Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Colinele Dobrogei"
PGI-RO-A0612-AM04
Data przekazania informacji: 7 sierpnia 2023 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zmiana obszaru geograficznego produkcji polegająca na dodaniu nowych miejscowości
Wnosimy o aktualizację wyznaczonego obszaru produkcji win objętych ChOG "Colinele Dobrogei" i uwzględnienie gminy Turcoaia, na którą składa się wieś Turcoaia, w okręgu Tulcza.
Gmina i wieś Turcoaia dysponują warunkami ekologicznymi, glebowymi i klimatycznymi odpowiednimi do uprawy winorośli, podobnymi do warunków panujących na obszarze objętym ChOG "Colinele Dobrogei", oraz plantatorów winorośli prowadzących winnice wykorzystywane zgodnie z tradycją do produkcji win wysokiej jakości.
Gmina Turcoaia znajduje się 22 km od miasta Macin i 68 km od miasta Tulcza - stolicy okręgu.
Graniczy z terytorium gminy Greci na północy (12,5 km), gminy Cerna na wschodzie i południowym wschodzie (16 km), gminy Peceneaga na południu oraz Bratul Macin-Dunarea Veche na zachodzie.
Gminy Greci i Cerna należą do wyznaczonego obszaru produkcji "Colinele Dobrogei" objętego ChOG, a winnice w gminie Turcoaia znajdują się obok terytorium tych gmin na wyznaczonym obszarze objętym ChOG i dysponują warunkami koniecznymi do produkcji win gatunkowych, jak te uzyskiwane z winnic na sąsiednim obszarze objętym ChOG.
W okręgu Tulcza, charakteryzującym się specyficznymi cechami kontynentalnego klimatu umiarkowanego, klimat gminy Turcoaia charakteryzuje się szczególnymi cechami wynikającymi z czynników lokalnych, takich jak: jego położenie w ujściu Dunaju i u wybrzeża Morza Czarnego, rzeźba terenu (z dolinami marginalnymi i nieckami na zachodzie, północy i wschodzie), wielkość i wysokość gór i wzgórz na północnym zachodzie i południu, dość niskie opady, średnie roczne opady deszczu poniżej 400 mm oraz wysoka suchość (suche, gorące lata).
Zmieniono rozdział III specyfikacji oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.
2. Usunięcie niektórych technik zarządzania uprawami
Należy usunąć pewne wymogi pierwotnie sformułowane przy sporządzaniu specyfikacji produktu dla wina objętego ChOG "Colinele Dobrogei", dotyczące możliwości nawadniania winnic pod odpowiednią kontrolą właściwego organu.
Wprowadzono zmiany w rozdziale VIII specyfikacji, nie wprowadzając zmian w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Colinele Dobrogei
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis win
1. Wina białe i różowe
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina białe i różowe
Barwa: zielonkawożółta, czasami złotawa, słomkowożółta, jasnołososiowa/średnio nasycona różowa. Zapach i smak: aromat świeżo skoszonego siana, kwiatów akacji, bukiet z nutami słodkich migdałów; wysoki poziom akumulacji cukrów nadaje winom pełny, krągły charakter z nutami brzoskwiń, moreli i mango; zrównoważony smak bez odznaczającej się wyrazistości; jeśli chodzi o bukiet, wina te mają nuty kwiatów łąkowych, miodu, tostów, róż, z delikatną nutą cytrusów typową dla odmian aromatycznych i trwałymi nutami plastra miodu w winach dojrzałych (z odmian aromatycznych).
Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
10,00 |
Minimalna kwasowość ogólna |
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
200 |
2. Wina czerwone
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Wina czerwone
Barwa: rubinowa, owocu granatu, purpurowo-czerwona, ciemnoczerwona. Zapach i smak: duża intensywność zabarwienia, świeże aromaty owoców leśnych, nuty śliwy, aksamitność i oleistość, aromat świeżych malin, porzeczki czerwonej, żurawiny, wiśni, goździków, jeżyn i czarnych jagód; wina mają taninową strukturę i charakter, wykształcony bukiet czarnych jagód i goździków, z nutami pieprzu/przypraw, wanilii w wyniku krótkiego dojrzewania, czeremchy i cechują się optymalną kwasowością; nadają się do leżakowania w dębowych beczkach.
Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
10,00 |
Minimalna kwasowość ogólna |
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
150 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Produkcja poza wyznaczonym obszarem
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" mogą być również produkowane na obszarze położonym w pobliżu wyznaczonego obszaru, w obrębie tej samej jednostki administracyjnej, w sąsiedniej jednostce administracyjnej lub na obszarach sąsiadujących z oznaczeniami geograficznymi. Przed skorzystaniem z tego odstępstwa należy powiadomić Krajowy Urząd ds. Winorośli i Wina (ONVPV) z 48-godzinnym wyprzedzeniem.
2. Praktyka produkcyjna
Szczególna praktyka enologiczna
Dopuszcza się mieszanie. Należy je wykonywać zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Praktyka enologiczna
Szczególna praktyka enologiczna
Wina różowe można również wytwarzać z odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji wina czerwonego, stosując technikę krótkiej maceracji i zachowując cechy charakterystyczne odmiany lub odmian wykorzystywanych do produkcji win czerwonych.
4. Praktyka enologiczna
Szczególna praktyka enologiczna
Produkcja win białych z odmian czerwonych
Wielu producentów zamierza wprowadzić technologie służące wykorzystaniu aromatycznego potencjału odmian, w tym do produkcji win białych z czerwonych winogron - taki rodzaj wina ma nazwę "blanc de noirs". Dzięki tej metodzie produkcji win białych z czerwonych winogron wykorzystuje się potencjał odmian i otrzymuje lekkie, bogate wina charakteryzujące się delikatnym roślinnym smakiem i dominującym subtelnym aromacie jeżyn, limonki, grejpfruta i żółtych śliwek. Kwasowość zwiększa świeżość wina.
Wino różowe niemusujące z białych winogron odmian Pinot Gris, Babeasca Gri lub Traminer Roz. Winogrona odmian Pinot Gris i Babeasca Gri mają skórkę o barwie fioletoworóżowej, fioletoworóżowoszarej i szaroniebieskiej, a winogrona odmiany Traminer Roz - skórkę o barwie perłoworóżowej i szaroróżowej. Z tych odmian uzyskuje się wina niemusujące o odcieniu żółtawobiałym, słomkowożółtym lub różowym. W zależności od wyboru producenta wina istnieje możliwość produkcji zarówno niemusujących win białych, jak i różowych, przy czym wina różowe otrzymuje się w procesie maceracji.
Wino pomarańczowe niemusujące z białych winogron
Technologia produkcji tego wina obejmuje proces maceracji na skórce w moszczu białych winogron, przy czym okres maceracji zależy od głębi barwy gotowego wina, jaką zamierza uzyskać producent wina. Barwa: bursztynowożółta/ bursztynowa, o złożonej strukturze i aromatycznym bukiecie kwiatów lipy, miodu, skórki pomarańczy i suszonych kwiatów. Smak: bogaty, pełny z bardzo wyraźnym składnikiem kwasowym uwydatnionym przez intensywną mineral- ność.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Winogrona Petit Verdot, Sangiovese
14 000 kg winogron z hektara
2. Winogrona Viognier
14 500 kg winogron z hektara
3. Winogrona Negru de Dràgàsani, Cramposie selezionata, Bàbeascà gri
15 000 kg winogron z hektara
4. Winogrona Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre
15 400 kg winogron z hektara
5. Winogrona Busuioacà de Bohotin
16 000 kg winogron z hektara
6. Winogrona Chardonnay, Pinot Gris
16 300 kg winogron z hektara
7. Winogrona Semillon
16 600 kg winogron z hektara
8. Winogrona Muscat Ottonel, Pinot Noir, Syrah, Burgund mare, Bàbeascà Neagrà
17 100 kg winogron z hektara
