Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Finca Élez"
PDO-ES-A0053-AM04
Data przekazania informacji:
28.4.2023
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Dodanie odmiany Viognier
Opis
Dodano odmianę Viognier.
Zmieniono zatem pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 7 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Ustalono, że od czasu istnienia posiadłości na jednej z działek znajdujących się w jej obrębie uprawia się białe winogrona odmiany Viognier.
2. Zmiana nazw wina w celu uwzględnienia nowej odmiany Viognier
Opis
Wprowadzono zmiany nazw niektórych rodzajów wina w celu uwzględnienia nowej odmiany Viognier.
Zmieniono pkt 2.1.1, 2.1.2, 2.2.1, 2.2.2, 3.3.1 i 3.3.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5.1 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Uwzględnienie w specyfikacji produktu odmiany Viognier oznacza, że można z niej produkować wina jednoodmia- nowe.
3. Dostosowanie warunków mających zastosowanie do niektórych rodzajów win
Opis i uzasadnienie
- Usunięto określenie joven (młode). Obecnie używa się określenia lias finas (z delikatnym osadem), co wskazuje na większą objętość i pełniejszy smak.
Zmieniono zatem pkt 2.1.1, 2.2.1 i 3.3.1 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
- Określenie en barrica (w beczce) zastąpiono określeniem en tonel de roble (w dębowych kadziach).
Zmieniono zatem pkt 2.1.2, 2.2.2 i 3.3.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
- Określenie barrica (beczka) zastąpiono określeniem envejecido (dojrzewające).
Zmieniono zatem pkt 2.1.5, 2.2.5 i 3.4.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Celem jest rozszerzenie gamy produktów, aby móc sprostać oczekiwaniom rynku.
Dodanie określenia "w dębowych kadziach" pozwala na użycie kadzi o różnych rozmiarach, co może wpłynąć na złożoność i strukturę win.
Dodanie terminu envejecido umożliwia oferowanie szerszej gamy win, w tym win dojrzewających bez aromatów palonych i wędzonych, aby sprostać zmieniającym się oczekiwaniom konsumentów końcowych.
4. Zmiany w opisach właściwości organoleptycznych
Opis
Dopracowano i uzupełniono opisy organoleptyczne win, w szczególności czerwonych, w zależności od tego, czy dojrzewanie odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub betonu, czy też w drewnianych kadziach.
Zmieniono zatem pkt 2.2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Dopracowano opisy rodzajów produktów.
5. Zmiany limitów dotyczących zawartości dwutlenku siarki
Opis
Określono różne limity dotyczące zawartości dwutlenku siarki w winach ekologicznych i nieekologicznych. W odniesieniu do win nieekologicznych maksymalną zawartość dwutlenku siarki dostosowano do limitów określonych w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2019/934, a w odniesieniu do win ekologicznych określono niższe limity.
Zmieniono pkt 2.1.4, 2.1.5, 2.1.6, 2.1.7, 2.1.8, 2.1.9 i 2.1.10 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Zmiana polega na dostosowaniu do obowiązujących przepisów w zakresie właściwości fizycznych i chemicznych. Nie prowadzi ona do zmian produktu końcowego, który utrzymuje cechy i profil wynikające z interakcji między czynnikami naturalnymi i ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Zwiększono całkowitą zawartość dwutlenku siarki, rozszerzając zakres możliwości prawidłowego przechowywania wina. W odniesieniu do win ekologicznych i nieekologicznych obowiązują inne limity.
6. Zmiana wymogów dotyczących zakwaszania
Opis
W przypadku zakwaszania moszczu białych winogron zwiększono maksymalną ilość kwasu winowego, jaką można dodać, z 0,8 g na litr do 1 g na litr.
Zmieniono pkt 3 specyfikacji produktu. Jednolity dokument pozostaje bez zmian.
Rodzaj zmiany: standardowa. Zmiana polega na dostosowaniu do obowiązujących przepisów w zakresie właściwości fizycznych i chemicznych. Nie prowadzi ona do zmian produktu końcowego, który utrzymuje cechy i profil wynikające z interakcji między czynnikami naturalnymi i ludzkimi, zgodnie z opisem związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Zwiększono limit zakwaszenia, rozszerzając zakres możliwości w przypadku konieczności skorygowania nierównowagi.
7. Zmiany dotyczące maceracji
Opis
- Określono, że maceracja może, ale nie musi, być stosowana w produkcji.
Zmieniono pkt 3.3.1 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.
- Dostosowano minimalny czas maceracji i maksymalną pojemność drewnianych naczyń.
