united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1
(C/2023/164)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 2 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Colinele Dobrogei"

PGI-RO-A0612-AM04

Data przekazania informacji: 7 sierpnia 2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Zmiana obszaru geograficznego produkcji polegająca na dodaniu nowych miejscowości

Wnosimy o aktualizację wyznaczonego obszaru produkcji win objętych ChOG "Colinele Dobrogei" i uwzględnienie gminy Turcoaia, na którą składa się wieś Turcoaia, w okręgu Tulcza.

Gmina i wieś Turcoaia dysponują warunkami ekologicznymi, glebowymi i klimatycznymi odpowiednimi do uprawy winorośli, podobnymi do warunków panujących na obszarze objętym ChOG "Colinele Dobrogei", oraz plantatorów winorośli prowadzących winnice wykorzystywane zgodnie z tradycją do produkcji win wysokiej jakości.

Gmina Turcoaia znajduje się 22 km od miasta Macin i 68 km od miasta Tulcza - stolicy okręgu.

Graniczy z terytorium gminy Greci na północy (12,5 km), gminy Cerna na wschodzie i południowym wschodzie (16 km), gminy Peceneaga na południu oraz Bratul Macin-Dunarea Veche na zachodzie.

Gminy Greci i Cerna należą do wyznaczonego obszaru produkcji "Colinele Dobrogei" objętego ChOG, a winnice w gminie Turcoaia znajdują się obok terytorium tych gmin na wyznaczonym obszarze objętym ChOG i dysponują warunkami koniecznymi do produkcji win gatunkowych, jak te uzyskiwane z winnic na sąsiednim obszarze objętym ChOG.

W okręgu Tulcza, charakteryzującym się specyficznymi cechami kontynentalnego klimatu umiarkowanego, klimat gminy Turcoaia charakteryzuje się szczególnymi cechami wynikającymi z czynników lokalnych, takich jak: jego położenie w ujściu Dunaju i u wybrzeża Morza Czarnego, rzeźba terenu (z dolinami marginalnymi i nieckami na zachodzie, północy i wschodzie), wielkość i wysokość gór i wzgórz na północnym zachodzie i południu, dość niskie opady, średnie roczne opady deszczu poniżej 400 mm oraz wysoka suchość (suche, gorące lata).

Zmieniono rozdział III specyfikacji oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.

2. Usunięcie niektórych technik zarządzania uprawami

Należy usunąć pewne wymogi pierwotnie sformułowane przy sporządzaniu specyfikacji produktu dla wina objętego ChOG "Colinele Dobrogei", dotyczące możliwości nawadniania winnic pod odpowiednią kontrolą właściwego organu.

Wprowadzono zmiany w rozdziale VIII specyfikacji, nie wprowadzając zmian w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Colinele Dobrogei

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis win

1. Wina białe i różowe

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina białe i różowe

Barwa: zielonkawożółta, czasami złotawa, słomkowożółta, jasnołososiowa/średnio nasycona różowa. Zapach i smak: aromat świeżo skoszonego siana, kwiatów akacji, bukiet z nutami słodkich migdałów; wysoki poziom akumulacji cukrów nadaje winom pełny, krągły charakter z nutami brzoskwiń, moreli i mango; zrównoważony smak bez odznaczającej się wyrazistości; jeśli chodzi o bukiet, wina te mają nuty kwiatów łąkowych, miodu, tostów, róż, z delikatną nutą cytrusów typową dla odmian aromatycznych i trwałymi nutami plastra miodu w winach dojrzałych (z odmian aromatycznych).

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Wina czerwone

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Wina czerwone

Barwa: rubinowa, owocu granatu, purpurowo-czerwona, ciemnoczerwona. Zapach i smak: duża intensywność zabarwienia, świeże aromaty owoców leśnych, nuty śliwy, aksamitność i oleistość, aromat świeżych malin, porzeczki czerwonej, żurawiny, wiśni, goździków, jeżyn i czarnych jagód; wina mają taninową strukturę i charakter, wykształcony bukiet czarnych jagód i goździków, z nutami pieprzu/przypraw, wanilii w wyniku krótkiego dojrzewania, czeremchy i cechują się optymalną kwasowością; nadają się do leżakowania w dębowych beczkach.

