(C/2024/2239)(Dz.U.UE C z dnia 19 marca 2024 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Lorraine"
PGI-FR-02815
Data złożenia wniosku: 15.11.2021 r.
1. Nazwa
Lorraine
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChOG - Chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
5. Gatunkowe wino musujące
4. Opis wina lub win
Chronione oznaczenie geograficzne "Lorraine" jest zastrzeżone dla białych, różowych i czerwonych gatunkowych win musujących.
Wina białe mają barwę od bladożółtej do intensywnie złotej. Paleta aromatyczna win białych waha się od nut białych kwiatów (wiciokrzew, jaśmin itp.) do owoców cytrusowych (cytryna, klementyna itp.) lub owoców żółtych (brzoskwinie, morele itp.).
Wina różowe mają szatę od łososiowej do intensywnej barwy piwonii, czasem nieco miedzianą lub z nutami małych czerwonych owoców (truskawek, czerwonych porzeczek itp.), a nawet grejpfruta.
Wina czerwone mają czerwoną barwę od czereśniowej do owocu granatu i aromaty dojrzałych czerwonych owoców, czasem kandyzowanych lub gotowanych.
Wina charakteryzują się licznymi drobnymi bąbelkami, dynamicznym i świeżym profilem oraz trwałością w ustach, którą zawdzięczają odmianom winorośli wykorzystywanym w asamblażach.
Wina spełniają kryteria analityczne przewidziane w przepisach wspólnotowych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
13 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
10 |
Minimalna kwasowość ogólna |
|
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Produkcja
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Zabrania się stosowania prasy ciągłej.
Proporcja odmiany riesling B w mieszance win podstawowych nie przekracza 30 %.
Wina są wytwarzane wyłącznie w drodze wtórnej fermentacji alkoholowej w butelce.
Czas dojrzewania w butelce na osadzie wynosi co najmniej 9 miesięcy.
5.2. Maksymalna wydajność
90 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, produkcja i produkcja win, w tym dojrzewanie i pakowanie, odbywają się w następujących gminach departamentów Meurthe et Moselle, Meuse i Moselle, na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2020 r.:
Meurthe-et-Moselle (54):
Agincourt, Allamps, Amance, Arnaville, Atton, Autreville-sur-Moselle, Bainville-sur-Madon, Barisey-la-Côte, Belleville, Bezaumont, Blénod-lès-Pont-à-Mousson, Blénod-lès-Toul, Boucq, Bouxières-aux-Chênes, Bouxières-aux-Dames, Bruley, Bulligny, Chaligny, Champey-sur-Moselle, Champigneulles, Charmes-la-Côte, Chavigny, Choloy-Ménillot, Custi- nes, Dieulouard, Domgermain, Dommartemont, Dommartin-sous-Amance, Écrouves, Essey-lès-Nancy, Eulmont, Faulx, Foug, Houdemont, Jezainville, Lagney, Laître-sous-Amance, Landremont, Laneuveville-derrière-Foug, Laxou, Lay-Saint-Christophe, Leyr, Loisy, Lucey, Ludres, Maidières, Maizières, Malleloy, Malzéville, Marbache, Maron, Maxé- ville, Messein, Millery, Montauville, Montenoy, Mont-le-Vignoble, Mousson, Neuves-Maisons, Norroy-lès-Pont-à- Mousson, Pagney-derrière-Barine, Pagny-sur-Moselle, Pompey, Pont-à-Mousson, Pont-Saint-Vincent, Prény, SaintMax, Seichamps, Sexey-aux-Forges, Toul, Trondes, Vandières, Vandœuvre-lès-Nancy, Ville-au-Val, Villers-lès-Nancy, Villers-sous-Prény, Viterne, Vittonville.
Meuse (55):
Apremont-la-Forêt, Bar-le-Duc, Boncourt-sur-Meuse, Buxières-sous-les-Côtes, Combres-sous-les-Côtes, Culey, Euville, Frémeréville-sous-les-Côtes, Girauvoisin, Givrauval, Guerpont, Hannonville-sous-les-Côtes, Han-sur-Meuse, Herbeu- ville, Heudicourt-sous-les-Côtes, Geville, Ligny-en-Barrois, Loisey, Longeaux, Longeville-en-Barrois, Loupmont, Méc- rin, Menaucourt, Montsec, Nançois-sur-Ornain, Pont-sur-Meuse, Resson, Saint-Julien-sous-les-Côtes, Saint-Maurice- sous-les-Côtes, Saint-Mihiel, Sampigny, Savonnières-devant-Bar, Silmont, Sorcy-Saint-Martin, Tannois, Thillot, Trésau- vaux, Tronville-en-Barrois, Varnéville, Velaines, Vigneulles-lès-Hattonchâtel, Vignot, Void-Vacon.
