united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2023/1453)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Bordeaux"

PDO-FR-A0821-AM08

Data powiadomienia:

5.9.2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Oficjalny kod geograficzny

Odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego zostało zmienione w odniesieniu do wykazu gmin obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa.

Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.

Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.

2. Odmiany winorośli

Wykaz odmian uzupełniających został zmieniony w celu uwzględnienia odmian o przeznaczeniu adaptacyjnym.

Dodano również ograniczenie proporcji tych odmian w gospodarstwie i w momencie mieszania partii wina przeznaczonych do wprowadzenia do obrotu.

Zmiana ta nie ma wpływu na dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Bordeaux

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Białe wytrawne wina niemusujące

KRÓTKI OPIS

Białe wytrawne wina niemusujące charakteryzują się:

- minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 10 %

- zawartością cukrów fermentujących wynoszącą < 3 g/l. Zawartość tę można podwyższyć do 5 g/l, jeśli kwasowość ogólna wynosi > 2,7 g/l H2SO4.

Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartość alkoholu wynosi < 13 %.

się one:

- kwasowością lotną wynoszącą < 13,26 meq/l

- całkowitą zawartością SO2 wynoszącą < 180 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.

Wytrawne białe wina produkowane z odmiany winorośli sauvignon B są bardzo aromatyczne, świeże i owocowe oraz posiadają kwiatowe i cytrusowe nuty. Odmiana semillon B wnosi treściwość i gęstość, a połączenie z odmianą muscadelle B nadaje kwiatowe aromaty. W przypadku łączenia odmian winorośli odmiany dodatkowe nadają kwasowość i nuty cytrusowe. Te orzeźwiające wina bardzo dobrze nadają się do spożycia, gdy są młode (rok lub dwa lata).

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Białe wina niemusujące zawierające cukry resztkowe

KRÓTKI OPIS

Białe wina niemusujące zawierające cukry fermentujące charakteryzują się:

- minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 10,5 %

- zawartością cukrów fermentujących wynoszącą > 5 g/l oraz < 60 g/l.

Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartość alkoholu wynosi < 13,5 %.

Przed pakowaniem charakteryzują się one:

- kwasowością lotną wynoszącą < 13,26 meq/l

- całkowitą zawartością SO2 wynoszącą < 250 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.

Struktura win białych zawierających cukry fermentujące opiera się na odmianie semillon B, z której otrzymuje się krągłe, pełne wina o złotej barwie, z aromatem owoców kandyzowanych i którą można łączyć z odmianą sauvignon B wnoszącą świeżość. Mimo że wina te nadają się do kilkuletniego leżakowania, można je też degustować, gdy są młode.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

3. Różowe wina niemusujące

KRÓTKI OPIS

Różowe wina niemusujące charakteryzują się:

- minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 10 %

- zawartością cukrów fermentujących wynoszącą < 3 g/l. Zawartość tę można podwyższyć do 5 g/l, jeśli kwasowość ogólna wynosi > 2,7 g/l H2SO4

- zmienioną intensywnością zabarwienia (DO420+DO520+DO620) < 1,1.

- Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartość alkoholu wynosi < 13 %.

- Przed pakowaniem:

- kwasowością lotną wynoszącą < 13,26 meq/l

- całkowitą zawartością SO2 wynoszącą < 180 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.

Wina różowe charakteryzują się barwą od bladoróżowej do bardziej intensywnego różu w zależności od zastosowanej techniki (bezpośrednie tłoczenie, lekka maceracja lub ściąganie soku (fr. saignée)) oraz owocową lub kwiatową paletą aromatyczną wzmocnioną zrównoważoną strukturą między krągłością a rześkością. Są to wina hojne w smaku. Bardzo dobrze nadają się one do spożycia, gdy są młode (rok lub dwa lata).

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

4. Czerwone wina niemusujące

KRÓTKI OPIS

Czerwone wina niemusujące charakteryzują się:

- minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu wynoszącą 10,5 %

- zawartością cukrów fermentujących wynoszącą < 3 g/l.

- zawartością kwasu jabłkowego wynoszącą < 0,3 g/l.

Po wzbogaceniu całkowita objętościowa zawartość alkoholu wynosi < 13,5 %.