Wartości maksymalnej kwasowości ogólnej podlegają limitom określonym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Produkcja poza wyznaczonym obszarem

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" mogą być również produkowane na obszarze położonym w pobliżu wyznaczonego obszaru, w obrębie tej samej jednostki administracyjnej, w sąsiedniej jednostce administracyjnej lub na obszarach sąsiadujących z oznaczeniami geograficznymi. Przed skorzystaniem z tego odstępstwa należy powiadomić Krajowy Urząd ds. Winorośli i Wina (ONVPV) z 48-godzinnym wyprzedzeniem.

2. Praktyka produkcyjna

Szczególna praktyka enologiczna

Dopuszcza się mieszanie. Należy je wykonywać zgodnie z obowiązującymi przepisami.

3. Praktyka enologiczna

Szczególna praktyka enologiczna

Wina różowe można również wytwarzać z odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji wina czerwonego, stosując technikę krótkiej maceracji i zachowując cechy charakterystyczne odmiany lub odmian wykorzystywanych do produkcji win czerwonych.

4. Praktyka enologiczna

Szczególna praktyka enologiczna

Produkcja win białych z odmian czerwonych

Wielu producentów zamierza wprowadzić technologie służące wykorzystaniu aromatycznego potencjału odmian, w tym do produkcji win białych z czerwonych winogron - taki rodzaj wina ma nazwę "blanc de noirs". Dzięki tej metodzie produkcji win białych z czerwonych winogron wykorzystuje się potencjał odmian i otrzymuje lekkie, bogate wina charakteryzujące się delikatnym roślinnym smakiem i dominującym subtelnym aromacie jeżyn, limonki, grejpfruta i żółtych śliwek. Kwasowość zwiększa świeżość wina.

Wino różowe niemusujące z białych winogron odmian Pinot Gris, Babeasca Gri lub Traminer Roz. Winogrona odmian Pinot Gris i Babeasca Gri mają skórkę o barwie fioletoworóżowej, fioletoworóżowoszarej i szaroniebieskiej, a winogrona odmiany Traminer Roz - skórkę o barwie perłoworóżowej i szaroróżowej. Z tych odmian uzyskuje się wina niemusujące o odcieniu żółtawobiałym, słomkowożółtym lub różowym. W zależności od wyboru producenta wina istnieje możliwość produkcji zarówno niemusujących win białych, jak i różowych, przy czym wina różowe otrzymuje się w procesie maceracji.

Wino pomarańczowe niemusujące z białych winogron

Technologia produkcji tego wina obejmuje proces maceracji na skórce w moszczu białych winogron, przy czym okres maceracji zależy od głębi barwy gotowego wina, jaką zamierza uzyskać producent wina. Barwa: bursztynowożółta/ bursztynowa, o złożonej strukturze i aromatycznym bukiecie kwiatów lipy, miodu, skórki pomarańczy i suszonych kwiatów. Smak: bogaty, pełny z bardzo wyraźnym składnikiem kwasowym uwydatnionym przez intensywną mineral- ność.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Winogrona Petit Verdot, Sangiovese

14 000 kg winogron z hektara

2. Winogrona Viognier

14 500 kg winogron z hektara

3. Winogrona Negru de Dràgàsani, Cramposie selezionata, Bàbeascà gri

15 000 kg winogron z hektara

4. Winogrona Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre

15 400 kg winogron z hektara

5. Winogrona Busuioacà de Bohotin

16 000 kg winogron z hektara

6. Winogrona Chardonnay, Pinot Gris

16 300 kg winogron z hektara

7. Winogrona Semillon

16 600 kg winogron z hektara

8. Winogrona Muscat Ottonel, Pinot Noir, Syrah, Burgund mare, Bàbeascà Neagrà

17 100 kg winogron z hektara

9. Winogrona Sauvignon, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Merlot, Feteascà Neagrà, Feteascà Regalà, Feteascà Albà, Tàmaioasà Romaneascà

