - |
| 49 | Telefon na każdej kondygnacji do użytku gości | - | - | +14) | +14) | +14) |
| 50 | Meble w pokoju15): | |||||
| a) łóżko meblowe lub tapczan | + | + | + | + | + | |
| b) stół lub biurko | - | + | + | + | + | |
| c) biurko lub sekretarzyk | + | - | - | - | - | |
|
d) krzesła (jedno na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) |
+ | + | + | + | + | |
| e) fotel | + | + | + | - | - | |
|
f) szafka, stolik lub półka (przy każdym łóżku) |
+ | + | + | + | + | |
| g) szafa ubraniowa16) | + | + | + | + | + | |
| h) bagażnik | + | + | + | - | - | |
| i) duże lustro | + | + | + | - | - | |
| j) kosz na śmieci i popielniczka | + | + | + | + | + | |
| k) lampka nocna przy każdym łóżku | + | + | + | + | - | |
| l) wieszak ścienny na okrycia wierzchnie | + | + | + | + | + | |
| 51 | Wyposażenie dodatkowe pokoju: | + | + | |||
|
a) aparat radiowy lub inne urządzenie radiofoniczne |
+ | - | - | |||
| b) telewizor | + | w apartamentach | - | - | ||
| c) urządzenie do budzenia | + | - | - | - | - | |
| d) teczka z materiałami informacyjnymi | + | + | + | - | - | |
| e) dywan lub wykładzina chodnikowa | + | + | + | - | - | |
| f) chodnik | - | - | - | + | + | |
| g) firanki | + | + | + | - | - | |
| h) zasłony okienne zaciemniające | + | + | + | + | + | |
| i) elementy dekoracyjne | + | + | + | + | + | |
| 52 | VI. Część gastronomiczna | I | II | II | - | - |
| Restauracja kategorii | ||||||
| 53 | Bar restauracyjny kategorii | - | - | - | II17)18) | - |
| 54 | Bar rozrywkowy kategorii | I | - | - | - | - |
| 55 | Bar alkoholowy kategorii | I | I3) | - | - | - |
| 56 | Bar przekąskowy kategorii | - | - | - | III17)18) | - |
| 57 | Bar uniwersalny kategorii | - | - | - | III17)18) | - |
| 58 | Bar szybkiej obsługi kategorii | - | - | - | III17)18) | - |
| 59 | Kawiarnia kategorii | I | II19) | II19) | - | - |
| 60 | Bar kawowy kategorii | - | III19) | III19) | - | - |
| 61 | Sale bankietowe | + | +3) | - | - | - |
| 62 | Podawanie posiłków do pokoi | + | + | - | - | - |
| 63 | Podawanie śniadań do pokoi | + | + | + | - | - |
| 64 | Sprzedaż przynajmniej gorących napojów przez całą dobę | + | + | + | + | + |
1) nie dotyczy obiektów zabytkowych i zlokalizowanych w zespołach zabytkowych,
2) nie obowiązuje w hotelach,
3) nie obowiązuje w motelach,
4) dopuszcza się inne rodzaje ogrzewania,
5) obowiązuje od dnia 1 października 1987 r.
6) obowiązuje w budynkach wybudowanych po dniu 1 stycznia 1990 r.,
7) nie obowiązuje w pełnym wymiarze w budynkach oddanych do eksploatacji przed dniem 1 stycznia 1970 r., a jeżeli chodzi o kategorię * może nie występować,
8) telefon w recepcji do użytku gości,
9) od udzielających informacji wymagane jest ukończenie kursu informatorów turystycznych,
10) bez prasy, jeżeli w odległości do 500 m od obiektu znajduje się punkt sprzedaży prasy,
11) w hotelach powyżej 150 miejsc noclegowych,
12) obowiązuje w miejscowościach wypoczynkowych od dnia 1 stycznia 1990 r.,
13) na każdej kondygnacji dla gości mieszkających w pokojach, w których nie ma urządzeń higienicznosanitarnych,
14) wymagany w razie braku telefonów w pokojach; przy jednej linii telefonicznej w obiekcie dopuszcza się telefon w recepcji do użytku gości,
15) jednolity komplet: w kategorii "lux" (*****) i **** bardzo wysokiej jakości, a w kategorii *** wysokiej jakości,
16) w pokojach większych niż 4-osobowe po 1 segmencie na ubrania i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę,
17) co najmniej jeden rodzaj baru,
18) w obiektach oddanych do eksploatacji przed dniem 1 stycznia 1980 r. dopuszcza się placówkę gastronomiczną, zapewniającą całodzienne posiłki: śniadania, obiady i kolacje, w odległości do 100 m od hotelu,
19) kawiarnia lub bar kawowy.
MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE PENSJONATÓW
| Lp. | Wymagania | Kategoria | ||
| I | II | III | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | I. Zagospodarowanie terenu | + | + | + |
| Bezpośrednie wejście do hallu | ||||
| 2 | Parking | + | + | - |
| 3 | Parking lub możliwość parkowania | - | + | + |
| 4 | Urządzenia rekreacyjne (w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych)1) | + | + | - |
| 5 | II. Instalacje w budynku | + | + | +2) |
| Ogrzewanie centralne lub miejscowe elektryczne | ||||
| 6 | Bieżąca ciepła woda | + | + | + |
| 7 | Wentylacja mechaniczna części ogólnodostępnej3) | + | + | + |
| 8 | Dźwigi osobowe w budynkach o kondygnacjach więcej niż | 3 | 3 | 4 |
| 9 | III. Recepcja | 1,0 | 0,9 | 0,7 |
| Hall recepcyjny (powierzchnia w m2 na 1 pokój) | ||||
| 10 | Telefon do użytku gości | + | + | + |
| 11 | Przechowalnia bagażu | + | + | + |
| 12 | Depozyt | + | + | + |
| 13 | Informacja turystyczna | + | + | - |
| 14 | Budzenie | + | + | + |
| 15 | Portier1) | + | - | - |
| 16 | Personel ze znajomością języków obcych | zgodnie z odrębnymi przepisami | ||
| 17 | IV. Inne usługi | + | - | - |
| Sprzedaż drobnych artykułów (kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.) | ||||
| 18 | Klub (minimum 15 m2) z telewizorem | + | + | + |
| 19 | Czytelnia1) | + | - | - |
| 20 | Pokój zabaw dla dzieci4) | + | - | - |
| 21 | Wypożyczalnia oraz przechowalnia sprzętu rekreacyjnego (w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych) | + | + | + |
| 22 | Wypożyczalnia telewizorów (1 aparat na 5 pokoi) | + | - | - |
| 23 | Pranie bielizny gości | + | - | - |
| 24 | Pomieszczenie do prasowania | + | + | + |
| 25 | Czyszczenie odzieży gości | + | - | - |
| 26 | V. Część mieszkalna | |||
| Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych: łazienki, w.c. i przedpokoju): | ||||
| a) 1-osobowego | 12 | 10 | 8 | |
| b) 2-osobowego | 15 | 13 | 11 | |
| c) 3-osobowego | 18 | 16 | 14 | |
| d) 4-osobowego | 20 | 19 | 17 | |
|
e) większego niż 4-osobowy (powierzchnia pokoju 4-osobowego plus 4 m2 na każdą następną osobę) |
- | + | + | |
| 27 | Urządzenia higienicznosanitarne w pokojach: | |||
|
a) umywalka z baterią z bieżącą zimną i ciepłą wodą |
+ | + | + | |
|
b) wanna z baterią i prysznicem lub kabiną natryskową oraz w.c. (% pokoi) |
100 | 50 | - | |
| 28 | Urządzenia higienicznosanitarne ogólne (liczba miejsc noclegowych na 1 urządzenie)5): | |||
|
a) wanna z baterią i prysznicem lub natrysk |
(1 węzeł dodatkowy) | 10 | 15 | |
|
b) w.c. z umywalkami (minimum 1 osobny dla kobiet i 1 osobny dla mężczyzn) |
10 | 10 | 15 | |
| 29 | Wyposażenie dodatkowe urządzeń higienicznosanitarnych: | |||
|
a) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą |
+ | + | + | |
|
b) lustro nad umywalką, półka, oświetlenie nad lustrem |
+ | + | + | |
| c) gniazdko do aparatu do golenia | + | + | + | |
| 30 | Telefony w pokojach (% pokoi z telefonami) | 100 | - | - |
| 31 | Meble w pokoju6): | |||
| a) łóżko meblowe lub tapczan | + | + | + | |
| b) stół lub biurko | + | + | + | |
|
c) krzesła (jedno na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) |
+ | + | + | |
| d) fotel | + | + | - | |
|
e) szafka, stolik lub półka (przy każdym łóżku) |
+ | + | + | |
| f) szafa ubraniowa7) | + | + | + | |
| g) bagażnik | + | + | - | |
| h) duże lustro | + | + | - | |
| i) kosz na śmieci i popielniczka | + | + | + | |
| j) lampka nocna przy każdym łóżku | + | + | + | |
| k) wieszak ścienny na okrycia wierzchnie | + | + | + | |
| 32 | Wyposażenie dodatkowe pokoi: | |||
| a) aparat radiowy | + | + | - | |
| b) dywan lub chodnik | + | + | + | |
| c) firanki | + | + | + | |
| d) zasłony okienne zaciemniające | + | + | + | |
| e) elementy dekoracyjne | + | + | + | |
| f) teczka z materiałami informacyjnymi | + | - | - | |
| 33 | VI. Część gastronomiczna | I1) | - | - |
| Kawiarnia kategorii | ||||
| 34 | Jadalnia | +8) | +8) | +8) |
| 35 | Jadłodajnia kategorii | II8)9)10) | II8)9)11) | II8)9)12) |
| 36 | Podawanie śniadań do pokoi | + | - | - |
| 37 | Minimalna liczba zestawów obiadowych i kolacyjnych, w tym: 1 zestaw dietetyczny13) | 2 | 2 | 2 |
2) dopuszcza się inne rodzaje ogrzewania,
3) obowiązuje od dnia 1 października 1987 r.,
4) w obiektach powyżej 50 miejsc noclegowych,
5) na każdej kondygnacji dla gości mieszkających w pokojach, w których nie ma urządzeń higienicznosanitarnych,
6) jednolity komplet: w kategorii I i II - bardzo wysokiej jakości,
7) w pokojach większych niż 4-osobowe po 1 segmencie na ubrania i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę,
8) jadalnia lub jedna z placówek gastronomicznych,
9) zamiast jadłodajni może być inna placówka gastronomiczna kategorii nie niższej niż II, a w pensjonatach III kategorii - nie niższej niż III, z obsługą kelnerską zapewniającą całodzienne posiłki (śniadania, obiady, kolacje) lub wydawanie całodziennych posiłków domowych,
10) jadłodajnia turystyczna kategorii A lub B na terenach nie zagospodarowanych,
11) jadłodajnia turystyczna kategorii B na terenach nie zagospodarowanych,
12) jadłodajnia turystyczna kategorii B lub C na terenach nie zagospodarowanych,
13) nie dotyczy pensjonatów świadczących usługi ogólnie dostępne w ograniczonym zakresie.
MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOMÓW WYCIECZKOWYCH
| Lp. | Wymagania | Kategoria | ||
| I | II | III | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | I. Zagospodarowanie terenu | + | + | - |
| Bezpośrednie wejście do hallu | ||||
| 2 | Parking lub możliwość parkowania (1 stanowisko autokarowe na liczbę miejsc noclegowych) | 40 | 40 | - |
| 3 | II. Instalacje w budynku | + | + | +1) |
| Ogrzewanie centralne lub miejscowe elektryczne | ||||
| 4 | Bieżąca ciepła woda | + | +2) | +2)3) |
| 5 | Dźwigi osobowe w budynkach o kondygnacjach więcej niż | 3 | 4 | 5 |
| 6 | III. Recepcja | 0,4 | 0,3 | 0,2 |
| Hall recepcyjny (powierzchnia w m2 na 1 miejsce noclegowe) | ||||
| 7 | Kabiny telefoniczne | + | - | - |
| 8 | Przechowywanie bagażu i sprzętu turystycznego | + | + | + |
| 9 | Depozyt | + | + | + |
| 10 | Informacja turystyczna kwalifikowana4) | + | + | + |
| 11 | Budzenie | + | + | + |
| 12 | Personel ze znajomością języków obcych | zgodnie z odrębnymi przepisami | ||
| 13 | IV. Inne usługi | + | - | - |
| Sprzedaż drobnych artykułów (prasa, kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.)5) | ||||
| 14 | Wymiana walut | + | +6) | - |
| 15 | Pośrednictwo w usługach turystycznych, komunikacyjnych, kulturalnych itp. | + | + | - |
| 16 | Świetlica - czytelnia z telewizorem | + | + | + |
| 17 | Wypożyczalnia sprzętu rekreacyjnego (w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych) | + | +6) | - |
| 18 | Pomieszczenia rekreacyjne | + | - | - |
| 19 | Pranie bielizny gości | + | - | - |
| 20 | Stanowisko do prasowania | + | + | + |
| 21 | Stanowiska do drobnych napraw sprzętu sportowego i turystycznego | + | + | + |
| 22 | V. Część mieszkalna | |||
| Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych: łazienki, w.c. i przedpokoju): | ||||
| a) 1-osobowego | 9 | 8 | 8 | |
| b) 2-osobowego | 12 | 11 | 10 | |
| c) 3-osobowego | 15 | 14 | 13 | |
| d) 4-osobowego | 18 | 17 | 16 | |
|
e) większego niż 4-osobowy (powierzchnia 4-osobowego plus 4 m2 na każdą następną osobę) |
+ | + | + | |
| 23 | Maksymalna liczba miejsc noclegowych w pokojach wieloosobowych | 8 | 12 | 20 |
| 24 | Urządzenia higienicznosanitarne w pokojach 1- i 2-osobowych (% pokoi): | |||
|
a) umywalka z baterią z bieżącą zimną i ciepłą wodą |
100 | 50 | - | |
|
b) wanna z baterią i prysznicem lub natrysk oraz w.c. |
25 | 10 | - | |
| 25 | Urządzenia higienicznosanitarne w pokojach 3- i 4-osobowych (% pokoi) | 50 | 25 | - |
|
- umywalka z baterią z bieżącą zimną i ciepłą wodą | ||||
| 26 | Urządzenia higienicznosanitarne ogólne: | |||
|
a) zbiorowe umywalnie osobne dla kobiet i osobne dla mężczyzn8) |
+ | + | + | |
| - z bieżącą ciepłą i zimną wodą | + | +3) | +3) | |
| - z ciepłą i bieżącą zimną wodą | - | + | - | |
| - z zimną wodą | - | - | + | |
|
b) liczba miejsc noclegowych przypadających na 1 umywalkę w umywalniach zbiorowych |
5 | 8 | 12 | |
| c) liczba miejsc noclegowych na 1 natrysk | 20 | 30 | 358) | |
|
d) zbiorowe w.c. osobne dla kobiet i osobne dla mężczyzn |
+ | + | + | |
|
- na każdej kondygnacji minimum 1 urządzenie dla kobiet i 1 dla mężczyzn |
+ | + | - | |
|
- liczba miejsc noclegowych przypadających na: |
||||
| 1 w.c. damski | 20 | 20 | 20 | |
| 1 w.c. męski | 20 | 20 | 20 | |
| 1 pisuar | 50 | 50 | 50 | |
| 27 | Wyposażenie dodatkowe urządzeń higienicznosanitarnych: | |||
|
a) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą |
+ | + | + | |
| b) lustro nad umywalką, półka | + | + | + | |
| c) oświetlenie nad lustrem | + | + | - | |
| d) gniazdko do aparatu do golenia | + | + | - | |
| 28 | Telefony na każdej kondygnacji do użytku gości | + | +9) | +9) |
| 29 | Meble w pokoju:10) | |||
| a) łóżko lub tapczan | + | + | + | |
| b) stół (minimum 1 na 8 osób) | + | + | + | |
|
c) krzesła (jedno na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) |
+ | + | + | |
| d) fotel (w pokojach 1- i 2-osobowych) | + | - | - | |
|
e) szafka, stolik lub półka (przy każdym łóżku) |
+ | + | + | |
| f) szafa ubraniowa11) | + | + | + | |
| g) bagażnik (w pokojach 1- i 2-osobowych) | + | + | + | |
