Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Weststeiermark"
PDO-AT-A0234-AM01
Data przekazania informacji: 29.11.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zmiana maksymalnej wydajności z hektara
Do zbiorów w 2020 r. maksymalna wydajność z hektara wynosiła 9 000 kg/ha, a począwszy od zbiorów w 2020 r. ustalono ją na 10 000 kg/ha.
2. Odmiany winorośli
W przypadku win objętych ChNP Weststeiermark przed zbiorami w 2018 r. dozwolone były bez ograniczeń wszystkie odmiany winorośli dopuszczone w Austrii do celów produkcji win gatunkowych ("Qualitätswein"). Począwszy od zbiorów w 2018 r. ograniczono wykaz dozwolonych odmian winorośli.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Weststeiermark
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
Weststeiermark g.U.
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Na obszarze uprawy winorośli, z którego pochodzą wina objęte ChNP Weststeiermark, na ok. 80 % powierzchni winnic uprawiana jest wyłącznie odmiana Blauer Wildbacher (tradycyjna nazwa uzyskiwanego z niej wina: Schilcher). Blauer Wildbacher jest pradawną, tradycyjnie uprawianą odmianą winorośli.
Barwa: Od różowej po rosé.
Aromat: Nuty czerwonych owoców jagodowych (poziomka, truskawka, malina).
Smak: Orzeźwiająco-ożywcza kwasowość o wyraźnych nutach soczystych leśnych owoców jagodowych i truskawek.
Niewielka część win objętych ChNP Weststeiermark jest produkowana z białych winogron.
Barwa: Zielonożółta do jasnozłotożółtej.
Aromat: Owocowe nuty czarnej porzeczki i agrestu, ale również zielonej papryki. Smak: Jabłko, świeżo skoszona trawa i akcenty mineralne.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15,0 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
9 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
200 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
5.2. Maksymalna wydajność
Weststeiermark g.U.
10 000 kilogramów winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji win objętych ChNP Weststeiermark obejmuje okręgi "Graz", "Graz-Umgebung", "Voitsberg" i "Deutschlandsberg" w kraju związkowym Styria (Steiermark).
7. Odmiany winorośli
Blauer Wildbacher - Schilcher
8. Opis związku lub związków
Weststeiermark g.U.
Klimat: Obszar produkcji win objętych ChNP Weststeiermark charakteryzuje się szczególną topografią. Głębokie doliny rozciągające się w kierunku wschód-zachód chronią przed silnymi wiatrami i umożliwiają znaczne ocieplenie w ciągu dnia. Ponadto przeważająca część winnic jest położona na zboczach i w związku z tym pochłania więcej promieni słonecznych niż zwykle. Kontrastuje to ze znacznym ochłodzeniem nocą ze względu na położenie obszaru objętego ChNP Weststeiermark na znacznej wysokości.
Gleba: Winnice na obszarze produkcji win objętych ChNP Weststeiermark są położone w przeważającej mierze na z reguły kwaśnych i krystalicznych skałach zwięzłych płaszczowiny wschodnioalpejskiej, a w kierunku wschodnim na po części grubych i przeważnie luźnych skałach Basenu Styryjskiego.
Związek: Ekstremalne różnice temperatur między dniem a nocą skutkują winogronami o ponadprzeciętnie wysokim poziomie kwasowości. Wino różowe z obszaru objętego ChNP Weststeiermark (tradycyjna nazwa: "Schilcher") jest zatem najbardziej kwaśnym winem w Austrii. Również wina białe zasadniczo charakteryzują się dominującą wrażenia smakowe kwasowością. Oprócz determinującej charakter kwasowości amplituda temperatur między dniem a nocą prowadzi do charakterystycznych aromatów owocowych, takich jak truskawka i malina, zwłaszcza w przypadku win białych z rodziny Burgunder.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Produkcja
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W odniesieniu do wszystkich win objętych ChNP w austriackiej ustawie o winach określono, że produkcja wina objętego ChNP musi odbywać się w tym regionie uprawy winorośli (regionie pochodzenia ChOG), w którym znajduje się obszar objęty ChNP, lub w sąsiadującym regionie uprawy winorośli. Austria korzysta zatem zasadniczo z odstępstwa przewidzianego w art. 5 rozporządzenia (UE) 2019/33.
W odniesieniu do produkcji win objętych ChNP Weststeiermark określono dodatkowe warunki. Produkcja musi odbywać się na obszarze objętym ChNP Steiermark (który obejmuje obszary objęte ChNP Weststeiermark, ChNP Südsteiermark i ChNP Vulkanland Steiermark). Produkcja poza obszarem uprawy winorośli objętym ChNP Steiermark może się odbywać wyłącznie po dokonaniu odpowiedniego zgłoszenia do regionalnej komisji ds. wina (Regionale Weinkomitee Steiermark) i udzieleniu przez nią zezwolenia.
Butelkowanie
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W austriackiej ustawie o winach nie określono żadnych ogólnych przepisów dotyczących butelkowania win objętych ChNP.
W celu zapewnienia jakości i typowych cech charakterystycznych win objętych ChNP Weststeiermark określono następujące warunki butelkowania win objętych ChNP Weststeiermark: Butelkowanie musi odbywać się na obszarze objętym ChNP Steiermark (który obejmuje obszary objęte ChNP Weststeiermark, ChNP Südsteiermark i ChNP Vulkanland Steiermark). Butelkowanie poza obszarem uprawy winorośli objętym ChNP Steiermark może się odbywać wyłącznie po dokonaniu odpowiedniego zgłoszenia do regionalnej komisji ds. wina (Regionale Weinkomitee Steiermark) i udzieleniu przez nią zezwolenia.
Link do specyfikacji produktu
https://info.bml.gv.at/themen/landwirtschaft/landwirtschaft-in-oesterreich/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft. html