JEDNOLITY DOKUMENT
"Bohusläns blåmusslor"
Nr UE: PDO-SE-02616 - 17.6.2020
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Bohusläns blåmusslor"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Szwecja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Rodzaj produktu
Klasa 1.7: Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Bohusläns blåmusslor" to omułek jadalny (Mytilus edulis) hodowany na archipelagu wokół Bohuslän.
"Bohusläns blåmusslor" charakteryzuje się następującymi właściwościami:
Właściwości fizyczne:
Wygląd: "Bohusläns blåmusslor" ma cienką muszlę, z dwoma podobnymi długimi połówkami muszli, które zwężają się na jednym końcu. Muszla jest często nieco szersza u podstawy i nieco bardziej płaska niż na innych obszarach wodnych. "Bohusläns blåmusslor" ma brązowo-czarną barwę, z akcentami niebieskiego. Wnętrze muszli jest błyszczące i opalizujące. Jest perłowo-białe z jasnoniebieskimi akcentami. Połówki muszli są wypełnione różną ilością ikry (samice) i mlecza (samce).
Rozmiar: Nie więcej niż 50 omułków na kg.
Długość: Waha się od 4,5 do 10 cm.
Zawartość mięsa omułków: Co najmniej 20 % masy w relacji pełnej stanowi mięso omułków.
Właściwości chemiczne:
Woda: 85 g/100 g części jadalnej
Białko: 10-12 g/100 g części jadalnej
Tłuszcz:1,4-1,6 g/100 g części jadalnej
w tym
Tłuszcze nasycone: 0,25-0,4 g/100 g części jadalnej
Tłuszcze jednonienasycone: 0,3-0,4 g/100 g części jadalnej
Tłuszcze wielonienasycone: 0,4-0,5 g/100 g części jadalnej
w tym
Kwasy tłuszczowe omega-3:0,30-0,35 g/100 g części jadalnej
Kwasy tłuszczowe omega-6:0,10-0,15 g/100 g części jadalnej
Właściwości organoleptyczne:
Barwa: Mięso mięśni jest błyszczące, o odcieniu od żółtego po jasnobrązowy, który w okresie tarła może być zabarwiony na różowo u samic noszących jaja.
Aromat: Świeże, wyraźne wrażenie morza i wodorostów morskich, z nutami orzechów i ziemi.
Smak: Wyraźnie świeży, z nutami umami, orzechów i kraba. Ostatnie z tych smaków są bardziej wyczuwalne w okresie tarła od maja do lipca.
Konsystencja: Gładka, o solidnej strukturze, która jest twarda podczas gryzienia, ale nie sprawia wrażenia trudnej do pogryzienia.
Długość okresu przechowywania: "Bohusläns blåmusslor" zachowuje świeżość przez 7-11 dni pod warunkiem nieprzerwanego łańcucha chłodniczego.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
"Bohusläns blåmusslor" odżywia się przez filtrowanie fitoplanktonu, który naturalnie występuje w wodzie.
Surowce: Rodzaj omułka hodowanego do produkcji "Bohusläns blåmusslor" to omułek jadalny naturalnie występujący na obszarze produkcji (Mytilus edulis). "Bohusläns blåmusslor" hoduje się przez swobodne zawieszenie na linach, bez kontaktu z dnem morskim, na maksymalnej głębokości około 9 metrów.