18 000 kg winogron z hektara

10. Winogrona Traminer aromat, Traminer roz, Cramposie, Columna, Aligoté, lordanà, Aromat de łasi, Rkatiteli

18 000 kg winogron z hektara

11. Winogrona Saint Emilion, Novac, Mamaia, Cristina, Alicante Bouschet

18 000 kg winogron z hektara

12. Petit Verdot, Sangiovese

105 hektolitrów z hektara

13. Viognier

109 hektolitrów z hektara

14. Winogrona Negru de Dràgàsani, Cramposie selectionatà, Bàbeascà gri

112 hektolitrów z hektara

15. Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre

115 hektolitrów z hektara

16. Busuioacà de Bohotin

120 hektolitrów z hektara

17. Chardonnay, Pinot Gris

122 hektolitry z hektara

18. Semillon

124 hektolitry z hektara

19. Muscat Ottonel, Pinot Noir, Syrah, Burgund mare, Bâbeascâ Neagrâ

128 hektolitrów z hektara

20. Sauvignon, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Merlot, Feteascâ Neagrâ, Feteascâ Regalâ, Feteascâ Albâ, Tâmâioasâ Româneascâ

135 hektolitrów z hektara

21. Traminer roz, Traminer aromat, Crâmposie, Columna, Aligoté, lordanâ, Aromat de Iasi, Rkatiteli

135 hektolitrów z hektara

22. Saint Emilion, Novac, Mamaia, Cristina, Alicante Bouschet

135 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Konstanca:

- Miasto Murfatlar - Murfatlar i Siminoc;
- Gmina Valu lui Traian - wieś Valu lui Traian;
- Gmina Poarta Alba - wsie Poarta Alba i Nazarcea;
- Miasto Ovidiu - gmina Ovidiu, wieś Poiana;
- Gmina Ciocarlia - wieś Ciocarlia;
- Miasto Medgidia - Medgidia, Remus Opreanu i Valea Dacilor;
- Gmina Castelu - wsie Castelu, Cuza Voda i Nisipari;
- Gmina Siligtea - wieś Siligtea;
- GminaTortoman - wieś Tortoman;
- Gmina Petera - wsie Petera i Ivrinezu Mic;
- Gmina Mircea Voda - wsie Mircea Voda, Satu Nou, Tibrinu, Saligny, Stefan cel Mare i Gherghina;
- Gmina Adamclisi - wsie Adamclisi, Abrud, Hateg, Urluia i Zorile;
- Miasto Cernavoda - gmina Cernavoda;
- Gmina Seimeni - wsie Seimeni i Seimenii Mici;
- Gmina Rasova - wsie Rasova i Cochirleni;
- Gmina Mihai Viteazu - wsie Mihai Viteazu i Sinoie;
- Gmina Istria - wsie Istria i Nuntasi;
- Gmina Cogealac - wsie Cogealac, Tariverde i Fantanele;
- Miasto Mangalia;
- Miasto Hârsova;
- Gmina Chirnogeni - wieś Chirnogeni;
- Gmina 23 August - wieś 23 August;
- Gmina Horia - wsie Horia i Tichilesti;
- Gmina Crucea - wieś Crucea
- Gmina Topalu - wieś Topalu;
- Gmina Ciobanu - wieś Ciobanu;
- Gmina Garliciu - wieś Garliciu;
- Gmina Saraiu - wieś Saraiu;
- Gmina Cobadin - wieś Viisoara;.

Okręg Tulcza

- Miasto Babadag;
- Gmina Sarichioi - wsie Enisala, Visterna, Zebil i Sabangia;
- Gmina Valea Nucarilor - wsie Valea Nucarilor, Agighiol i Iazurile;
- Miasto Tulcza;
- Gmina Ostrov - wsie Ostrov i Piatra;
- Gmina Somova - wsie Somova, Mineri i Parches;
- Gmina Niculitel - wsie Niculitel;
- Gmina Izvoarele - wsie Izvoarele i Alba;
- Gmina Valea Teilor - wieś Valea Teilor;
- Gmina Frecätei - wsie Telita i Posta;
- Miasto Isacea;
- Gmina Luncavita - wieś Luncavita;
- Gmina Väcäreni - wieś Väcäreni;
- Gmina Jijila - wieś Jijila;
- Miasto Mäcin;
- Gmina Greci - wieś Greci;
- Gmina Cerna - wieś Cerna;
- Gmina Turcoaia - wieś Turcoaia;
- Gmina Carcaliu - wieś Carcaliu;
- Gmina Baia - wieś Baia.