Moselle (57)
Ancy-Dornot, Apach, Arry, Ars-sur-Moselle, Augny, Ay-sur-Moselle, Ban-Saint-Martin, Berg-sur-Moselle, Bertrange, Bronvaux, Château-Salins, Châtel-Saint-Germain, Contz-les-Bains, Corny-sur-Moselle, Fèves, Féy, Guénange, Hagon- dange, Basse-Ham, Hauconcourt, Illange, Jouy-aux-Arches, Jussy, Kœnigsmacker, Haute-Kontz, Lessy, Lorry-lès-Metz, Lorry-Mardigny, Maizières-lès-Metz, Malling, Manom, Marange-Silvange, Marieulles, Marsal, Mondelange, Morville- lès-Vic, Moyenvic, Norroy-le-Veneur, Novéant-sur-Moselle, Pierrevillers, Plappeville, Plesnois, Rettel, Richemont, Rozérieulles, Salonnes, Saulny, Scy-Chazelles, Semécourt, Sierck-les-Bains, Talange, Terville, Thionville, Uckange, Vaux, Vic-sur-Seille, Yutz.
7. Odmiana(-y) winorośli
Aubin B
Auxerrois B
Cabernet cortis N
Chardonnay B
Gamaret
Gamay N
Johanniter B
Meunier N
Muscaris B
Müller-Thurgau B
Pinot blanc B
Pinot gris G
Pinot noir N
Pinotin N
Riesling B
Solaris B
Souvignier gris Rs
8. Opis związku(-ów)
8.1. Specyfika obszaru geograficznego
ChOG "Lorraine" jest gatunkowym winem musującym produkowanym w sektorze położonym w północnowschodniej Francji i obejmującym departamenty Meurthe-et-Moselle, Meuse i Moselle. Terytorium to z dawien dawna charakteryzowało się wpływami rzymskimi i niemieckimi, o czym świadczy nazwa "Lotaryngia", pochodząca od pierwszego władcy Lotaryngii, Lotara II.
Obszar geograficzny wpisuje się w krajobraz czterech kuest we wschodniej części Basenu Paryskiego: brzegów Mozy, brzegów Mozeli, stoków przedjurajskich i stoków Lotaryngii - położonych częściowo na płaskowyżu lotaryńskim i starym masywie Wogezów i rozciągających się na sąsiednie doliny Mozy, Ornain i Mozeli. Ta rzeźba stoków jest wynikiem erozji związanej z oddziaływaniem rzek i cieków wodnych na warstwy odporne (wapień, piaskowiec) i mało odporne (marle, gliny) pochodzące z ery mezozoicznej.
Obszar ten znajduje się pod wpływem dwóch rodzajów klimatu:
- kontynentalnego, który odpowiada za niekiedy niszczycielskie przymrozki i sprzyjające nasłonecznienie latem. Otwarta struktura krajobrazu pozwala uniknąć stagnacji zimnego powietrza, zmniejszając w ten sposób ryzyko przymrozków i optymalizując nasłonecznienie winnic;
- oceanicznego, dzięki któremu woda dostarczana jest w stałych ilościach przy nieznacznych różnicach temperatur między poszczególnymi porami roku.
Winnice znajdują się albo na stokach opadających do rzeki i na ostańcach albo na zaprożach czterech kuest. Progi strukturalne chronią je przed wilgotnym wpływem oceanicznym, przed dominującymi wiatrami i umożliwiają stosunkowo duże nasłonecznienie, co stwarza dobre warunki dojrzewania winogron.
8.2. Specyfika produktu
ChOG "Lorraine" jest produktem wywodzącym się z regionalnej tradycji uprawy winnic, która sięga czasów rzymskich.
