Dyrektywa 2008/60/WE ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA KOMISJI 2008/60/WE
z dnia 17 czerwca 2008 r.
ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Wersja skodyfikowana)

(Dz.U.UE L z dnia 18 czerwca 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(2) została kilkakrotnie znacząco zmieniona(3). Dla zapewnienia jasności i zrozumiałości powinna zostać skodyfikowana.

(2) Niezbędne jest ustanowienie kryteriów czystości dla wszystkich substancji słodzących wymienionych w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(4).

(3) Niezbędne jest uwzględnienie specyfikacji oraz technik analitycznych dla substancji słodzących, wymienionych w Codex Alimentarius sporządzonym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków do żywności (JECFA).

(4) Dodatki do żywności, sporządzane według metod produkcyjnych lub z materiałów wyjściowych różniących się znacząco od tych zawartych w ocenie Komitetu Naukowego ds. Żywności, lub różniące się od wymienionych w niniejszej dyrektywie, powinny zostać poddane ocenie bezpieczeństwa Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów czystości.

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.

(6) Niniejsza dyrektywa nie powinna naruszać zobowiązań państw członkowskich odnoszących się do terminów przeniesienia do prawa krajowego dyrektyw określonych w załączniku II, część B,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Kryteria czystości określone w art. 3 ust. 3 lit. a) dyrektywy 89/107/EWG dla substancji słodzących wymienionych w dyrektywie 94/35/WE są wymienione w załączniku I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Dyrektywa 95/31/WE, zmieniona dyrektywami wymienionymi w załączniku II, część A zostaje uchylona, bez naruszenia zobowiązań państw członkowskich odnoszących się do terminów przeniesienia do prawa krajowego dyrektyw określonych w załączniku II, część B.

Odesłania do uchylonej dyrektywy odczytuje się jako odesłania do niniejszej dyrektywy, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku III.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 czerwca 2008 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/128/WE (Dz.U. L 346 z 9.12.2006, str. 6).

(3) Zob. załącznik II, część A.

(4) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/52/WE (Dz.U. L 204 z 26.7.2006, str. 10).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 1