| h) duże lustro | + | + | + | |
| i) kosz na śmieci i popielniczka | + | + | + | |
| j) lampka nocna (przy każdym łóżku) | + | + | - | |
| k) wieszak na okrycie wierzchnie | + | + | + | |
| 30 | Wyposażenie dodatkowe pokoju: | |||
|
a) aparat radiowy (w pokojach 1- i 2- osobowych) |
+ | + | - | |
| b) dywan lub chodnik | + | + | + | |
| c) firanki | + | + | - | |
| d) zasłony okienne zaciemniające | + | + | + | |
| e) elementy dekoracyjne | + | + | + | |
| VI. Część gastronomiczna | ||||
| 31 | Restauracja kategorii | II12) | III13) | - |
| 32 | Bar restauracyjny kategorii | II14)15) | - | - |
| 33 | Bar przekąskowy kategorii | - | IV14)15)16) | - |
| 34 | Bar uniwersalny kategorii | III14)15)16) | IV14)15)16) | - |
| 35 | Bar szybkiej obsługi kategorii | III14)15)16) | IV14)15)16) | - |
| 36 | Kawiarnia kategorii | III17) | - | - |
| 37 | Bar kawowy kategorii | III17) | - | - |
| 38 | Jadłodajnia kategorii | - | II13)18) | - |
| 39 | Bufet kategorii | - | - | V19) |
| 40 | Podawanie śniadań do pokoi | +20) | - | - |
| 41 | Sprzedaż przynajmniej gorących napojów | + | + | + |
2) na żądanie gości w godzinach rannych i wieczornych,
3) obowiązuje od dnia 1 października 1987 r.,
4) od udzielających informacji jest wymagane ukończenie kursu informatorów turystycznych,
5) bez prasy, jeżeli punktem sprzedaży nie jest kiosk "Ruchu",
6) w obiektach powyżej 150 miejsc noclegowych,
7) dopuszcza się łóżka piętrowe przy wysokości pokoju co najmniej 2,7 m,
8) na każdej kondygnacji dla gości mieszkających w pokojach, w których nie ma urządzeń higienicznosanitarnych (z wyjątkiem III kategorii),
9) telefon w recepcji do użytku gości,
10) w kategorii I jednolity komplet o wysokiej jakości,
11) w pokojach większych niż 4-osobowe po 1 segmencie na ubrania i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę,
12) jadłodajnia turystyczna kategorii B na terenach nie zagospodarowanych,
13) restauracja lub jadłodajnia,
14) co najmniej jeden rodzaj baru,
15) w domach wycieczkowych powyżej 250 miejsc,
16) bar kategorii B lub C na terenach nie zagospodarowanych,
17) kawiarnia lub bar kawowy,
18) jadłodajnia turystyczna kategorii C na terenach nie zagospodarowanych,
19) bufet turystyczny kategorii C na terenach nie zagospodarowanych w domach wycieczkowych co najmniej o 300 miejscach,
20) co najmniej do pokoi 1- i 2-osobowych.
MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE SCHRONISK
| Lp. | Wymagania | Kategoria | ||
| I | II | III | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | I. Instalacje w budynku | + | + | +1) |
| Ogrzewanie centralne lub miejscowe elektryczne | ||||
| 2 | Bieżąca ciepła woda | + | + | +2) |
| 3 | II. Recepcja | + | + | - |
| Hall recepcyjny | ||||
| 4 | Telefon do użytku gości | + | + | + |
| 5 | Przechowywanie bagażu i sprzętu turystycznego | + | + | + |
| 6 | Depozyt | + | + | - |
| 7 | Informacja turystyczna | + | + | + |
| 8 | Personel ze znajomością języków obcych | zgodnie z odrębnymi przepisami | ||
| 9 | III. Inne usługi | + | + | + |
| Sprzedaż drobnych artykułów (kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.) | ||||
| 10 | Świetlica | + | - | - |
| 11 | Suszarnia odzieży | + | + | + |
| 12 | Stanowisko do prasowania | + | + | + |
| 13 | IV. Część mieszkalna | |||
| Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych: łazienki, w.c. i przedpokoju)3): | ||||
| a) 1-osobowego | 8 | 8 | 8 | |
| b) 2-osobowego | 12 | 10 | 9 | |
| c) 3-osobowego | 14 | 13 | 13 | |
| d) 4-osobowego | 16 | 15 | 15 | |
|
e) większego niż 4-osobowy (powierzchnia pokoju 4-osobowego plus 4 m2 na każdą następną osobę) |
+ | + | + | |
| 14 | Urządzenia higienicznosanitarne w pokojach 1- i 2-osobowych (% pokoi): | 50 | - | - |
|
- umywalka z baterią z bieżącą zimną i ciepłą wodą | ||||
| 15 | Urządzenia higienicznosanitarne ogólne (liczba miejsc noclegowych na 1 urządzenie):4) | |||
| a) umywalka | 10 | 15 | 20 | |
| b) w.c. | 15 | 20 | 20 | |
| c) natrysk | 20 | 30 | 352) | |
| 16 | Wyposażenie dodatkowe urządzeń higienicznosanitarnych: | |||
|
a) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą |
+ | + | + | |
| b) lustro nad umywalką, półka | + | + | + | |
| 17 | Meble w pokoju: | |||
| a) łóżko lub tapczan | + | + | + | |
| b) stół | + | + | + | |
|
c) krzesło lub taboret5) (jeden na osobę) |
+ | + | + | |
| d) stolik lub półka (przy każdym łóżku) | + | + | + | |
| e) szafa ubraniowa6) | + | + | + | |
| f) lustro | + | + | + | |
| g) kosz na śmieci | + | + | + | |
|
h) lampka nocna przy każdym łóżku (w pokojach 1- do 4-osobowych) |
+ | + | - | |
|
i) wieszaki ścienne na okrycia wierzchnie |
+ | + | + | |
| 18 | Wyposażenie dodatkowe pokoju: | |||
|
a) dywan lub chodnik (w pokojach 1- do 4-osobowych) |
+ | + | + | |
| b) zasłony okienne zaciemniające | + | + | + | |
| c) elementy dekoracyjne | + | + | - | |
| 19 | V. Część gastronomiczna | A lub B | B | - |
| Jadłodajnia lub bar szybkiej obsługi kategorii | ||||
| 20 | Bufet kategorii | - | - | B lub C |
| 21 | Kuchnia turystyczna7) | + | + | + |
2) obowiązuje od dnia 1 października 1987 r.,
3) dopuszcza się łóżka piętrowe przy wysokości pokoju co najmniej 2,7 m; powierzchnia pokoju może być wtedy mniejsza o 20%,
4) z wyjątkiem miejsc w pokojach mających te urządzenia,
5) w pokojach wieloosobowych dopuszcza się ławy,
6) w pokojach większych niż 4-osobowe po 1 segmencie na ubranie i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę,
7) wyposażenie kuchni turystycznej obejmuje stanowiska: do przyrządzania posiłków we własnym zakresie, do spożywania posiłków, do zmywania naczyń.
MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE POKOI GOŚCINNYCH
| Lp. | Wymagania | Kategoria | ||
| I | II | III | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | I. Powierzchnia i wyposażenie pokoju | 2 | 4 | 6 |
| Maksymalna liczba miejsc noclegowych stałych w pokoju | ||||
| 2 | Powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych: łazienki, w.c. i przedpokoju) | |||
| a) 1-osobowego | 7 | 6 | 6 | |
| b) 2-osobowego | 12 | 10 | 9 | |
| c) 3-osobowego | - | 13 | 12 | |
|
d) większego niż 3-osobowy - powierzchnia pokoju 3-osobowego plus dodatkowo na każdą następną osobę |
- | 4,5 | 4 | |
| 3 | Meble1): | |||
| a) łóżko lub tapczan na jedną osobę | + | + | + | |
| b) stół | + | + | + | |
|
c) krzesło (jedno na osobę, lecz nie mniej niż 2 w pokoju) |
+ | + | + | |
| d) fotel | + | - | - | |
| e) szafa ubraniowa2) | + | + | + | |
| f) wieszak na okrycia wierzchnie | + | + | + | |
| g) wieszaki na ubrania | + | + | + | |
| h) szafka nocna lub półka | + | + | - | |
| i) kosz na śmieci i popielniczka | + | + | + | |
| 4 | Dodatkowe wyposażenie pokoju: | |||
|
a) lampka nocna przy każdym łóżku lub tapczanie |
+ | + | - | |
| b) radio | + | - | - | |
| c) dywan lub wykładzina chodnikowa | + | - | - | |
| d) chodnik | - | + | + | |
| e) firanki | + | + | - | |
| f) zasłony okienne zaciemniające | + | + | - | |
| g) elementy dekoracyjne | + | + | - | |
| 5 | II. Urządzenia higienicznosanitarne ogólne | |||
| Liczba miejsc noclegowych na 1 urzadzenie3): | ||||
|
a) umywalka z baterią (ciepła i zimna woda bieżąca)4) |
9 | 15 | 20 | |
| b) w.c. zaopatrzony w papier toaletowy | 9 | 15 | 20 | |
|
c) wanna z baterią i prysznicem lub natrysk (ciepła i zimna woda) |
9 | - | - | |
| 6 | III. Wyposażenie dodatkowe urządzeń higienicznosanitarnych | |||
| a) lustro | + | + | + | |
| b) wieszak na ręczniki i bieliznę osobistą | + | + | + | |
| c) półka nad umywalką (pod lustro) | + | + | + | |
| d) gniazdko do aparatu do golenia | + | + | + | |
| IV. Inne wymagania | ||||
| 7 | Budzenie | + | + | + |
| 8 | Sprzedaż drobnych artykułów5) | + | - | - |
| 9 | Przechowalnia bagaży5) | + | - | - |
| 10 | Udostępnienie żelazka i miejsca do prasowania | + | - | - |
1) w pokojach I kategorii wymagane są meble jednolite,
2) w pokojach większych niż 3-osobowe dopuszcza się po 1 segmencie na ubranie i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę,
3) z wyjątkiem miejsc w pokojach mających te urządzenia,
4) w razie braku ciepłej wody, należy zapewnić dwa razy dziennie ciepłą wodę w zbiornikach,
5) wymaganie dotyczy pokoi gościnnych uspołecznionych jednostek organizacyjnych.
MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE OBOZOWISK TURYSTYCZNYCH
| Lp. | Wymagania | Kempingi kategorii | Pola biwakowe | |
| I | II | |||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | I. Zagospodarowanie terenu | + | + | +1) |
| Ogrodzenie terenu | ||||
| 2 | Oświetlenie terenu | +2) | +2) | - |
| 3 | Sprzęt przeciwpożarowy | + | + | - |
| 4 | Teren stanowisk obozowania płaski, porośnięty trawą | + | + | + |
| 5 | Teren stanowisk obozowania wydzielony | + | + | - |
| 6 | Bezkolizyjny dojazd | + | + | + |
| 7 | Zadrzewienie | + | + | + |
| 8 | Zieleń odgradzająca stanowiska obozowania | + | - | - |
| 9 | Wewnętrzne drogi główne o nawierzchni utwardzonej | + | + | - |
| 10 | Ścieżki piesze o nawierzchni utwardzonej | + | - | - |
| 11 | Parking ogólny przy recepcji - w m2 | 150 | 120 | - |
| 12 | Zasilanie w energię elektryczną | + | + | - |
| 13 | Zaopatrzenie w wodę pitną | + | + | + |
| 14 | Punkty poboru wody na terenie | + | + | + |
| 15 | Stanowisko przeglądu samochodów | + | + | - |
| 16 | Stanowisko mycia samochodów3)4) | + | - | - |
| 17 | Tereny do gier i zabaw | + | + | + |
| 18 | Urządzenia rekreacyjne dla dorosłych i dzieci5) | + | + | - |
| 19 | Tablice informacyjne i oznakowanie dojazdu6) | + | + | + |
| 20 | II. Recepcja i inne usługi | + | + | - |
| Recepcja7) | ||||
| 21 | Dozór całodobowy | + | + | - |
| 22 | Sprzedaż drobnych artykułów | + | + | - |
| 23 | Świetlica | + | + | - |
| 24 | Telefon dla użytkowników kempingu | + | - | - |
| 25 | Telefon służbowy udostępniany turystom | - | + | - |
| 26 | Skrzynka pocztowa | + | + | - |
| 27 | Punkt pierwszej pomocy medycznej | +8) | +8) | - |
| 28 | Depozyt | + | - | - |
| 29 | Przechowalnia bagażu | + | - | - |
| 30 | Informacja turystyczna | + | + | - |
| 31 | Wypożyczalnia sprzętu turystycznego i sportowego9) | + | - | - |
| 32 | Personel ze znajomością języków obcych9) | + | + | - |
| 33 | III. Stanowiska obozowania | 75 | 60 | 45 |
| Minimalna powierzchnia 1 stanowiska w m210) | ||||
| 34 | Ponumerowane stanowiska lub grupy stanowisk | + | - | - |
| 35 | Stanowiska dla przyczep kempingowych wyposażone w podłącza elektryczne o napięciu 220 V (% ogólnej liczby stanowisk obozowania) | 33 | 25 | - |
| 36 | IV. Urządzenia higienicznosanitarne7)11) | |||
| Zbiorowe umywalnie, osobne dla kobiet i osobne dla mężczyzn: | +12) | +13) | +14) | |
| a) liczba użytkowników na 1 umywalkę | 1015) | 10 | 15 | |
| b) liczba użytkowników na 1 natrysk | 25 | 50 | - | |
|
c) liczba użytkowników na 1 stanowisko do mycia nóg |
25 | 50 | - | |
| 37 | Zbiorowe ustępy, osobne dla kobiet i osobne dla mężczyzn: | +16) | +16) | +17) |
|
a) liczba użytkowników na 1 ustęp dla kobiet |
1515) | 15 | 25 | |
|
b) liczba użytkowników na 1 ustęp dla mężczyzn |
2516) | 25 | 33 | |
| c) liczba użytkowników na 1 pisuar | 50 | 50 | 5018) | |
| 38 | Urządzenia do prania i prasowania: | + | + | - |
|
a) liczba użytkowników na 1 stanowisko do prania |
5019) | 100 | - | |
|
b) liczba użytkowników na 1 stanowisko do prasowania z żelazkiem |
50 | 100 | - | |
| c) pomieszczenie do suszenia odzieży | + | - | - | |
| 39 | Wyposażenie dodatkowe: | |||
| a) wieszaki na ręczniki i bieliznę | + | + | - | |
| b) lustra nad umywalkami i półki | + | + | - | |
| c) pojemniki na odpadki | + | + | + | |
| d) gniazdko do aparatu do golenia20) | + | + | - | |
| 40 | V. Obiekty i urządzenia gastronomiczne | |||
| Kuchnia turystyczna7)11): | +18) | +18) | - | |
|
a) liczba użytkowników na 1 stanowisko do przyrządzania posiłków |
25 | 25 | - | |
|
b) liczka użytkowników na 1 stanowisko do spożywania posiłków |
12 | 20 | - | |
|