Przed pakowaniem charakteryzują się one:

- kwasowością lotną wynoszącą < 13,26 meq/l

- całkowitą zawartością SO2 wynoszącą < 140 mg/l.

Pozostałe normy analityczne są zgodne z przepisami europejskimi.

Czerwone wina, w których często przeważa odmiana winorośli merlot N, są giętkie, owocowe i niezbyt kwaśne; w latach znacznej dojrzałości można nadać im większej świeżości dzięki kwasowości odmian winorośli petit verdot N i cot N. Głównym połączeniem jest jednak połączenie odmian merlot N z cabernet-sauvignon N, a w mniejszym stopniu również z odmianą cabernet franc N, przy czym te ostatnie odmiany nadają winom złożoność aromatyczną i moc taninową, która pozwala im zachować i rozwijać swój bukiet.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Gęstość nasadzeń - odstępy

Praktyka uprawy

W przypadku działek obsadzonych od dnia 1 sierpnia 2008 r. minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,50 metra, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metra. - Gęstość tę można zmniejszyć do 3 300 roślin na hektar. W takim przypadku odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 3 metry, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,85 metr.

2. Zasady cięcia

Praktyka uprawy

Dopuszcza się wyłącznie cięcie krótkie (przy pniu) lub cięcie długie (długie łozy). W przypadku odmian winorośli merlot N, semillon B i muscadelle B liczba oczek, które pozostawia się po cięciu, nie może przekraczać 45 000 oczek na hektar i 18 oczek na łozę. W przypadku pozostałych odmian winorośli, w tym odmian cabernet franc N, cabernet sauvignon N, sauvignon B oraz sauvignon gris G, liczba oczek, które pozostawia się po cięciu, nie może przekraczać 50 000 oczek na hektar i 20 oczek na łozę. Po usunięciu latorośli liczba gałązek owocujących na krzew nie może przekraczać:

- jeżeli chodzi o odmiany winorośli merlot N, semillon B i muscadelle B - 12 gałązek na krzew w przypadku winorośli o gęstości nasadzeń wynoszącej co najmniej 4 000 krzewów na hektar i 15 gałązek na krzew w przypadku winorośli o gęstości nasadzeń mniejszej niż 4 000 krzewów na hektar;

- jeżeli chodzi pozostałe odmiany winorośli, w tym cabernet franc N, cabernet sauvignon N, sauvignon B oraz sauvignon gris G - 14 gałązek na krzew w przypadku winorośli o gęstości nasadzeń wynoszącej co najmniej 4 000 krzewów na hektar i 17 gałązek na krzew w przypadku winorośli o gęstości nasadzeń mniejszej niż 4 000 krzewów na hektar. Cięcia dokonuje się najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza). Usunięcia latorośli dokonuje się przed zawiązaniem się owoców.

3.

Szczególne praktyki enologiczne

Do produkcji win różowych innych niż wina, które mogą być opatrzone określeniem "clairet", w przypadku moszczów dopuszcza się stosowanie węgla do celów enologicznych w granicach 20 % ilości win różowych wytwarzanych przez danego producenta wina na dane zbiory.

4. Wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

Dopuszcza się wzbogacanie poprzez częściowe zagęszczenie win czerwonych do poziomu zagęszczenia wynoszącego 15 % w ten sposób wzbogaconych ilości. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza:

- w przypadku win czerwonych i win białych zawierających cukry fermentujące - 13,5 %;

- w przypadku wytrawnych win różowych i białych - 13 %.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Białe wina niemusujące (wytrawne i zawierające cukry fermentujące)

77 hektolitrów z hektara

2. Różowe wina niemusujące

72 hektolitry z hektara

3. Czerwone wina niemusujące - winorośle o gęstości nasadzeń > 4 000 krzewów/ha 68 hektolitrów z hektara

4. Czerwone wina niemusujące - winorośle o gęstości nasadzeń < 4 000 krzewów/ha

64 hektolitry z hektara

6.

Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego ("code officiel géographique") z dnia 1 stycznia 2022 r.:

Abzac, Aillas, Ambarès-et-Lagrave, Ambès, Anglade, Arbanats, Arcins, Arsac, Artigues-près-Bordeaux, Arveyres, Asques, Aubiac, Auriolles, Auros, Avensan, Ayguemorte-les-Graves, Bagas, Baigneaux, Barie, Baron, Barsac, Bassanne, Bassens, Baurech, Bayas, Bayon-sur-Gironde, Bazas, Beautiran, Bégadan, Bègles, Béguey, Bellebat, Bellefond, Belvès-de-Castillon, Bernos- Beaulac, Berson, Berthez, Beychac-et-Caillau, Bieujac, Birac, Blaignac, Blaignan-Prignac, Blanquefort, Blasimon, Blaye, Blésig- nac, Bommes, Bonnetan, Bonzac, Bordeaux, Bossugan, Bouliac, Bourdelles, Bourg, Branne, Brannens, Braud-et-Saint-Louis, Brouqueyran, Bruges, Budos, Cabanac-et-Villagrains, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Cadillac, Cadillac-en-Fronsadais, Camarsac, Cambes, Camblanes-et-Meynac, Camiac-et-Saint-Denis, Camiran, Camps-sur-l'Isle, Campugnan, Canéjan, Capian, Caplong, Carbon-Blanc, Cardan, Carignan-de-Bordeaux, Cars, Cartelègue, Casseuil, Castelmoron-d'Albret, Castelnau-de-Médoc, Castelviel, Castets et Castillon, Castillon-la-Bataille, Castres-Gironde, Caudrot, Caumont, Cauvignac, Cavignac, Cazats, Cazaugitat, Cénac, Cenon, Cérons, Cessac, Cestas, Cézac, Chamadelle, Cissac-Médoc, Civrac-de-Blaye, Civrac-sur-Dordogne, Civrac-en- Médoc, Cleyrac, Coimères, Coirac, Comps, Coubeyrac, Couquèques, Courpiac, Cours-de-Monségur, Cours-les-Bains, Coutras, Coutures, Créon, Croignon, Cubnezais, Cubzac-les-Ponts, Cudos, Cursan, Cussac-Fort-Médoc, Daignac, Dardenac, Daubèze, Dieulivol, Donnezac, Donzac, Doulezon, Escoussans, Espiet, Etauliers, Eynesse, Eyrans, Eysines, Faleyras, Fargues, Fargues- Saint-Hilaire, Flaujagues, Floirac, Floudès, Fontet, Fossés-et-Baleyssac, Fours, Francs, Fronsac, Frontenac, Gabarnac, Gaillan- en-Médoc, Gajac, Galgon, Gans, Gardegan-et-Tourtirac, Gauriac, Gauriaguet, Générac, Génissac, Gensac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Gours, Gradignan, Grayan-et-l'Hôpital, Grézillac, Grignols, Guillac, Guillos, Guîtres, Haux, Hure, Illats, Isle-Saint- Georges, Izon, Jau-Dignac-et-Loirac, Jugazan, Juillac, La Brède, La Lande-de-Fronsac, La Réole, La Rivière, La Roquille, La Sauve, Labarde, Labescau, Ladaux, Lados, Lagorce, Lalande-de-Pomerol, Lamarque, Lamothe-Landerron, Landerrouat, Lan- derrouet-sur-Ségur, Landiras, Langoiran, Langon, Lansac, Lapouyade, Laroque, Laruscade, Latresne, Lavazan, Le Bouscat, Le Fieu, Le Haillan, Le Nizan, Le Pian-Médoc, Le Pian-sur-Garonne, Le Pout, Le Puy, Le Taillan-Médoc, Le Tourne, Le Verdon- sur-Mer, Léogeats, Léognan, Les Artigues-de-Lussac, Les Billaux, Les Eglisottes-et-Chalaures, Les Esseintes, Les Lèves-et-Thou- meyragues, Les Peintures, Les Salles, Lesparre-Médoc, Lestiac-sur-Garonne, Libourne, Lignan-de-Bazas, Lignan-de-Bordeaux, Ligueux, Listrac-de-Durèze, Listrac-Médoc, Lormont, Loubens, Loupes, Loupiac, Loupiac-de-la-Réole, Ludon-Médoc, Lugaig- nac, Lugasson, Lugon-et-l'Ile-du-Carnay, Lussac, Macau, Madirac, Maransin, Marcenais, Margaux-Cantenac, Margueron, Marimbault, Marions, Marsas, Martignas-sur-Jalle, Martillac, Martres, Masseilles, Massugas, Mauriac, Mazères, Mazion, Mérig- nac, Mérignas, Mesterrieux, Mombrier, Mongauzy, Monprimblanc, Monségur, Montagne, Montagoudin, Montignac, Montus- san, Morizès, Mouillac, Mouliets-et-Villemartin, Moulis-en-Médoc, Moulon, Mourens, Naujac-sur-Mer, Naujan-et-Postiac, Néac, Nérigean, Neuffons, Noaillac, Noaillan, Omet, Ordonnac, Paillet, Parempuyre, Pauillac, Pellegrue, Périssac, Pessac, Pes- sac-sur-Dordogne, Petit-Palais