9. Winogrona Sauvignon, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Merlot, Feteascà Neagrà, Feteascà Regalà, Feteascà Albà, Tàmaioasà Romaneascà
18 000 kg winogron z hektara
10. Winogrona Traminer aromat, Traminer roz, Cramposie, Columna, Aligoté, lordanà, Aromat de łasi, Rkatiteli
18 000 kg winogron z hektara
11. Winogrona Saint Emilion, Novac, Mamaia, Cristina, Alicante Bouschet
18 000 kg winogron z hektara
12. Petit Verdot, Sangiovese
105 hektolitrów z hektara
13. Viognier
109 hektolitrów z hektara
14. Winogrona Negru de Dràgàsani, Cramposie selectionatà, Bàbeascà gri
112 hektolitrów z hektara
15. Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre
115 hektolitrów z hektara
16. Busuioacà de Bohotin
120 hektolitrów z hektara
17. Chardonnay, Pinot Gris
122 hektolitry z hektara
18. Semillon
124 hektolitry z hektara
19. Muscat Ottonel, Pinot Noir, Syrah, Burgund mare, Bâbeascâ Neagrâ
128 hektolitrów z hektara
20. Sauvignon, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Merlot, Feteascâ Neagrâ, Feteascâ Regalâ, Feteascâ Albâ, Tâmâioasâ Româneascâ
135 hektolitrów z hektara
21. Traminer roz, Traminer aromat, Crâmposie, Columna, Aligoté, lordanâ, Aromat de Iasi, Rkatiteli
135 hektolitrów z hektara
22. Saint Emilion, Novac, Mamaia, Cristina, Alicante Bouschet
135 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Okręg Konstanca:
- Miasto Murfatlar |
- Murfatlar i Siminoc; |
- Gmina Valu lui Traian |
- wieś Valu lui Traian; |
- Gmina Poarta Alba |
- wsie Poarta Alba i Nazarcea; |
- Miasto Ovidiu |
- gmina Ovidiu, wieś Poiana; |
- Gmina Ciocarlia |
- wieś Ciocarlia; |
- Miasto Medgidia |
- Medgidia, Remus Opreanu i Valea Dacilor; |
- Gmina Castelu |
- wsie Castelu, Cuza Voda i Nisipari; |
- Gmina Siligtea |
- wieś Siligtea; |
- GminaTortoman |
- wieś Tortoman; |
- Gmina Petera |
- wsie Petera i Ivrinezu Mic; |
- Gmina Mircea Voda |
- wsie Mircea Voda, Satu Nou, Tibrinu, Saligny, Stefan cel Mare i Gherghina; |
- Gmina Adamclisi |
- wsie Adamclisi, Abrud, Hateg, Urluia i Zorile; |
- Miasto Cernavoda |
- gmina Cernavoda; |
- Gmina Seimeni |
- wsie Seimeni i Seimenii Mici; |
- Gmina Rasova |
- wsie Rasova i Cochirleni; |
- Gmina Mihai Viteazu |
- wsie Mihai Viteazu i Sinoie; |
- Gmina Istria |
- wsie Istria i Nuntasi; |
- Gmina Cogealac |
- wsie Cogealac, Tariverde i Fantanele; |
- Miasto Mangalia; |
- Miasto Hârsova; |
- Gmina Chirnogeni |
- wieś Chirnogeni; |
- Gmina 23 August |
- wieś 23 August; |
- Gmina Horia |
- wsie Horia i Tichilesti; |
- Gmina Crucea |
- |
- Gmina Topalu |
- wieś Topalu; |
- Gmina Ciobanu |
- wieś Ciobanu; |
- Gmina Garliciu |
- wieś Garliciu; |
- Gmina Saraiu |
- wieś Saraiu; |
- Gmina Cobadin |
- wieś Viisoara;. |
Okręg Tulcza
- Miasto Babadag; |
- Gmina Sarichioi |
- wsie Enisala, Visterna, Zebil i Sabangia; |
- Gmina Valea Nucarilor |
- wsie Valea Nucarilor, Agighiol i Iazurile; |
- Miasto Tulcza; |
- Gmina Ostrov |
- wsie Ostrov i Piatra; |
- Gmina Somova |
- wsie Somova, Mineri i Parches; |
- Gmina Niculitel |
- wsie Niculitel; |
- Gmina Izvoarele |
- wsie Izvoarele i Alba; |
- Gmina Valea Teilor |
- wieś Valea Teilor; |
- Gmina Frecätei |
- wsie Telita i Posta; |
- Miasto Isacea; |
- Gmina Luncavita |
- wieś Luncavita; |
- Gmina Väcäreni |
- wieś Väcäreni; |
- Gmina Jijila |
- wieś Jijila; |
- Miasto Mäcin; |
- Gmina Greci |
- wieś Greci; |
- Gmina Cerna |
- wieś Cerna; |
- Gmina Turcoaia |
- wieś Turcoaia; |
- Gmina Carcaliu |
- wieś Carcaliu; |