7. Odmiany winorośli

Alicante Bouschet N - Alicante Henri Bouschet

Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc

Aromat de Iasi B

Bäbeascä gri G

Bäbeascä neagra N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cracana, Rara neagra, Cäldärusä, Serecsia

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Columna B

Cristina N

Crâmposie B

Crámposie selezionata B

Feteasca alba B - Pasareasca alba, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteasca neagra N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada rândunicii

Feteasca regala B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Danasana, Galbena de Ardeal

Iordana B - Iordovana, Iordan

Malbec N - Cotes rouges, Pied de Perdrix, Plant d'Arles

Mamaia N

Mourvèdre N

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Negru de Dragasani N

Novac N

Petit Verdot N

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Riesling Italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Rkatiteli B - Dedali Rkatiteli, Korolioc Rkatiteli

Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

Semillon B - Semillon blanc

Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer

Traminer aromat alb B

Viognier B - Petit Vionnier, Viogne, Galopine, Vugava bijela

8. Opis związku lub związków

8.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Obszar ten obejmuje terytorium Dobrudży w południowowschodniej Rumunii, którego granice wyznacza dolny bieg Dunaju (na zachodzie i północy), Morze Czarne (na wschodzie) i granica z Bułgarią (na południu). Charakteryzuje się on przewagą płaskowyżowych form terenu z podłożem lessowym oraz warunkami ekologicznymi, glebowymi i klimatycznymi sklasyfikowanymi w kategoriach stepowych i lasostepowych. Każdy z tych elementów przyczynia się do stworzenia środowiska ekologicznego sprzyjającego uprawie winorośli.

Większość winnic znajduje się na podłożu geologicznym lessowym (3-40 m grubości), częściowo pokrywającym zwięzłe, stare formacje skalne (przedpaleozoiczne, paleozoiczne, mezozoiczne i trzeciorzędowe), autochtoniczne lub wyruszone.

Północna Dobrudża jest w dużej mierze górzysta (wyżyny z osłoniętymi depresjami, od 100 do 467 m n.p.m.), natomiast krajobraz południowej Dobrudży jest strukturalnie płaskowyżowy, stołowy (poniżej 200-300 m). Te dwa krajobrazy są oddzielone przeważnie pagórkowatym płaskowyżem erozyjnym środkowej Dobrudży (250-350 m).

Jest to region Rumunii o najniższych opadach deszczu i zasobach wód gruntowych: ich dostępność jest nierównomierna, a woda jest często bardziej mineralizowana. W celu poprawy tej sytuacji stosuje się piętrzenie, zbieranie wody i nawadnianie.

Klimat typowo kontynentalny jest częściowo łagodzony przez bliskość Morza Czarnego oraz naddunajskie bagna i deltę Dunaju. Średnia roczna temperatura wynosi około 11 °C, przy czym zakres temperatur wynosi ponad 25 °C między średnimi wartościami ze stycznia i lipca, a ponad 75 °C w przypadku temperatur skrajnych w ciągu kilku lat. Średni roczny poziom opadów deszczu często wynosi poniżej 400 mm. Zaletą tego obszaru są panujące na nim dobre warunki heliotermiczne: jest to jeden z najcieplejszych regionów Rumunii (o nasłonecznieniu wynoszącym ponad 120-125 Kcal/cm2, przy czym czas jego trwania wynosi ponad 2 200 godzin, a średnie dzienne temperatury dodatnie w ciągu roku wynoszą łącznie 4 000-4 200 °C), dzięki czemu winogrona mogą dojrzewać, a nawet przejrzewać.

Gleby strefowe są zdecydowanie dominującą kategorią gleb występującą na obszarach uprawy winorośli: gleby Molli- sol stepowe (gleby kasztanowe i czarnoziemy) oraz Mollisol leśnostepowe (czarnoziemy z poziomem calcic oraz, rzadziej, czarnoziemy gliniasto-ilaste, rędziny i szaroziemy), powstające głównie na podłożu lessowym.

