united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2024/2964)

(Dz.U.UE C z dnia 25 kwietnia 2024 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"HUYUK ęiLEGi"

Nr UE: PDO-TR-02891 - 5.1.2023

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy

"Hüyük Çileği"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Chroniona nazwa pochodzenia "Huyuk ęilegi" może być stosowana w odniesieniu do świeżych truskawek należących do odmian Albion, San Andreas, Sweet Ann i Portola oraz ich wariantów.

"Hüyük Çileği" ma następujące główne cechy:

1. Właściwości fizyczne:

- Ładnie ukształtowane, jednorodne, twardość miąższu średnia.

- Wielkość: średnia: średnica 20-40 mm, długość 20-40 mm.

- Waga: 20-26 g (średnio: 23 g)

2. Właściwości organoleptyczne:

- Wygląd: kolor jaskrawoczerwony / bladoczerwony wewnątrz i na zewnątrz.

- Konsystencja: miąższ jest średnio twardy, świeży i soczysty.

- Smak i zapach: zrównoważony stosunek ilości cukrów do kwasów oraz bardzo słodki smak. Przyjemny, aromatyczny zapach.

3. Właściwości chemiczne:

- Kwasowość: ok. 0,91 g/100 g.

- Stosunek ilości cukrów do kwasów wynosi ok. 8,5.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Hüyük Çileği" uprawia się i zbiera wyłącznie na obszarze geograficznym określonym w sekcji 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Truskawki poddaje się szybkiemu schłodzeniu do temperatury +2 °C przez 20 minut, a następnie przechowuje się w temperaturze +4 °C w celu zachowania jakości.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Logo identyfikacyjne "Huyuk ęilegi", które jest dostępne dla wszystkich producentów, którzy przestrzegają przepisów określonych w specyfikacji, musi być umieszczone na wszystkich opakowaniach.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny to dystrykt Huyuk w prowincji Konya w centralnej części południowozachodniej Turcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek z obszarem geograficznym opiera się na czynnikach naturalnych (gleba, klimat) oraz na czynnikach ludzkich (lokalne umiejętności) charakterystycznych dla tego obszaru geograficznego.

Specyfika obszaru geograficznego

Mimo że dystrykt ten cechuje się klimatem przejściowym między klimatem śródziemnomorskim a kontynentalnym, pozostaje on także pod wpływem mikroklimatycznych warunków wytworzonych przez jezioro Beyęehir na południu i zachodzie oraz gór Sultan Daglari na północy i wschodzie oraz ich przedgórza.

Ze względu na fakt, że dystrykt graniczy z jeziorem Beyęehir, które jest jednym z głównych obszarów słodkowodnych Turcji, a na jego obszarze występują niewielkie potoki, które doprowadzają wodę deszczową z terenów górskich na północy i wschodzie do jeziora Bey§ehir, poziom wilgotności latem nie spada poniżej 60 %.

W dystrykcie Huyuk pH gleb waha się w przedziale 6,5-7,5, mają one niskie zasolenie i są piaszczysto-gliniaste. Struktura gleb jest średnioziarnista i łatwa w obróbce. Składają się w mniej więcej równych proporcjach z piasku, gliny, mułu. Pojemność wodna i napowietrzenie gleb są dobre, a ich drenaż i przepuszczalność są wystarczające.

Czynniki ludzkie

Dzięki regularnemu stosowaniu nawozu naturalnego w każdym cyklu sadzenia gleba jest wzbogacana pod względem materii organicznej.

Specyfika produktu

Specyfika truskawek wynika w szczególności z ich bardzo intensywnego smaku i zapachu. Ponadto truskawki "Hüyük Çileği" są znacznie słodsze od owoców z innych regionów.

Związek przyczynowy

Związek między obszarem geograficznym i szczególnymi cechami jakościowymi produktu wynika bezpośrednio z warunków produkcji truskawek.

Mikroklimat wytworzony przez jezioro Beysehir na obrzeżach dystryktu i otaczające go góry spełnia wymogi "Hüyük Çileği" dotyczące temperatury, wilgotności, opadów, nasłonecznienia i chłodu oraz chroni truskawki przed uszkodzeniami mrozowymi.

Wilgotność latem nie spada poniżej 60 %. Wilgotne środowisko sprawia, że nawet przy temperaturach panujących w okresie dojrzewania truskawek straty wody są ograniczone do minimum. Niewielkie jest też ryzyko zbyt nagłego dojrzewania. Niski poziom tego ryzyka powoduje zrównoważone proporcje glukozy, sacharozy i fruktozy w truskawkach i utrzymanie normalnego poziomu kwasowości. W rezultacie miąższ owoców jest jędrny, soczysty i ma lekko cierpki smak.

Upalna pogoda między czerwcem a wrześniem powoduje wzrost zawartości związków fenolowych odpowiedzialnych za czerwoną barwę owoców. W miesiącach tych temperatura waha się od 30 do 40 °C, co sprzyja produkcji cukru i nadaje owocom słodki smak.

Dzięki regularnemu stosowaniu nawozu naturalnego (zwierzęcego) w każdym cyklu sadzenia gleba jest wzbogacana pod względem materii organicznej. Ma to wpływ na wielkość "Hüyük Çileği".

"Hüyük Çileği" nie zawiera metali ciężkich, ponieważ gleba jest uboga w metale ciężkie i inne substancje zanieczyszczające środowisko.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

1 Dz.U. L 343, 14.12.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/1151/oj.

Zmiany w prawie

Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 12.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.2964

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 25/04/2024
Data ogłoszenia: 25/04/2024