"Bohusläns blåmusslor", który osiągnął co najmniej 15 miesięcy, zbiera się przez cały rok.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Hodowla i czyszczenie "Bohusläns blåmusslor" musi odbywać się na obszarze geograficznym opisanym w pkt 4.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
-
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji "Bohusläns blåmusslor" obejmuje archipelag wokół Bohuslän, od granicy z Norwegią na północy do rzeki Nordre na południu, jak również część wybrzeża Bohuslän w promieniu 5 km od linii brzegowej przy normalnym poziomie wody w następujących parafiach i okręgach:
parafiach Hodal, Strömstad i Tjärnö w okręgu żeglugowym Vätte;
parafiach Lur i Tanum w okręgu żeglugowym Tanum;
parafiach Kville, Svenneby i Bottna w okręgu żeglugowym Kville;
parafiach Tossene i Askum w okręgu żeglugowym Sotenäs;
parafiach Bro, Brasäter i Lyse w okręgu żeglugowym Stagenäs;
parafiach Håby i Foss w okręgu żeglugowym Tunge;
parafiach Skredsvik, Herrestad, Högås, Bokenäs, Dragsmark i Bäve w okręgu żeglugowym Lane;
parafiach Forshälla, Resteröd i Ljung w okręgu żeglugowym Fräkne;
parafiach Skaftö, Torp, Myckleby, Långelanda, Stala, Tegneby, Röra i Morlanda w okręgu żeglugowym Ordost;
parafiach Klövedal, Valla i Stenkyrka w okręgu żeglugowym Tjörn;
parafiach Ödsmål, Norum, Jörlanda, Solberg i Hålta w okręgu żeglugowym Inlands Nordre;
parafiach Lycke, Marstrand, Torsby i Harestad w okręgu żeglugi śródlądowej Söndre.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek między obszarem geograficznym a szczególnymi właściwościami "Bohusläns blåmusslor" wynika zarówno z warunków naturalnych panujących na tym obszarze, jak i z czynnika ludzkiego.
Szczególne właściwości produktu
"Bohusläns blåmusslor" hoduje się na swobodnie zwisających linach, bez kontaktu omułków z dnem morza. W związku z tym "Bohusläns blåmusslor", w przeciwieństwie do kilku innych rodzajów omułków dostępnych na rynku, nie zawierają piasku ani gliny.
"Bohusläns blåmusslor" mają cienką muszlę i są dobrze odżywione (co najmniej 20 % masy w relacji pełnej stanowi mięso omułków). Połówki muszli są zazwyczaj nieco bardziej płaskie i szersze u podstawy niż połówki muszli omuł- ków jadalnych hodowanych na innych obszarach wodnych.
Mięso omułków "Bohusläns blåmusslor" jest błyszczące. "Bohusläns blåmusslor" mają świeży zapach morza i wodorostów morskich z nutą orzechów oraz świeży smak z wyczuwalnymi nutami umami, orzechów i kraba. Struktura jest twarda, co daje przyjemne odczucia smakowe.
Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem
Obszar produkcji "Bohusläns blåmusslor" znajduje się w części Skagerrak, która obejmuje archipelag Bohuslän. Archipelag ten składa się zasadniczo z jednego łańcucha wysp oddzielających część kontynentalną od morza pełnego, którego stan jest często wzburzony i na którym często panują silne wiatry, lub dwóch takich łańcuchów.
Temperatura, zasolenie i wartość odżywcza wody wraz z obecnością pelagicznych larw naturalnie występującego omułka jadalnego (Mytilus edulis) tworzą warunki naturalne stanowiące podstawę hodowli "Bohusläns blåmusslor".
O warunkach naturalnych uprawy decyduje szereg prądów morskich. Najważniejszym z nich jest prąd bałtycki, który przenosi bogatą w składniki pokarmowe wodę z ujścia Bałtyku w Öresund na północ do obszaru produkcji. Gdy prąd bałtycki kieruje się na północ wzdłuż zachodniego wybrzeża Szwecji, gromadzi on w sobie dalsze składniki pokarmowe z rzek, głównie z rzek Göta i Nordre.
Kiedy prąd bałtycki dociera do cieśniny Skagerrak, jego zawartość soli wynosi od 24 do 28 %. Dzięki stosunkowo niskiej zawartości soli prąd tworzy warstwę nad znacznie bardziej zasoloną wodą w cieśninie Skagerrak (35-37 %). Wody powierzchniowe tej warstwy utrzymują średnią temperaturę 10-11 °C. W głębszej części tej warstwy średnia temperatura wody spada do 8-9 °C.