Zmieniono pkt 3.3.2 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Produkcja bez maceracji lub z różnym stopniem maceracji może skutkować subtelnymi różnicami organoleptycznymi, które można wyczuć w ustach, takimi jak większa gładkość lub pełniejsze odczucie smakowe. W zależności od warunków dojrzewania winogron maceracja może nie być konieczna do uzyskania pożądanego rezultatu. Może się tak zdarzyć, jeśli miąższ winogron jest już dojrzały z powodu braku deszczu, a przedłużony kontakt ze skórką nie jest konieczny.
Wraz z włączeniem odmiany Viognier i odniesieniem do toneles de roble (dębowych kadzi) zamiast barricas (beczek) minimalny czas maceracji został skrócony do 2 godzin, a maksymalna pojemność dębowych naczyń została zwiększona do 5 000 litrów.
8. Skreślenie zakresu temperatury maceracji/fermentacji
Opis
Maceracja/fermentacja może zachodzić w temperaturze nieprzekraczającej 30 °C.
Zmieniono pkt 3.4.1 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Zmiana ma na celu doprecyzowanie i rozszerzenie zakresu fermentacji alkoholowej.
9. Dostosowanie praktyk enologicznych w odniesieniu do dojrzewających win czerwonych
Opis i uzasadnienie
Aby umożliwić stosowanie mniej ekstraktywnych procesów produkcji wina, okres fermentacji skrócono z 10 do 7 dni. W celu doprecyzowania i rozszerzenia zakresu fermentacji alkoholowej ustalono maksymalną temperaturę mace- racji/fermentacji na poziomie 30 °C. Aby uzyskać wino o bardziej złożonej strukturze, przechowuje się je przez co najmniej 8 miesięcy w drewnianych kadziach o maksymalnej pojemności 5 000 litrów lub w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez co najmniej 8 miesięcy. Wino można również przechowywać w drewnianych kadziach o maksymalnej pojemności 600 litrów przez co najmniej 2 miesiące.
Zmieniono pkt 3.4.2 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
10. Dostosowanie praktyk enologicznych w przypadku wina czerwonego Crianza, Reserva i Gran Reserva
Opis
Maceracja/fermentacja może zachodzić w temperaturze nieprzekraczającej 30 °C.
W przypadku wina Crianza po 7 latach stosowania beczki mogą pozostać w użyciu.
W przypadku wina Reserva minimalny czas dojrzewania w beczkach został skrócony do 12 miesięcy. Określono czas dojrzewania w butelkach; po 7 latach stosowania beczki mogą pozostać w użyciu.
W przypadku wina Gran Reserva minimalny czas dojrzewania w beczkach został skrócony do 18 miesięcy. Określono czas dojrzewania w butelkach; po 6 latach beczki mogą pozostać w użyciu.
Zmieniono zatem pkt 3.4.3, 3.4.4 i 3.4.5 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
W celu doprecyzowania i rozszerzenia zakresu fermentacji alkoholowej zwiększono zakres temperatury maceracji/ fermentacji.
Czas dojrzewania w beczkach i butelkach dostosowano do warunków stosowania tradycyjnych określeń Reserva i Gran Reserva.
Ponieważ dojrzewanie w beczkach może nadal podkreślać finezję i złożoność wina, usunięto ograniczenie dotyczące czasu, przez jaki można używać beczek.
11. Rozszerzenie i zdefiniowanie zakresu gęstości wina różowego częściowo fermentowanego w beczkach
Opis
Zwiększono zakres gęstości w przypadku ściągania znad osadu wina różowego częściowo sfermentowanego w beczkach do poziomu 1 100-1 015. Ponadto określono, że co najmniej 10 % wina należy poddać fermentacji w dębowych kadziach o maksymalnej pojemności 5 000 litrów.
Zmieniono pkt 3.4.7 specyfikacji produktu. Jednolity dokument pozostaje bez zmian.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Celem jest dokładne określenie, kiedy należy dokonać ściągania znad osadu.
Ustalono proces częściowej fermentacji.
12. Uwzględnienie limitów wydajności w odniesieniu do nowej odmiany Viognier
Opis
Określono limity wydajności w odniesieniu do odmiany Viognier.
Zmieniono zatem pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu.
Rodzaj zmiany: standardowa. Niniejsza zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian w produkcie końcowym, który dzięki wspólnemu oddziaływaniu warunków naturalnych i czynników ludzkich zachowuje właściwości i profil opisane w punkcie dotyczącym związku. Uważamy więc, że przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Określenie limitów produkcji w odniesieniu do nowej odmiany jest konieczne, tak jak ma to miejsce w przypadku pozostałych odmian uwzględnionych w specyfikacji produktu.
13. Dane właściwego organu
Opis
Zaktualizowano informacje dotyczące właściwego organu.
Zmieniono pkt 9 specyfikacji produktu. Jednolity dokument pozostaje bez zmian.
Rodzaj zmiany: standardowa. Przedmiotowa zmiana nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1308/2013 (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku).