-et-Cornemps, Peujard, Pineuilh, Plassac, Pleine-Selve, Podensac, Pomerol, Pompéjac, Pompig- nac, Pondaurat, Porchères, Porte-de-Benauge, Portets, Préchac, Preignac, Prignac-et-Marcamps, Pugnac, Puisseguin, Pujols, Pujols-sur-Ciron, Puybarban, Puynormand, Queyrac, Quinsac, Rauzan, Reignac, Rimons, Riocaud, Rions, Roaillan, Romagne, Roquebrune, Ruch, Sablons, Sadirac, Saillans, Saint-Aignan, Saint-André-de-Cubzac, Saint-André-du-Bois, Saint-André-et- Appelles, Saint-Androny, Saint-Antoine-du-Queyret, Saint-Antoine-sur-l'Isle, Saint-Aubin-de-Blaye, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Aubin-de-Médoc, Saint-Avit-de-Soulège, Saint-Avit-Saint-Nazaire, Saint-Brice, Saint-Caprais-de-Bordeaux, Saint-Chris- toly-de-Blaye, Saint-Christoly-Médoc, Saint-Christophe-de-Double, Saint-Christophe-des-Bardes, Saint-Cibard, Saint-Ciers- d'Abzac, Saint-Ciers-de-Canesse, Saint-Ciers-sur-Gironde, Sainte-Colombe, Saint-Côme, Sainte-Croix-du-Mont, Saint-Denis- de-Pile, Saint-Emilion, Saint-Estèphe, Saint-Etienne-de-Lisse, Sainte-Eulalie, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint- Ferme, Sainte-Florence, Sainte-Foy-la-Grande, Sainte-Foy-la-Longue, Sainte-Gemme, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Genès-de- Castillon, Saint-Genès-de-Fronsac, Saint-Genès-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Germain- de-la-Rivière, Saint-Germain-d'Esteuil, Saint-Germain-du-Puch, Saint-Gervais, Saint-Girons-d'Aiguevives, Sainte-Hélène, Saint-Hilaire-de-la-Noaille, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint-Hippolyte, Saint-Jean-de-Blaignac, Saint-Jean-d'Illac, Saint-Julien-Bey- chevelle, Saint-Laurent-d'Arce, Saint-Laurent-des-Combes, Saint-Laurent-du-Bois, Saint-Laurent-du-Plan, Saint-LaurentMédoc, Saint-Léon, Saint-Loubert, Saint-Loubès, Saint-Louis-de-Montferrand, Saint-Macaire, Saint-Magne-de-Castillon, Saint- Maixant, Saint-Mariens, Saint-Martial, Saint-Martin-de-Laye, Saint-Martin-de-Lerm, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Martin-duBois, Saint-Martin-du-Puy, Saint-Martin-Lacaussade, Saint-Médard-de-Guizières, Saint-Médard-d'Eyrans, Saint-Médard-en-Jal- les, Saint-Michel-de-Fronsac, Saint-Michel-de-Lapujade, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Palais, Saint-Pardon- de-Conques, Saint-Paul, Saint-Pey-d'Armens, Saint-Pey-de-Castets, Saint-Philippe-d'Aiguille, Saint-Philippe-du-Seignal, Saint- Pierre-d'Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Quentin-de-Caplong, Sainte-Rade- gonde, Saint-Romain-la-Virvée, Saint-Sauveur, Saint-Sauveur-de-Puynormand, Saint-Savin, Saint-Selve, Saint-Seurin-de- Bourg, Saint-Seurin-de-Cadourne, Saint-Seurin-de-Cursac, Saint-Seurin-sur-l'Isle, Saint-Sève, Saint-Sulpice-de-Faleyrens, Saint-Sulpice-de-Guilleragues, Saint-Sulpice-de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Sainte-Terre, Saint-Trojan, Saint-Vincent-de-Paul, Saint-Vincent-de-Pertignas, Saint-Vivien-de-Blaye, Saint-Vivien-de-Médoc, Saint-Vivien-de-Monségur, Saint- Yzan-de-Soudiac, Saint-Yzans-de-Médoc, Salaunes, Salleboeuf, Samonac, Saucats, Saugon, Sauternes, Sauveterre-de-Guyenne, Sauviac, Savignac, Savignac-de-l'Isle, Semens, Sendets, Sigalens, Sillas, Soulac-sur-Mer, Soulignac, Soussac, Soussans, Tabanac, Taillecavat, Talais, Talence, Targon, Tarnès, Tauriac, Tayac, Teuillac, Tizac-de-Curton, Tizac-de-Lapouyade, Toulenne, Tresses, Uzeste, Val-de-Livenne, Val de Virvée, Valeyrac, Vayres, Vendays-Montalivet, Vensac, Vérac, Verdelais, Vertheuil, Vignonet, Vil- landraut, Villegouge, Villenave-de-Rions, Villenave-d'Ornon, Villeneuve, Virelade, Virsac, Yvrac.

