Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Groningen"
PGI-NL-A0970-AM06
Data przekazania informacji:
17.10.2023
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Zmiana katalogu winnych odmian winorośli
W wyniku zmiany następuje aktualizacja dozwolonych odmian winorośli w odniesieniu do ChOG "Groningen" zawartych w specyfikacji produktu i w jednolitym dokumencie.
Opis i uzasadnienie
Opis:
Do wykazu odmian dozwolonych dla tego ChOG dodano 7 odmian, a mianowicie:
Pinot Grigio
Accent N
Allegro N
Bolero N
Saphira N
Divicio N
Divona B
Uzasadnienie: Nowe odmiany są opracowywane i dodawane - po ich zatwierdzeniu - do katalogu odmian Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina po długim okresie rozwoju i w wyniku kompleksowych procedur zatwierdzania. Ponieważ odmiany te zostały włączone do katalogu odmian Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina, mogą również kwalifikować się do dodania do wykazu odmian dozwolonych dla tego ChOG.
Zmiana ta jest zmianą standardową, ponieważ nie dotyczy nazwy ChOG, kategorii produktu, związku, ani ograniczeń w zakresie wprowadzania do obrotu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Groningen
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
9. Gazowane wino półmusujące
4. Opis wina lub win
1. Kategoria wina 1: Wino
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym charakterem z pełniejszymi zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Ogólne cechy analityczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
2. Kategoria wina 4: Wino musujące
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym charakterem z pełniejszymi zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Ogólne cechy analityczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy a |
nalityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
3. Kategoria wina 5: Gatunkowe wino musujące
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym charakterem z pełniejszymi zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Ogólne cechy analityczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
4. Kategoria wina 8: Wino półmusujące
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym charakterem z pełniejszymi zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Ogólne cechy analityczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Kategoria wina 9: Gazowane wino półmusujące
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym charakterem z pełniejszymi zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Ogólne cechy analityczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Białe = > zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie
CZERWONE = > zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja ze skórkami, tłoczenie, fermentacja mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie
5.2. Maksymalna wydajność
1. Winogrona białe
90 hektolitrów z hektara
2. Winogrona czerwone
75 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Prowincja Groningen, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.
7. Odmiany winorośli
Accent N
Acolon
Allegro N
Auxerrois B
Bacchus B
Baco noir
Baron N
Bianca B
Birstaler muscat
Bolero N
Bronner B
Cabaret Noir N (VB-91-26-4)
Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)
Cabernet Cantor N
Cabernet Carbon N
Cabernet Carol N
Cabernet Cortis
Cabernet Cubin
Cabernet Dorio
Cabernet Dorsa
Cabernet Franc N
Cabernet Jura
Cabernet Mitos
Cabernet Sauvignon
Cabertin N (VB-91-26-17)
Calandro N
Calardis Blanc B
Carmenere
Chardonnay B
Dakapo
Divicio N
Divona B
Domina N
Dornfelder N Dunkelfelder N
Excelsior
Faber B
Felicia B
Florental N
Frühburgunder N
Gamaret N
Gamay N Gewürztraminer Rs
Golubok N
Hegel
Helios
Hibernal B
Huxelrebe B
Hölder B
Johanniter B
Juwel B
Kerner B
Kernling B
Landal N
Laurot N
Léon millot N
Maréchal Foch N
Melody
Merlot
Merzling B Meunier N
Monarch
Morio muscat B
Muscaris B
Muscat Blanc
Muscat Blue
Müller thurgau B Orion B
Ortega B Palatina
Phoenix B
Pinot Grigio Pinot Gris G
Pinot blanc B
Pinot noir N
Pinotin N
Plantet N
Polo Muscat B
Portugiezer N
Prior N
Rayon d'or B
Reberger
Regent N
Reichensteiner B
Riesling B
Rinot B
Rondo N
Roter Elbling Rs
Ruländer G
Saphira N
Satin Noir N (VB-91-26-29)
Sauvignac B (Cal 6-04)
Sauvignon Blanc B
Sauvignon Soyhieres B (VB-32-7)
Sauvitage B
Scheurebe B
Schönburger Rs
Seyval B
Siegerrebe Rs
Silcher B
Sirius
Solaris
Souvignier Gris
St. Laurent
Staufer
Sylvaner B
Syrah
Tempranillo
Villaris B
Viognier B
Würzer B
Zweigeltrebe N
8. Opis związku lub związków
8.1. Obszar geograficzny: opis i klimat
Opis regionu:
Na północy w szerokim pasie wzdłuż wybrzeża znajdują się złoża gliny morskiej.
W południowych wschodzie na granicy z prowincją Drenthe występują pokłady torfu wysokiego.
Na południowym wschodzie znajduje się (gliniasty) drobny piasek ("dekzanden").
Cechy charakterystyczne klimatu:
- średnie roczne opady na poziomie 843 mm
- 1 550 godzin słonecznych w roku
- średnia roczna temperatura wynosząca 9,5 °C i średnia temperatura w okresie letnim wynosząca 16,6 °C
- różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi we wrześniu na poziomie 8,9 °C
8.2. Związek przyczynowy
Klimat umożliwia osiągnięcie określonego plonu i dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w świeżym białym winie o zielonym aromacie, a w przypadku wina czerwonego - nutą czerwonych owoców.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina
Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winfikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.
W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.
Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku należy także wskazać podmiot dokonujący butelkowania na zlecenie, również za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez dla ).
Link do specyfikacji produktu
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2023-06/BGA_Groningen_productdossier_2023.pdf