- Gmina Baia |
- wieś Baia. |
7. Odmiany winorośli
Alicante Bouschet N - Alicante Henri Bouschet
Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc
Aromat de Iasi B
Bäbeascä gri G
Bäbeascä neagra N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cracana, Rara neagra, Cäldärusä, Serecsia
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Columna B
Cristina N
Crâmposie B
Crámposie selezionata B
Feteasca alba B - Pasareasca alba, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteasca neagra N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada rândunicii
Feteasca regala B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Danasana, Galbena de Ardeal
Iordana B - Iordovana, Iordan
Malbec N - Cotes rouges, Pied de Perdrix, Plant d'Arles
Mamaia N
Mourvèdre N
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Negru de Dragasani N
Novac N
Petit Verdot N
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Riesling Italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Rkatiteli B - Dedali Rkatiteli, Korolioc Rkatiteli
Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Semillon B - Semillon blanc
Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer
Traminer aromat alb B
Viognier B - Petit Vionnier, Viogne, Galopine, Vugava bijela
8. Opis związku lub związków
8.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego
Obszar ten obejmuje terytorium Dobrudży w południowowschodniej Rumunii, którego granice wyznacza dolny bieg Dunaju (na zachodzie i północy), Morze Czarne (na wschodzie) i granica z Bułgarią (na południu). Charakteryzuje się on przewagą płaskowyżowych form terenu z podłożem lessowym oraz warunkami ekologicznymi, glebowymi i klimatycznymi sklasyfikowanymi w kategoriach stepowych i lasostepowych. Każdy z tych elementów przyczynia się do stworzenia środowiska ekologicznego sprzyjającego uprawie winorośli.
Większość winnic znajduje się na podłożu geologicznym lessowym (3-40 m grubości), częściowo pokrywającym zwięzłe, stare formacje skalne (przedpaleozoiczne, paleozoiczne, mezozoiczne i trzeciorzędowe), autochtoniczne lub wyruszone.
Północna Dobrudża jest w dużej mierze górzysta (wyżyny z osłoniętymi depresjami, od 100 do 467 m n.p.m.), natomiast krajobraz południowej Dobrudży jest strukturalnie płaskowyżowy, stołowy (poniżej 200-300 m). Te dwa krajobrazy są oddzielone przeważnie pagórkowatym płaskowyżem erozyjnym środkowej Dobrudży (250-350 m).
Jest to region Rumunii o najniższych opadach deszczu i zasobach wód gruntowych: ich dostępność jest nierównomierna, a woda jest często bardziej mineralizowana. W celu poprawy tej sytuacji stosuje się piętrzenie, zbieranie wody i nawadnianie.
Klimat typowo kontynentalny jest częściowo łagodzony przez bliskość Morza Czarnego oraz naddunajskie bagna i deltę Dunaju. Średnia roczna temperatura wynosi około 11 °C, przy czym zakres temperatur wynosi ponad 25 °C między średnimi wartościami ze stycznia i lipca, a ponad 75 °C w przypadku temperatur skrajnych w ciągu kilku lat. Średni roczny poziom opadów deszczu często wynosi poniżej 400 mm. Zaletą tego obszaru są panujące na nim dobre warunki heliotermiczne: jest to jeden z najcieplejszych regionów Rumunii (o nasłonecznieniu wynoszącym ponad 120-125 Kcal/cm2, przy czym czas jego trwania wynosi ponad 2 200 godzin, a średnie dzienne temperatury dodatnie w ciągu roku wynoszą łącznie 4 000-4 200 °C), dzięki czemu winogrona mogą dojrzewać, a nawet przejrzewać.