Już w XIX wieku w regionie produkowano wina musujące. Producenci rozpoczęli działalność w nad Mozelą w 1870 r. w celu wprowadzenia win musujących na rynek niemiecki. Spółdzielnia Bruley wprowadzała do obrotu swoje "wyborne lotaryńskie wino musujące" od początku XX w. Na wystawie światowej w Paryżu w 1900 r. kilku producentów prezentowało swoje wina musujące. Ówczesna prasa odnotowała obecność "dwóch win i jednego wina musującego czystego lotaryńskiego pochodzenia".
Na początku XX wieku poważne konflikty zbrojne w regionie poważnie zaszkodziły winnicom. W departamentach Meurthe-et-Moselle, Meuse i Moselle przetrwało zaledwie kilka poletek. Produkcję odbudowano dzięki determinacji producentów. Doprowadziło to do uznania oznaczeń geograficznych w odniesieniu do trzech win niemusujących, z których pierwsze uznano już w latach 50. XX wieku.
Wielkość produkcji sięga obecnie 1 000 - 2 000 hl i obejmuje trzy kolory wina: przeważa wino białe, stanowiące 75 % produkcji, wino różowe stanowi 20 % produkcji, a pozostałą część stanowi wino czerwone, dopełniające gamy.
Chronione oznaczenie geograficzne "Lorraine" zawdzięcza swój charakter głównie pochodzącym z regionu odmianom winorośli, uzupełnionym wiedzą fachową w zakresie wtórnej fermentacji alkoholowej w butelce i przynajmniej 9. miesiącom dojrzewania na osadzie drożdżowym.
Wina charakteryzują się licznymi drobnymi bąbelkami, dynamicznym i świeżym profilem oraz trwałością w ustach, którą zawdzięczają wykorzystywanym odmianom winorośli.
Wina białe mają barwę od bladożółtej do intensywnie złotej. Paleta aromatyczna win białych waha się od nut białych kwiatów do owoców cytrusowych i żółtych. Wina różowe mają szatę od łososiowej do intensywnej barwy piwonii, czasem nieco miedzianą lub z nutami małych czerwonych owoców. Wina czerwone mają czerwoną barwę od czereśniowej do owocu granatu i aromaty dojrzałych czerwonych owoców, czasem kandyzowanych lub gotowanych.
8.3. Związek przyczynowy
Związek przyczynowy między pochodzeniem geograficznym a tymi winami opiera się na właściwościach organoleptycznych, które można przypisać specyfice obszaru, tj. środowisku naturalnemu i wiedzy fachowej producentów.
Nazwa "Lorraine" odzwierciedla cechy charakterystyczne jej terytorium, regionalnych warunków klimatycznych, geograficznych i glebowych, które sprzyjają dojrzewaniu odmian winorośli przy jednoczesnym zachowaniu świeżości niezbędnej do uzyskania aromatycznych i świeżych gatunkowych win musujących.
Otwarta struktura krajobrazu równiny i dolin gwarantuje nasłonecznienie winnic najlepsze do dojrzewania winogron. Pozwala one również uniknąć stagnacji zimnego powietrza i zmniejsza ryzyko późnych przymrozków. Aby wykorzystać nasłonecznienie do maksimum, wybiera się zbocza i kierunki nasadzenia, które sprzyjają płynnemu przenikaniu słońca i nagrzewaniu się gleby, co ułatwia jej gliniasto-wapienny charakter.
Odmiany winorośli stosowane w Lotaryngii są dobrze dostosowane do obszaru geograficznego ze względu na ich wczesne dojrzewanie.
Wiedza fachowa plantatorów winorośli, polegająca na winifikowaniu tych odmian oddzielnie lub w azamblażach i kontroli drugiej fermentacji w butelce, ma wpływ na organoleptyczną tożsamość win. Dzięki nim wina rozwijają świeżość i paletę aromatyczną składającą się z nut kwiatowych lub owocowych.
Producenci ChOG "Lorraine" byli w stanie utrzymać tradycję produkcji win musujących, oprócz innych produktów winiarskich wytwarzanych w regionie.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Ze względu na proces wytwarzania z wykorzystaniem drugiej fermentacji w butelce, pakowanie win odbywa się na obszarze geograficznym.
Link do specyfikacji produktu
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-736e8dff-d74d-44ef-84fa-2d108a05c22f