7. Odmiany winorośli

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Carmenère N

Cot N - Malbec

Merlot N

Muscadelle B

Petit Verdot N

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Semillon B

8. Opis związku lub związków

Na obszarze geograficznym występują stosunkowo jednorodne warunki klimatyczne korzystne dla produkcji wina: ze względu na jego położenie oraz bliskość dużych mas wodnych (Ocean Atlantycki, estuarium Żyrondy, doliny Garonne i Dordogne), które odgrywają istotną rolę termoregulacyjną. Wpływy oceaniczne łagodzą wiosenne przymrozki, jednak maleją one w miarę oddalania się od morza i rozległych dolin oraz w miarę przybliżania się do masywów leśnych w Landes, Saintonge oraz Double Périgourdine. Właściwości te tłumaczą niewielką ilość nasadzeń winorośli w najdalej położonych na północ oraz w kierunku południowo-południowo-zachodnim częściach obszaru geograficznego. Obejmuje on 494 spośród 535 gmin w departamencie Gironde, wyłączając południowozachodnią część departamentu, która nie ma charakteru winiarskiego i dominuje w niej gospodarka leśna.

Odmiany winorośli z regionu winiarskiego Bordeaux, które były uprawiane w klimacie oceanicznym, już od XVII i XVIII w. wymagały wspierania żerdziami, a następnie powszechnego palikowania w celu zapewnienia właściwego rozłożenia kiści i powierzchni liści wystarczającej do prawidłowej syntezy chlorofili pozwalającej uzyskać optymalną dojrzałość. Występowanie różnego rodzaju gleb i zróżnicowanej ekspozycji doprowadziło do selekcji różnych odmian winorośli i ich dostosowania do właściwości środowiska. Wyróżnia się cztery odrębne rodzaje gleb:

- gleby gliniasto-wapienne i marglowo-wapienne, bardzo powszechnie występujące na zboczach wzgórz, na których dobrze rośnie odmiana merlot N;

- gleby krzemionkowe zmieszane z elementami gliniastymi i wapiennymi, doskonałe pod uprawę np. odmian merlot N i sauvignon B;

- gleby piaszczysto-gliniaste (tzw. boulbènes) z drobnymi elementami krzemionkowymi, stanowiące lżejsze podłoże dostosowane do produkcji białych win wytrawnych;

- gleby żwirowe złożone ze żwiru, z otoczaków kwarcowych oraz piasku - drobnoziarnistego lub gruboziarnistego - tworzące dobrze zdrenowane, ciepłe tarasy, które są idealnie przystosowane do uprawy winorośli, a w szczególności odmiany cabernet-sauvignon N.

Równowaga między odmianami winorośli, różnorodność środowiska biofizycznego oraz sposób prowadzenia winnicy i produkcji wina nadaje winom szczególny styl charakteryzujący się wielkim bogactwem aromatów. Dzięki istnieniu portu i ścisłych związków historycznych z innymi narodami, które

bardzo szybko zaczęły prowadzić ustrukturyzowany handel na szeroką skalę, winnice w regionie Bordeaux od zawsze były otwarte na resztę świata, korzystając z innowacji technicznych lub je rozpowszechniając, co sprzyjało dynamice gospodarstw oraz pozwalało na umocnienie, rozwój i rozpowszechnianie posiadanych umiejętności przy zachowaniu rodzimych zwyczajów. Po ślubie księżnej Akwitanii Eleonory i przyszłego króla Anglii Henryka Plantageneta w 1152 r. rozwój wymiany handlowej spowodował, że Anglicy zaczęli przywozić wina z Bordeaux, które nazywali "Claret" ze względu na ich jasny kolor. Tradycja ta utrwaliła się na przestrzeni lat i znajduje

obecnie odzwierciedlenie w oznaczeniach "clairet" i "claret". W XVII w. wraz z pojawieniem się nowych konsumentów rozpoczęła się nowa era handlowa. Wywóz pozostał jedną z mocnych stron dystrybucji win z Bordeaux. Jedną trzecią wyprodukowanej ilości wina wywożono do ponad 150 krajów. Produkcja wina objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia będącego najważniejszym zasobem

departamentu Gironde w dużej mierze przyczyniła się do ukształtowania krajobrazu wiejskiego i miejskiego oraz do lokalnej architektury (châteaux viticoles i chais). Główne miasta departamentu są portami rzecznymi, które rozwinęły się dzięki handlowi winami.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do produkcji i dojrzewania win, które mogą być objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia "Bordeaux" uzupełnioną oznaczeniami "clairet" i "claret" lub nieposiadającą takich oznaczeń, stanowi obszar następujących gmin określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2022 r.:

- w departamencie Dordogne: Le Fleix, Fougueyrolles, Gageac-et-Rouillac, Gardonne, Minzac, Pomport, Port-Sainte- Foy-et-Ponchapt, Razac-de-Saussignac, Saint-Antoine-de-Breuilh, Saint-Seurin-de-Prats, Saussignac, Thénac, Ville- franche-de-Lonchat;

- departamencie Lot-et-Garonne: Baleyssagues, Beaupuy, Cocumont, Duras, Esclottes, Lagupie, Loubès-Bernac, Sainte-Colombe-de-Duras, Savignac-de-Duras, Villeneuve-de-Duras.

Nazwy geograficzne - określenia dodatkowe

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Kontrolowaną nazwę pochodzenia "Bordeaux" można uzupełnić oznaczeniami "claret" w przypadku win czerwonych i "clairet" w przypadku win ciemnoróżowych zgodnie z przepisami ustanowionymi dla tego rodzaju wina, w szczególności jeśli chodzi o normy analityczne.

W przypadku win białych kontrolowaną nazwę pochodzenia "Bordeaux" można uzupełnić oznaczeniem geograficznym "Haut-Benauge" zgodnie z przepisami ustanowionymi dla tego uzupełniającego oznaczenia geograficznego, w szczególności jeśli chodzi o obszar geograficzny, odmiany winorośli, zbiory i normy analityczne.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Oznaczenie geograficzne "Haut-Benauge" umieszcza się bezpośrednio po kontrolowanej nazwie pochodzenia "Bordeaux", zapisując je czcionką, której wielkość - zarówno wysokość, jak i szerokość - nie może przekraczać wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Ramy prawne:

przepisy UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Wina białe o zawartości cukrów fermentujących powyżej 5 gramów na litr i poniżej 60 gramów na litr opatruje się oznaczeniem odpowiadającym zawartości tych cukrów w winie zgodnie z definicją zawartą w przepisach wspólnotowych.

Większa jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na etykiecie win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux". Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-0d742d0f-4323-4219-8903-290a5d27bf55

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.1453

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 06/12/2023
Data ogłoszenia: 06/12/2023