E 420 i) - SORBITOL
Synonimy D-glucytol, D-sorbitol
Definicja
Nazwa chemiczna D-glucytol
Einecs 200-061-5
Wzór chemiczny C6H14O6
Względna masa cząsteczkowa 182,17
Analiza Zawartość nie mniej niż 97 % całkowitych glicytoli i nie mniej niż 91 % D-sorbitolu w suchej masie
Glicytole są związkami chemicznymi o wzorze strukturalnym CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, w którym "n" jest liczbą całkowitą
Opis Biały higroskopijny proszek, krystaliczny proszek, płatki albo granulki o słodkim smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatury topnienia 88-102 °C
C. Sorbitolowa pochodna monobenzylidenu Do 5 g próbki dodać 7 ml metanolu, 1 ml benzaldehydu oraz 1 ml kwasu chlorowodorowego. Zmieszać i wytrząsać w mechanicznej wstrząsarce do czasu pojawienia się kryształów. Przefiltrować za pomocą ssania, rozpuścić kryształy w 20 ml wrzącej wody zawierającej 1 g wodorowęglanu sodu, przefiltrować, gdy gorące, schłodzić filtrat, przefiltrować za pomocą ssania, wymyć mieszanką 5 ml metanolu-wody (1 do 2) oraz osuszyć na powietrzu. Kryształy uzyskane w ten sposób topią się w temperaturze między 173 a 179 °C
Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % wyrażone jako glukoza w masie substancji suchej
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
E 420 ii) - SYROP SORBITOLOWY
Synonimy Syrop D-glucytolowy
Definicja
Nazwa chemiczna Syrop sorbitolowy uzyskany poprzez uwodornianie syropu glukozowego składa się z D-sorbitolu, D-mannitolu oraz uwodornionych sacharydów.
Ta część produktu, która nie jest D-sorbitolem, składa się głównie z uwodornionych oligosacharydów utworzonych poprzez uwodornianie syropu glukozowego stosowanego jako surowiec (w którym to przypadku syrop jest niekrystalizujący) albo mannitolu. Obecne mogą być niewielkie ilości glicytoli, w których n jest mniejsze lub równe 4. Glicytole są związkami chemicznymi o wzorze strukturalnym CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, w którym "n" jest liczbą całkowitą
Einecs 270-337-8
Analiza Zawartość nie mniej niż 69 % substancji stałych ogółem oraz nie mniej niż 50 % D-sorbitolu w substancji bezwodnej.
Opis Klarowny, bezbarwny roztwór wodny o słodkim smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Miesza się z wodą, z glicerolem oraz z propano-1,2-diolem
B. Sorbitolowa pochodna monobenzylidenu Do 5 g próbki dodać 7 ml metanolu, 1 ml benzaldehydu oraz 1 ml kwasu chlorowodorowego. Zmieszać i wytrząsać w mechanicznej wstrząsarce do czasu pojawienia się kryształów. Przefiltrować za pomocą ssania, rozpuścić kryształy w 20 ml wrzącej wody zawierającej 1 g wodorowęglanu sodu, przefiltrować, gdy gorące. Schłodzić filtrat, przefiltrować za pomocą ssania, przemyć mieszanką 5 ml metanol-woda (1 do 2) oraz osuszyć na powietrzu. Kryształy uzyskane w ten sposób topią się w temperaturze między 173 a 179 °C
Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 31 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
E 421 - MANNITOL
(I) MANNITOL
Synonimy D-mannitol
Definicja Produkowany przez katalityczne uwodornienie roztworów węglowodanów zawierających glukozę i/lub fruktozę
Nazwa chemiczna D-mannitol
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H14O6
Masa cząsteczkowa 182,2
Analiza Zawartość nie mniej niż 96,0 % i nie więcej niż 102 % D-mannitolu w suchej masie
Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym, praktycznie nierozpuszczalny w eterze
B. Zakres temperatur topnienia 164-169 °C
C. Chromatografia cienkowarstwowa Wynik pozytywny
D. Skręcalność właściwa [α] 20D: + 23 ° do + 25 ° (roztwór boranu)
E. pH Między 5 i 8
Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/w roztworu próbki, następnie zmierzyć pH
Czystość
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 0,3 % (105 °C, cztery godziny)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (wyrażone jako glukoza)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (wyrażone jako glukoza)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
(II) MANNITOL WYPRODUKOWANY W PROCESIE FERMENTACJI
Synonimy D-mannitol
Definicja Wyprodukowany w przerywanym procesie fermentacji w warunkach aerobowych przy zastosowaniu konwencjonalnego szczepu bakterii drożdżowych Zygosaccharomyces rouxii
Nazwa chemiczna D-mannitol
Einecs 200-711-8
Wzór chemiczny C6H14O6
Masa cząsteczkowa 182,2
Analiza Zawartość nie mniej niż 96,0 % i nie więcej niż 102 % D-mannitolu w suchej masie
Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym, praktycznie nierozpuszczalny w eterze
B. Zakres temperatur topnienia Między 164 i 169 °C
C. Chromatografia cienkowarstwowa Wynik pozytywny
D. Skręcalność właściwa [α] 20D: + 23 ° do + 25 ° (roztwór boranu)
E. pH Między 5 i 8