Uzasadnienie
Zmiana specyfikacji produktu daje możliwość aktualizacji tych informacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Finca Élez
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Chardonnay, Viognier, Chardonnay lías finas, Viognier lías finas i wino czerwone Joven
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Chardonnay, Viognier, Chardonnay lías finas i Viognier lías finas: wina te są klarowne i jasne oraz mają barwę od żółta- wozielonej do złotej; mają bardzo intensywny bukiet, a aromaty podstawowe - owocowe i kwiatowe; na podniebieniu średni bukiet, bardzo intensywny, odpowiednie zrównoważenie alkoholu i kwasowości.
Wino czerwone Joven: jest klarowne i błyszczące, ma bardzo głęboką barwę z fioletowymi i czerwonymi refleksami; zawiera owocowe i kwiatowe aromaty podstawowe; jest bardzo intensywne w smaku, ma długi posmak i okrągły finisz.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
** Maksymalna zawartość dwutlenku siarki:
Chardonnay, Viognier, Chardonnay lías finas, Viognier lías finas
- 200 mg/l w przypadku win nieekologicznych;
- 170 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów od 2 do 7 g/l (glukoza + fruktoza);
- 150 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów poniżej 2 g/l (glukoza + fruktoza).
Wino czerwone Joven:
- 150 mg/l w przypadku win nieekologicznych;
- 120 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów od 2 do 5 g/l (glukoza + fruktoza);
- 100 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów poniżej 2 g/l (glukoza + fruktoza).
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
11 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
15 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
2. Wina Chardonnay i Viognier częściowo fermentowane w dębowych kadziach oraz wina czerwone Envejecido, Crianza i Reserva
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wszystkie wina są klarowne i błyszczące.
Chardonnay i Viognier: mają barwę od złotej do żółtej o średniej intensywności; charakteryzuje je bardzo intensywny bukiet ze złożonymi aromatami owocowymi i kwiatowymi oraz aromatami uzyskanymi podczas dojrzewania; są bardzo intensywne i charakteryzuje je długi posmak; ich taniczna struktura zachowuje równowagę między zawartością alkoholu a gliceryną.
Wino czerwone Envejecido: ma bardzo głęboką barwę z purpurowymi i czerwonymi refleksami; ma bardzo intensywny bukiet, a aromaty - owocowe i kwiatowe. Wina dojrzewające w zbiornikach ze stali nierdzewnej zachowują swoją odmianową świeżość i zyskują na krągłości; wina dojrzewające w zbiornikach betonowych są świeże i bardzo kwiatowe; z kolei wina dojrzewające w drewnianych kadziach charakteryzują odważne aromaty powstałe w wyniku dojrzewania oraz złożony posmak. Wina dojrzewające w zbiornikach ze stali nierdzewnej charakteryzują się w posmaku jedwabistością i objętością; wina dojrzewające w zbiornikach betonowych są gładkie, aromatyczne i mają dobrą kwasowość; a wina dojrzewające w drewnianych kadziach zawierają garbniki winne. Ma dobrą strukturę taniczną, długi posmak i okrągły finisz.
Wino czerwone Crianza: ma bardzo głęboką barwę z czerwonymi i niebieskimi refleksami; charakteryzuje je bardzo intensywny bukiet z aromatami dojrzałych owoców uzyskanymi podczas dojrzewania; w smaku jest bardzo intensywne. charakteryzuje je równowaga między zawartością alkoholu a kwasowością oraz wyraźnie wyczuwalne delikatne taniny.
Wino czerwone Reserva: ma bardzo głęboką barwę owocu granatu z ceglanymi refleksami; charakteryzuje je bardzo intensywny bukiet z wyraźnymi aromatami uzyskanymi podczas dojrzewania i aromatami dojrzałych owoców; w smaku od średnio do bardzo intensywnego, zawiera garbniki winne i posiada dobrą i nieagresywną strukturę taniczną.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
** Maksymalna zawartość dwutlenku siarki (mg/l):
Wina białe
- 200 w przypadku win nieekologicznych;
- 170 w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów od 2 do 7 g/l;
- 150 w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów < 2 g/l.
Wina czerwone
- 150 w przypadku win nieekologicznych;
- 120 w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów od 2 do 5 g/l;
- 100 w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów < 2 g/l.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
11,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
15 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
3. Wino Chardonnay
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wino jest klarowne i błyszczące; ma barwę od złotej do żółtej o średniej intensywności. Występują w nim owocowe i słodkie aromaty uzyskane dzięki dojrzewaniu. Nie wykazuje jednak przewagi tego ostatniego. Jest średnio intensywne. W smaku jest bardzo intensywne. Wykazuje równowagę między kwasowością a zawartością cukru.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
** Maksymalna zawartość dwutlenku siarki:
- 250 mg/l w przypadku win nieekologicznych;
- 220 mg/l w przypadku win ekologicznych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
12 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
15 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
4. Wino czerwone Gran Reserva, wino różowe Joven i wino różowe częściowo fermentowane w beczkach
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina czerwone: mają odcienie czerwone i ceglane; charakteryzuje je bardzo intensywny bukiet z wyraźnymi aromatami uzyskanymi podczas dojrzewania i aromatami dojrzałych owoców; Zawierają garbniki winne i posiadają dobrą i nieagresywną strukturę taniczną.