Gleby strefowe są zdecydowanie dominującą kategorią gleb występującą na obszarach uprawy winorośli: gleby Molli- sol stepowe (gleby kasztanowe i czarnoziemy) oraz Mollisol leśnostepowe (czarnoziemy z poziomem calcic oraz, rzadziej, czarnoziemy gliniasto-ilaste, rędziny i szaroziemy), powstające głównie na podłożu lessowym.
8.2. Szczegółowe informacje na temat produktu
Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" mogą być winami białymi, czerwonymi lub różowymi.
Białe i różowe wina są klarowne, barwy od zielonkawożółtej do złotożółtej lub od bladołososiowej po średnio nasyconą różową, o aksamitnym smaku.
Pod względem zapachu i smaku przeważają nuty kwiatowe. Wina te charakteryzują się wysokim poziomem akumulacji cukrów i dobrze wykształconą krągłością, z nutami miodu, róży, cytrusów w odmianach aromatycznych, a czasami plastra miodu w dojrzałych winach produkowanych z wykorzystaniem odmian aromatycznych.
Czerwone wina mają aksamitną strukturę i szatę rubinową, barwy granatu, głębokiej purpury lub ciemnoczerwoną.
Zapach i smak charakteryzują się świeżym aromatem bardzo dojrzałych owoców leśnych z nutami śliwy, aksamitnoś- cią i oleistością, a także aromatami świeżych malin, porzeczki czerwonej, żurawiny, jeżyn i czarnych jagód. Wina mają taninowy charakter, o bukiecie czarnych jagód i goździków, czasem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami pieprzu, a w wyniku krótkiego dojrzewania nabierają aromatów waniliowych. Nadają się do leżakowania w dębowych beczkach.
8.3. Zależność przyczynowa
Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" zawdzięczają swoją specyfikę moszczom wykorzystywanym do ich produkcji. Te z kolei są powiązane z odmianami winorośli, dla których korzystne jest wysokie nasłonecznienie - temperatury należą do najwyższych w Rumunii - i niskie opady. Czynniki te przyczyniają się do prawidłowego dojrzewania winogron, co skutkuje wysoką zawartością cukrów w moszczu. Na obszarze odczuwalny jest wpływ morza. Jest on szczególnie korzystny jesienią, ponieważ pełni funkcję regulatora temperatury. Oddziaływanie Dunaju jest istotne w Cerna- voda, zwłaszcza w winnicach znajdujących się najbliżejmiasta. Bogata w węglan wapnia gleba jest istotnym czynnikiem jakości wina. Jakość win jest korzystnie naznaczona wpływem pobliskich jezior Razim i Sinoe oraz dobrymi glebami do uprawy win; ponadto wina te są zrównoważone pod względem alkoholu i kwasowości oraz mają dobrze wykształcone właściwości organoleptyczne (nuty kwiatowe/owoców leśnych, przypraw).
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Warunki mające zastosowanie do produktu gotowego
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj dodatkowego warunku:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis warunku:
Pod warunkiem że właściwe organy zostaną należycie powiadomione, wina mogą być rozlewane i butelkowane poza obszarem, na którym uprawiano winogrona.
Procesy te mogą odbywać się w ramach tej samej jednostki administracyjnej, sąsiedniej jednostki administracyjnej lub na sąsiadujących obszarach z oznaczeniami geograficznymi.
W takim przypadku na etykiecie należy odpowiednio wskazać producenta lub butelkującego i miejsce butelkowania.
W odniesieniu do butelkowania oraz w odpowiedzi na potrzeby handlowe ze strony UE i rynków eksportowych dopuszcza się sprzedaż win objętych ChOG "Colinele Dobrogei" luzem.
Władze muszą być powiadamiane o przesyłkach luzem za pośrednictwem lokalnych służb kontrolnych. Przesyłkom luzem musi towarzyszyć odpowiednia dokumentacja oraz zaświadczenie potwierdzające prawo do używania chronionego oznaczenia i wprowadzania wina do obrotu.
Link do specyfikacji produktu
https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_ig_colinele_dobrogei_modif_cf_cerere_323_08.02.2023_si_1066_29.05.2023_no_track_changes.pdf