Powiadomienie o zatwierdzeniu zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym, pochodzącego z państwa członkowskiego
(Rozporządzenie (UE) 1151/2012)
"Χαλλούμι / Halloumi / Hellim"
Nr UE: PDO-CY-01243-AM03 - 14.3.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Χαλλούμι / Halloumi / Hellim"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Cypr
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Departament Rolnictwa - Ministerstwo Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska
4. Opis zatwierdzonej zmiany (zatwierdzonych zmian)
1. Włączenie do specyfikacji produktu niezłożonego (jednowarstwowego) sera Halloumi
Kształt produktu może być różny: złożony lub niezłożony, prostokątny lub półokrągły.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Możliwość wykorzystania surowego mleka do produkcji sera Halloumi
Pasteryzacja mleka wykorzystywanego do produkcji sera Halloumi stała się opcjonalna.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Etap produkcji polegający na ponownym podgrzaniu do temperatury 40 °C sera serwatkowego, który został pokrojony bezpośrednio po zaprawieniu mleka, staje się opcjonalny
W drodze tej zmiany opcjonalny staje się etap produkcji polegający na ponownym podgrzaniu do temperatury 40 °C sera serwatkowego, który został pokrojony bezpośrednio po zaprawieniu mleka.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Możliwość dodania mięty również na innych etapach procesu produkcji sera Halloumi
Możliwość dodania mięty na etapie składania, ale również przed zapakowaniem produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Solenie na sucho na stole serowarskim staje się opcjonalne; wprowadza się możliwość solenia wyłącznie w słonej serwatce przed pakowaniem produktu
Etap polegający na soleniu sera Halloumi na sucho na stole serowarskim staje się opcjonalny; wprowadza się też możliwość solenia wyłącznie w słonej serwatce przed pakowaniem produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Możliwość pozostawania produktu w słonej serwatce przed zapakowaniem przez okres od 8 godzin do 3 dni
Produkt może pozostawać w słonej serwatce, zanim zostanie zapakowany, przez mniej niż 1 dzień (ale nie mniej niż 8 godzin) i do 3 dni.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
7. Wprowadzenie możliwości podgrzania zapakowanego produktu, tak aby jego temperatura wewnętrzna przekraczała 72 °C przez maksymalnie 3 minuty
W procesie produkcji uwzględnia się możliwość poddania produktu obróbce termicznej po zapakowaniu, tak aby temperatura wewnętrzna przekraczała 72 °C przez maksymalnie 3 minuty.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.165.14 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
| Data aktu: | 10/05/2023 |
| Data ogłoszenia: | 10/05/2023 |