c) liczba użytkowników na 1 stanowisko do zmywania naczyń |
25 | 25 | - | |
| 41 | Punkty sprzedaży artykułów spożywczych21) | + | + | - |
| 42 | Zakład gastronomiczny | +22) | - | - |
| 43 | Lodówka dla użytkowników kempingu | + | - | - |
| 44 | VI. Urządzenia terenowe | + | + | - |
| Elementy małej architektury | ||||
| 45 | Zamykane pojemniki na śmieci | + | + | - |
| 46 | Pojemniki na śmieci | + | + | + |
| 47 | Śmietnik zbiorowy6) | + | + | + |
2) przynajmniej przy obiektach kubaturowych, recepcji i głównych ciągach komunikacyjnych,
3) na kempingach, do których jest doprowadzona miejska kanalizacja,
4) w razie braku w najbliższej jednostce osadniczej,
5) tylko na kempingach zlokalizowanych w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych,
6) zgodnie z odrębnymi przepisami,
7) standard wyposażenia zależy od kategorii kempingu,
8) może być ograniczony do apteczki,
9) na kempingach w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych; na pozostałych kempingach wystarczają wypożyczalnie tylko sprzętu noclegowego,
10) 1 stanowisko przeznaczone dla 3 osób,
11) na kempingu wyłącznie woda bieżąca,
12) ciepła woda przez cały dzień,
13) ciepła woda rano i wieczorem,
14) dopuszcza się umywalki typu korytowego z wydzieloną częścią dla kobiet,
15) co najmniej 1 urządzenie przystosowane dla dzieci,
16) urządzenia wyłącznie spłukiwane,
17) dopuszcza się urządzenie nie spłukiwane,
18) dopuszcza się pisuary rynnowe,
19) od 1987 r. obowiązuje najprostsze mechaniczne urządzenie pralnicze,
20) dopuszcza się 1 gniazdko na 2 umywalki,
21) jeśli w odległości do 500 m od kempingu nie ma takiego punktu,
22) co najmniej bufet - bar z jadalnią.
MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOMKÓW TURYSTYCZNYCH
| Lp. | Wymagania | Kategoria | ||
| I | II | III | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | Minimalna powierzchnia pokoju (w m2): | |||
| a) 1-osobowego | 7 | 6 | 51) | |
| b) 2-osobowego | 9 | 8 | 7 | |
| c) 3-osobowego | 12 | 11 | 9 | |
| d) 4-osobowego | 15 | 13 | 11 | |
| 2 | Meble w pokoju: | |||
| a) łóżko lub tapczan | + | + | + | |
| b) stół lub stolik | + | + | + | |
|
c) krzesło (jedno na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój2) |
+ | + | - | |
|
d) krzesło lub taboret (co najmniej 1 na 2 osoby) |
- | - | + | |
|
e) szafka, stolik lub półka (przy każdym łóżku) |
+ | + | - | |
| f) szafa ubraniowa2) | + | - | - | |
|
g) szafa ubraniowa lub wieszak ścienny na okrycia wierzchnie |
- | + | + | |
| h) lustro | + | + | + | |
| i) kosz na śmieci | + | + | + | |
| j) lampka nocna przy każdym łóżku | + | - | - | |
| 3 | Wyposażenie dodatkowe pokoju: | |||
| a) dywaniki przed łóżkami (tapczanami) | + | - | - | |
| b) chodnik | - | + | + | |
| c) zasłony okienne zaciemniające | + | + | + | |
| d) elementy dekoracyjne | + | + | - | |
2. Dwupokojowe 2-osobowe domki turystyczne należy wyposażyć z zachowaniem przepisu ust. 1 oraz następujących dodatkowych minimalnych wymagań:
| Lp. | Wymagania | Kategoria | ||
| I | II | III | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | Bagażnik | + | + | - |
| 2 | Aparat radiowy | + | - | - |
| 3 | Firanki | + | + | - |
3. Poszczególne pokoje w wieloosobowych domkach turystycznych należy wyposażyć zgodnie z minimalnymi wymaganiami dotyczącymi jednopokojowych domków turystycznych (ust. 1).
4. Jeżeli domki turystyczne zlokalizowane są na terenie jednostki świadczącej usługi w innych obiektach hotelarskich (np. dom wycieczkowy, kemping), obowiązuje - poza wymaganiami określonymi w ust. 1 i 2 - spełnienie minimalnych wymagań przewidzianych dla zakładu hotelarskiego lub kempingu, na którego terenie zlokalizowane są domki.
