(Dz.U.UE C z dnia 25 kwietnia 2024 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"HUYUK ęiLEGi"
Nr UE: PDO-TR-02891 - 5.1.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy
"Hüyük Çileği"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Turcja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Chroniona nazwa pochodzenia "Huyuk ęilegi" może być stosowana w odniesieniu do świeżych truskawek należących do odmian Albion, San Andreas, Sweet Ann i Portola oraz ich wariantów.
"Hüyük Çileği" ma następujące główne cechy:
1. Właściwości fizyczne:
- Ładnie ukształtowane, jednorodne, twardość miąższu średnia.
- Wielkość: średnia: średnica 20-40 mm, długość 20-40 mm.
- Waga: 20-26 g (średnio: 23 g)
2. Właściwości organoleptyczne:
- Wygląd: kolor jaskrawoczerwony / bladoczerwony wewnątrz i na zewnątrz.
- Konsystencja: miąższ jest średnio twardy, świeży i soczysty.
- Smak i zapach: zrównoważony stosunek ilości cukrów do kwasów oraz bardzo słodki smak. Przyjemny, aromatyczny zapach.
3. Właściwości chemiczne:
- Kwasowość: ok. 0,91 g/100 g.
- Stosunek ilości cukrów do kwasów wynosi ok. 8,5.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
-
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
"Hüyük Çileği" uprawia się i zbiera wyłącznie na obszarze geograficznym określonym w sekcji 4.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Truskawki poddaje się szybkiemu schłodzeniu do temperatury +2 °C przez 20 minut, a następnie przechowuje się w temperaturze +4 °C w celu zachowania jakości.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Logo identyfikacyjne "Huyuk ęilegi", które jest dostępne dla wszystkich producentów, którzy przestrzegają przepisów określonych w specyfikacji, musi być umieszczone na wszystkich opakowaniach.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny to dystrykt Huyuk w prowincji Konya w centralnej części południowozachodniej Turcji.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek z obszarem geograficznym opiera się na czynnikach naturalnych (gleba, klimat) oraz na czynnikach ludzkich (lokalne umiejętności) charakterystycznych dla tego obszaru geograficznego.
Specyfika obszaru geograficznego
Mimo że dystrykt ten cechuje się klimatem przejściowym między klimatem śródziemnomorskim a kontynentalnym, pozostaje on także pod wpływem mikroklimatycznych warunków wytworzonych przez jezioro Beyęehir na południu i zachodzie oraz gór Sultan Daglari na północy i wschodzie oraz ich przedgórza.
Ze względu na fakt, że dystrykt graniczy z jeziorem Beyęehir, które jest jednym z głównych obszarów słodkowodnych Turcji, a na jego obszarze występują niewielkie potoki, które doprowadzają wodę deszczową z terenów górskich na północy i wschodzie do jeziora Bey§ehir, poziom wilgotności latem nie spada poniżej 60 %.
W dystrykcie Huyuk pH gleb waha się w przedziale 6,5-7,5, mają one niskie zasolenie i są piaszczysto-gliniaste. Struktura gleb jest średnioziarnista i łatwa w obróbce. Składają się w mniej więcej równych proporcjach z piasku, gliny, mułu. Pojemność wodna i napowietrzenie gleb są dobre, a ich drenaż i przepuszczalność są wystarczające.
Czynniki ludzkie
Dzięki regularnemu stosowaniu nawozu naturalnego w każdym cyklu sadzenia gleba jest wzbogacana pod względem materii organicznej.
Specyfika produktu
Specyfika truskawek wynika w szczególności z ich bardzo intensywnego smaku i zapachu. Ponadto truskawki "Hüyük Çileği" są znacznie słodsze od owoców z innych regionów.
Związek przyczynowy
Związek między obszarem geograficznym i szczególnymi cechami jakościowymi produktu wynika bezpośrednio z warunków produkcji truskawek.
Mikroklimat wytworzony przez jezioro Beysehir na obrzeżach dystryktu i otaczające go góry spełnia wymogi "Hüyük Çileği" dotyczące temperatury, wilgotności, opadów, nasłonecznienia i chłodu oraz chroni truskawki przed uszkodzeniami mrozowymi.
Wilgotność latem nie spada poniżej 60 %. Wilgotne środowisko sprawia, że nawet przy temperaturach panujących w okresie dojrzewania truskawek straty wody są ograniczone do minimum. Niewielkie jest też ryzyko zbyt nagłego dojrzewania. Niski poziom tego ryzyka powoduje zrównoważone proporcje glukozy, sacharozy i fruktozy w truskawkach i utrzymanie normalnego poziomu kwasowości. W rezultacie miąższ owoców jest jędrny, soczysty i ma lekko cierpki smak.
Upalna pogoda między czerwcem a wrześniem powoduje wzrost zawartości związków fenolowych odpowiedzialnych za czerwoną barwę owoców. W miesiącach tych temperatura waha się od 30 do 40 °C, co sprzyja produkcji cukru i nadaje owocom słodki smak.
Dzięki regularnemu stosowaniu nawozu naturalnego (zwierzęcego) w każdym cyklu sadzenia gleba jest wzbogacana pod względem materii organicznej. Ma to wpływ na wielkość "Hüyük Çileği".
"Hüyük Çileği" nie zawiera metali ciężkich, ponieważ gleba jest uboga w metale ciężkie i inne substancje zanieczyszczające środowisko.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
12.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2024.2964 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 25/04/2024 |
Data ogłoszenia: | 25/04/2024 |