Dodać 0,5 ml nasyconego roztworu chlorku potasu do 10 ml 10 % w/w roztworu próbki, następnie zmierzyć pH
Czystość
Arabitol Nie więcej niż 0,3 %
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 0,3 % (105 °C, cztery godziny)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (wyrażone jako glukoza)
Cukry ogółem Nie więcej niż 1 % (wyrażone jako glukoza)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 70 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Tlenowe bakterie mezofilowe Nie więcej niż 103/g
Bakterie z grupy coli Nieobecne w 10 g
Salmonella Nieobecne w 10 g
E. coli Nieobecne w 10 g
Staphylococcus aureus Nieobecne w 10 g
Pseudomonas aeruginosa Nieobecne w 10 g
Pleśnie Nie więcej niż 100/g
Drożdże Nie więcej niż 100/g
E 950 - ACESULFAM K
Synonimy Acesulfam potasu, sól potasowa 2,2 ditlenku 3,4-dihydro-6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4-onu
Definicja
Nazwa chemiczna Sól potasowa 2,2 ditlenku 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-onu
Einecs 259-715-3
Wzór chemiczny C4H4KNO4S
Masa cząsteczkowa 201,24
Analiza Zawartość nie mniej niż 99 % of C4H4KNO4S w bezwodnej masie
Opis Biały, krystaliczny, bezwonny proszek. W przybliżeniu 200 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym
B. Absorpcja w ultrafiolecie Maksimum 227 ± 2 nm dla roztworu 10 mg w 1.000 ml wody
C. Pozytywny wynik próby na obecność potasu Wynik pozytywny (test pozostałości uzyskanych po spaleniu 2 g próbki)
D. Test strącania Dodać kilka kropel 10 % roztworu azotynokobaltanu sodu kobaltu do roztworu 0,2 g próbki w 2 ml kwasu octowego i 2 ml wody. Powstaje żółty osad
Czystość
Ubytek na skutek suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, dwie godziny)
Zanieczyszczenia organiczne Wynik pozytywny dla 20 mg/kg składników aktywnych w UV
Fluorki Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
E 951 - ASPARTAM
Synonimy Ester metylowy aspartylofenyloalaniny
Definicja
Nazwa chemiczna Ester 1-metylowy N-L-α-aspartylo-L-fenyloalaniny, ester N-metylowy kwasu 3-amino-N-(α-karbometoksyfenetylo)-bursztynowego
Einecs 245-261-3
Wzór chemiczny C14H18N2O5
Względna masa cząsteczkowa 294,31
Analiza Nie mniej niż 98 % i Nie więcej niż 102 % of C14H18N2O5 w substancji bezwodnej
Opis Biały, bezwonny, krystaliczny proszek o słodkim smaku. Około 200 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Słabo rozpuszczalny w wodzie i w etanolu
Czystość
Strata podczas suszenia Nie więcej niż 4,5 % (105 °C, cztery godziny)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 % w przeliczeniu na suchą masę
pH Między 4,5 a 6,0 (roztwór 1:125)
Przepuszczalność Przepuszczalność 1-procentowego roztworu w kwasie 2N chlorowodorowym, oznaczona w jednocentymetrowej kuwecie przy 430 nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, przy zastosowaniu 2N kwasu chlorowodorowego jako odnośnika, wynosi nie mniej niż 0,95, co jest ekwiwalentem absorbancji nie większej niż około 0,022
Skręcalność właściwa [α]D20: + 14,5 do 16,5 °
Oznaczyć w roztworze 4 do 100/15 N kwasu mrówkowego w ciągu 30 minut po przygotowaniu roztworu próbki
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-piperazynooctowy Nie więcej niż 1,5 % w przeliczeniu na suchą masę
E 952 - KWAS CYKLAMINOWY ORAZ JEGO SOLE SODOWA I WAPNIOWA
(I) KWAS CYKLAMINOWY
Synonimy Kwas cykloheksyloamidosulfonowy, cyklaminian
Definicja
Nazwa chemiczna Kwas cykloheksanoamidosulfonowy, kwas cykloheksyloaminosulfonowy
Einecs 202-898-1
Wzór chemiczny C6H13NO3S
Względna masa cząsteczkowa 179,24
Analiza Kwas cykloheksyloamidosulfonowy zawiera nie mniej niż 98 % i nie więcej niż ekwiwalent 102 % C6H13NO3S, bezwodnej przeliczeniu na bezwodną masę
Opis Praktycznie bezbarwny, biały krystaliczny proszek o słodko-kwaśnym smaku. Około 40 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie i w etanolu
B. Test strąceniowy Zakwasić 2-procentowy roztwór kwasem chlorowodorowym, dodać 1 ml w przybliżeniu molowego roztworu chlorku barowego w wodzie i przefiltrować, jeśli tworzy się jakiekolwiek zmętnienie lub osad. Do czystego roztworu dodać 1 ml 10-procentowego roztworu azotynu sodu. Tworzy się biały osad
Czystość
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, jedna godzina)
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako selen w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako Pb w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Cykloheksyloamina Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Dicykloheksyloamina Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Anilina Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(II) CYKLAMINIAN SODOWY
Synonimy Cyklaminian, sól sodowa kwasu cyklaminowego
Definicja