5. Jeżeli usługi hotelarskie świadczone są wyłącznie w domkach turystycznych tworzących samodzielny zespół domków, obowiązują następujące dodatkowe minimalne wymagania w zakresie zagospodarowania terenu i świadczonych usług:
| Lp. | Wymagania | Kategoria | ||
| I | II | III | ||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | I. Zagospodarowanie terenu | + | + | + |
| Możliwość parkowania pojazdów samochodowych | ||||
| 2 | Urządzenia rekreacyjne | + | + | - |
| 3 | Plac zabaw dla dzieci | + | + | - |
| 4 | II. Instalacje | + | + | + |
| Instalacja elektryczna | ||||
| 5 | Instalacja wodociągowa | + | + | + |
| 6 | Instalacja kanalizacyjna | + | + | + |
| 7 | Bieżąca ciepła woda | + | + | + |
| 8 | III. Recepcja | + | + | + |
| Pomieszczenia recepcyjne | ||||
| 9 | Telefon do użytku gości | + | + | + |
| 10 | Przechowalnia bagażu | + | - | - |
| 11 | Depozyt | + | - | - |
| 12 | Informacja turystyczna kwalifikowana3) | + | + | + |
| 13 | Personel ze znajomością języków obcych | zgodnie z odrębnymi przepisami | ||
| 14 | IV. Inne usługi | + | +4) | - |
| Sprzedaż drobnych artykułów (kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.) | ||||
| 15 | Świetlica | + | + | - |
| 16 | Wypożyczalnia oraz przechowalnia sprzętu rekreacyjnego (w miejscowościach turystyczno-wypoczynkowych) | + | + | - |
| 17 | Pranie bielizny gości | + | - | - |
| 18 | Stanowisko do prasowania | + | + | - |
| 19 | V. Urządzenia higienicznosanitarne i ich wyposażenie | jak na kempingu | ||
| 20 | VI. Część gastronomiczna zespołu domków | II5) | - | - |
| Bar restauracyjny kategorii | ||||
| 21 | Bar przekąskowy kategorii | III5) | IV6) | - |
| 22 | Bar uniwersalny kategorii | III5) | IV6) | - |
| 23 | Bar szybkiej obsługi kategorii | III5) | IV6) | - |
| 24 | Jadłodajnia kategorii | II5) | - | - |
| 25 | Bufet kategorii | - | V7) | V7) |
| 26 | Kuchnia turystyczna8) | + | + | + |
| 27 | Punkt sprzedaży detalicznej artykułów spożywczych9) | + | + | + |
6. Jeżeli na terenie obiektu nie ma umywalni mieszczącej się w budynku, należy każdy domek turystyczny wyposażyć w miskę ustawioną na taborecie oraz wiadro na wodę.
1) w domkach istniejących w dniu wejścia w życie niniejszego zarządzenia dopuszcza się minimalną powierzchnię domku 1-osobowego wynoszącą 4,5 m2,
2) dopuszcza się taborety i wieszaki, jeżeli wyposażenie zostało zaprojektowane w stylu regionalnym, specjalnie dla domków turystycznych,
3) od udzielających informacji wymagane jest ukończenie kursu informatorów turystycznych,
4) jeżeli w odległości do 500 m nie prowadzi się sprzedaży takich artykułów,
5) jeden z wymienionych rodzajów barów, a na terenach nie zagospodarowanych - jadłodajnia turystyczna kategorii B albo bar turystyczny kategorii B lub C,
6) w zespole powyżej 200 miejsc noclegowych jeden z wymienionych rodzajów barów, a na terenach nie zagospodarowanych - bar turystyczny kategorii B lub C,
7) na terenach nie zagospodarowanych bufet turystyczny kategorii B lub C,
8) wyposażenie kuchni turystycznej obejmuje stanowiska do przyrządzania posiłków we własnym zakresie i stanowiska do zmywania naczyń,
9) w zespole domków turystycznych powyżej 300 miejsc noclegowych, jeśli w odległości 1 km nie ma sklepu spożywczego.
MINIMALNE WYMAGANIA DOTYCZĄCE POKOI WSZYSTKICH RODZAJÓW I KATEGORII ZAKŁADÓW HOTELARSKICH I DOMKÓW TURYSTYCZNYCH
| Lp. | Wymagania | Kategoria zakładu (domku) | |||
|
lux(*****) i **** |
*** I |
** II |
* III |
||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 1 | Oświetlenie elektryczne główne w każdym pokoju (poza oświetleniem łazienki, w.c. i przedpokoju): | ||||
| a) liczba punktów | 2 | 2 | 1 | 1 | |
| b) łączna moc oświetlenia1) | 180 W | 120 W | 100 W | 100 W | |
| 2 | Pościel - dla 1 osoby: | ||||
| a) kołdra lub 2 koce | + | + | + | + | |
| b) poduszka | + | + | + | + | |
| c) poszwa na kołdrę lub na koce3) | + | + | + | + | |
| d) poszewka na poduszkę | + | + | + | + | |
| e) prześcieradło | + | + | + | + | |
| 3 | Ręczniki - dla 1 osoby3): | ||||
| a) kąpielowe w pokojach z łazienkami | + | + | + | - | |
| b) zwykłe - dwa | + | + | - | - | |
| c) zwykłe - jeden | - | - | + | - | |
| 4 | Mydło toaletowe | + | + | + | - |
| 5 | Szczotki do ubrania i butów | + | + | + | - |
| 6 | Igły i nici | + | + | + | - |
| 7 | Wieszaki na ubrania (3 szt. na osobę) | + | + | + | + |
1) jeżeli występuje oświetlenie żarowe,
2) nie dotyczy domów wycieczkowych i domków turystycznych kategorii III oraz schronisk kategorii II i III, w których mogą być stosowane prześcieradła,
3) obowiązują w pokojach 1- do 4-osobowych.
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
Grażyna J. Leśniak 23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
Inga Stawicka 22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
Grażyna J. Leśniak 18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
Krzysztof Koślicki 16.12.2025| Identyfikator: | M.P.1985.25.193 |
| Rodzaj: | Zarządzenie |
| Tytuł: | Rodzaje i kategorie zakładów hotelarskich, obozowisk i domków turystycznych. |
| Data aktu: | 24/06/1985 |
| Data ogłoszenia: | 30/09/1985 |
| Data wejścia w życie: | 01/10/1985 |








