Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2024/2964)

(Dz.U.UE C z dnia 25 kwietnia 2024 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"HUYUK ęiLEGi"

Nr UE: PDO-TR-02891 - 5.1.2023

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Hüyük Çileği"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Huyuk ęilegi" może być stosowana w odniesieniu do świeżych truskawek należących do odmian Albion, San Andreas, Sweet Ann i Portola oraz ich wariantów.

"Hüyük Çileği" ma następujące główne cechy:

1. Właściwości fizyczne:

- Ładnie ukształtowane, jednorodne, twardość miąższu średnia.

- Wielkość: średnia: średnica 20-40 mm, długość 20-40 mm.

- Waga: 20-26 g (średnio: 23 g)

2. Właściwości organoleptyczne:

- Wygląd: kolor jaskrawoczerwony / bladoczerwony wewnątrz i na zewnątrz.

- Konsystencja: miąższ jest średnio twardy, świeży i soczysty.

- Smak i zapach: zrównoważony stosunek ilości cukrów do kwasów oraz bardzo słodki smak. Przyjemny, aromatyczny zapach.

3. Właściwości chemiczne:

- Kwasowość: ok. 0,91 g/100 g.

- Stosunek ilości cukrów do kwasów wynosi ok. 8,5.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Hüyük Çileği" uprawia się i zbiera wyłącznie na obszarze geograficznym określonym w sekcji 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Truskawki poddaje się szybkiemu schłodzeniu do temperatury +2 °C przez 20 minut, a następnie przechowuje się w temperaturze +4 °C w celu zachowania jakości.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Logo identyfikacyjne "Huyuk ęilegi", które jest dostępne dla wszystkich producentów, którzy przestrzegają przepisów określonych w specyfikacji, musi być umieszczone na wszystkich opakowaniach.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny to dystrykt Huyuk w prowincji Konya w centralnej części południowozachodniej Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek z obszarem geograficznym opiera się na czynnikach naturalnych (gleba, klimat) oraz na czynnikach ludzkich (lokalne umiejętności) charakterystycznych dla tego obszaru geograficznego.

Specyfika obszaru geograficznego

Mimo że dystrykt ten cechuje się klimatem przejściowym między klimatem śródziemnomorskim a kontynentalnym, pozostaje on także pod wpływem mikroklimatycznych warunków wytworzonych przez jezioro Beyęehir na południu i zachodzie oraz gór Sultan Daglari na północy i wschodzie oraz ich przedgórza.

Ze względu na fakt, że dystrykt graniczy z jeziorem Beyęehir, które jest jednym z głównych obszarów słodkowodnych Turcji, a na jego obszarze występują niewielkie potoki, które doprowadzają wodę deszczową z terenów górskich na północy i wschodzie do jeziora Bey§ehir, poziom wilgotności latem nie spada poniżej 60 %.

W dystrykcie Huyuk pH gleb waha się w przedziale 6,5-7,5, mają one niskie zasolenie i są piaszczysto-gliniaste. Struktura gleb jest średnioziarnista i łatwa w obróbce. Składają się w mniej więcej równych proporcjach z piasku, gliny, mułu. Pojemność wodna i napowietrzenie gleb są dobre, a ich drenaż i przepuszczalność są wystarczające.

Czynniki ludzkie

Dzięki regularnemu stosowaniu nawozu naturalnego w każdym cyklu sadzenia gleba jest wzbogacana pod względem materii organicznej.

Specyfika produktu

Specyfika truskawek wynika w szczególności z ich bardzo intensywnego smaku i zapachu. Ponadto truskawki "Hüyük Çileği" są znacznie słodsze od owoców z innych regionów.

Związek przyczynowy

Związek między obszarem geograficznym i szczególnymi cechami jakościowymi produktu wynika bezpośrednio z warunków produkcji truskawek.

Mikroklimat wytworzony przez jezioro Beysehir na obrzeżach dystryktu i otaczające go góry spełnia wymogi "Hüyük Çileği" dotyczące temperatury, wilgotności, opadów, nasłonecznienia i chłodu oraz chroni truskawki przed uszkodzeniami mrozowymi.

Wilgotność latem nie spada poniżej 60 %. Wilgotne środowisko sprawia, że nawet przy temperaturach panujących w okresie dojrzewania truskawek straty wody są ograniczone do minimum. Niewielkie jest też ryzyko zbyt nagłego dojrzewania. Niski poziom tego ryzyka powoduje zrównoważone proporcje glukozy, sacharozy i fruktozy w truskawkach i utrzymanie normalnego poziomu kwasowości. W rezultacie miąższ owoców jest jędrny, soczysty i ma lekko cierpki smak.

Upalna pogoda między czerwcem a wrześniem powoduje wzrost zawartości związków fenolowych odpowiedzialnych za czerwoną barwę owoców. W miesiącach tych temperatura waha się od 30 do 40 °C, co sprzyja produkcji cukru i nadaje owocom słodki smak.

Dzięki regularnemu stosowaniu nawozu naturalnego (zwierzęcego) w każdym cyklu sadzenia gleba jest wzbogacana pod względem materii organicznej. Ma to wpływ na wielkość "Hüyük Çileği".

"Hüyük Çileği" nie zawiera metali ciężkich, ponieważ gleba jest uboga w metale ciężkie i inne substancje zanieczyszczające środowisko.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

1 Dz.U. L 343, 14.12.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/1151/oj.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.2964

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 25/04/2024
Data ogłoszenia: 25/04/2024