Nazwa chemiczna Cykloheksanoamidosulfonian sodu, cykloheksyloamidosulfonian sodu
Einecs 205-348-9
Wzór chemiczny C6H12NNaO3S oraz postać diwodzianu C6H12NNaO3S2H2O
Względna masa cząsteczkowa 201,22 w przeliczeniu na formę bezwodną
237,22 w przeliczeniu na formę uwodnioną
Analiza Nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % w suchej masie
Postać diwodzianu: nie mniej niż 84 % w suchej masie
Opis Białe, bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek. Około 30 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, praktycznie nierozpuszczalny w etanolu
Czystość
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, jedna godzina)
Nie więcej niż 15,2 % (105 °C, dwie godziny) dla diwodzianu
Selenium Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako selen w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
Cykloheksyloamina Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Dicykloheksyloamina Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Anilina Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
III CYKLAMINIAN WAPNIOWY
Synonimy Cyklaminian, sól wapniowa kwasu cyklaminowego
Definicja
Nazwa chemiczna Cykloheksanoamidosulfonian wapniowy, cykloheksyloamidosulfonian wapniowy
Einecs 205-349-4
Wzór chemiczny C12H24CaN2O6S2'2H2O
Względna masa cząsteczkowa 432,57
Analiza Nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 101 % w suchej masie
Opis Białe, bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek. Około 30 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 1 % (105 °C, jedna godzina)
Nie więcej niż 8,5 % (140 °C, cztery godziny) dla diwodzianu
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako selen w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
Cykloheksyloamina Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Dicykloheksyloamina Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Anilina Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
E 953 - IZOMALT
Synonimy Uwodorniona izomaltuloza, uwodorniona palatynoza
Definicja
Nazwa chemiczna Izomalt jest mieszanką uwodornionych mono- i disacharydów, których głównymi komponentami są disacharydy:
6-O-α-D-Glukopiranozylo-D-sorbitol (1,6-GPS) i
1-O-α-D-Glukopiranozylo-D-mannitol, diwodzian(1,1-GPM)
Wzór chemiczny 6-O-α-D-Glukopiranozylo-D-sorbitol: C12H24O11
-O-α-D-Glukopiranozylo-D-mannitol, diwodzian: C12H24O11.2H2O
Względna masa cząsteczkowa 6-O-α-D- Glukopiranozylo-D-sorbitol: 344,32
1-O-α-D-Glukopiranozylo-D-mannitol, diwodzian: 380,32
Analiza Zawartość nie mniej niż 98 % uwodnionych mono- i disacharydów i nie mniej niż 86 % mieszanki 6-O-α-D- Glukopiranozylo-D-sorbitolu i 1-O-α-D-Glukopiranozylo-D-mannitolu, diwodzianu oznaczonych w bezwodnej masie
Opis Bezwonna, biała, lekko higroskopijna, krystaliczna masa
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność rozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia cienkowarstwowa badanie chromatografią cienkowarstwową przy użyciu płytki pokrytej w przybliżeniu 0,2 mm warstwą chromatycznego żelu krzemionkowego. Główne plamy chromatogramu to 1,1-GPM i 1,6-GPS
Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 7 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,05 % w przeliczeniu na suchą masę
D-Mannitol Nie więcej niż 3 %
D-Sorbitol Nie więcej niż 6 %
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie (jako ołów) Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
E 954 - SACHARYNA I JEJ SOLE Na, K ORAZ Ca
(I) SACHARYNA
Definicja
Nazwa chemiczna 3-Okso-2,3-dihydrobenzo-(d)-izotiazolo-1,1-ditlenek
Einecs 201-321-0
Wzór chemiczny C7H5NO3S
Względna masa cząsteczkowa 183,18
Analiza Nie mniej niż 99 % i Nie więcej niż 101 % C7H5NO3S w bezwodnej masie
Opis Białe kryształy lub biały proszek krystaliczny, bezwonny lub o delikatnym aromatycznym zapachu, o słodkim smaku, nawet w bardzo rozcieńczonych roztworach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Słabo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w roztworach zasadowych, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 1 % (105 °C, dwie godziny)
Zakres temperatur topnienia 226 do 230 °C
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 % w przeliczeniu na suchą masę
Kwas benzoesowy i salicylowy Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego, dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu benzoesowego Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu Nieobecne
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(II) SACHARYNIAN SODU
Synonimy Sacharyna, sól sodowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-Benzosulfimid sodu, sól sodowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizosulfonazolu, oksobenzizosulfonazol, diwodzian soli sodowej 1,1-ditlenku 1,2-benzizotiazolino-3-onu
