WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU NA POZIOMIE UNII
"Dealu Mare"
PDO-RO-A1079-AM02
Data złożenia wniosku: 15.1.2021
1. Wnioskodawca i uzasadniony interes
ASOCIAȚ IA PROFESIONALĂ VITIVINICOLĂ DEALU MARE [Stowarzyszenie Branżowe Plantatorów Winorośli Dealu Mare]
ASOCIAȚ IA PROFESIONALĂ VITIVINICOLĂ DEALU MARE [Stowarzyszenie Zawodowych Plantatorów Winorośli Dealu Mare] jest członkiem Krajowej Organizacji Stowarzyszeń Międzybranżowych Plantatorów Winorośli (ONIV) - grupy wybranej przez organizacje producentów z własnej inicjatywy do ich reprezentowania. W 2011 r. organizacja ta została uznana za międzybranżową organizację producentów rolnych (OIPA) dla sektora wina.
Stowarzyszenie to pełni funkcję reprezentacyjną w zakresie zarządzania winnicami wpisanych do rejestru plantacji winorośli (RPV), które stosują chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) "Dealu Mare" oraz chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), zrzeszając 15 podmiotów gospodarczych (producentów) prowadzących działalność w okręgach Buzäu i Prahova oraz produkujących i wprowadzających do obrotu wina objęte ChNP/ChOG, zarządzając plantacjami o powierzchni ok. 1 500 ha, na których produkuje się wina gatunkowe objęte ChNP/ChOG z wykorzystaniem dużej liczby odmian winorośli pochodzenia rumuńskiego uprawianych/zarejestrowanych w systemie jakości.
2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Kategorie produktów sektora wina
Związek
Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu
3. Opis zmiany i powody jej wprowadzenia
1. Włączenie nowych kategorii wina
Ponieważ Rumunia przesłała za pośrednictwem systemu E-Bacchus kilka specyfikacji produktu sporządzonych oddzielnie dla każdej kategorii produktu ustanowionej prawem, w przypadku ChNP "Dealu Mare" przepisy dotyczące produkcji win należy zebrać w jednej specyfikacji produktu obejmującej warunki produkcji wszystkich kategorii win uzyskiwanych w ramach tej nazwy: win niemusujących, gatunkowych win musujących, aromatycznych gatunkowych win musujących, win półmusujących.
Wymienione kategorie wina zdefiniowano w następujący sposób.
Gatunkowe wino musujące to wino otrzymywane w wyniku pierwotnej lub wtórnej fermentacji alkoholowej, ze świeżych winogron, moszczu winogronowego lub wina, które to produkty po otwarciu pojemnika uwalniają dwutlenek węgla pochodzący wyłącznie z fermentacji.
Aromatyczne gatunkowe wino musujące to gatunkowe wino musujące otrzymane z moszczu lub częściowo sfermentowanego moszczu wyprodukowanego z winogron odmian aromatycznych uprawianych w winnicach znajdujących się na wyznaczonym obszarze nazwy pochodzenia.
Wino półmusujące to wino produkowane z wina i moszczu winogronowego lub częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego uzyskanego z odmian winogron uprawianych na plantacjach winorośli znajdujących się na wyznaczonym obszarze nazwy pochodzenia. Jest to produkt otrzymywany z wina, pod warunkiem że całkowita zawartość alkoholu w tym winie wynosi minimum 9 % objętości, a wino znajduje się w zamkniętych pojemnikach i charakteryzuje się nadciśnieniem spowodowanym endogennym dwutlenkiem węgla.
W rezultacie zmieniono rozdział I specyfikacji produktu oraz pkt 3 jednolitego dokumentu.
2. Określenie odmian wykorzystywanych do uzyskania nowych kategorii wina
W związku z wprowadzeniem nowych kategorii wina, które będą produkowane w ramach ChNP "Dealu Mare", należy zmienić specyfikację produktu, aby uwzględnić odmiany przeznaczone do produkcji tych kategorii wina (gatunkowe wino musujące, aromatyczne gatunkowe wino musujące, wino półmusujące) w ramach ChNP "Dealu Mare".
W związku z tym zmieniono rozdziały IV, V i VI specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.
3. Określenie wielkości produkcji nowych kategorii wina
W związku z wprowadzeniem nowych kategorii wina w ramach ChNP "Dealu Mare" należy zmienić specyfikację produktu, aby uwzględnić wielkość zbiorów winogron i produkcji wina w odniesieniu do tych nowych kategorii wina, które to wielkości określono na maksymalnie 14 000 kg winogron z hektara oraz maksymalnie 105 hl wyprodukowanego wina z hektara.
