KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 94/34/WE(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
należy ustanowić kryteria czystości dla wszystkich barwników wymienionych w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 94/36/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych(3);
należy zweryfikować kryteria czystości dla barwników wymienionych w dyrektywie Rady z dnia 23 października 1962 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących barwników dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(4), ostatnio zmienionej dyrektywą 85/7/EWG(5);
należy uwzględnić wymagania techniczne i techniki analityczne dla barwników określone w Kodeksie żywnościowym oraz przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków Żywnościowych (JECFA);
dodatki do środków spożywczych, otrzymywane metodami produkcji lub materiały wyjściowe znacznie różniące się od tych objętych oceną Naukowego Komitetu ds. Żywności lub też różniące się od tych wymienionych w niniejszej dyrektywie, zostaną przedłożone do oceny przez Naukowy Komitet ds. Żywności w celu dokonania pełnej ich oceny ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów czystości;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 1995 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Martin BANGEMANN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.
(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13.
(4) Dz.U. 115 z 11.11.1962, str. 2645/62.
(5) Dz.U. L 2 z 3.1.1985, str. 22.
1 Załącznik:- zmieniony przez sprostowanie z dnia 23 grudnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.345.116).
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 1999/75/WE z dnia 22 lipca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.206.19) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 25 sierpnia 1999 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2001/50/WE z dnia 3 lipca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.190.14) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 1 sierpnia 2001 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2004/47/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.113.24) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 10 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2006/33/WE z dnia 20 marca 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.82.10) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 10 kwietnia 2006 r.