Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

(C/2023/573)

(Dz.U.UE C z dnia 26 października 2023 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO

(rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)

"Turrón de Alicante"

Nr UE: PGI-ES-1564-AM01 - 5.9.2023

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa produktu

"Turrón de Alicante"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Consellería de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica [Regionalne Ministerstwo ds. Rolnictwa, Rozwoju Obszarów Wiejskich, Kryzysu Klimatycznego i Transformacji Ekologicznej]

-

4. Opis zatwierdzonej zmiany (zatwierdzonych zmian)

Dodanie specyfikacji produktu i jednolitego dokumentu, które wcześniej nie istniały

Zmiana polega na dodaniu specyfikacji produktu i jednolitego dokumentu w odniesieniu do ChOG "Turrón de Alicante", które to dokumenty wcześniej nie istniały.

Proponowana zmiana jest konieczna ze względu na to, że zarządzenie z dnia 22 marca 1996 r. ratyfikujące rozporządzenie w sprawie szczególnych nazw "Jijona" i "Turrón de Alicante" oraz ich Rady Regulacyjnej jest sprzeczne z tekstem zatwierdzonym w momencie rejestracji ChOG, w którym ustanowiono przepisy różniące się od przepisów zawartych w zatwierdzonym wniosku o rejestrację. Proponowana zmiana jest również konieczna w celu rozwinięcia treści dotyczącej poszczególnych etapów produkcji oraz dowodów na to, że produkt pochodzi z danego obszaru.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Turrón de Alicante"

Nr UE: PGI-ES-1564-AM01 - 5.9.2023

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Turrón de Alicante"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]

Klasa 2.3. Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Turrón de Alicante" to twarda odmiana turrónu wytwarzana z prażonych migdałów, które dodaje się do utwardzonej, białej masy skarmelizowanego syropu przypominającego biały jaspis, otrzymywanego przez gotowanie miodu, cukru i białek jaj. Można go umieścić między dwoma warstwami wafli.

Klasa lub kategoria handlowa odmian turrónu objętych ChOG:

- "Calidad Suprema": oznacza produkty zawierające:

- co najmniej 60 % czystych, zdrowych, prażonych migdałów wolnych od ciał obcych;

- co najmniej 10 % czystego miodu.

- "Calidad Extra": oznacza produkty zawierające:

- co najmniej 46 % czystych, zdrowych, prażonych migdałów wolnych od ciał obcych;

- co najmniej 10 % czystego miodu.

Procentowa zawartość wskazanych składników w każdej z kategorii handlowych odpowiada udziałowi tych składników w produkcie końcowym po obróbce cieplnej w ramach przetwarzania.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

a) Główne składniki "Turrón de Alicante" to:

- migdały: prażone migdały z rodzaju Prunus amygdalus dulcis, które są czyste, zdrowe i wolne od ciał obcych, należą do różnych odmian agronomicznych skatalogowanych na poziomie handlowym przez sektor migdałów, wraz ze zmianami odmianowymi;

- czysty miód: różnych odmian agronomicznych skatalogowanych na poziomie handlowym przez sektor pszczelarski;

- białko lub albumina jaja, w dowolnej postaci handlowej (świeże, liofilizowane, sproszkowane itp.).

b) Inne składniki i dodatki dopuszczone do produkcji "Turrón de Alicante" to:

- cukry (różne rodzaje i pochodne);

- wafel: stosowany jako warstwa wierzchnia;

- woda:

- dodatki i środki aromatyzujące dopuszczone przez Radę Regulacyjną: smak lub aromat cynamonu (Cinnamo- mum zeylanicum) osiągane przez użycie lasek cynamonu, zmielonego cynamonu lub jego skoncentrowanych esencji lub aromatu. Dodatki i środki aromatyzujące stosowane do produkcji turrónu objętego ChOG muszą być zgodne z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków 2  do żywności oraz rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 i (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 3  (lub z wszelkimi przepisami zastępującymi te rozporządzenia).

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Proces produkcji, nadzorowany przez urzędnika lub mistrza turronero (osoba wytwarzająca turrón), odbywa się na obszarze geograficznym określonym w pkt C specyfikacji produkcji i składa się z następujących etapów:

- prażenie migdałów;

- gotowanie syropu lub karmelu wytwarzanego przez mieszanie cukrów, miodu i białka jaj w wysokiej temperaturze aż do karmelizacji;

- mieszanie prażonych migdałów z karmelem otrzymanym na etapie gotowania, aż do równomiernego rozprowadzenia migdałów i uzyskania mieszaniny turrónu;

- chłodzenie, formowanie i cięcie bloku turrónu;