W związku z tym zmieniono rozdziały V i VI specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.
4. Uzupełnienie informacji na temat związku z wyznaczonym obszarem w odniesieniu do nowych kategorii wina
W związku z wprowadzeniem nowych kategorii wina w ramach ChNP "Dealu Mare" należy zmienić specyfikację produktu, tak aby zawierała dodatkowe szczegółowe informacje na temat obszaru geograficznego i związku między obszarem a produktem (zależność przyczynowa) w odniesieniu do tych nowych kategorii.
Szczegóły dotyczące produktów (nowe kategorie wina - gatunkowe wina musujące, aromatyczne gatunkowe wina musujące, wina półmusujące) uzupełniono o informacje na temat czynnika ludzkiego związanego z otrzymywaniem win. Zmiany te są konieczne, aby zapewnić zgodność z obowiązującymi przepisami dotyczącymi ChNP.
W celu zapewnienia większej jasności niektóre informacje dotyczące związku przyczynowego między obszarem a produktem zostały przeformułowane.
W rezultacie zmieniono rozdział II specyfikacji produktu oraz pkt 8 jednolitego dokumentu.
5. Określenie przepisów dotyczących etykietowania nowych kategorii wina
W związku z wprowadzeniem nowych kategorii wina należy uzupełnić specyfikację produktu o warunki dotyczące etykietowania (oznaczenia obowiązkowe i nieobowiązkowe) oraz prezentacji (butelkowanie) nowo wprowadzonych kategorii wina.
Specyfikacja produktu została uzupełniona o określone warunki dotyczące etykietowania aromatycznych gatunkowych win musujących i półmusujących z uwzględnieniem nazw obszarów geograficznych (miejscowości) cieszących się renomą w dziedzinie produkcji wina, które współbrzmią z nazwą ChNP "Dealu Mare", sugerując tradycję produkcji wina wysokiej jakości na tym obszarze.
W rezultacie zmieniono rozdział XII specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
6. Określenie warunków dotyczących praktyk upraw
Specyfikacja produktu została uzupełniona o szczegółowe informacje na temat praktyk upraw związanych z gęstością nasadzeń, stosowanych w celu uzyskania nowych kategorii gatunkowego wina musującego, aromatycznego gatunkowego wina musującego i wina półmusującego (minimalna gęstość sadzenia w podkładkach/ha, maksymalne obciążenie owocami, żywotne grona wszystkich odmian, forma prowadzenia - krótkie lub półwysokie).
W rezultacie zmieniono rozdział VIII specyfikacji produktu, natomiast jednolity dokument pozostał bez zmian.
7. Określenie parametrów fizykochemicznych nowych kategorii wina
W związku z wprowadzeniem nowych kategorii wina produkowanych w ramach ChNP "Dealu Mare" konieczne jest również uzupełnienie specyfikacji produktu o specyficzne właściwości fizykochemiczne nowych kategorii win wprowadzonych na podstawie wniosku o zmianę, aby zapewnić zgodność z przepisami dotyczącymi ChNP.
W rezultacie zmieniono rozdział XI specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
8. Określenie właściwości organoleptycznych nowych kategorii wina
W związku z wprowadzeniem nowych kategorii wina produkowanych w ramach ChNP "Dealu Mare" konieczne jest również uzupełnienie specyfikacji produktu o specyficzne właściwości organoleptyczne nowych kategorii win wprowadzonych na podstawie wniosku o zmianę, aby zapewnić zgodność z przepisami dotyczącymi ChNP.
W rezultacie zmieniono rozdział XI specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
9. Określenie szczególnych praktyk technologicznych dotyczących nowych kategorii wina
Specyfikacja produktu została uzupełniona o szczególne praktyki technologiczne dotyczące uzyskiwania nowych kategorii wina będących przedmiotem wniosku - gatunkowych win musujących, aromatycznych gatunkowych win musujących, win półmusujących.
W rezultacie zmieniono rozdział X specyfikacji produktu, natomiast jednolity dokument pozostał bez zmian.
10. Usunięcie odmiany winorośli z uprawy
Zmieniono specyfikację produktu i usunięto z niej główną odmianę winorośli Trebbiano, ponieważ nie jest ona wykorzystywana do produkcji ChNP "Dealu Mare".
W związku z tym zmieniono rozdziały IV, V i VI specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 i 7 jednolitego dokumentu.
Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
08.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.253.11 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 97 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 |
Data aktu: | 18/07/2023 |
Data ogłoszenia: | 18/07/2023 |