Einecs 204-886-1
Wzór chemiczny C7H4NNaO3S2H2O
Względna masa cząsteczkowa 241,19
Analiza Nie mniej niż 99% i nie więcej niż 101% C7H4NNaO3S w bezwodnej masie
Opis Białe kryształy lub biały krystaliczny drobny proszek, bezwonny lub o delikatnym aromatycznym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo rozcieńczonych roztworach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy w rozcieńczonych roztworach
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 15 % (120 °C, cztery godziny)
Kwas benzoesowy i salicylowy Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego, dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad, ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu benzoesowego Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu Nieobecne
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(III) SACHARYNIAN WAPNIA
Synonimy Sacharyna, sól wapniowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-Benzosulfimid wapnia, sól wapniowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizo-sulfonazolu, uwodniona (2:7) sól wapniowa 1,1-ditlenku 1,2-benzi-zotiazolino-3-onu
Einecs 229-349-9
Wzór chemiczny C14H8CaN2O6S2'3½H2O
Względna masa cząsteczkowa 467,48
Analiza Nie mniej niż 95 % of C14H8CaN2O6S2 w bezwodnej masie
Opis Białe kryształy lub biały krystaliczny, drobny proszek, bezwonny lub o delikatnym aromatycznym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo rozcieńczonych roztworach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy w rozcieńczonych roztworach
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 13,5 % (120 °C, 4 godziny)
Kwas benzoesowy i salicylowy Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad, ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu benzoesowego Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu Nieobecne
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
(IV) SACHARYNIAN POTASU
Synonimy Sacharyna, sól potasowa sacharyny
Definicja
Nazwa chemiczna o-Benzosulfimid potasu, sól potasowa 2,3-dihydro-3-oksobenzizosul-fonazolu, monowodzian soli potasowej 1,1-ditlenku 1,2-benzizotia-zolino-3-onu
Einecs
Wzór chemiczny C7H4KNO3SH2O
Względna masa cząsteczkowa 239,77
Analiza Nie mniej niż 99% i nie więcej niż 101 % of C7H4KNO3S w bezwodnej masie
Opis Białe kryształy lub biały krystaliczny drobny proszek, bezwonny lub o delikatnym aromatycznym zapachu, o intensywnym słodkim smaku, nawet w bardzo rozcieńczonych roztworach. Około 300 do 500 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 8 % (120 °C, 4 godziny)
Kwas benzoesowy i salicylowy Do 10 ml roztworu 1:20, zakwaszonego wcześniej 5 kroplami kwasu octowego, dodać 3 krople około jednomolowego wodnego roztworu chlorku żelazowego. Nie wytrąca się osad, ani nie powstaje barwa fioletowa
o-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Toluenosulfonamid Nie więcej niż 10 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
p-Sulfonamid kwasu benzoesowego Nie więcej niż 25 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Substancje łatwo ulegające zwęglaniu Nieobecne
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Selen Nie więcej niż 30 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
E 955 - SUKRALOZA
Synonimy 4,1 ',6 '-Trichlorogalaktosacharoza
Definicja
Nazwa chemiczna 1,6-Dichloro-1,6-dideoksy-β-D-fructofuranozylo-4-chloro-4-deoksy-α-D-galaktopiranozyd
Einecs 259-952-2
Wzór chemiczny C12H19Cl3O8
Masa cząsteczkowa 397,64
Analiza Zawartość nie mniej niż 98 % i nie więcej niż 102 % C12H19Cl3O8 w przeliczeniu na bezwodną masę
Opis Biały do brudnobiałego, praktycznie bezwonny krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, metanolu i etanolu
Słabo rozpuszczalny w octanie etylu
B. Absorpcja w podczerwieni Widmo w podczerwieni próbki zdyspergowanej w bromku potasu wykazuje względne wartości maksymalne w podobnych zakresach fal, jak w przypadku widma referencyjnego, uzyskanego dla sukralozy jako wzorca odniesienia
C. Chromatografia cienkowarstwowa Główna plama w roztworze badanym posiada tę samą wartość Rf, co główna plama roztworu standardowego A, przywołanego w teście na inne chlorowane disacharydy. Ten roztwór standardowy jest uzyskiwany przez rozpuszczenie 1,0 g wzorca odniesienia sukralozy w 10 ml metanolu
D. Skręcalność właściwa [α] 20D + 84,0 ° do + 87,5 ° w przeliczeniu na bezwodną masę (roztwór 10 % w/v)
Czystość
Woda Nie więcej niż 2,0 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,7 %
Inne chlorowane disacharydy Nie więcej niż 0,5 %
Chlorowane monosacharydy Nie więcej niż 0,1 %
Tlenek trifenylofosfiny Nie więcej niż 150 mg/kg
Metanol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
E 957 - TAUMATYNA
Synonimy