- pakowanie i etykietowanie.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Pakowanie i etykietowanie muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt C specyfikacji produktu w celu zapewnienia jakości i identyfikowalności produktu. Wynika to z dwóch czynników:

a) Po pierwsze, aby zapewnić jakość produktu, pakowanie musi odbywać się natychmiast po pokrojeniu schłodzonego bloku w celu zaprezentowania jako produkt końcowy "Turrón de Alicante" w postaci porcji, batonów, kostek, ciastek, bloków lub wszelkich innych określonych postaci stosowanych w sprzedaży. W związku z tym, aby zachować szczególne cechy produktu, gdy jest on gotowy do pokrojenia, otrzymane kawałki należy pakować jak najszybciej po pokrojeniu.

b) Po drugie, aby na potrzeby konsumentów zagwarantować autentyczność i pochodzenie produktu, zapakowany produkt zostaje opatrzony etykietami wydanymi przez Radę Regulacyjną. Oznaczenia wskazujące na autentyczność i pochodzenie produktu znajdują się na etykiecie, w związku z czym należy tego dokonać na tym obszarze w celu zachowania autentyczności produktu.

Dopuszcza się jednak krojenie, cięcie i obróbkę w punkcie sprzedaży detalicznej. W tym przypadku turrón jest wysyłany w blokach, które są cięte na batony lub kostki w obecności konsumenta w momencie sprzedaży. Ten sposób sprzedaży produktu jest tradycyjnie nazywany "sprzedażą detaliczną" lub "sprzedażą w kawałkach" i jest typowy w prowincji Alicante, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykiecie umieszczanej na opakowaniu turrónu objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Turrón de Alicante" muszą widnieć następujące informacje, niezależnie od innych wymogów dotyczących etykietowania i informacji, które zgodnie z obowiązującymi przepisami muszą być umieszczone na końcowym opakowaniu na potrzeby wprowadzenia do obrotu:

znak towarowy (własny znak towarowy lub inny) zarejestrowany przez Radę Regulacyjną;

nazwa handlowa produktu: "Turrón de Alicante";

klasa lub kategoria handlowa produktu ("Suprema" albo "Extra");

masa netto lub rzeczywisty skład produktu;

znak służący jako gwarancja dla konsumenta.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

ChOG "Turrón de Alicante" należy produkować i pakować w gminie Jijona, która znajduje się w powiecie l'Alacantf w prowincji Alicante we Wspólnocie Autonomicznej Walencji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek "Turrón de Alicante" z geograficznym obszarem produkcji opiera się głównie na renomie produktu, która wynika właśnie z jego pochodzenia geograficznego. Produkt ma również pewne szczególne cechy wynikające z czynników naturalnych i ludzkich występujących w regionie.

- Renoma:

"Turrón de Alicante" jest wyjątkowym, autentycznym i charakterystycznym produktem, cieszącym się dużą renomą i wysokim prestiżem wśród konsumentów. Jest on powiązany z gminą Jijona, miastem w Alicante znanym w Hiszpanii pod nazwą "Jijona, miejsce powstania turrónu".

Renoma turrónu wytwarzanego w Jijona nie powstała z dnia na dzień. Z licznych dokumentów wynika, że mistrzowie turroneros w Jijonie wytwarzają turrón od ponad 500 lat. Jednym z najstarszych dokumentów jest manuskrypt z archiwów Rady Generalnej Walencji z 1484 r., w drodze którego Jaume Domenech otrzymał polecenie wyprodukowania turrónu w tym "piętnastu funtów »torrons d'alegria« (turrónu czarnego) i kolejnych piętnastu funtów »torrons blancs« (turrón de Alicante)".

- Czynniki naturalne:

Z historycznego punktu widzenia mieszkańcy Jijony wykorzystywali w kuchni i działalności rzemieślniczej to, co oferowała ziemia: pola pełne migdałów i plastry miodu z uli położonych w górach sąsiadujących z ich domami stanowiących tereny bogate w lubiane przez pszczoły rośliny, takie jak rozmaryn, lawenda i tymianek, a także słynną uprawę trzciny cukrowej (canyamel) w regionie. Powszechna produkcja migdałów i miodu na tym obszarze doprowadziła do powstania produktu związanego z tymi surowcami.

Produkt i jego nazwa "Turrón de Alicante" są po prostu fundamentem kultury związanej z produkcją turrónu w miejscowości Jijona położonej zaledwie 25 km od portu morskiego stolicy prowincji Alicante, z którego produkty te były transportowane do dalekich zakątków świata.

- Czynniki ludzkie:

Tradycyjna wiedza fachowa urzędnika lub mistrza turronero, która jest podstawą systemu produkcji turrónu, zapewnia utrzymanie szczególnych cech produktu. Podczas produkcji mistrz turronero stosuje tradycyjne praktyki i techniki wynikające z wiedzy fachowej przekazywanej z pokolenia na pokolenie, czemu "Turrón de Alicante" zawdzięcza swoją renomę i swój prestiż.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://breu.gva.es/b/1B1500P9zB

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
3 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.

Zmiany w prawie

Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.573

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Data aktu: 26/10/2023
Data ogłoszenia: 26/10/2023