Poziom składników pokarmowych, głównie fosforu i azotu, na obszarze produkcji "Bohusläns blåmusslor" zmienia się w ciągu roku, a w wyniku zwiększonego spływu wody z gruntów jest wyższy zimą niż latem. Zawartość fosforu i azotu waha się zatem odpowiednio od 0,4 do 1,0 uM oraz od 15 do 21 uM.
Temperatura i uwarstwienie pożywnych wód powierzchniowych przepływających powyżej bardziej słonych wód na obszarze produkcji sprzyjają rozwojowi fitoplanktonu, który stanowi główne pożywienie "Bohusläns blåmusslor" (zawartość fitoplanktonu mierzona jako chlorofil A wynosi od 1,2 do 3,0 ug/l). Duża dostępność pokarmu oznacza szybki wzrost "Bohusläns blåmusslor", co z kolei sprawia, że omułki mają cienką muszlę i są dobrze odżywione, a ich mięso ma charakterystyczny smak i aromat.
Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem
Hodowla "Bohusläns blåmusslor" wymaga dopływu pożywnej wody o odpowiednim zasoleniu i temperaturze, aby zapewnić omułkom dobry dostęp do pożywienia i naturalne zaopatrzenie hodowli w larwy omułka jadalnego.
Jednocześnie silne wiatry i wzburzone stany morza mają negatywny wpływ na hodowlę omułków jadalnych oraz na możliwość zbierania "Bohusläns blåmusslor" jesienią i zimą, kiedy to na obszarze produkcji często występują sztormy i silne wichry.
Przy wyborze lokalizacji miejsc hodowli "Bohusläns blåmusslor" hodowcy muszą brać pod uwagę powyższe czynniki. Podczas wyboru odpowiedniego miejsca do hodowli "Bohusläns blåmusslor" hodowcy łączą tradycyjną wiedzę o lokalnych warunkach panujących w różnych częściach obszaru produkcji (wiatry, kierunki wiatru i prądy) z informacjami o właściwościach środowiska morskiego (temperatura wody, zasolenie, warunki odżywcze) pochodzącymi z analiz przeprowadzanych regularnie na obszarze produkcji.
Właściwości "Bohusläns blåmusslor" zależą również od sposobu, w jaki traktuje się omułki po zbiorze. Aby zachować właściwości rosnących omułków, hodowcy schładzają świeżo zebrane omułki za pomocą krążącej wody morskiej (5-6 °C) w ciągu pięciu godzin od zbioru. W okresie letnim, między czerwcem a sierpniem, kiedy temperatura powietrza jest stosunkowo wysoka, omułki schładza się bezpośrednio na statku służącym do zbioru. Zebrane omułki schładza się w zbiornikach wodnych lub dużych workach. Świeżo zebrane omułki można przechowywać w wodzie chłodzącej przez okres do siedmiu dni bez wpływu na właściwości tych omułków, pod warunkiem że odpoczywają one podczas przechowywania.
Zanim "Bohusläns blåmusslor" zostaną zapakowane do sprzedaży, oczyszcza się je z wodorostów morskich i innych narośli. Następnie omułki poddaje się ręcznej kontroli w celu zapewnienia, aby sprzedawane omułki spełniały wymogi jakościowe "Bohusläns blåmusslor".
Hodowla "Bohusläns blåmusslor" opiera się na zrównoważonym zarządzaniu populacją omułka jadalnego i wymaga od hodowców wiedzy na temat cyklu życia omułka jadalnego oraz warunków jego hodowli w naturalnych warunkach obszaru produkcji "Bohusläns blåmusslor".
Odesłanie do publikacji specyfikacji
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.60.62 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 17/02/2023 |
| Data ogłoszenia: | 17/02/2023 |