Definicja

Nazwa chemiczna związku Taumatynę uzyskuje się w drodze ekstracji wodnej (pH 2,5-4) osłonek owoców naturalnej odmiany Thaumatococcus daniellii i składa się głównie z białek taumatyny I i taumatyny II oraz mniejszych ilości składników roślinnych pochodzących z materiału wyjściowego
Einecs 258-822-2
Wzór chemiczny Polipeptyd z 207 aminokwasów
Względna masa cząsteczkowa Taumatyna I 22209
Taumatyna II 22293
Analiza Nie mniej niż 16 % azotu w suchej masie, co odpowiada nie mniej niż 94 % białek (N × 5,8)
Opis Bezwonny, w kolorze kremowym, proszek o intensywnie słodkim smaku. Około 2.000-3.000 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w acetonie
Czystość
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 9 % (105 °C do stałej masy)
Węglowodany Nie więcej niż 3 % wyrażone w przeliczeniu na suchą masę
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 2 % w przeliczeniu na suchą masę
Glin Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Kryteria mikrobiologiczne Ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych: maksymalnie 1.000/g E. Coli: nieobecne w 1 g
E 959 - NEOHESPERYDYNA DIWODOROCHALCONU
Synonimy Dihydrochalkon neohesperydyny, NHDC, dihydrochalkono-4'-beta-neohesperydozyd hesperytyny, neohesperydyna DC
Definicja
Nazwa chemiczna związku Dihydrochalkon 2-O-α-L-ramnopiranozylo-4'-β-D-glukopiranozylu hesperytyny; uzyskany w drodze katalitycznego uwodornienia neohesperydyny
Einecs 243-978-6
Wzór chemiczny C28H36O15
Względna masa cząsteczkowa 612,6
Analiza Zawartość nie mniej niż 96 % w suchej masie
Opis Biały do brudnobiałego, bezwonny, krystaliczny proszek mający charakterystyczny, intensywny słodki smak. Około od 1.000-1.800 razy słodszy od sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w gorącej wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w zimnej wodzie, praktycznie nierozpuszczalny w eterze lub benzenie
B. Maksymalna absorpcja w ultrafiolecie 282-283 nm dla roztworu 2 mg w 100 ml metanolu
C. Test Neu'a Rozpuścić około 10 mg neohesperydyny DC w 1 ml metanolu, dodać 1 ml 1-procentowego roztworu metanolowego boranu 2-aminoetylodifenylu. Powstaje jasno żółty kolor
Czystość
Straty podczas suszenia Nie więcej niż 11 % (105 °C, trzy godziny)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 % w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
E 961 - NEOTAM
Synonimy Ester 1-metylowy N-[N-(3,3-dimetylobutylo)-L-α-aspartylo]-L-feny-loalaniny,

Ester metylowy N(3,3-dimetylobutylo)-L-aspartylo]-L-fenyloalaniny.