Wino różowe Joven: wino klarowne, lśniące, o żywych odcieniach różu; bardzo intensywny i czysty bukiet z aromatami czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, czerwonej porzeczki); bardzo intensywnie owocowy, o odpowiednio zrównoważonej kwasowości i zawartości alkoholu.
Wino różowe częściowo fermentowane w beczkach: wino klarowne, lśniące, o żywych odcieniach różu; bardzo intensywny i czysty bukiet z nutami prażonymi i aromatami czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, czerwonej porzeczki); bardzo intensywnie owocowy, o odpowiednio zrównoważonej kwasowości i zawartości alkoholu.
* Maksymalna całkowita zawartość alkoholu nie przekracza najwyższych dopuszczalnych poziomów określonych w odpowiednich przepisach UE.
** Maksymalna zawartość dwutlenku siarki:
Wino czerwone Gran Reserva
- 150 mg/l w przypadku win nieekologicznych;
- 120 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów od 2 do 5 g/l (glukoza + fruktoza);
- 100 mg/l w przypadku win ekologicznych; zawartość cukrów poniżej 2 g/l (glukoza + fruktoza).
Wino różowe Joven i wino różowe częściowo fermentowane w beczkach
- 180 mg/l w przypadku win nieekologicznych;
- 170 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów od 2 do 10 g/l (glukoza + fruktoza);
- 150 mg/l w przypadku win ekologicznych; całkowita zawartość cukrów poniżej 2 g/l (glukoza + fruktoza).
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
12 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
16,7 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Szczególne praktyki enologiczne
Ciśnienie podczas tłoczenia nie może pozwolić na uzyskanie więcej niż 74 litrów ze 100 kg zbiorów. Maksymalne ciśnienie w procesie tłoczenia: 2 kg/cm2.
W przypadku win Chardonnay poddawanych maceracji minimalny czas przebywania w zbiorniku do maceracji/tło- czenia wynosi 2 godziny. Homogenizacja w zbiorniku musi trwać 24-72 godzin.
Co najmniej 10 % wina poddaje się fermentacji w dębowych kadziach o maksymalnej pojemności 5 000 litrów. Wino pozostawia się w dębowej kadzi na co najmniej 2 miesiące.
Wina czerwone Envejecido i Crianza poddaje się fermentacji i maceracji przez co najmniej 7 dni, a wina Reserva i Gran Reserva przez co najmniej 15 dni, w temperaturze nieprzekraczającej 30 oC.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Viognier
9 000 kilogramów winogron z hektara
66,60 hektolitrów z hektara
2. Tempranillo
12 000 kilogramów winogron z hektara
88,80 hektolitrów z hektara
3. Merlot
8 500 kilogramów winogron z hektara
62,90 hektolitrów z hektara
4. Syrah
13 000 kilogramów winogron z hektara
96,20 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar obejmuje następujące działki w gminie El Bonillo (Albacete):
- wielobok 95: działki 16d, 16da, 16db i 17;
- wielobok 97: działka 24;
- wielobok 100: działki 2, 3 i 8.
7. Odmiany winorośli
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Merlot
Syrah
Tempranillo
Viognier
8. Opis związku lub związków
Działka znajduje się na wysokości 1 080 m. Na opisywanym obszarze panuje klimat kontynentalny z bardzo suchym powietrzem i dużymi różnicami temperatur między dniem a nocą w czasie dojrzewania win. Gleby są glebami gli- niasto-wapiennymi, ubogimi, kamienistymi i o dobrym odprowadzaniu wody. Ich podstawowe pH wynosi około 8.
Wina te charakteryzują się równowagą między kwasowością a zawartością alkoholu, która jest często stosunkowo wysoka. Dzięki temu wina są bardziej świeże i lepiej przystosowane do procesu dojrzewania. Wina nabierają smaku wraz z dojrzewaniem, rozwijając bukiet świeżej owocowej kwasowości z nutami kwiatowymi i mineralnymi; mają bardziej kontynentalny niż śródziemnomorski styl, aromaty o średniej do wysokiej intensywności, są eleganckie, zrównoważone i świeże.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Link do specyfikacji produktu
http://pagina.jccm.es/agricul/paginas/comercial-industrial/consejos_new/pliegos/M04PC_FINCAELEZ_20221104.pdf