8.2. Szczegółowe informacje na temat produktu

Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" mogą być winami białymi, czerwonymi lub różowymi.

Białe i różowe wina są klarowne, barwy od zielonkawożółtej do złotożółtej lub od bladołososiowej po średnio nasyconą różową, o aksamitnym smaku.

Pod względem zapachu i smaku przeważają nuty kwiatowe. Wina te charakteryzują się wysokim poziomem akumulacji cukrów i dobrze wykształconą krągłością, z nutami miodu, róży, cytrusów w odmianach aromatycznych, a czasami plastra miodu w dojrzałych winach produkowanych z wykorzystaniem odmian aromatycznych.

Czerwone wina mają aksamitną strukturę i szatę rubinową, barwy granatu, głębokiej purpury lub ciemnoczerwoną.

Zapach i smak charakteryzują się świeżym aromatem bardzo dojrzałych owoców leśnych z nutami śliwy, aksamitnoś- cią i oleistością, a także aromatami świeżych malin, porzeczki czerwonej, żurawiny, jeżyn i czarnych jagód. Wina mają taninowy charakter, o bukiecie czarnych jagód i goździków, czasem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami pieprzu, a w wyniku krótkiego dojrzewania nabierają aromatów waniliowych. Nadają się do leżakowania w dębowych beczkach.

8.3. Zależność przyczynowa

Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" zawdzięczają swoją specyfikę moszczom wykorzystywanym do ich produkcji. Te z kolei są powiązane z odmianami winorośli, dla których korzystne jest wysokie nasłonecznienie - temperatury należą do najwyższych w Rumunii - i niskie opady. Czynniki te przyczyniają się do prawidłowego dojrzewania winogron, co skutkuje wysoką zawartością cukrów w moszczu. Na obszarze odczuwalny jest wpływ morza. Jest on szczególnie korzystny jesienią, ponieważ pełni funkcję regulatora temperatury. Oddziaływanie Dunaju jest istotne w Cerna- voda, zwłaszcza w winnicach znajdujących się najbliżejmiasta. Bogata w węglan wapnia gleba jest istotnym czynnikiem jakości wina. Jakość win jest korzystnie naznaczona wpływem pobliskich jezior Razim i Sinoe oraz dobrymi glebami do uprawy win; ponadto wina te są zrównoważone pod względem alkoholu i kwasowości oraz mają dobrze wykształcone właściwości organoleptyczne (nuty kwiatowe/owoców leśnych, przypraw).

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki mające zastosowanie do produktu gotowego

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj dodatkowego warunku:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis warunku:

Pod warunkiem że właściwe organy zostaną należycie powiadomione, wina mogą być rozlewane i butelkowane poza obszarem, na którym uprawiano winogrona.

Procesy te mogą odbywać się w ramach tej samej jednostki administracyjnej, sąsiedniej jednostki administracyjnej lub na sąsiadujących obszarach z oznaczeniami geograficznymi.

W takim przypadku na etykiecie należy odpowiednio wskazać producenta lub butelkującego i miejsce butelkowania.

W odniesieniu do butelkowania oraz w odpowiedzi na potrzeby handlowe ze strony UE i rynków eksportowych dopuszcza się sprzedaż win objętych ChOG "Colinele Dobrogei" luzem.

Władze muszą być powiadamiane o przesyłkach luzem za pośrednictwem lokalnych służb kontrolnych. Przesyłkom luzem musi towarzyszyć odpowiednia dokumentacja oraz zaświadczenie potwierdzające prawo do używania chronionego oznaczenia i wprowadzania wina do obrotu.

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_ig_colinele_dobrogei_modif_cf_cerere_323_08.02.2023_si_1066_29.05.2023_no_track_changes.pdf

1 Informacja zmieniona przez sprostowanie z dnia 7 kwietnia 2025 r. (Dz.U.UE.C.2025.90033) zmieniające nin. informację z dniem 17 października 2023 r.
2 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.164

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 17/10/2023
Data ogłoszenia: 17/10/2023