Definicja Neotam jest wytwarzany pod ciśnieniem wodoru w drodze reakcji aspartamu z 3,3-dimetylobutyraldehydem w metanolu w obecności katalizatora palladowego/węglowego. Jest izolowany i oczyszczany przez filtrację, przy której może być zastosowana ziemia krzemionkowa. Po usunięciu rozpuszczalnika poprzez destylację neotam jest myty wodą, izolowany przez odwirowanie oraz suszony próżniowo.
Nr CAS: 165450-17-9
Nazwa chemiczna Ester 1-metylowy N-[N-(3,3-dimetylobutylo)-L-α-aspartylo]-L-feny-loalaniny
Wzór chemiczny C20H30N2O5
Masa cząsteczkowa 378,47
Opis Proszek o barwie białej lub zbliżonej do białej
Analiza Nie mniej niż 97,0 % w przeliczeniu na suchą masę
Identyfikacja
Rozpuszczalność 4,75 % (wagowo) w wodzie o temperaturze 60 °C, rozpuszczalny w etanolu i octanie etylu
Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 5 % (Karl Fischer, wielkość próbki 25 ± 5 mg)
pH 5,0-7,0 (roztwór wodny 0,5 %)
Zakres temperatur topnienia 81 °C do 84 °C
N-[(3,3-dimetylobutylo)-L-α-aspartylo]-L-fenyloalanina Nie więcej niż 1,5 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
E 962 - SÓL ASPARTAMU-ACESULFAMU
Synonimy Aspartam-acesulfam, sól aspartamowo-acesulfamowa
Definicja Sól przygotowuje się poprzez ogrzewanie aspartamu oraz acesulfamu K w proporcji około 2:1 (w/w) w roztworze o kwaśnym pH i pozostawienie do skrystalizowania. Eliminuje się tym samym potas i wilgoć. Produkt jest bardziej stabilny niż sam aspartam
Nazwa chemiczna Sól 6-metylo-1,2,3-oksatiazyno-4(3H)-on-2,2-ditlenkowa kwasu L-fenyloalanylo-2-metylo-L-α-asparaginowego
Wzór chemiczny C18H23O9N3S
Masa cząsteczkowa 457,46
Analiza 63,0-66,0 % aspartamu (w suchej masie) oraz 34,0-37 % acesulfamu (forma kwaśna w suchej masie)
Opis Biały, bezwonny, krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Trudno rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Przepuszczalność Przepuszczalność 1 % roztworu wodnego, oznaczona w 1 cm kuwecie przy długości fali 430 nm za pomocą odpowiedniego spektrofotometru, przy zastosowaniu wody jako roztworu referencyjnego, wynosi nie mniej niż 0,95, co jest równoważne absorbancji nie większej niż około 0,022
C. Skręcalność właściwa [α] 20D + 14,5 ° do + 16,5 °
Oznaczyć w stężeniu 6,2 g na 100 ml kwasu mrówkowego (15N) w ciągu 30 minut od przygotowania roztworu. Otrzymaną skręcalność właściwą podzielić przez 0,646 w celu skorygowania o zawartość aspartamu w soli aspartamu i acesulfamu
Czystość
UUbytek podczas suszenia Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, cztery godziny)
Kwas 5-benzylo-3,6-diokso-2-piperazynooc-towy Nie więcej niż 0,5 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
E 965 (i) - MALTITOL
Synonimy D-maltitol, uwodorniona maltoza
Definicja
Nazwa chemiczna (α)-D-glukopiranozylo-1,4-D-glucytol
Einecs 209-567-0
Wzór chemiczny C12H24O11
Względna masa cząsteczkowa 344,31
Analiza Zawartość nie mniej niż 98 % D-maltitol C12H24O11 w bezwodnej masie
Opis Słodki, biały, krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatur topnienia od 148 do 151 °C
C. Skręcalność właściwa [a]D20 = + 105,5 ° do + 108,5 ° (roztwór 5 % w/v)
Czystość
Zawartość wody Nie więcej niż 1 % (metoda Karla Fischera)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,1 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
E 965 ii) - SYROP MALTITOLOWY
Synonimy Uwodorniony syrop glukozowy o wysokiej zawartości maltozy, uwodorniony syrop glukozowy
Definicja Mieszanina zawierająca głównie maltitol z sorbitolem oraz uwodornione oligo- i polisacharydy. Otrzymywany jest przez katalityczne uwodornienie syropu glukozowego o dużej zawartości maltozy lub przez uwodornienie jego poszczególnych składników, a następnie ich zmieszanie. Produkt przeznaczony do sprzedaży dostarczany jest zarówno w postaci syropu, jak i w formie stałej
Analiza Zawiera nie mniej niż 99 % uwodornionych sacharydów ogółem w bezwodnej masie i nie mniej niż 50 % maltitolu w bezwodnej masie
Opis Bezbarwny, bezwonny, klarowny lepki płyn lub biała masa krystaliczna
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, słabo rozpuszczalny w etanolu
B. Chromatografia cienkowarstwowa Wynik pozytywny
Czystość
Woda Nie więcej niż 31 % (metoda Karla-Fishera)
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,3 % (jako glukoza)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Chlorki Nie więcej niż 50 mg/kg
Siarczany Nie więcej niż 100 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
E 966 - LAKTITOL
Synonimy Laktyt, laktozytol, laktobiozyt
Definicja
Nazwa chemiczna 4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glucytol
Einecs 209-566-5
Wzór chemiczny C12H24O11
Względna masa cząsteczkowa 344,32
Analiza Nie mniej niż 95 % w suchej masie
Opis Słodki proszek krystaliczny lub bezbarwny roztwór. Produkty krystaliczne występują w postaci bezwodnej, monowodzianów i diwodzianów
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie
B. Skręcalność właściwa [α]D20 = + 13 °-+ 16 ° w przeliczeniu na bezwodną masę (roztwór 10 % w/v)
Czystość
Zawartość wody Produkty krystaliczne; nie więcej niż 10,5 % (metoda Karla Fishera)
Inne poliole Nie więcej niż 2,5 % w bezwodnej masie
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,2 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 200 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
E 967 - KSYLITOL
Synonimy Ksylitol
Definicja
Nazwa chemiczna D-ksylitol
Einecs 201-788-0
Wzór chemiczny C5H12O5
Względna masa cząsteczkowa 152,15
Analiza Nie mniej niż 98,5 % as xylitol w bezwodnej masie
Opis Biały, krystaliczny proszek, praktycznie bezwonny o bardzo słodkim smaku
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
B. Zakres temperatur topnienia 92-96 °C
C. pH 5-7 (10-% w/v roztwór wodny)
Czystość
Strata podczas suszenia Nie więcej niż 0,5 %. Wysuszyć 0,5 g próbki w próżni nad fosforem w temperaturze 60 °C w ciągu 4 godzin
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 % w przeliczeniu na suchą masę
Cukry redukujące Nie więcej niż 0,2 % wyrażone jako glukoza w przeliczeniu na suchą masę
Inne alkohole wielowodorotlenowe Nie więcej niż 1 % wyrażone w masie substancji suchej
Nikiel Nie więcej niż 2 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Metale ciężkie Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażone jako ołów w przeliczeniu na suchą masę
Chlorki Nie więcej niż 100 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
Siarczany Nie więcej niż 200 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę
E 968 - ERYTRYTOL
Synonimy Mezo- erytrytol, tetrahydroksybutan, erytryt
Definicja Uzyskany w wyniku fermentacji surowców węglowodanowych przy zastosowaniu bezpiecznych i stosowanych do celów spożywczych drożdży osmofilnych, jak Moniliella pollinis lub Trichosporonoides mega-chilensis, a następnie oczyszczony i wysuszony
Nazwa chemiczna 1,2,3,4-Butanetetrol
Einecs 205-737-3
Wzór chemiczny C4H10°4
Masa cząsteczkowa 122,12
Analiza Nie mniej niż 99 % po wysuszeniu
Opis Biała, bezwonna, niehigroskopijna, termostabilna substancja krystaliczna o słodyczy około 60-80 % sacharozy
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Łatwo rozpuszczalny w wodzie, słabo w etanolu, nierozpuszczalny w eterze dietylowym
B. Zakres temperatur topnienia 119-123 °C
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 0,2 % (70 °C, 6 godzin, w suszarce próżniowej)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,1 %
Substancje redukujące Nie więcej niż 0,3 % w przeliczeniu na D-glukozę
Rybitol i glicerol Nie więcej niż 0,1 %
Ołów Nie więcej niż 0,5 mg/kg

