Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 22 ust. 1 i art. 27 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZMIANĘ DOTYCZĄCY OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO
"Añejo"
Data otrzymania: 5 maja 2023 r.
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 3
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: hiszpański
Numer dokumentacji: Dokument Ares(2023)3171726
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Añejo
Wnioskodawca: Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności Andaluzyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):
C/ Tabladilla, s/n, 41071 Sevilla Hiszpania
Przynależność państwowa: hiszpańska
Telefon, faks, e-mail:
Tel.: +34 955032278;
Faks: +34 955032460;
Email: dgiica.capadr@juntadeandalucia.es
Opis zmiany:
- W streszczeniu definicji/warunków stosowania następujące zdanie:
Wino likierowe objęte CHNP "Malaga", leżakujące przez okres od trzech do pięciu lat.
otrzymuje brzmienie:
Określenie añejo może być stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniami "vino generoso" i "vino generoso de licor", a także w odniesieniu do win objętych chronioną nazwą pochodzenia "Málaga" dojrzewających w dębowych beczkach średnio przez co najmniej siedem lat przed dopuszczeniem do konsumpcji.
Wyjaśnienie powodów zmiany:
W celu zapewnienia jasności, przejrzystości i pewności prawa niektóre określenia tradycyjne dotyczące win z Andaluzji objętych chronioną nazwą pochodzenia podlegają przepisom rozporządzenia Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z dnia 22 lutego 2023 r., opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Andaluzji (BOJA) nr 42 z dnia 3 marca 2023 r. Zarządzenie jest odpowiednim instrumentem prawnym do zatwierdzenia określeń tradycyjnych, a następnie do ich zmiany w rejestrze UE.
Definicja ta została ustanowiona i opublikowana, aby zapewnić przejście od obecnych ram prawnych regulujących określenie tradycyjne "Añejo". Definicja opisuje cechy charakterystyczne i wspólne elementy chronionych nazw pochodzenia, w których stosuje się omawiane określenie tradycyjne. Dzięki temu producenci mogą konkurować na równych zasadach, a konsumenci otrzymują jasne informacje.
Podpisujący: Dyrektor Generalny ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności