Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina

Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina
(2023/C 137/09)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"TERRAS DE CISTER"

PGI-PT-02351

Data złożenia wniosku: 2.3.2017

1. Nazwa, która ma być zarejestrowana

Terras de Cister

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

Wina białe, różowe i czerwone

Wina białe

Barwa cytrynu o średniej intensywności. Subtelny aromat mineralny, przeważnie o dominancie owoców cytrusowych i białych. Nuty roślinne i chemiczne zrównoważone lekkimi nutami owoców tropikalnych i pestkowych. Długo utrzymujący się na podniebieniu średnio intensywny bukiet, z kwaśnymi nutami odzwierciedlającymi alkohol i słodkim smakiem.

Są to wina o wysokiej naturalnej kwasowości, intensywnym aromacie oraz cytrusowym, jasnym i świeżym charakterze.

Wina różowe

Przejrzyste do połyskliwych, barwa różowa. Aromaty świeżych owoców, malin i czerwonych owoców. Na ogół świeże i utrzymujące się, o wysokiej i dynamicznej kwasowości.

Wina czerwone

Jasna rubinowa barwa z winno-czerwonymi odcieniami. Średnie natężenie aromatu z równowagą nut roślinnych, dojrzałych owoców pestkowych i czerwonych owoców, a także nut drewna i przypraw korzennych. Bukiet średnio intensywny, utrzymujący się długo na podniebieniu, lekkie wrażenie cierpkości i wytrawności. Są to lekkie wina o przyjemnym smaku i odpowiedniej świeżości.

Pozostałe właściwości analityczne są zgodne z ograniczeniami określonymi w obowiązujących przepisach.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,0
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

a) Podstawowe praktyki enologiczne

1. Wina białe, różowe i czerwone

Praktyki uprawy

Praktyki uprawy stosowane w winnicach przeznaczonych do produkcji win z chronionym oznaczeniem geograficznym "Terras de Cister" muszą stanowić praktyki tradycyjnie stosowane w regionie lub być zalecane przez jednostkę certyfikującą.

Winorośle przeznaczone do produkcji win objętych ChOG "Terras de Cister" są uprawiane oddzielnie, prowadzone nisko, przycinane w formie kielicha lub sznura i sadzone na glebach następujących rodzajów:

- humusowe litosole łupkowe i granitowe;

- brunatne i czerwone gleby łupkowe śródziemnomorskie;

- granitowe i migmatytowe niehumusowe litosole;

- gleby przejściowe oraz gleby brunatne lub czerwone gleby śródziemnomorskie z przeobrażonymi łupkami lub gnejsami, o ogólnie wysokim poziomie kwasowości.

2. Wina białe, różowe i czerwone

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Moszcze przeznaczone do produkcji win objętych ChOG "Terras de Cister" muszą mieć naturalną objętościową zawartość alkoholu równą lub większą niż 9,0 (% obj.).

b) Maksymalna wydajność

Wina białe, różowe i czerwone

120 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar geograficzny produkcji ChOG "Terras de Cister" obejmuje następujące gminy (lub części gmin) w dystrykcie Viseu:

- Armamar: União das Freguesias de Aricera e Goujoim, Coura e Tões parafii Armamar, União das Freguesias de São Romão e Santiago, Cimbres, Queimada, Queimadela, Santa Cruz, São Cosmado, São Martinho das Chãs oraz część parafii Aldeias, która nie należy do wyznaczonego regionu Douro;

- Lamego: parafie Avões, União das freguesias de Bigorne, Magueija e Pretarouca, Britiande, União das freguesias de Cepões, Meijinhos e Melcões, Ferreirim, Lalim, Lazarim, Penude, Vila Nova de Souto d'El-Rei oraz część parafii Várzea de Abrunhais, która nie należy do wyznaczonego regionu Douro;

- Moimenta da Beira;

- Penedono;

- São João da Pesqueira: parafia Pereiros, União das Freguesias de Vilarouco e Pereiros e Riodades;

- Sernancelhe;

- Tabuaço: parafie Arcos, Chavães, Granja do Tedo, Longa, parafia Paradela União das Freguesias de Paradela e Gran- jinha, União das Freguesias de Pinheiros e Vale de Figueira oraz części parafii Sendim, która nie należy do wyznaczonego regionu Douro;

- Tarouca.

7. Główne odmiany winorośli

Alfrocheiro - Tinta-Bastardinha

Alicante-Bouschet

Alicante-Branco

Alvar

Alvar -Roxo

Alvarelhão - Brancelho

Alvarinho

Amaral

Aragonez - Tinta-Roriz; Tempranillo

Arinto - Pedernã

Arinto-do-Interior

Assaraky

Azal

Baga

Barcelo

Bastardo - Graciosa

Bical - Borrado-das-Moscas

Cabernet-Franc

Cabernet-Sauvignon

Camarate

Campanário

Castelão - João-de-Santarém(1); Periquita

Cerceal-Branco

Chardonnay

Cidreiro

Coração-de-Galo

Cornifesto

Códega-do-Larinho

Encruzado

Fernão-Pires - Maria-Gomes

Folgasão - Terrantez

Folgasão -Roxo

Folha -de -Figueira - Dona-Branca

Fonte -Cal

Gewürztraminer

Gouveio

Grand-Noir

Jaen - Mencia

Jampal

Loureiro

Luzidio

Malvasia-Fina - Boal; Bual

Malvasia-Fina-Roxa

Malvasia-Preta

Malvasia-Rei

Marufo - Mourisco-Roxo

Merlot

Monvedro

Moreto

Pilongo

Pinot-Blanc

Pinot-Gris - Pinot-Grigio

Pinot-Noir

Português-Azul - Blauer-Portugieser

Rabo-de-Ovelha

Riesling

Rufete - Tinta-Pinheira

Sauvignon - Sauvignon-Blanc

Semillon

Sercial - Esgana-Cão

Sercialinho

Syrah - Shiraz

Síria - Roupeiro, Códega

Tamarez - Molinha

Terrantez

Tinta -Barroca

Tinta -Carvalha

Tinta-Francisca

Tinta Negra Mole, Saborinho

Tintem

Tinto-Cão

Touriga-Franca

Touriga-Fêmea

Touriga-Nacional

Trincadeira - Tinta-Amarela, Trincadeira-Preta

Tália - Ugni-Blanc; Trebbiano-Toscano

Uva-Cão

Verdelho

Verdial-Branco

Vinhão - Sousão

Viosinho

Vital

Água -Santa

8. Opis związku lub związków

Wina białe, różowe i czerwone

Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego istotne z punktu widzenia związku

Czynniki naturalne

Obszar położony w północnowschodniej Portugalii, otoczony szeregiem gór chroniących go przed czynnikami zewnętrznymi, pomiędzy Serra de Santa Helena (1 102 m n.p.m.), Monte Raso (851 m n.p.m.) i Serra da Nave - Leomil (1 015 m n.p.m.)

Trójkąt, który tworzą te góry, nadaje regionowi szczególne cechy mezologiczne i klimatyczne oraz tworzy naturalną barierę zarówno przeciwko wilgotnym masom powietrza pochodzącym z wybrzeża, jak i surowym wiatrom kontynentalnym.

Kluczowe znaczenie dla określenia krajobrazu i rozgraniczenia regionu pod względem geograficznym i naturalnym mają również dwie główne rzeki: Távora i Varosa.

Obszar ten charakteryzuje się przede wszystkim umiarkowanym klimatem kontynentalnym, który znajduje się pod silnym wpływem topografii regionu. Lata są dość gorące i suche i charakteryzują się znacznymi wahaniami temperatury. Zimy są zimne z długimi przymrozkami, które czasami pojawiają się późno w sezonie.

Opady deszczu są umiarkowane, w miesiącach zimowych więcej opadów deszczu i niedoborów wody w cieplejszych miesiącach letnich. Wilgotność względna jest w miarę wysoka dzięki mgle podchodzącej z doliny Távora.

Gleby to głównie lekkie, granitowe, piaszczyste gliny, o niskiej pojemności retencji wody i niskiej zawartości materii organicznej, a także wysokiej zawartości potasu i fosforu. Są one na ogół wysoce kwaśne.

Czynnik ludzki

Historia produkcji wina w tym regionie jest ściśle związana nie tylko z jego cechami geograficznymi, ale również z przybyciem do regionu w XII wieku cystersów. Mnisi wybudowali klasztory i kościoły i obsadzili pierwsze winnice w regionie znanym dziś pod nazwą "Terras de Cister".

Uprawiane odmiany winorośli przyczyniają się również do szczególnego charakteru produktów winiarskich uprawnionych do tego oznaczenia geograficznego, w połączeniu z innymi czynnikami naturalnymi i ludzkimi. Oprócz wielu rodzimych odmian winorośli, które nadają mu silny charakter regionalny, w regionie występują również inne stosunkowo niedawno wprowadzone odmiany, doskonale dostosowane do warunków geograficznych i krajobrazowych oraz zwiększające znaczenie tego regionu w produkcji wina.

Szczególne cechy charakterystyczne win związanych z obszarem geograficznym

Są to wina świeże, w których nuty kwasowe równoważą alkohol i słodki smak.

Wyróżniają się delikatnym aromatem i strukturą charakteryzującą się wysoką naturalną kwasowością, mineralnością i niską zawartością alkoholu oraz dobrą ekspresją aromatów właściwych dla odmian winorośli.

Wina białe i różowe są świeże o wyraźnie zrównoważonej kwasowości.

Wina czerwone są lekkie, o przyjemnym smaku i odpowiedniej świeżości.

Związek przyczynowy

Ochrona zapewniana przez dominującą rzeźbę topograficzną jest kluczową cechą obszaru geograficznego i wpływa również na klimat. Klimat kształtuje sposób uprawy i dojrzewania winorośli, a tym samym bezpośrednio wpływa na jakość win. Wpływ ten jest wyraźnie widoczny w przyjemnym smaku i ekspresji aromatów tych win.

Gorące lata stwarzają dobre warunki do pełnego dojrzewania winogron, co znajduje odzwierciedlenie w ich aromatycz- ności. Dzienne wahania temperatury w lecie pozwalają winogronom osiągnąć właściwą równowagę między zawartością cukru a poziomem kwasowości, co znajduje również odzwierciedlenie w winach produkowanych z winogron.

Gleby, które mają głównie charakter granitowy i kwasowy, oraz ich niska zawartość materii organicznej nadają winom pierwiastek mineralny i w decydujący sposób przyczyniają się do ich charakterystycznej naturalnej wysokiej kwasowości.

Topografia regionu doprowadziła również do uprawy winorośli na terenach górskich w połączeniu z tradycyjnymi praktykami uprawy. Stworzyło to warunki do produkcji win o szczególnych właściwościach charakteryzujących się wysoką naturalną kwasowością, świeżością, charakterem i strukturą.

W związku z tym odmiany nadające się do produkcji win w regionie - doskonale dostosowane do klimatu - są decydującym czynnikiem przy określaniu cech jakościowych win, w szczególności ich właściwości aromatycznych.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze

Wina białe, różowe i czerwone

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo od wymogu produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Wina objęte ChOG "Terras de Cister" mogą być produkowane z winogron uprawianych w regionie i poddawane winifi- kacji poza regionem, pod warunkiem uzyskania indywidualnego zezwolenia jednostki certyfikującej, o ile miejsce produkcji wina znajduje się nie dalej niż 15 km od granicy obszaru ChOG "Terras de Cister", a jednostka certyfikująca sąsiedniego regionu, w którym winogrona mają być poddane winifikacji, wyda pozytywną opinię.

Wina białe, różowe i czerwone

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

- Uprzednie zatwierdzenie etykietowania: Etykiety stosowane na produktach objętych ChOG "Terras do Cister" muszą najpierw zostać przedłożone do zatwierdzenia przez jednostkę certyfikującą.

- Znak towarowy musi zostać zarejestrowany w INPI [Krajowy Instytut Własności Przemysłowej], ale nie wyłącznie dla ChOG.

Link do specyfikacji produktu

https://www.ivv.gov.pt/np4/8616.html

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.137.12

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina
Data aktu: 20/04/2023
Data ogłoszenia: 20/04/2023