ZAŁĄCZNIK  II

CZĘŚĆ A

Uchylona dyrektywa i wykaz jej kolejnych zmian

(określone w art. 2)

Dyrektywa Komisji 95/31/WE (Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1)

Dyrektywa Komisji 98/66/WE (Dz.U. L 257 z 19.9.1998, str. 35)

Dyrektywa Komisji 2000/51/WE (Dz.U. L 198 z 4.8.2000, str. 41)

Dyrektywa Komisji 2001/52/WE (Dz.U. L 190 z 12.7.2001, str. 18)

Dyrektywa Komisji 2004/46/WE (Dz.U. L 114 z 21.4.2004, str. 15)

Dyrektywa Komisji 2006/128/WE (Dz.U. L 346 z 9.12.2006, str. 6)

CZĘŚĆ B

Lista terminów przeniesienia do prawa krajowego

(określonych w art. 2)

Dyrektywa Termin przeniesienia
95/31/WE 1 lipca 1996 r.(1)
98/66/WE 1 lipca 1999 r.
2000/51/WE 30 czerwca 2001 r.
2001/52/WE 30 czerwca 2002 r.
2004/46/WE 1 kwietnia 2005 r.
2006/128/WE 15 lutego 2008 r.
(1) Zgodnie z art. 2 ust. 2 dyrektywy 95/31/WE, "produkty wprowadzone do obrotu lub etykietowane przed 1 lipca 1996 r., które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, mogą być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów."

ZAŁĄCZNIK  III

Tabela korelacji

Dyrektywa 95/31/WE Niniejsza dyrektywa
Artykuł 1 ustęp 1 Artykuł 1
Artykuł 1 ustęp 2 -
Artykuł 2 -
- Artykuł 2
Artykuł 3 Artykuł 3
Artykuł 4 Artykuł 4
Załącznik Załącznik I
- Załącznik II
- Załącznik III
1 Załącznik I zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2010/37/UE z dnia 17 czerwca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.152.12) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 8 lipca 2010 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2008.158.17

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2008/60/WE ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych
Data aktu: 17/06/2008
Data ogłoszenia: 18/06/2008
Data wejścia w życie: 08/07/2008